Депутати се канят да свалят защитата от обекти - културно наследство

"Къщата с ягодите"

© Юлия Лазарова

"Къщата с ягодите"Да се разрушават и обезличават сгради-паметници на културата, да се излива бетон върху защитени обекти и археологически находки, да се строи без особен контрол в архитектурни резервати. До такива последици могат да доведат поправките от едва няколко реда в Закона за културното наследство, внесени миналата седмица от депутати от повечето парламентарни сили, начело с Красимир Велчев от ГЕРБ.


Сега за всички инвестиционни намерения и намеси в обекти - културно наследство трябва да има становище от института за недвижимото културно наследство и неговите експерти. Те трябва да одобряват както намесите в археологически обекти и резервати, така и в защитени райони, и в сгради-паметници на културата в цялата страна.


На практика годишно експертите на института трябва да обработват и да отговарят на между 3000 и 5000 преписки и искания. Забавянето на решения е основният посочен мотив на вносителите на законовите промени. В последните години обаче в института бяха направени промени и съкращения, а пък законът поставя срок от два месеца, в който трябва да излезе становище.
Вместо да се види кое спъва работата в института и защо се бави работата на специалистите, депутатите предлагат изменение, което отваря широко вратата за множество злоупотреби при строителство, "вграждане", "социализация" и намеса в археологическите и архитектурни обекти - паметници на културата, както и в ценни сгради.


Измененията предлагат всички видове съгласувания на инвестиционни проекти да могат да минават и през експерти, които ще са в състава на администрацията на съответните общини. Проблем ще възниква, когато например в общината има интерес от инвестиции по проект, който ще бъде одобрен от общински служители. И макар крайното решение да е на министъра на културата, досега практиката е той да одобрява становищата на експертите, които са натоварени с анализа.


Според предлаганите промени в общините с териториално деление ще се създават специализирани звена от поне трима души, които да са дипломирани реставратори или архитекти. И те ще разглеждат постъпилите искания. Техните становища ще бъдат изпращани направо към министъра на културата, който ще издава одобренията. И така на практика ще се заобикаля напълно мнението на експертите от института за недвижимото наследство, които заседават обикновено в състав от седем-осем души по преписките.


Поправката би засегнала и вече внесени документи и планове, които са в института. Като например тези за построяване наново на къщата на столичната ул. "Сан Стефано" 6 на шефа на "Лукойл" Валентин Златев. Ако по тези внесени преписки институтът не се произнесе в законовия двумесечен срок, ще се смята, че има мълчаливо съгласие, гласят подготвените изменения. Това ще важи и за в бъдеще за всички внесени в института документи - ако не им се отговори до два месеца, ще се приема, че има мълчаливо съгласие.


Макар според протокол, с който "Дневник" разполага, експертите от института вече да са се занимали с въпроса за сградата на Златев, известна като "Къщата с ягодите" и да са излезли с неудобно за инвестиционните намерения на бизнесмена становище, на практика официално произнасяне на института все още няма. Защото официален документ може да излезе от звеното само с подписа на директора Даниела Джуркова. А тя още не е подписала мнението на експертите.


Ако подписът в случая се забави достатъчно време - повече от два месеца, според промените ще се смята, че институтът се е съгласил мълчаливо с желанието на Златев къщата да бъде съборена и преизградена. Независимо от недвусмисленото становище на експертите срещу това.


Такава възможност се отваря и при други бъдещи подобни забавени по една или друга причина решения.


Становищата на експертите по този и други подобни казуси пък не са публично достояние. И рядко става известно те произнесли ли са се и по какъв начин. Преди време група от тях са поискали мненията да бъдат публикувани в интернет, но им е било отговорено, че това е вътрешноведомствена информация, научи "Дневник" от експерти в института.


Така в крайна сметка трудно може да се разбере кой точно какво е одобрил, какво е забавил и защо.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1094 Гневно

  Ако това се направи, ще е престъпление!

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 2. 2 Профил на raven
  raven
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Това не трябва да се прави.

 3. 3 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 822 Неутрално

  След 50 години дейността на института ще се разшири и ще включва и просташкото наследство,освен културното.Ще има и отдел мутробарок.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 4. 4 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Няма да остане една сграда, напомняща за миналото ни, ще се издигат навсякъде никому ненужни офис сгради и молове. Толкова простащина, такова безхаберие, че нямам думи. То и досегашния закон явно не е перфектен, защото стотици красиви в миналото сгради са оставени да се рушат от сегашните им собственици, пак с цел да се издигнат на мястото им бетонни недоразумения. Тъпи управници, малоумни решения.

 5. 5 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Мисля си нещо, че тази работа я е надронил онзи дето приказваше, че няма бивши тъмнокожи, за да си го "върне" на хората от института, които разкритикуваха проекта за Плиска.

 6. 6 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#1] от "staska":

  Сега се случва постоянно. От България е изнесено и/или разграбено изключително много археологическо и културно наследство, а много други простоцсе рушат от безхаберие.

 7. 7 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Било ставало "бавно" вземането на решение...
  МАЛОУМНИЦИ НЕКАДЪРНИ, КОРУМПИРАНИ, БЕЗРОДНИ НЕДНИ !!!!
  Природата се унищожава, традициите и автентичната култура се унищожава, направеното преди нас се унищожава, всякакво чувство за общност !

 8. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Една шепа "институти4 едва ли могат да се произнесат компетентно по 3000-5000 "преписки" в годината.... в това са прави депутатите.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Гневно

  А така! Събаряйте всичко и мутробарок навсякъде! И малко бутафорийка....Лобисти на мафията!

 10. 10 Профил на stanislavski_him
  stanislavski_him
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Старините трябва да се уважават и пазят-това е паметта ни.Затова колкото и да е трудно ,държавата трябва да намери начин да пресече нездравите интереси на бизнесмените и да защити интересите си!С нашите мнения дано отрезвим властимащите!

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#8] от "boby1945":


  До коментар [#8] от "boby1945":


  До коментар [#8] от "boby1945":

  Като нямат бюджет как да дават становища? С пръдня боя не става! Познай от кой им зависи бюджета?

 12. 12 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Да се разрушават и обезличават сгради-паметници на културата, да се излива бетон върху защитени обекти и археологически находки, да се строи без особен контрол в архитекрутни резервати."
  Това е отказ от миналото. Означава, че се отказваме от паметта на сградите.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#11] от "hodounski":
  Като не могат, да не се захващат .... в този смисъл депутатите са прави....
  Не може шепа , както сам казваш, нископлатени, бюроклати да контролират инвестиции за милиони..... освен че са неефективни, още създават възможности за яки далавери на ниско ниво...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Гневно

  До коментар [#8] от "boby1945":
  Te го те, крадливото комуне веднага се обади!
  Щом е за кражба, "експроприиране от гадните буржуЙЙЙ"/ както пишат неграмотните ти приятели/ веднага се намира червен чугун, който да застане на амбразурата и да кресне, че така е правилно.
  Дебили крадливи, забравяте да споменете и международното положение, злите евреЙ/пак според вашият правопис/ и гадните корпоративни западни зверове!
  Уроди долни!

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 15. 15 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  [quote#12:"Lady Zeppelin"]Това е отказ от миналото. Означава, че се отказваме от паметта на сградите.[/quote]
  Това не отказ от миналото, а нормално развитие на градската среда, София от 1910 не е София от Освобождението, нито днешна София е София от бомбардировките, .... нещата се разививат... макар у нас това да става бавно и нефелно....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 16. 16 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1145 Разстроено

  Мутромислене = мутробарок.

  Какви ягоди, какви спомени...

 17. 17 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#7:"terorio"]Природата се унищожава, традициите и автентичната култура се унищожава, направеното преди нас се унищожава, всякакво чувство за общност ! [/quote]

  С две думи, унищожава се и без това кретащото ни национално самочувствие. Конспирация да беше, нямаше да е толкова успешна.

  https://goo.gl/8NG90J
 18. 18 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Малоумие и слугинаж. По ГЕРБерски. Те имат воля.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 19. 19 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Да живее Винету! Другото - кучетата са го яли!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Направо заличете културното наследство, олигофрени! То на вас за какво ви е? И на тяхно място постройте сгради, които бързичко ще рухнат.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 23. 23 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 412 Неутрално

  златев иска да строи, каква друга причина би им трябвало на герб, за да променят закони.

 24. 24 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тука се прехвърля от болната глава на здравата. Да навсякъде трябва да влезе правилото за "мълчаливо съгласие". Това ще прекрати практиката за притискане за рушвети, с нищо не правене. И ДА, служителите не свършили си работата и допринесли с това за загуби, да бъдат наказвани. Тоест, стриктни правила. Прозрачност му е майката и в културата и в съда, и в банките.

  chavo64
 25. 25 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много подвеждаща и едностранно написана статия.
  (не)типично за дневник.

 26. 26 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1792 Весело

  Мдам. Да се назначат в института още 2-3 хил. експерти за да могат да си упражняват експертизата в в рамките на 2 месеца, защото сега не смогват завалийките. На всяка ягодка - експертче. Това е спасението еднозначно.

 27. 27 Профил на antistatik
  antistatik
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#15] от "boby1945":

  Глупости. Не паметниците пречат на града да се развива. В Мюнхен, който е съразмерим като площ със София, има 850 страници списък със сгради под защита.
  Няма ли там инвестиции? Не се ли развива? На "коптор" ли прилича? Инфраструктурата лоша ли му е?
  Само на хора без никаква визия за градоустройство, слаба лична култура и алчност за бързи печалби им се зловидят шепата защитени паметници които са останали. Инфраструктурата е лоша, защото няма стратегия за нея, хората които я проектират хал-хабер си нямат от съвременните практики, парите за нея се крадат на 80% и всичко се прави на парче.

 28. 28 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Ако бяха добронамерени, има просто решение - увеличаване на капацитета на института за културното наследство. Вместо да създават над 200 общински комисии със спорна компетентност и безспорно подчинение на кметовете, могат да увеличат състава на компетентния орган. Но не искат

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  Частна държава. Законът пречи някому да си свърши "една работа".

  На другия ден променят закона.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 282 Гневно

  Браво на магнолиите и герберите

 32. 32 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 497 Неутрално  крайно време беше да си направят леки промени в закона, зер нема да губят инвестициите си в центъра на София и по новите курорти

  С небрежна лекота всички отговорни игнорират разрушението на Захарната фабрика, вилата на Стамболийски, къщата в която е живял Яворов, не им трепна окото за Бирената фабрика и доста други красиви сгради и къщи с история от които няма и спомен /улица Пиротска и целия квартал са сериозно засегнати от новия кич и занемарата/

  За да се визира къщата на Златев, явно има лично отношение

  КАКВО СТАВА С РЕМОНТИРАНИЯ БИВш ЦАРСКИ ДВОРЕЦ И НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ

  Няма и две години след основен ремонт на залите, паркета, камините, дограмата, инсталациите, ателиетата на реставраторите, хранилищата

  ЗАЩО ПРЕНЕСОХА ЕКСПОЗИЦИИТЕ В ЛУВЪРА, след грандиозния, широко отразен ремонт на галерията от същия министър

 33. 33 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Какво може да се очаква от едни народни представители без култура,които до вчера са седяли на партийни събрания на които съкратени офицери са им чели лекции. Как като на всяка крачка чакат мнението на помпиера, който дирижира по маниера на бай Тошо. НЕ ПИПАЙТЕ КУЛТУРНИТЕ ПАМЕТНИЦИ!!! МАХНЕТЕ КИЧОВЕТЕ ОТ ГРАДОВЕТЕ И СЕЛАТА- безбройните партизански паметници!!!

 34. 34 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  По една ограда на плажа и по една на всяка планина, гора и езеро, надпис "частна собственост, стреля се без предупреждение" и сме готови!
  А ма ха! Някакви грозни и тъпи ще ми ходят, къето е само за умни и красиви!
  Грозните на становете, тъпите в мините, и на 50 години в "орландовци", няма да ги хранят интелигентните, я!
  Преди това по 2 деца без образование (което ще е за много пари) за да ги заместят в мините и системата на прогресивния нов свят е готова!

 35. 35 Профил на zorba
  zorba
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ос..хме си Черноморието, защо да не направим същото и с градовете си. Не се наядоха така наречените ни "бизнесмени". Само за пари мислят, не си правят сметката, че ще си отидат от този свят само с един костюм, а след себе си няма да оставят нищо красиво.

 36. 36 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1322 Гневно

  [quote#0:"статия"]Ако подписът в случая се забави достатъчно време - повече от два месеца, според промените ще се смята, че институтът се е съгласил мълчаливо с желанието на Златев къщата да бъде съборена и преизградена. Независимо от недвусмисленото становище на експертите срещу това.[/quote]
  ТО БИВА ПОРЪЧКОВО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО,АМА ЧАК ТОЛКОЗ НЕ БИВА!

 37. 37 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Като се сетя, че в Италия, ако живееш в историческа къща, не ти дават дограмата да си боядисаш без одобрение от държавата...

  И после наште реват, че в Италия и Франция е пълно с туристи, а у нас никой не идва. Ако на туристите им харесваше да гледат бетон, щяха да отидат в Чернобил!

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 38. 38 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 609 Неутрално

  тези дупетати не са българи - те мразят България както и родителите им интернационалисти! съсипват хилядолетия история за да може "лилето" и главбОлгарстрой да усвоява евро парите и сакън да не развалим рахатлъка на някоя мутра!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 39. 39 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Когато диваци и варвари играя карти това е резултатът. Да не забравяме и кой ги избира също....

 40. 40 Профил на ddd
  ddd
  Рейтинг: 8 Неутрално
 41. 41 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 609 Неутрално

  тоя bobi1945 дето иначе пищи спещу всяко решение на мнозинството от герб вижте как бързо се подреди в "правилните" редици защитаващи интересите на мафията - аман от антибългари!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 42. 42 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Напълно съм отвратена от 'управниците' ни; това не са хора, а някакви ненаситни чудовища, които ще нанесат на страната ни такива поражения, каквито и 500 години турско робство не са причинили! След като пресъхнаха източниците на печалби от морето и планините ни те насочиха алчните си ръчища и към културното наследство. И здравеопазването. След като ги разграбят и тях от къде ли ще започнат да смучат, гнусни кръвопийци!? Какви ли други корупционни схеми ще измъдрят? До кокъл ще я оглозгат тази България!

 43. 43 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Е то и сега като се иска мнение от НИИКН, сякаш някой го спазва. А и е писано в статията - ако становището се забави два месеца, е мълчаливо съгласие. С или без тези законови поправки Мултака, Божо Вампира и т.н. до кметове като Мамин Ваньо в Пловдив и Цонко в Каварна ще си дерибействат над културното наследство с цел пълнене на джобове...

 44. 44 Профил на hinchastewart
  hinchastewart
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Сега ще си спечеля много минуси. Но, "совите не са това, което са". За хората имали "честта" да се сблъскат с НИПК това е символ на корупция. Често, преписките се бавят не 2 месеца, а 2 години, и то само защото се чака заинтересованият "да кихне" сериозно. Логично е липсата на отговор в законните срокове да се счита за мълчаливо съгласие. И то навсякъде в администрацията. А по отношение на опазването на паметниците на културата, сега какво се случва, чака се да се срути сградата и да се направи нова. А законът позволява друго, след като уведоми собственика, че е нужен ремонт, ако той не го извърши, самата държава има право да го извърши, а сметката е за "разсеяният" собственик.

 45. 45 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Най-после! Всеки, който се е занимавал със строителство знае, че при паметниците на културата не става дума за никакво опазване, а за едно чакане с години, доката не се "отчетеш".
  Срокът за мълчаливо съгласие е една подигравка, в този срок ти връщат един отказ с толкова безумни забележки и препоръки, че единственото което предизвикват е шок, когато отидеш да попиташ, що за глупости са това ти намекват, че не си избрал верния архитект....

 46. 46 Профил на zokalbokal
  zokalbokal
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "chavo64":

  е това е реформа.

 47. 47 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 882 Весело

  а някои тук разправяха ,че герб не обслужвали мафията

 48. 48 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Що няма фуражки под статията?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 49. 49 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Всичко в което може да се открие далавера е приоритет за гербавите комуноиди, клонирани от Червената зараза.

 50. 50 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Страхотните" новини са ежедневие в БГ.

 51. 51 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Проблемът не е само в това, само по себе си това може дори да е хубаво. Проблемът е, че някои с идеи как да опазва, реновира и рекламира обектите винаги ще загуби конкурс пред някой, който си плати и ще осере картинката.

 52. 52 Профил на tunlas
  tunlas
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Гарантирано мутро-ГРОБ

 53. 53 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Аууу, Баце май е загубил на карти от Вальо Мазута... ужас.

  Той Баце викаше, че Вальо много лъжел на карти, ама Баце понеже не е милиционер, а Пожарникар, не може да хване кога го лъжат...

 54. 54 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Единственото което трябва да се впише в закон е ,че на който му се руши къщата и не си оправя фасадата и покрива може да се смята ,че доброволно си дарява имота на държавата.
  В много страни има такива закони.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 55. 55 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Този Институт за пам на културата навремето се управляваше от известният арх. Угринов, които от мнозина се смята за престъпник (в момента е подсъдим, но сигурно ще се отърве, като си плати). По негово време се даваха платени съвети как да се разрушават културни обекти и само в София се унищожиха хиляди, като се дадоха и две жертви...

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 56. 56 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Каква "къща с ягоди", какви простотии...Къщата е построена от човек, който комунистите (както е бил редът в София тогава) вероятно са утрепали или изселили. Защо другари, криете името му и пришивате други прякори, защото вашите дядовци са виновни, нали?

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 57. 57 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Това е глупост, няма да остане и една историческа сграда

 58. 58 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#27] от "antistatik":

  Не говорим за паметници а за къщи, това първо, второ ние сме в София, не в Мюнхен, това второ и трето темата на статията е несправянето на група бюрократи с преписката1 заради което трябва да се промени закона и то към добро, всяка забава от страна на бюрократите, значи утвърждаване на прошението....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 59. 59 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#56] от "Уточнител":

  И какво от това? Това не значи че днес комисията не трябва да отговаря в срок и по същество и че собственикът няма право на преустройство на имота съобразно вкуса и парите си....

  Така подскачаше форума и преди 10 години когато взривиха кметството на София та ул. "Гурко", паметник на културата от улично значение.... И какво стана, построиха хотел за чудо и приказ, които при това следва стила на старото кметство.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 60. 60 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Както е тръгнало, няма да остане нищо в България, заради което човек да си струва да изпитва носталгия.

 61. 61 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2465 Любопитно

  "И така на практика ще се заобикаля напълно мнението на експертите от института за недвижимото наследство, които заседават обикновено в състав от седем-осем души по преписките."

  И като заседават какво?! Сградите-културно наследство, се рушат докато чакат да се натуткат "великите" седем-осем експерти. По-големи некадърници и мързеливци от тези в Института по паметниците на културата не е имало, няма и няма и да има!
  И пак манипулацийка, бодване на ГЕРБ, нали?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 62. 62 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Законът е неадекватен в сегашния му вид. Не може за всяка намеса да се минава през траеща ГОДИНИ съгласувателна процедура с неясен край - имам предвид включително смяна на дограма, боядисване, ремонт на прокрив...И като се има предвид, че паметници на културата са един куп, далеч не всички са като Къщата с ягодите, наример в Търново са стотици. И те се рушат, защото законът не прави разлика и изискванията за поддръжка на такава сграда са невъзможни. На практика всякакъв ремонт е невъзможен, защото според "експертите" това е реставрация. Имайте предвид, че навремето държавата е извършвала (безплатно) ремонти, намалявали са се данъци и пр. и огромен брой хора са се "вредили" да си впишат къщите като паметници, макар да са най-обикновени къщи. Най-малкото законът трябва да се прецизира и съгласувателни процедури да се изискват за най-висок клас паметници. Но като всяко нещо - от едната крайност - в другата. Но, че законът е неадекватен и че трябва да се промени - съм съгласна.

 63. 63 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До такива последици могат да доведат поправките от едва няколко реда в Закона за културното наследство, внесени миналата седмица от депутати от повечето парламентарни сили, начело с Красимир Велчев от ГЕРБ.

  Той на кого е момче? Колко ли са му дали за да пробута поправките?

 64. 64 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 652 Неутрално

  ОТ КОМУНИСТ НИЩО ДРУГО НЕ СТАВА!

  - стара народна мъдрост -

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 65. 65 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Направо да я кръстят "Поправката Златев".

 66. 66 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Им, че как. Ще ни направят градовете скапани като Париж и Лондон, с тесни улици, без дървета, и гъстота на застроената площ 2х-3х

  Какви културни паметници, каква история, какви 10 хил. марки. Важното е да се строи, че на зетя строителната му фирма нещо не върви.

  .
 67. 67 Профил на Ivan Jontchev
  Ivan Jontchev
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Това са престъпници,простаци,които посягат на културни паметници

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK