Помощите за деца няма да се обвързват с минималната заплата

Помощите за деца няма да се обвързват с минималната заплата

© Анелия Николова"Дневник" публикува анализа на Десислава Николова от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


През изминалата седмица парламентът гласува на второ четене промените в Закона за семейни помощи за деца (ЗСПД), предложени от Министерството на труда и социалната политика. Целта на промените, болшинството от които ИПИ подкрепя от самото им представяне, е затягане на контрола при отпускане на някои помощи и пресичане на най-честите злоупотреби със средствата по програмите, насочени към семейства с деца.


Основното ни притеснение по отношение на първоначално предлаганите промени произтичаше от намерението доходният критерий за отпускането на месечни помощи за отглеждане на дете да се обвърже с минималната работна заплата. Аргументът ни беше, че такова обвързване почива на икономическата логика, защото минималната работна заплата не е и не може да бъде инструмент на социалната политика, тъй като не е индикатор за бедност и условия на живот. Тогава препоръчвахме да се помисли за обвързването на помощта с обективен критерий за социален статус като, например, прага за бедност, определян ежегодно от Министерски съвет на база статистиката на НСИ. ИПИ тогава изпрати и официално становище по законопроекта, в което изложихме нашите коментари и което остана единственото становище по проекта, получено и публикувано на Портала за обществени консултации
Голямата новина след гласуването на промените  в ЗСПД е, че това обвързване на размера на помощите за деца с минималната заплата отпадна от приетия вариант на законопроекта, което безспорно е победа на разума и икономическата логика. В същото време, обаче, остава да стои въпросът дали сегашната практика (която се запазва) доходният критерий да се определя (субективно) и ежегодно в  закона за държавния бюджет е целесъобразен и ефективен подход. Предвид това, че помощите за отглеждане на деца са вид социална помощ, е много по-логично те също да бъдат обвързани с някои от използваните доходни критерии от страна на администрацията за нуждите на другите социални програми и помощи – гарантиран/диференциран минимален доход или праг на бедност.


В същото време, в окончателно гласуваните промени в закона остана текстът, който предвижда отпускането на помощта за отглеждане на дете в натура при няколко условия:


1. родителите или лицата, получаващи семейната помощ, не полагат грижи за детето/децата си;


2. семейната помощ не се използва по предназначение за детето/децата;


3. родителите или лицата, получаващи семейната помощ, не изпълняват задължението по чл. 8, ал. 6 от Закона за закрила на детето;


4. майката, на която са отпуснати помощи по ал. 3, т. 1-2, не е навършила 18 години.


И докато в първите три условия има някаква логика да се предоставят помощи в натура с цел ограничаване на възможността за злоупотреба (след като е налице вина), приравняването на случая на непълнолетната майка с първите три казуса подсказва презумпция за безотговорност и неспособност на такива майки да се грижат добре за децата си.


Според новия закон, "Помощта в натура ще се предоставя под формата на стоки и/или услуги за детето в съответствие с индивидуалните му потребности, оценени от Дирекция "Социално подпомагане"." Абсурдно е да се мисли, че отделите на тази дирекция по места ще имат капацитета да оценяват непрекъснато нуждите на всяко едно от стотиците или хиляди деца, отглеждани от непълнолетни майки. Всеки, който е отглеждал дете, знае, че потребностите са десетки и се менят от ден за ден - дали има нужда от памперси (какъв брой и кой размер?), дали има нужда от адаптирано мляко (и за коя възраст?), дали вече се захранва с пюрета и на какъв етап от захранването е (зеленчуково, пилешко или заешко пюре да поръчаме за бебе X?), кой номер обувки носи и за кой сезон да му вземем, ако ходи на градина или училище, какви пособия са му необходими за там, какви дрешки (сезон, размер?), а ако е болно детето, какво лекарство да му вземем? и т.н., и т.н. Всяка майка знае, че решаването на по-горните въпроси изисква сериозен ресурс под формата на време и грижа, което няма как да очакваме от един чиновник, който ще трябва да оценява (ежедневно?) нуждите на редица деца. 


Но дори и да приемем, че някой изключително оправен чиновник ще успява да се справя с непрекъсната индивидуална оценка на нуждите на десетки деца, друг също толкова важен въпрос е как точно ще се осъществяват поръчките на необходимите стоки и услуги. Практиката по предоставяне на помощи в натура показва, че често качеството на доставяните стоки/услуги е ниско (под стандартното), част от парите свършват в нечии джобове (на администрацията и фирмата-доставчик), а злоупотребите са неизбежни.


Да не говорим за чисто икономическия аргумент, че предоставянето на помощи в пари е по-добър от гледна точка на полезността и благосъстоянието на получателите. Това е така, защото с парите в натура се поставя ограничение на кошницата от стоки и услуги, които потребителят купува и потребява, което потенциално намалява полезността от тези стоки и услуги в сравнение с помощите в пари.


Имайки предвид всичко казано по-горе, може да се очаква, че до няколко месеца служителите на дирекция "Социално подпомагане" ще "пропищят" от вменените им нови задължения (ако добросъвестно ги изпълняват), а получателите на помощите в натура – от ниското качество и неадекватността на получаваните стоки и услуги на техните (и на децата им) нужди. А това неминуемо ще доведе до поредната отмяна на недомислени норми на законодателството и безсмислен законодателен труд.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Добра статия.ИПИ работи добре.Дали управляващите ги чуват?Като че ли не.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  Никакви помощи! Трябва да има данъчни облекчения за семейства с деца.

 3. 3 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1292 Любопитно

  А защо не се въведат специални карти, подобно на кредитните, които всеки месец да се зареждат с парите за децата и с тези карти родителите да имат право да купуват само бебешки/детски храни, дрехи, обувки, консумативи, етс.? По този начин хем родителя ще купува по своя преценка според нуждите на детето, хем няма да ги харчи за цигари, алкохол и други свои "нужди".

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Някои съсловия си живеят по-добре от бедни работещи семейства.
  Да се премахнат детските надбавки /защо им казват помощи/.
  да се въведе семейно подоходно облагане /имаше го преди време/.
  Така който внася ще има възможност за поощрения.

 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Решението е много просто - спиране на всякакви помощи! Който има деца, да си им бере гайлето.
  Като ще е капитализъм, да е капитализъм. Вече 26 години почти не живеем в социализъм.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Всичките им промени са отврат. Със злоупотреби на стотинки ще се БОРЯТ, но своя гяволък щедро поощряват.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7722 Неутрално

  Докато помощите се дават в пари и никой не се интересува как се харчат,циганите ще продължават да раждат по десет деца ,и с това да се прехранват.

 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  Близката разлика вече, между много бг и цигани, се дължи на факта, че бг-тата се приближават към циганите по стандарт, а не обратното. И кой е виновен? КОЙ, Боко....

 9. 9 Профил на neptun
  neptun
  Рейтинг: 268 Разстроено

  Абсолютни глупости на коза-бюрократ. Не мога да възприема разни майки плачещи за помощи с цяла фамилия безработни да ми смятат цената на памперси и специализирани пюрета. На моите деца лично съм перял пелените с домашен сапун и ходех на лекции и на работа. И вече са студенти. А някви пикли с произвеждат човешки материал без никаква идея за бъдещето, но с претенции. Не забавачки от 4 клас, ами тест по български и интернат за тези които не говорят със спиране на помощите! И не само да се следи да "посещават" училище, ами изпити след всяка година! Реват че нямало работа, а не може да си прочете името!

 10. 10 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 765 Неутрално

  А кой и по какви критерии ще решава каква точно да бъде натурата? Тази "помощ в натура" си е потенциален развъдник на корупция.
  Отделно ред въпроси, които може да изглеждат дребни, докато не се сблъскаш на практика с тях. Много бебета не харесват готовите храни и пюрета, поради което майките им приготвят храната вкъщи, отделно доста родители предпочитат този начин на хранене, защото е по-евтин и в много случаи по-вкусен за детето. Същото е с адаптираните млека, някои бебета харесват един вид, други - друг. Ами памперсите и дрешките? При тях също има индивидуални особености - и за материя, и за големина.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Maria Ivanova
  Maria Ivanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ваучери за бебешки и детски стоки. Това е решението.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#11] от "f31":

  Това е добра идея , сега ходят на училище само заради детските като стане на 14 напуска училище и почва да получава детски за собственото си дете , порочен кръг , а трябва да имат диплома за завършено средно образование за да получава детски.Могат да се интегрират само , ако и те дадат нещо не може все на държавата да висят и да не правят никакви усилия да влезнат в обществото.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 15. 15 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Както има ваучери за храна така могат да се дават и ваучери за определени групи детски стоки. Уначе помощитите трябва да са съобразени със сумата нужна за отглеждане на дете. Кой да ги получава тези помощи е отделен въпрос. Аз лично не смятам, че хора без образование и без определен трудов стаж не трябва да взимат.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK