Кметът на Гърмен продължава да умува може ли да бутне ромските къщи

Гърмен

© Георги Кожухаров

ГърменПровали се срещата на институциите, ангажирани с организацията по принудителното събаряне на незаконните постройки в ромската махала "Кремиковци" на Гърмен. По-рано днес пред БНР кметът на Гърмен Минка Капитанова обяви, че писмото на Европейския съд по правата на човека, с което се иска спирането на събарянето на къщите, било само с препоръчителен характер. Затова на среща с всички институции щяло да се решава дали искането на съда да се вземе предвид, или да се пристъпи към планираното за днес събаряне на две от незаконните къщи в "Кремиковци", каза тя.


"Смятам, че това писмо е препоръчително, не е задължително да се спре събарянето. Може би днес ще продължи процедурата. За тези две семейства, преди да започне събарянето, са предприети мерки от Агенция "Закрила на детето" и "Социални грижи". Било им  е предложено, но те отказват да бъдат настанени на друго място", каза по-рано тази сутрин Капитанова пред националното радио.


Въпреки становището на Капитанова още в събота от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) съобщиха, че насроченото за днес разрушаване се отлага временно. Това провокира недоволството на жители на Гърмен, който заявиха, че на 18 юли в 11 ч. ще дойдат на протест пред парламента в София. След провалената днес среща в Гърмен те препотвърдиха намеренията си за протест.
Днес повече от час кметът на община Гърмен е очаквала представителите на Дирекцията за национален строителен контрол и на социалните институции, за да се обсъди ситуацията след предупредителното писмо на Европейския съд по правата на човека, съобщи БНР. Инициатори на срещата са били от ДНСК, но областният директор не отговарял дори по телефона, оплакала се кметицата.


По-късно от МРРБ изпратиха съобщение, в което отричат началникът на Регионален отдел Национален строителен контрол – Благоевград да е организирал срещата, за която кметът на община Гърмен Минка Капитанова твърди, че е трябвало да бъде проведена днес. "Призоваваме към зачитане и въздържане от злоупотреба с доброто име на двете институции – Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Дирекцията за национален строителен контрол, и на техните служители", се казва в съобщението.


Днес Капитанова отново посочи, че няма възможности на общинско ниво да се намерят жилища за семействата, които ще останат на улицата, след като къщите им бъдат съборени. Такива трябвало да се потърсят и на областно ниво. Изричното предписания на съда по правата на човека е да се спре бутането на постройките, докато не се осигури жилище на засегнатите семейства. Временните приюти не се приемат от съда като такова алтернативно настаняване, което да осигури минималните стандарти.


Днес по графика, разписан от МРРБ, трябваше да бъдат съборени две къщи, в които има и деца с тежки увреждания, а до края на месеца – още 20. Предложенията на социалните служби за временно настаняване на семействата в риск е било отхвърлено заради разделянето на родителите, което бе и повод съдът в Страсбург да бъде сезиран за нарушени човешки права.


От МРРБ съобщиха още, че събират всички данни и информации за ситуацията в Гърмен, които ще бъдат изпратени на министерството на правосъдието и то ще ги внесе към съда в Страсбург.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 334 Любопитно

  Какво има за умуване. Спазвай закона. Щом са незаконни,събаряй.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 2. 2 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Решение за събаряне от 2011 г.
  И още не е изпълнено...
  А ако се изчака още, още деца ще има в тези къщи.
  И влизаме в параграф 22...

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4141 Неутрално

  може ама не иска и не и стиска !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4074 Разстроено

  До коментар [#2] от "theanalyser":За 4 години Минка Капитанова и ортаците й от общинското управление колко париса усвоили "за благоустройство на община Гърмен"? С тези пари можеше цяло социално градче да издигнат!

 5. 5 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Социални градчета...
  Нема такъв филм.
  Само в комунизма го имаше, ама не стигнахме до него.
  Той е само на хартия...

 6. 6 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И знаеш ли защо, patsis?
  Защото ако ти построят жилище, после няма да работиш.
  Даже ще поискаш и кола...

 7. 7 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Не само, че може, а трябва! Освен ако Капитанова не иска да почнат да се стрелят по нивите...

 8. 8 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Трябва да ги съборят ако не искат да блокират събарянето на всичко незаконно настроено из страната! А как, много просто, предлагат им някъде временно настаняване с плащане на наем, те отказват, и отказът = събаряне!

 9. 9 Профил на spout
  spout
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#8] от "Наблюдател":
  Много не законно има със събаряне няма да се решат нещата.
  Трябва амнистия и стриктно спазване на законите.
  Преопоръчително било, не задължително.Като в казармата първо се показва а после се наказва.
  Те много точно и ясно казват какво и как да се направи а те нащи все на хитри се правят.
  Никаде в БГ няма да се бутат къщи без да се осигорят нормални жилища.Най добре е да се приеме закон за търпимост с определен срок в който трябва да си намерят ново жилище. Например до 5 години да се устроят на друго място.

 10. 10 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#6:"theanalyser"]Защото ако ти построят жилище, после няма да работиш.
  Даже ще поискаш и кола...[/quote]

  И джоб пара за харчлък ...

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 11. 11 Профил на dlyubomirov
  dlyubomirov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  То именно заради толкова умуване и отлагане във времето се е стигнало до това дередже. И това се случва навсякъде не само в Гърмен.

  ...
 12. 12 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#9:"spout"]Най добре е да се приеме закон за търпимост с определен срок в който трябва да си намерят ново жилище. Например до 5 години да се устроят на друго място. [/quote]

  Ако са построени на собствени имоти в регулация, отредени за строителство, може да се мисли и за узаконяване под някаква форма. НО!! 99 процента от т.нар. къщи са строени без проекти, без колони, без желязо, без основи и СА ОПАСНИ.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 13. 13 Профил на spout
  spout
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#12] от "The.Teacher":
  Пра дядо ми дядо ми са живели в колиби без желязо и бетон и още са здрави и обитаеми ,нямат проекти и нотариални актове и никой за тези 80_100 години не е тръгнал да ги събаря.По села и паланки е пълно с такива.

 14. 14 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#13] от "spout":

  Старите начини на строителство с кирпич, дърво, камък и т.н. са си много надеждни, съгласен съм Но са правени с майсторлък. Но тези, които ги дават по телевизията хем са с бетони, тухли плочи и т.н., хем не са по стандарт - пестят от желязо, тънки плочи, няма основи.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Веднъж компромис,постоянно компромис.Законът си е закон и трябва да се спазва.Да им продадат други места в селото и по всички правила ,и с необходимите проекти и разрешителни да си строят къщи.

 16. 16 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  'Кметът на Гърмен продължава да умува може ли да бутне ромските къщи'

  Да ги бута , пък после да унува , как да му излезе по малка глобата и да се извинява задължително.

  То само с умуване не става.

 17. 17 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Минка да каже от колко време работи в община Гърмен, преди да стане кметица ! Дали не е знаела какво ще се случи, когато събираш гладни цигани от сто места и ги настаняваш до оградите на местните ?

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4074 Неутрално

  До коментар [#6] от "theanalyser":Ми не знам - баба ми още през 1938 година е настанена в социално жилище с четирите си деца и не престана да работи. И кола нямаше.
  А като съм ходил до Виена видях цели квартали със социални жилища - най-старите от 1930 година - от времето на Световната икономическа криза и "проклетия капитализъм."
  А на мен няма защо да ми се строи жилище - имам си едно наследствено и едно купено с моите спестявания,плюс наследствена вила, плюс още едно бунгало, купено с моите спестявания.


 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK