Осигурено е успешното завръщане на изоставените в Испания ученици

Осигурено е успешното завръщане на изоставените в Испания ученици

© Цветелина Белутова, КапиталНощувките и горивото за завръщането в България на учениците от Националната финансово-стопанска гимназия в София, които останаха без подслон в Испания заради забавено плащане от фирмата- организатор на екскурзията им, са осигурени. Това съобщи днес Комисията за защита на потребителите (КЗП), като се позова на официални документи за извършени плащания от туроператора "Гъливер травъл". 


В четвъртък родители сигнализираха в медиите, че 31 ученици от 9, 10 и 11 клас на гимназията са били изоставени в испанския град Лоред дел Мар, тъй като фирмата не е превела събраните предварително пари за нощувките им. По-късно от "Гъливер травъл" обявиха, че са платили, а днес КЗП уточни, че 
инспектори на регулатора са получили документ за извършеното допълнително плащане към хотела в Лоред де Мар и са присъствали на потвърждението от негова страна за преместването на децата.


В края на вчерашния ден бяха потвърдени всички резервации за оставащите до завръщането на групата в България нощувки, като предстоеше доплащане на част от сумата за хотела в Кан, където децата ще пренощуват на 12 срещу 13 юли. Следващата нощувка е в Словения и тя също е подсигурена. На 14 юли учениците трябва да се завърнат в страната, се казва в съобщението. 
От регулатора уверяват, че започналата цялостна проверка на туроператора ще продължи и след приключването на случая, а за констатираните нарушения ще бъдат съставени актове и наложени съответните санкции.


КЗП декларира готовност да участва в обсъждането на законови промени, които "да дават по-високи гаранции, че подобен род проблеми ще се решават, без да засягат в такава степен икономическите интереси и комфорта на потребителите по време на техните организирани пътувания". 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK