Над 80 квестори са с дисциплинарни наказания след матурите, няма уволнени

Над 80 квестори са с дисциплинарни наказания след матурите, няма уволнени

© Анелия НиколоваАнализът на Министерството на образованието върху видеозаписите от матурите показва, че на места се допуска преписване и говорене между учениците, както и използването на смарт телефони и други устройства. По тази причина има работи на зрелостници, които са идентични. Уволнени обаче няма, а само дисциплинарни наказания за над 80 квестори, които са били уловени в нарушение по време на изпитите. "По-важно беше всеки да види и осъзнае грешката си и да не я допуска втори път", съобщава и коментира в интервю за "24 часа" зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. 

Разследването на МВР по изтичането на отговорите от матурата по български език и литература продължават под различни форми, допълва зам.-министърът и уточнява, че не иска "да прехвърляме отговорностто на МВР", затова и просветното министерство идентифицира предпоставките, довели до преписвания по време на изпитите. Едната по думите й е пренебрегването на отговорността на квесторите. 


Според Кастрева е важно също и "да се намерят тези хора, които в интернет пространството предлагат теми и към тях да се приложи най-строгата санкция на закона, включително и към хората, от които те получават информация", защото "звучи като организирана престъпност, към която трябва да покажем непримиримост".


Записите от матурите са ценни, защото по тях ведомството може да идентифицира проблемите, но пък засега не може да реагира на момента, допълва зам.-министърът. Ето защо ведомството обмисля в


промяната в организацията на матурите да залегне и това по време на изпита да има човек във всяко училище, който да наблюдава камерите в реално време, за да може веднага да спре нарушението, ако забележи такова. Друга промяна, която се планира е да се разпишат "ясни правила, за да бъдат зрелостниците наясно в кои случаи се анулира работата, какво следва от нарушаването на правилата". Не се планира обаче промяна в скалата за оценяване на тестовете, която се мени всяка година в зависимост от самите въпроси. 


Промените ще бъдат подложени на публично обсъждане през следващите няколко седмици в сайта на министерството.


За 


новия закон за образованието


зам.-министър Кастрев обяснява, че при него не може да се говори за "революционни промени", но пък "е много важно, че законът ще отговори на потребността на времето" и ще осигури подреденост на системата.  "Въвеждането на необходимостта от по-голяма практическа насоченост на образованието през възможността на усъвършенстване на учебните програми, даването на възможност за  профилиране в последните 2 класа на гимназията, включително чрез въвеждане на дуалната форма на обучение в професионалното образование, даване на училищна автономия.", изброява Кастрева. 


"Ако проектът на закон бъде приет на второ четене от Народното събрание,


нови учебници за 1-и, 5-и и 8-и клас може да имаме от учебната 2016/2017 година",


допълва още зам.-министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK