Кабинетът одобри промени в таксите на четири държавни университета за новата академична година

Кабинетът одобри промени в таксите на четири държавни университета за новата академична година

© Георги КожухаровНа заседанието си днес правителството одобри промени в таксите за кандидатстване и обучение в четири държавни висши учебни заведения. Това са 


Югозападния университет "Неофит Рилски" – Благоевград,
Тракийския университет – Стара Загора,
Медицинския университет "Проф. Параскев Стоянов" – Варна
Висшето училище по телекомуникации и пощи – София,


но не при всичките става дума за увеличение или изобщо за промени на цените.
В Югозападния университет са утвърдени таксите за новите специалности, които от новата академична година се предлагат на кандидат-студентите. Те са "Национална сигурност" и "Здравни грижи" (за обучение на медицински сестри и акушерки). Семестриалната такса за студентите с държавна поръчка в специалност "Национална сигурност" ще бъде 420 лв., а за обучаващите се за мед. сестри и акушерки - 350 лв. По старите специалности няма промени.


По същия начин в Медицинския университет във Варна се утвърждават таксите за специалностите в новия му филиал в Шумен, които ще са същите като във Варна. Заедно с това с по 200 лв. са увеличени таксите за частните студенти за четири магистърски специалности - "Здравен мениджмънт", "Обществено здравеопазване", "Фармацевтичен мениджмънт" и "Рехабилитация, морелечение, уелнес и спа". Новите цени, които са в порядъка на 1500 лв. на година, влизат в сила само за новоприетите студенти. 


В Тракийския университет в Стара Загора няма никакви промени в таксите, а с решението на МС днес се изправя техническа грешка в таблиците, поясниха от там за "Дневник". Висшето училище по телекомуникации и пощи в София пък предпочете да не коментира промените, докато не са сигурни, че новите стойности са одобрени във вида, в който са ги предложили и не бъдат публикувани в "Държавен вестник". От учебното заведение поясниха, че за момента само приемат документи за кандидатстване и все още не се плащат такси, така че изчакването не пречи на работата им. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK