Непълнолетните вече ще могат да работят до 22:00 часа

Непълнолетните вече ще могат да работят до 22:00 часа

© Анелия НиколоваМладежите между 16 и 18 г. вече могат да работят до 22:00 часа, а не както бе досега – до 20:00 часа. Промяната е част от поправките в Кодекса на труда, които влизат в сила днес, след като са обнародвани в Държавен вестник.


Остава ограничението непълнолетни и малолетни да могат да работят при 7-часов работен ден и без право да полагат извънреден или нощен труд. За нощен се смята трудът, положен след 22 часа, а за младежите под 16-годишна възраст – след 20 ч., уточняват от Главната инспекция по труда.


Промените регламентират и новите правила за гъвкавото работно време. Работодателят ще продължи да определя време за задължително присъствие на работниците и служителите, но часовете извън него могат да се отработят във всеки друг ден от седмицата. Начинът на отчитане на работното време трябва да бъде уреден в правилника за вътрешния ред на предприятието, като при разпределение на работното време и отработването на часове в други дни трябва да се спазват изискванията за задължителна междудневна и седмична почивка.
Според промените микро и малките предприятия не могат да въвеждат удължено работно време при необходимост, както и намалено при производствени проблеми. Не се изисква от тях да утвърждават и правилник за вътрешния ред на предприятието. Остават обаче задълженията им да изготвят указания за реда и начина на изпълнение на трудовите задължения и трудовите права.


Отпада задължението на работодателите да изготвят годишни графици за платените отпуски. Част от полагаемия годишен отпуск ще може да бъде прехвърляна за следващата година, но работодателят се задължава до средата ѝ да осигури използването му. За целта той може и еднолично да изпрати в платен отпуск конкретен работник. Запазва се давността от 2 години, след която неизползваните дни ще се погасяват.


Регламентират се две нови основания за прекратяване на трудовите правоотношения. С едномесечно предизвестие работодателят може да освобождава работници и служители, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. При същите условия, но без предизвестие пък работещите могат да прекратяват трудовите си правоотношения.


Работодателите се задължават да водят трудови досиета на работниците и служителите си. С промените се въвеждат и еднодневните трудови договори - за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Те обаче ще могат да се сключват от 21 юни.


Въвежда се и специален знак, който Инспекцията по труда ще поставя при спиране на обект или машина до отстраняване на нарушенията. Чрез тях се цели да не може дейността да бъде възобновена преди отстраняването на нарушенията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK