Министърът на отбраната не провежда реформи, заяви шефът на бюджетната комисия

Менда Стоянова на заседание на Комисията по бюджет и финанси

© Георги Кожухаров

Менда Стоянова на заседание на Комисията по бюджет и финансиПредседателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова похвали усилията на министрите на енергетиката и земеделието Теменужка Петкова и Десислава Танева за намаляване на административните разходи в министерствата им, като в същото време порица военния министър Николай Ненчев, че не провежда нужните реформи във ведомството си.


В допълнение към казаното от премиера Бойко Борисов, че ще одобрява допълнително финансиране само с паралелно подписана оставка на министъра, Стоянова припомни, че в държавния бюджет за 2015 година парламентът е гласувал и е приел намаление на разходите за заплати за труд на всички министерства с 10%, както и на всички бюджетни организации.


"Целта на това беше, че чрез натиска на бюджета и на лева всички министерства да направят своята реформа, да оптимизират своите администрации и разходи за тях", каза тя, цитирана от агенция "Фокус".
"Едни министри го правят, други министри не го правят. А тези, които не го правят, вероятно в края на годината ще кажат: "Трябват ми допълнителни пари, защото нямам пари да платя заплатите на хората ноември или декември", обясни Стоянова и допълни, че военният министър не прави реформа за намаляване на разходите в администрацията. На Консултативния съвет по национална сигурност по финансирането на отбраната през май беше решено да не се намаляват парите за армията, но и не прие увеличаване на разходите за отбрана. Тогава Ненчев нарече успех това, че съветът е одобрил схема за увеличаване на военния бюджет през следващите десет години - от 1.35% от БВП през 2016 г. до 2 на сто през 2024 г.


Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че не можe да бъде съгласен с мнението на Стоянова.


До момента сме съкратили 382-ма души в Министерството на отбраната след въвеждане на общия устройствен правилник, каза Ненчев по време на посещение на авиобаза "Крумово", цитиран от БНР.


Общо в администрацията на ведомството работят около 900 служители. Министърът съобщи, че отделно ВМА е успяла да спести 17 милиона лева.


Николай Ненчев е получил "обнадеждаващ" доклад от финансовото министерство, според който Министерство на отбраната се справя добре. 


На въпрос може ли още да се намали щатът военният министър каза, че това е много трудно, тъй като във ведомството има структури със специални задачи и мисии и съкращенията биха застрашили дори националната сигурност.


Ненчев се надява в бюджета на министерството за 2016 г. да залегнат договорените на КСНС 1 350 000 000 лева, с които да продължат програмите за модернизация на въоръжените сили. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK