Нова карта на съдилищата ще решава неравномерната натовареност

Съдия Калин Калпакчиев.

© Надежда Чипева, Капитал

Съдия Калин Калпакчиев.Броят и местата на съдилищата в страната - т. нар. съдебна карта, се нуждае от промяна. Този е основният извод в анализа на натовареността на съдилищата и причините тя да е неравномерна от години.
Докладът беше представен на Висшия съдебен съвет от председателя на комисията по натовареността Калин Калпакчиев.


Броят на съдиите в районните съдилища (РС) да се обвърже с числеността на населението, да се определи минимален брой магистрати за районните съдилища, както и стандарти за средното време за придвижване на гражданите до седалището на съда. Това гласува ВСС по предложение на комисията по натовареносттта, след като изслуша подробния анализ на Калпакчиев как да се промени съдебната карта на районните съдилища.


Намерението е  на 10 000 души да се пада по един съдия, така е в момента за нотариусите, в РС да  работят най-малко 6 до 8 магистрати, а средното време за придвижване от местоживеенето на гражданина до седалището на съда да е до 60 минути. Съотношението на броя население към броя на съдиите да е само ориентировъчен критерий, а не задължителен, каза председателят на комисията Калин Калпакчиев.
В момента в България има 113 районни съда, разпределени в 28 съдебни района


в които има 28 окръжни съдилища. Съдебните райони съответстват на окръзите в страната.


РС се обособяват в 4 групи според щатовете на съдиите.


До 5 съдии има в 68 РС, което прави две трети от общия брой, като в 17 от тях по щат работят трима магистрати. Когато щатът не е зает, съдиите са дори и по-малко от трима.


До 10 съдии работят в 26 РС. До 30 – в 15 РС. Само в няколко съдилища работят 40 магистрати. А в най-големия районен съд в България - Софийския РС - съдиите са над 100.


Неравномерното разпределение на съдилищата си върви по инерция открай време, а увеличаването на броя им през годините се е дължало понякога и на конюнктура - депутатите обичайно лобират да се открие съд в техния район, за да си припишат заслуга.


Традиционно си върви и неравномерната натовареност на районните съдилища.


За последните 4 години (2010 - 2014) всички РС в страната са разгледали средно за една година 530 356 дела, от които 70 процента са граждански спорове и 30 процента - наказателни дела.
Една четвърт от гражданските дела и една пета от наказателните са разгледани само от Софийския районен съд.


През това време средната натовареност за месец на един съдия е между 45 дела, като над средната натовареност са 13 районни съдилища, а под средната - останалите 100. С други думи, 88 процента от РС в страната работят под средната натовареност.


Структурата на 113-те районни съда в момента не отговаря на социално-икономическите и демографските процеси в страната и води до неравномерна натовареност на съдиите, подчерта Калин Калпакчиев. Наред с това  съществуването на много на брой малки РС води до проблеми в самото правораздаване, тъй като съдиите не могат да се специализират по материя, нито да работят нормално. При двама или трима магистрати няма кой да замества отсъстващите по болест, в отпуск или ако си направят отвод. Не на последно място, силно деконцентрираната структура на съдебната карта на РС не позволява ефективно използване на бюджетните ресурси.


Как е в другите европейски държави


В обширния си доклад Калпакчиев е проучил как другите европейски държави решават проблема.


В повечето европейски държави са концентрирали съдилища и са намалили броя им.
В някои държави  - Дания, Норвегия, Холандия, целта е била само да се подобри качеството на правосъдието и не са били търсени икономии.
В други -  Румъния, Полша, Ирландия, Турция,  Португалия, Гърция, са целели освен по-добро правораздаване също и намаляване на разходите чрез пренасочване на делата към други съдилища и закриване на непълноценно работещите. Има и страни (Италия), в които отчитат, че се налага преначертаване на съдебната карта, но не могат да постигнат консенсус как да стане и кои съдилища да закрият. 


Стандарти има


През 2011-2013 г. Европейската мрежа на съдебните съвети е приела обобщени стандарти за рационализация на съдилищата и прокуратурите, в които основните критерии са разпределение на населението, географските разстояния до съответния съд, достъпността до обществен транспорт, дигитална достъпност на услугите, адекватен брой съдии и прокурори, за да се гарантира приемственост в случай на болест и отсъствие, както и да се осигури специализация.


Такъв анализ ще се изготви и за прокуратурите


По предложение на Елка Атанасова, член на ВСС от прокурорската квота и зам.-председател на комисията по натовареността, ВСС реши подобен анализ да се изготви до 15 октомври и за районните прокуратури в страната.


А до 30 ноември във ВСС трябва да бъдат внесени конкретни предложения за промени в географията на районните съдилища и прокуратури. След което да бъдат широко обсъдени - с магистратите, местните власти, нотариусите, ЧСИ, и едва след това да се гласуват от съвета.


Този процес не се очаква да е лек, тъй като трудно се постига съгласие, въпреки че става дума за окрупняване на малки съдилища, а не за съкращаване на съдии. Ясен Тодоров дори предупреди, че ще има огромна съпротива, "като тръгнем да режем живо месо".


Всички членове на ВСС изненадващо единодушно приеха анализа и идеите на комисията на Калпакчиев, включително и онези сред тях, които обичайно са се противопоставяли на неговите предложения.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 488 Неутрално

  те още системата за слуайно разпределение не могат да оправят, какво остава за другото....

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  Пак глупости и простотии, изобщо не е трудно да се реформира и подреди съдебната система, но няма желание за промяна ... Власимащите яско се борят за запазване на статуквото, за да има далаверка...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на Plums vs ГЕРБage
  Plums vs ГЕРБage
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  Като не им даде Горанов пари, виж как тръгнаха да оптимизират гадовете... Точно това е пътят. Имаше някаква сметка колко струва на хазната издръжката на прокуратурите към съответните съдилища. Доста скъпичко ни излиза "независимата" прокуратура, а Цацаров? А колко даваме, за да се заемате половината Съдебна палата? Въпрос на калкулация. Скоро ще стане ясно, че сте едни паразити, надули се до спукване.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 4. 4 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Не знаех,че има такава комисия към ВСС.
  Просто съдилищата и съдиите да си седнат на з..дника и да работят,а не да се чудят на кого да служат!

  Tony
 5. 5 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Тия чуват ли се какви глупости говорят? По цял свят неждународни компании пращат в командировки служители от един континент на друг, а ние тука не можем да пратим свободен съдия от Плевен да гледа дело в Пловдив... Освен това не виждам и сериозен проблем прокурорът да е от един град, съдията от друг, адвокатът от трети, свидетелите от четвърти, обвиняемият от пети, а делото да се гледа в шести град. Така че хайде почвайте да работите и стига сте писали стратегии, правили комисии и прочие излишни мероприятия...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK