Нови правила гарантират финансова инжекция за библиотеките - остава държавата да ги спазва

Нови правила гарантират финансова инжекция за библиотеките - остава държавата да ги спазва

© Анелия Николова8,22 млн. лева за книги и 2,75 млн. за периодичен печат трябва да отдели държавата през тази година за увеличаване на фондовете в обществените библиотеки в страната, като през следващите три години сумата постепенно трябва да нарасне. Това предвижда утвърденият от Министерството на културата Стандарт за библиотечно-информационно обслужване, който регламентира превръщането на българските библиотеки в съвременни читателски центрове - включително наличие на компютри и дигитални каталози, редовно набавяне на заглавия през годината, мобилни библиотеки за най-малките населени места, научна дейност и културни събития, минимум квалифицирани служители и работно време.


Стандартът е дълго чакан подзаконов акт на съществуващия от 2009 г. Закон за обществените библиотеки и е приет с активното участие на самите библиотекари. Целта му е да зададе критерии за тяхната дейност, срещу които държавата да гарантира средства за обществените им функции - осигуряването на равноправен достъп до литература и информация за всички.


На фона на горните цифри би могло да се каже, че документът е направо революционен - за сравнение, в последните 4 години са отпуснати по-малко от 2 млн. лева за нови книги (през 2013 г. - 0 лв.), с които са обслужени 531 от над 2700 библиотеки в страната. Въпросът, както със средствата за българско кино, е дали държавата ще отпусне финансирането, предвидено в собствените й закони.
Нови правила гарантират финансова инжекция за библиотеките - остава държавата да ги спазва

© Анелия Николова


Според новия стандарт библиотечният фонд би следвало да се увеличи с по 0,1 книга на жител през 2015 г. (100 книги на 1000 души население), като този коефициент трябва да нарасне до 0,15 за следващите три години. Това прави над 700 хиляди нови заглавия в библиотеките в страната през 2015 г., съобщиха на съвместна пресконференция Българската библиотечно-информационна асоциация и Асоциация "Българска книга".


Цитираните 8 млн. лева са изчислени от АБК на база на средната пазарна стойност на една книга в България - 11,16 лв., и ще се увеличават с по 25% до 2017 г. Те обаче не засягат изпълнението на други параметри в новия документ - например библиотеките в населени места с до 1000 жители трябва да разполагат с не по-малко от 5 компютърни места за читатели. Те имат три години да изпълнят изискванията по стандарта, като Министерството на културата ще извършва ежегоден мониторинг.


Новите правила се прилагат съобразно закона за държавния бюджет за съответната година, което означава, че за 2015 г. Министерството на културата няма предвидени средства. Процедура за отпускането им от други фондове все още не е започнала, но работната група, която трябва да финализира механизма за разпределянето им в страната, си е дала срок септември месец, което значи, че намерение за изпълнението му съществува, казаха на пресконференцията представителите на библиотеките. Те изразиха надеждата си прилагането му да започне, и то възможно най-скоро, за да се компенсират десетилетията занемаряване на българските библиотеки.


Нови правила гарантират финансова инжекция за библиотеките - остава държавата да ги спазва

© Анелия Николова


И по този стандарт те ще останат едни от най-слабо снабдените в Европа - средният международен показател за нови книги годишно варира между 200 и 450 книги на 1000 жители. Националната библиотека, която попада под обхвата на отделна глава в новия документ, съхранява 7,9 млн. книги и документи, а годишното й финансиране възлиза на 1,5 млн. евро - едно от най-ниските сред подобните по фонд и дейност институции в Европа. С 3,5 млн. книги например естонската национална библиотека има 5 млн. евро финансиране, с 2,7 млн. книги словенската получава 7,6 млн. евро, а австрийската, с 9,8 млн. фонд - 26 милиона евро годишно.


Данните са за 2012 и 2013 г. и са предоставени от заместник-директора на "Св. св. Кирил и Методий" Анета Дончева, работила по частта на стандарта, свързана с Националната библиотека. Пред "Дневник" тя също определи приемането му като сериозна крачка напред. Предстои мониторингът на Министерството на културата да покаже дали заложените в него параметри са ефективни и постижими, като след три години отново ще се търси компромис между българските възможности и съвременните библиотечни изисквания.


По думите на Дончева дори скромното нарастване на средствата на Народната библиотека с по 0,5 млн. евро годишно, или до 3 млн. през 2017 г., е достатъчно на първо време. "Остава да се надяваме правителствата да ни обичат поне толкова, колкото обичат музеите", коментира с усмивка тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Това е хубаво, стъпки в правилната посока.

 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За какво са им книги на зрителите на Планета ТВ

 3. 3 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Въпросът, както със средствата за българско кино, е дали държавата ще отпусне финансирането, предвидено в собствените й закони.

  Това добре описва пореден български абсурд.
  Дано се случи това, което е предвидено в закона. Защото, от това ще спечелята най-много читателите!

 4. 4 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Добре, за какво трябва да се трошат държавни пари за библиотеки, ако изобщо има смисъл да има държавни такива, нека се фокусират над еднократни неща, които качват нещата онлайн.

  Не знам как я мислят, ама аз когато искам да чета БГ литература влизам в слово.бг или читанка, които едва ли разчитат на дебели държавни грантове.

  Или сме десни против ДПС, но може да сме леви, като става въпрос за неща, които ни се струват важни?

 5. 5 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Похвално.
  Дано и парите да се разпределят правилно, така че по- малките читалищни библиотеки в селата да получат нещичко и да живнат. Често там се развива единствената културна дейност на малките общини.

 6. 6 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  [quote#4:"ungeheuer"]аз когато искам да чета БГ литература влизам в слово.бг[/quote]
  Ти ако искаш може и въобще да не четеш. Повечето хора като им трябва литература, която не могат или не е необходимо да си купят ходят в библиотеки - за изпити, подготовка на научни изследвания и какво ли още не, не на последно място и да почетат малко ей така.

 7. 7 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 497 Неутрално

  държавата да си спазва правилата...че тогава нямаще да ни е нужна съдебна реформа...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 8. 8 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#6] от "Antonio Candreva":

  данъкоплатците не трябва да плащат за това някой да чете ей така. Няма значение аз дали обичам да чета или не, въпросът е принципен.

 9. 9 Профил на abc18
  abc18
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Това добре, но остана ли кой да чете?

 10. 10 Профил на Tzun Kai Hui
  Tzun Kai Hui
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#4:"ungeheuer"]Или сме десни против ДПС, но може да сме леви, като става въпрос за неща, които ни се струват важни?
  [/quote]

  Не знам кои сте вие дето сте десни,но от постинга е видно,че сте пълни дебили...

 11. 11 Профил на Tzun Kai Hui
  Tzun Kai Hui
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#8:"ungeheuer"]данъкоплатците не трябва да плащат за това някой да чете ей така. Няма значение аз дали обичам да чета или не, въпросът е принципен.
  [/quote]

  За теб някакси съм сигурен,че дори и данъци не плащаш и си най обикновен паразит,цъкащ по форуми по цял ден. Като за неграмотни чалга льохмани като теб - правото на достъп до книги принадлежи на всеки и не си ти този,който ще казва кой има право да чете и кой не. Пускай си чалгата и върви да смърдиш под някоя друга статия....льохман

 12. 12 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#11] от "cannibal666":

  като нямате аргументи сипете обиди. За съжаление плащам данъци в държавата, в която работя, но нямам търпение един ден да забогатея дотолкова, че да има смисъл да оптимизирам данъците си в някоя офшорка, и да не плащам нищо на държавата, а да финансирам само неща, които според мен са важни.

  Това, че имате плюсчета на обидите ме натъжава, явно изведнъж който не иска да харчи държавни пари за глупости е чалгар. Вие сте Ципрас повече отколкото аз съм чалгар.

 13. 13 Профил на Tzun Kai Hui
  Tzun Kai Hui
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#12:"ungeheuer"]държавни пари за глупости [/quote]

  Библиотеките са глупости ? Ти си жалък,неграмотен чалгар - на такива като теб трябва да им се отнемат гражданските права и да бъдат пратени да чукат камъни на боковите магистрали защото само с това би могъл да си полезен....

 14. 14 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#13] от "cannibal666":

  уау, какъв демократ. Държавните (!) библиотеки са глупости, да, и ако изобщо трябва да ги има, трябва с минимален бюджет да се достига до максимален брой хора.

 15. 15 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#13] от "cannibal666":

  също така, за втори път в безсилието да дискутирате теми, минавате на лични обиди, но няма да играя на тъпия ви танц да се оправдавам кокло чета, произвеждам и т.н. Дори да бях най-долния прошляк, това не прави аргумента ви по-умен.

 16. 16 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 565 Неутрално

  За съжаление библиотеките са институция, която си отива. Единствено е въпрос на време. Това е положението - светът се променя.

 17. 17 Профил на Tzun Kai Hui
  Tzun Kai Hui
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#14:"ungeheuer"]Държавните (!) библиотеки са глупости[/quote]

  Идиоти като теб са глупости.За щастие си господин Никой така че глупостите ти всъщност служат само за присмех.Но чалгата не прощава - личи си по мъртвите ти мозъчни клетки...Както казах правото на достъп до книги е право на всеки,дори и на неграмотни чалгари като теб...

 18. 18 Профил на Tzun Kai Hui
  Tzun Kai Hui
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#16:"Whoops"]За съжаление библиотеките са институция, която си отива.[/quote]

  Тъй ли ? И как го реши това,специалисте ? Защото аз лично доста библиотеки по света съм обиколил и не съм забелязал такова нещо

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Финансирането трябва да е свързано и с броя на читателите.

 20. 20 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#18] от "cannibal666":

  Ми просто се огледайте около себе си. Едната причина е че книгите изобщо не са скъпи, другата е дигитализацията. Възможно е още известно време библиотеките да запазят ролята си при скъпита научна литература и периодика, но и това ще е до време.

  Пълното налагане на дигиталните книги още не е сигурно, но е все по-вероятно. Амазон и Барнс и Нобъл имат вече стотици хиляди заглавия в библиотеките си. Наистина няма всичко, което търсите, но е въпрос но време да настроат бизнес модела. Гугъл Букс вероятно вече е най-голямата библиотека в света.

  Ще видим - хубавото на бъдещето е че все ще те изненада

 21. 21 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#17] от "cannibal666":

  пак обиди Просто си със социалистическо мислене, не че си лош човек заради това, а заради безсилните обиди.

  вземи направи нещо умно като си се загрижил за литературата в БГ, начаткай една книга онлайн поне. Аз примерно съм превеждал много икономическа литература без пари, а само защото ми е кеф и ще се радвам и другите хора да четат.

  Библиотеките, както всичко друго, трябва да са частни и да отговарят на нуждите на пазара. Примерно университети с качествени библиотеки във специалностите си. ще са по-избирани от такива без такива. Никой беден стругар, например, не заслужава според мен и 1 лев от заплатата му да отива, за да може някакви софийски отворковци да "четат ей така".

 22. 22 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#6] от "Antonio Candreva":

  А ако може вместо да ходят в библиотеките,да имат достъп до същите от персоналния си компютър.............цена няма да имат.
  Предтави си от 8 милионна,3 милионна да бъдат отделени за книги и лицензите им............цена няма да имат.
  Ама не става само с ядене-трябва и акъл.

 23. 23 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#18] от "cannibal666":

  Заменят се от електронни библиотеки-имаш достъп 24 часа в денонощието,7 дена в седцмицата,365 дена в година..............няма почивни дни за тях,няма празници,няма ден и нощ,няма стачки......................и предлагат страхотна ефективност и са супер в съотношение цена-качество.

 24. 24 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 719 Весело

  [quote#2:"V.Iliev"]За какво са им книги на зрителите на Планета ТВ [/quote]
  За да станат Читатели(не само писатели, като някои)

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK