Тихомълком депутати оставят възможност НСО да охранява и "други лица"

Тихомълком депутати оставят възможност НСО да охранява и "други лица"

© Георги КожухаровТихомълком ръководителят на парламентарната комисия за спецслужбите Димитър Лазаров (ГЕРБ) е прокарал през ръководената от него комисия идеи за разширяване на кръга лица, които мога да бъдат пазени от Националната служба за охрана. На необявено заседание на комисията миналата седмица е бил обсъден на второ четене законопроектът за НСО и са били прокарани внесените от ГЕРБ изменения, с които при необходимост сред охраняваните ще попаднат и "други лица, свързани с националната сигурност, икономическата и финансова стабилност на държавата". Такава възможност имаше и досега, но тя щеше да отпадне със законопроекта, приет на първо четене от парламента.


Това научи "Дневник" от депутати, участвали в заседанието. По правилник заседанията на комисията са открити. Съобщенията за предстоящи заседания на комисиите пък от години се публикуват на сайта на Народното събрание. Дори за закритите заседания се дава информация, независимо че на тях журналисти не се допускат. За заседанието миналата седмица на комисията за спецслужбите, на което е минал спорният текст, а и целият закон за НСО, обаче информация изобщо нямаше.


Пред "Дневник" днес Лазаров каза, че такова заседание е имало и законопроектът е бил приет на второ четене. Обяви, че не е имало съобщение, тъй като това заседание било продължение на предишното от началото на юли.
Това обаче е прецедент изобщо в практиката на парламента и на комисиите, тъй като дори продължаващите обсъждания се обявяват официално и се отбелязва, че става дума за продължение на някоя дискусия. Пред "Дневник" добре информирани източници в Народното събрание казаха, че Димитър Лазаров лично е поискал заседанието миналата седмица да не се обявява.


Лазаров каза още, че и утре комисията продължава с обсъждането на важните законопроекти за специалните служби. Съобщение за утрешното заседание не фигурираше на сайта на парламента преди разговора на репортера на "Дневник" с депутата.


Така без никакво присъствие на медии и публичност миналата седмица е минал окончателно през комисията текстът, предизвикал недоволството дори сред депутати от ГЕРБ.


В приетия на първо четене в парламента специален закон за НСО липсва възможността за охрана на "други лица". Между първо и второ четене депутати от ГЕРБ начело с шефа на ресорната комисия Димитър Лазаров са вкарали отново предложение за промяна, според която при конкретна застрашеност се осигурява охрана и на "други лица, свързани с националната сигурност, икономическата и финансова стабилност на държавата".


Дали има заплаха и дали човекът е от значение за държавната стабилност ще решава специална комисия, ръководена от началника на Националната служба за охрана, и с членове председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" и главният секретар на МВР. Те ще решават и типа охрана, която ще се предоставя.


Макар и досега тази възможност да съществува и от подобна охрана да се ползват различни лица, сред които например и лидерът на ДПС Ахмед Доган, още преди две седмици текстът предизвика недоволството на опозицията, а и сред управляващите. Пред "Дневник" представители на левицата се обявиха против проекта, който така разширява кръга на охраняемите лица. Още повече че с предложението на ГЕРБ се отваряла много широко вратата и било доста неясно кой ще може да се възползва от защитата.


"Ако утре шефът на НСО реши, че вие сте от значение за националната сигурност или, да речем, някой банкер е важен за финансовата стабилност, ще му бъде дадена охрана. А аз не съм съгласен държавата да плаща за това. Да си плащат сами", коментира тогава пред "Дневник" и Методи Андреев от ГЕРБ, който е и член на ресорната парламентарна комисия за контрол на спецслужбите. И според него предложеният от другите депутати от ГЕРБ текст е твърде отворен, неясен и дава възможност в него да попадне много широк кръг лица. Той предлага да се запише, че другите охранявани лица трябва да са записани в специален закон.


"Ето сега се приема нов закон за новото звено за борба с корупцията. Шефът на това звено обаче няма как сега да бъде посочен сред охраняваните от НСО лица, тъй като още не е сформиран. Затова не пречи впоследствие в специализирания закон за антикорупционния орган да се напише, че ръководителят му получава охрана и така да бъде защитен", смята Андреев. Депутатът от ГЕРБ обаче е против хора, които не са директно свързани с държавата, да получават охрана, платена от държавата. И то по обтекаем законов текст.


Каква е била дискусията в комисията и с какви гласове сега е минал текстът остава неясно. Тъй като целият законопроект е разгледан в комисията тайно. Дискусията в пленарната зала предстои наесен след ваканцията на депутатите.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Весело

  ..... "други лица, свързани с националната сигурност, икономическата и финансова стабилност на държавата".Болшевишки тъпотии.

 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Сигурен съм, че ще се вдигне достатъчно врява и това няма да мине.
  Откъде накъде един охранител, един агент и един полицай ще решават кой е важен за сигурността на държавата и кой не?
  На всичко отгоре и широко отворена не врата, ами порта за постонно увеличаване на бюджета на НСО

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Г-н Доган трябва да бъде охраняван.

 4. 4 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  Ха половината държава значими милиционери ще бъдат охранявани от другата половина полицаи и НСО само остава да се разберат КОЙ ке плаща масрафа.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 5. 5 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Любопитно

  "Кога НСО няма да охранява ахмед доган ?"
  Отговор: "Когато умре."

 6. 6 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#5] от "ТМаринов":

  Отговор: "Когато умре."
  ---------------------------
  Грешка.
  Ще му пазят гроба от оскверняване, ще го поддържат, поливат и прочие други специфични охранителни дейности.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Ако НСО трябва да охранява важните за сигурността на страната лица то службата трябва да се закрие веднага.
  Такива лица просто няма.

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  НСО задължително трябва да бъде закрита! Функциите по охрана на важните за държавата лица поети от МВР, а самите лица, които се охраняват, ясно посочени в закона за МВР!
  НСО си е всъщност старото УБО, развъдник на милиционери и чадър за контрабандата!

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  НСО трябва да се закрие .Нали има полиция? На управляващите им трябва слугинска служба.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8223 Неутрално

  Под други лица,Доган ли имат предвид.

 11. 11 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 467 Весело

  Не се косете, то лица за охраняване много не останаха, повечето са зад**ци, а те не влизат в обхвата на закона

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 12. 12 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 969 Весело


  и кой се прехвърли тихомълком от орешарски към борисов 2

 13. 13 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Звънете на Бойко да му кажете
  как ще се прокарват тихомълком поправки.

 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  НСО опъва чадър над някои бизнесмени, като им осигурява гавази със служебни карти! За разлика от мутрите от спортните зали, тези са напълно безнаказани! Така, единственият риск е, ако се сблъскат двама топ-бизнесмени със свитите си да не се изтрепят, подобно на случката в Белите брези! Всъщност такива гардове получават мангизи на ръка, които никъде не декларират и като правило ходят на “втората си работа” с нерегистрирано оръжие. Сами можете да си направите изводи, докъде води това!

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  НПО трябва да се закрие, а със закон да се определи кой има право на охрана, осигурявана от малко специализирано звено в МВР. Това трябва да бъдат максимум десетина-петнадесет лица, които да ползват охрана в тази държава - президент, премиер, председател на парламент, гл. прокурор, министър на вътрешните работи, председател на ДАНС и т.н. Дебелаците в парламента да слезнат от мерцедесите и да размърдат трътлестите задници. Може да ползват велосипеди, метро, лични автомобили. Или най-добре да ходят пеша, здравословно е.

 16. 16 Профил на nxo44693674
  nxo44693674
  Рейтинг: 405 Весело

  Какво се чудите - бодигард, прочел половин книга е премиер. Какво очаквате, драги медии? И жалващи се журналисти... Че за 14 години медиен комфорт, съответното лице с тъмно минало ще бъде на страната на гражданите ли? Наивници. Не, ще бъде на страната на мафията. Тва е, избирателят е мега глупав. Точка.

 17. 17 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Както по-горе е написал един колега, Доган трябва да бъде охраняван.
  Така е, никога не бива да се забравя ... шефа.
  Депутатите и те до един, на хранилка.
  Народни изедници, пардон избраници.

 18. 18 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 700 Весело

  баси феодалната държава, абе що не пуснем нсо, пък и отдели в министерства, пък и цели министерства, какво говоря - направо цялото правителство на концесия? ние няма да плащаме техните заплати, от концесионните такси ще се пълни бюджета, ще си упражняваме правото на вот на 4 години с охи или ох!

 19. 19 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Никъде по света го няма това "хвърчане" без никакво спазване на закона за движение по пътищата с лампи по капаците на скъпи немски возила,а вътре дебел депутат и всичко това за сметка на бедния пешеходец,който се чуди как да свържи двата края.

 20. 20 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 620 Неутрално

  [quote#16:"rco14365113"]бодигард, прочел половин книга е премиер. [/quote]


  мда, тия ги четях като бях на 11-12 години.
  де се казва - кажи му шапкар и не го обиждай повече
  фатмак с фатмак
  лошото е, че са от едно люпило
  всички са червени и гладки мозъци

 21. 21 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Тази служба си е наследник на УБО и е абсолютно ненужна като отделна структура. МВР има огромен щат и без това. Да си обособят отдел за целта. Всеки втори в България стана охранител. Бах ти държавата.

 22. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Така е в държавата на мафията. Осигурява си охрана от държавния бюджет. Плебсът да си трае и да духа супата.

 23. 23 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#4] от "Танас":
  [quote#4:"Танас"]Ха половината държава значими милиционери ще бъдат охранявани от другата половина полицаи и НСО само остава да се разберат КОЙ ке плаща масрафа. [/quote]

  То па не се знае кой ке плаща !
  Досега и по-нататък все брашнения чувал се/ще се/ отупва!
  Нема толку нагла власт и толку прост народ ,който да я избира.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 24. 24 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Само да разбере Рапона и ще страда този Лазаров..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 25. 25 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 965 Любопитно

  "...икономическата и финансова стабилност на държавата".
  Май ше стане за сметка на данъкоплатците да се охраняват и икономически лица (мутри), или финнасови сиви фигури, може и някои шоумени или митрополити, но ще плаща държавата!
  НСО има над 2000 гардове, това вече е супер прекалено!

 26. 26 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#23:"navy"]Нема толку нагла власт и толку прост народ ,който да я избира.[/quote]

  +++++ а сега и онзи с голЕмата заплата от БНБ като излезе требе и нему чадър да турят и вардят от лИбовта на вложителите в КТБ инак току виж дал фира некъде по света и си го знае това та взимат овреме мерки.
  Мутакат Цецо го вардят КГБйовете в Сърбия а тук Държавните структури вардят най - големите виновници за състоямнието в което се намираме.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 27. 27 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1534 Любопитно

  Хи-хи-хи...
  Б отбора действа...

  Чудя се, гласувалите за ГЕРБ кога ще започнат да се срамуват...

 28. 28 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  Само се чудя, от кого трябва да се пазят повече, тези важни за сигурността на страната "личности"?! От "обичливите" им избиратели, или от "тъмните сили" в лицето на РБ, надигнали се да унищожат Държавата на Мафията, не дай Боже! Функция на Държавата е да защити слабите и беззащитни нейни граждани.
  Браво на Лазаров!

 29. 29 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  [quote#27:"ВЕЛКОВ"]Чудя се, гласувалите за ГЕРБ кога ще започнат да се срамуват... [/quote]

  Чи, к'о беше туй?!Срамуването де? Да не се бъркаш с о$ирането, щото него си го могат

 30. 30 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Така, така... И после пак да обяснят как нямало коалиция Бостан.

 31. 31 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1569 Весело

  "Димитър Лазаров лично е поискал заседанието миналата седмица да не се обявява."

  Герб, изпълнителят на "мокрите поръчки" прекали! Бързо пускайте кризисния ПР!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 32. 32 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#27] от "ВЕЛКОВ":

  Никакъв шанс!

  I Want To Believe
 33. 33 Профил на t.rex
  t.rex
  Рейтинг: 402 Весело

  Буда няма да остави #кой без охрана

 34. 34 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Ако в управляващата партия доминират агрономи,ще се акцентира върху селското стопанство,а ако доминират милиционери и телохранители-върху охранителната дейност.

  РАБОТАТА ТЕ ПРАВИ СВОБОДЕН, А ВЛАСТТА ТЕ ПРАВИ ДЕБИЛ.
 35. 35 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  НСО е остатък от комунистическото минало. В 21 век България не може да издържа преторианска гвардия. Още повече да търпи агресивното и поведение по пътищата.

 36. 36 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 684 Весело

  [quote#8:"tww09306483"]Функциите по охрана на важните за държавата лица поети от МВР[/quote]

  То па едно МВР

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 37. 37 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Е, нали Доган трябва да бъде пазен

 38. 38 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Този щом лъже, значи има защо. А щом се и крие, значи и знае какво прави точно, и че то е нередно. От там изводите се налагат сами - този и такива не са за местата, на които са!
  Изобщо в България трябва да стане пределно ясно за хората и особено народните избраници - щом някой от тях лъже и е хванат в лъжа, значи той не заслужава да е там, ЗАЩОТО НЯМА ПО-ГОЛЯМО И ОТВРАТИТЕЛНО БЕЗОБРАЗИЕ НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ ДА ЛЪЖЕ И МАМИ ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ И ДА СЕ ГАВРИ С ТЯХ, ДА ГИ МАМИ ЗА СОБСТВЕНА ИЗГОДА ИЛИ ЗАВИСИМОСТИ ОТ ПРЕСТЪПНИ И НЕЛЕГИТИМНИ ИНТЕРЕСИ!
  Ако тази и подобна политика се следва твърдо и неотклонно, ще е направена огромна крачка в правилната посока само с нея!

 39. 39 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#37] от "daam":

  "Е, нали Доган трябва да бъде пазен."

  Ами нали за това този и тези разиграват непрекъснато сценки от селски вечеринки, като онази с газовия пистолет.
  Нали и за да назначат охрана на другия боклук от ОПГ ДПС - Местан, се опитаха да изкарат че онзи, дето беше в ДПС първо, а после го напусна бил опасност за него, щял да го пребива или убива - не разбрах точно каква е версията и опашатата им лъжа този път (а са използвали тази разпространена от тях простотия и да го следят и подслушват онзи, между другото, подобно и на друг бивш от техните, Осман Октай).
  Абе тези служби - НСО, НСС,... от години и по традиция не са нищо друго, освен обслужваши мафията във властта и хора на организираната престъпност както ДС и УБО на времето пазеше "народните любимци" от любовта на народа и се грижеше те да са в комунизма, докато всички останали бяха във феодализма, но им се обещаваше винаги светло неопределено бъдеще, и то винаги е все близко, аха да го стигнеш, и все не идваше и се отдалечаваше/

 40. 40 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Боко усеща, че в скоро време ще изхвърчи от държавната хранилка и затова си осигурява на него и на цървула дуган вечна охрана...

 41. 41 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 704 Неутрално

  "Слугите"на народа да бъдат охранявани...Хм,кой ви страхува,народа ли?

 42. 42 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Чувала съм да разправят, че бедният и честият спокойно си лягат и спокойно си спят през нощта. А богатият и далавераджията си знаят, някой ги преследва даже в сънищата им и се боят от сянката си.

 43. 43 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#40] от "Хи-хи": Ако кажат и с вечен огън ще ги снабдят, за (ква беше причината да ги пазят от мухите?), тогава вече хептен ще ми паднат от очите.

 44. 44 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#38] от "info111": Там е работата, че досега никой от тях не е казал истината.

 45. 45 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#13] от "bta": Пиши му, той към пощаджийския клон. За 2-3 дена писмото ти да отиде и 2-3 години преди да се прочете и 20-30 години преди да се реализира желанието ти. Сложи му най малко 30 години за отговор.

 46. 46 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 553 Неутрално

  БОСТАН,БОСТАН,БОСТАН,БОСТАН,БОСТАН,БОСТАН тара ре ле ле ле ле ле,как се заслужава все пак генералско постижение?Със заслуги!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK