Граждански организации издигат Мая Манолова за омбудсман

Мая Манолова

© Анелия Николова

Мая МаноловаНеправителствени организации начело с Института за модерна политика на неуспелия кандидат за депутат от БСП  и бивш народен представител от НДСВ Борислав Цеков предлагат Мая Манолова за омбудсман.


Предложението за кандидатурата на Манолова е изпратено до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и до шефовете на парламентарните групи, потвърди пред "Дневник" самата Манолова.


Преди дни Манолова обяви, че би приела подобна кандидатура: "Напоследък ми се обаждат много граждански организации, които смятат, че съм подходяща за длъжността, но важно е и също така какво мислят депутатите, какво мисли моята парламентарна група. Да, бих обмислила такова предложение."
Миналата седмица парламентът прие процедурни правила за избор на национален омбудсман на мястото на сегашния Константин Пенчев, чийто мандат изтича на 20 октомври. Според закона за омбудсмана новият обществен защитник трябва да е избран до два месеца преди края на мандата - 20 август, но депутатите са на работа до края на юли. Според правилата за избор на омбудсман кандидатурите трябва да бъдат внесени до 15 юли.


Сред гражданските организации, които издигат Манолова, са гражданско движение ДНЕС, Центърът за защита на правата в здравеопазването с председател д-р Стойчо Кацаров и Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите. С повечето от тях Манолова е работила в миналия парламент като зам.-председател на Народното събрание и председател на комисията за взаимодействие с гражданските организации.


По неофициална информация Манолова вероятно ще бъде единственият кандидат за омбудсман, а Константин Пенчев ще бъде избран за конституционен съдия. През есента изтича мандатът на четирима конституционни съдии.


В писмото на гражданските организации се изтъква, че омбудсманската институция трябва да е проактивен фактор и да е реален защитник на гражданите и обществения интерес, а не адвокат на властта, пише БГНЕС.


За омбудсман трябва да бъде избрана личност с широка публична известност, която познава механизмите на държавното управление и е доказала на дело, че може да бъде коректив на силните на деня, заявяват още гражданските организации, издигнали кандидатурата на Манолова.


"Институцията на омбудсмана има нужда от нова енергия, защото се изгуби от обществения хоризонт през последните години, бяга от горещите правозащитни въпроси и не поставя ясно неудобните теми пред изпълнителната власт. Мая Манолова има потенциала да извади омбудсмана от това латентно състояние. Тя е доказала, че може да казва "не" на съмишленици и "да" на опоненти в името на каузи. Очакваме сериозна подкрепа за предложението от парламентарните групи", подчертава Борислав Цеков от Института за модерна политика, който беше секретар на институцията по времето на Гиньо Ганев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK