Тихомълком депутати оставят възможност НСО да охранява и "други лица"

Тихомълком депутати оставят възможност НСО да охранява и "други лица"

© Георги КожухаровТихомълком ръководителят на парламентарната комисия за спецслужбите Димитър Лазаров (ГЕРБ) е прокарал през ръководената от него комисия идеи за разширяване на кръга лица, които мога да бъдат пазени от Националната служба за охрана. На необявено заседание на комисията миналата седмица е бил обсъден на второ четене законопроектът за НСО и са били прокарани внесените от ГЕРБ изменения, с които при необходимост сред охраняваните ще попаднат и "други лица, свързани с националната сигурност, икономическата и финансова стабилност на държавата". Такава възможност имаше и досега, но тя щеше да отпадне със законопроекта, приет на първо четене от парламента.


Това научи "Дневник" от депутати, участвали в заседанието. По правилник заседанията на комисията са открити. Съобщенията за предстоящи заседания на комисиите пък от години се публикуват на сайта на Народното събрание. Дори за закритите заседания се дава информация, независимо че на тях журналисти не се допускат. За заседанието миналата седмица на комисията за спецслужбите, на което е минал спорният текст, а и целият закон за НСО, обаче информация изобщо нямаше.


Пред "Дневник" днес Лазаров каза, че такова заседание е имало и законопроектът е бил приет на второ четене. Обяви, че не е имало съобщение, тъй като това заседание било продължение на предишното от началото на юли.
Това обаче е прецедент изобщо в практиката на парламента и на комисиите, тъй като дори продължаващите обсъждания се обявяват официално и се отбелязва, че става дума за продължение на някоя дискусия. Пред "Дневник" добре информирани източници в Народното събрание казаха, че Димитър Лазаров лично е поискал заседанието миналата седмица да не се обявява.


Лазаров каза още, че и утре комисията продължава с обсъждането на важните законопроекти за специалните служби. Съобщение за утрешното заседание не фигурираше на сайта на парламента преди разговора на репортера на "Дневник" с депутата.


Така без никакво присъствие на медии и публичност миналата седмица е минал окончателно през комисията текстът, предизвикал недоволството дори сред депутати от ГЕРБ.


В приетия на първо четене в парламента специален закон за НСО липсва възможността за охрана на "други лица". Между първо и второ четене депутати от ГЕРБ начело с шефа на ресорната комисия Димитър Лазаров са вкарали отново предложение за промяна, според която при конкретна застрашеност се осигурява охрана и на "други лица, свързани с националната сигурност, икономическата и финансова стабилност на държавата".


Дали има заплаха и дали човекът е от значение за държавната стабилност ще решава специална комисия, ръководена от началника на Националната служба за охрана, и с членове председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" и главният секретар на МВР. Те ще решават и типа охрана, която ще се предоставя.


Макар и досега тази възможност да съществува и от подобна охрана да се ползват различни лица, сред които например и лидерът на ДПС Ахмед Доган, още преди две седмици текстът предизвика недоволството на опозицията, а и сред управляващите. Пред "Дневник" представители на левицата се обявиха против проекта, който така разширява кръга на охраняемите лица. Още повече че с предложението на ГЕРБ се отваряла много широко вратата и било доста неясно кой ще може да се възползва от защитата.


"Ако утре шефът на НСО реши, че вие сте от значение за националната сигурност или, да речем, някой банкер е важен за финансовата стабилност, ще му бъде дадена охрана. А аз не съм съгласен държавата да плаща за това. Да си плащат сами", коментира тогава пред "Дневник" и Методи Андреев от ГЕРБ, който е и член на ресорната парламентарна комисия за контрол на спецслужбите. И според него предложеният от другите депутати от ГЕРБ текст е твърде отворен, неясен и дава възможност в него да попадне много широк кръг лица. Той предлага да се запише, че другите охранявани лица трябва да са записани в специален закон.


"Ето сега се приема нов закон за новото звено за борба с корупцията. Шефът на това звено обаче няма как сега да бъде посочен сред охраняваните от НСО лица, тъй като още не е сформиран. Затова не пречи впоследствие в специализирания закон за антикорупционния орган да се напише, че ръководителят му получава охрана и така да бъде защитен", смята Андреев. Депутатът от ГЕРБ обаче е против хора, които не са директно свързани с държавата, да получават охрана, платена от държавата. И то по обтекаем законов текст.


Каква е била дискусията в комисията и с какви гласове сега е минал текстът остава неясно. Тъй като целият законопроект е разгледан в комисията тайно. Дискусията в пленарната зала предстои наесен след ваканцията на депутатите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK