Само ГЕРБ и ДПС подкрепят старите нови подуправители на БНБ

Калин Христов (л), Нина Стоянова и Димитър Костов.

© Дневник

Калин Христов (л), Нина Стоянова и Димитър Костов.Избори 2022

Засега само ГЕРБ и ДПС подкрепят старите нови подуправители на БНБ, които вчера официално бяха внесени в парламента от новия гуверньор на централната банка Димитър Радев. От Реформаторския блок и от БСП се обявиха против оставането на екипа на предишния управител на БНБ Иван Искров, който носи отговорност за казуса КТБ. Предложението на Радев е Калин Христов да запази позицията на ръководител на управление "Емисионно", Димитър Костов да се премести от управление "Банково" в "Банков надзор", а банковото управление да поеме досегашният главен юрисконсулт на БНБ Нина Стоянова.


От ДПС, макар да нямат все още решение на парламентарната група, смятат, че предложенията са знак за приемственост и същевременно промяна. А ГЕРБ, които през последната година са обявявали и оттегляли подкрепата си от кандидатурите на Калин Христов и Димитър Костов, ще мотивират подкрепата си с нуждата от "връщане на доверието в БНБ, за което били нужни технократи и експерти" (Диана Йорданова пред Би Ти Ви). Представителите и на двете партии предпочитат да се фокусират върху опита на номинираните и избягват да коментират публично не виждат ли проблем в запазването на екипа на Искров и на хора, които са били част от висшето ръководство на БНБ по времето на казуса КТБ. 


От коментарите на политическите сили днес става ясно, че вероятно тримата предложени ще бъдат подкрепени от ГЕРБ и ДПС, като при липсата на изисквания за специално мнозинство двете партии имат достатъчно гласове, за да изберат Христов, Костов и Стоянова.
Договорено още в началото на процедурата


Въпреки че никой от депутатите не желае да го каже публично, в кулоарите на парламента се обсъжда, че тримата подуправители са съгласувани с ДПС предварително и партията на Лютви Местан затова настояваше при избора на управител на БНБ всеки от кандидатите да обяви екипите си преди гласуването. Във вторник ДПС изненадващо привлече внимание върху интереса си за управлението на банката, като дори напусна пленарната зала, след като искането им да се обявят кои ще бъдат подуправителите не беше прието.


Вероятно договорките за екипа на Радев са станали още преди изслушването на кандидатите за управител в бюджетната комисия, защото тогава ГЕРБ и ДПС отхвърлиха предложението, направено от Реформаторския блок, в правилата за избор на подуправители да не могат да се номинират хора от екипа на Иван Искров.


На призивите на БСП и Реформаторския блок за смяна на целия управителен съвет на БНБ от ДПС отговориха, че там свои представители има и президентът.


Само Цветан Гунев е виновен за КТБ


Не може да прехвърляме вина от един подуправител, който категорично не си е вършил работата и си е затварял очите, върху другите, които е нямало как да осъществят контрол върху неговата дейност, коментира пред журналисти днес председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя настоя, когато се прави оценка за професионализма на кандидатите за подуправители, да се види какво се е случило по време на мандата им. "Например валутният борд, за който отговаря Калин Христов, какво се е случило през последните години с него? Стабилен ли е бордът, стабилен е. Какво се случва с валутните резерви на България? Те се увеличават. През страшната финансова криза, която разтресе Европа със сривове на банки, с държавни ценни книжа, нашите валутни резерви намаляха ли? Не, те се увеличиха", коментира Стоянова.


Така аргументите на ГЕРБ сега звучат като оправданията на Иван Искров, че той като гуверньор нямал никаква отговорност и вина за КТБ, тъй като за нея отговарял - шефът на "Банков надзор" (Цветан Гунев, който беше на този пост около една година, е обвиняем по едно от делата за КТБ - бел. ред.).


По думите на Менда Стоянова на двамата подуправители на БНБ, които са участвали в предишен управителен съвет на банката, не могат да се слагат етикети заради това. "Коментирали сме, че съгласно Закона за БНБ всеки подуправител има абсолютно оперативна самостоятелност и само управителят чрез свои инструменти като вътрешен контрол и други може да осъществява определен контрол върху дейността на този управител", посочи тя.


Мартин Диимитров заяви, че групата на Реформаторския блок вече има политическо решение да не подкрепя още един избор на Калин Христов и Димитър Костов в БНБ. Обоснова се, че след като Радев е направил тези предложения, всички подозрения за задкулисни договорки са на масата. Той заяви, че след кризата с КТБ, която е съвсем прясна, не е възможно досегашната управа на централната банка да остане същата.


Мартин Димитров каза, че реформаторите са подкрепили кандидатурата на Радев, защото той идва от чужбина и няма тукашни обвързаности, а от БСП задочно му напомниха, че Радев е бил зам.-министър на Димитър Костов в кабинета "Виденов". Димитров подчерта, че въпреки симпатиите си към експертността на Калин Христов не може да се съгласи, че докато Иван Искров е бил начело на банката, това е било лошо, а след като се е махнал, останала само експертността. Той настоя целият състав на управителния съвет на банката да бъде отстранен, за да има стабилност в институцията.


"Само Цветан Василев липсва за приемственост"


БСП няма да подкрепи предложените от новия гуверньор на БНБ подуправители, защото не споделя предложението управителният съвет на БНБ да бъде в стария си състав, заяви зам.-председателят на групата Атанас Мерджанов. В този смисъл ние не дадохме подкрепа за Димитър Радев за гуверньор, напомни той. Още преди година на предложението на Бойко Борисов (тогава лидер на ГЕРБ) покрай кризата с КТБ Искров да бъде сменен с Калин Христов Мерджанов реагира, че "той не е част от решението, защото е част от проблема". Мерджанов каза още, че на консултациите при президента Христов е предложил "банковата ваканция", която беше отхвърлена, когато се търсеше изход със ситуацията около тегленията от ПИБ и как случаят с КТБ да не засегне цялата банкова система. След разговорите на високо политическо ниво миналото лято името на Христов се свързваше и с идеята за специален закон за КТБ, който да гарантира всички кредити. Той не е коментирал публично тези идеи.


В сряда Янаки Стоилов определи предложенията за подуправители с думите "само липсва Цветан Василев, за да има пълна приемственост".


Според БСП позицията на ГЕРБ по темата е "много интересна" и се развива в последните няколко месеца, тъй като преди известно време премиерът Бойко Борисов се е обявил за изключване на всички членове на сегашния управителен съвет на БНБ. Мерджанов каза още днес, че БСП не е в качество да предлага кандидати за гуверньор, но от самото начало са имали конструктивен подход. В крайна сметка при гласуването са решили да подкрепят кандидатурата на Виктор Йоцов, който беше издигнат от АБВ.


Колебаещи се


АБВ пък тепърва ще решава дали да подкрепи предложените от новия управител на БНБ Димитър Радев подуправители, но са "изненадани" от избора му. На първо място целта на парламентарната група на АБВ е в БНБ да настъпи една стабилност и устойчивост и тя действително да придобие облика на тази държавна институция, която би следвало да бъде", каза Лъчезар Никифоров от АБВ.


От друга гледна точка, право на управителя е да избере своя екип, посочи той. "Ние сме изненадани, че с оглед амбициозната програма, която имаше управителят, избра този екип", каза Никифоров.


Когато решиш да правиш промени, най-логичното е да ги правиш с нов екип, коментира депутатът от АБВ. В случая екипът не е нов, това е старият екип, каза още той.


От другата партия, подкрепяща управлението - Патриотичния фронт, също нямат политическо решение дали ще подкрепят подуправителите на БНБ. "От една година се опитваме да изясним и обясним на хората, които загубиха парите си в КТБ, кой е виновен, имахме дори специална комисия. До този момент виновни за кризата няма, но има наградени. Това са целият екип на Иван Искров", коментира Емил Димитров.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK