Димитър Костов ръководи банковия надзор от една година, обяви Менда Стоянова

Менда Стоянова.

© Георги Кожухаров

Менда Стоянова.Новият управител на БНБ Димитър Радев, който утре встъпва в длъжност, е провел редица срещи в търсене на подходящия кандидат за подуправител, отговарящ за най-важното направление – банковия надзор, но такъв не се е намерил. Това заяви пред Би Ти Ви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова.


Тя направи изказването в отговор на критиките, че Радев възнамерява да запази двама от подуправителите на Иван Искров - Калин Христов, който ще продължи да отговаря за управление "Емисионно" и Димитър Костов, който досега бе ръководител на управление "Банково", а сега е предложен за шеф на "Банков надзор".


"Той сондираше всички възможности за това кой би могъл да оглави банковия надзор и всички тези разговори всъщност са довели до решението на г-н Радев да предложи Митко Костов", заяви Стоянова, която изтъкна, че и двете номинации за подуправители са подкрепени от банковите среди.
Председателят на бюджетната комисия заяви, че Димитър Костов е професионалист и той на практика управлява "Банков надзор" след отстраняването на Цветан Гунев.


"От една година,откакто имаме криза в банковия надзор на БНБ напрактика Димитър Костов се занимава с ръководството на банковия надзор", заяви Стоянова. Попитана дали Нели Кордовска не ръководи повереното ѝ управление обясни, че тя е директор в дирекцията.


Председателят на бюджетната комисия определи другия номиниран за подуправител – Нина Стоянова, която е главен юрисконсулт на БНБ, като човек с изключителни професионални качества, лоялен на идеята за банковата стабилност и я нарече технократски избор. За Калин Христов заяви, че трябва да се съди по състоянието на управление "Емисионно", което той оглавява в последните 6 години. По думите й валутният борд у нас е стабилен, а валутните резерви се управляват без риск, което говори за него.


Менда Стоянова не си спомни Калин Христов да е бил кандидатът на ГЕРБ за управител на БНБ, когато Искров бе преизбран на поста, както заяви бившият финансов министър Симеон Дянков. "Аз тогава не съм била в кръга около г-н Дянков, които са обслужвали тези кандидатури. Калин Христов беше наша номинация за подуправител", каза Стоянова. Тя заяви, че мотивите в подкрепа на Искров, които тогава са взели превес са били свързани с това, че банките са стабилни, а ЕЦБ дала добри препоръки за него.


Председателят на бюджетната комисия заяви, че е имало натиск от всички политически сили Димитър Радев да представи предварително екипа си, но това би било юридически некоректно и би било знак за политически договорки.


Що се отнася до избора на новия управител на БНБ тя каза, че подходящият кандидат за поста е търсен цяла година, като той трябвало да бъде професионалист и в България, и с авторитет пред международната общност. "Имаше и други кандидати, но не всички се съгласиха да се захванат "да копаят на баира лозе", както се казва в народната мъдрост", каза Менда Стоянова.


Според нея с избора му днес у повечето депутати е надделяла преценката за професионалните му качества над политическите мотиви.  


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK