Собствениците на незаконния строеж в Яйлата имат срок до края на месеца да го премахнат

Сагата, продължила повече от две години и получила международен отзвук, е на път да приключи.

© Спас Спасов

Сагата, продължила повече от две години и получила международен отзвук, е на път да приключи.До края на този месец е срокът, в който изпълнителите на незаконния строеж в местността "Яйлата", село Камен бряг, община Каварна трябва да премахнат сами да го премахнат. Това е крайният срок за доброволно изпълнение, съобразно законодателството и дадените предписания, съобщи Министерството на регионалното развитие.


Бетонната конструкция е издигната върху декар и половина земя в Националния археологически резерват. Собственици на терена и инвеститори на обекта са братята Иван и Илко Павлови, арендатори на земеделски терени от Генерал Тошево. Те са придобили собствеността върху полуразрушена рибарска хижа на брега в Яйлата, купувайки активите на "АПК – с. Българево", след което са излели бетона с невалидно строително разрешение и без съгласуване с РИОСВ - Добич за изграждане на нова сграда.


Последна проверка на строителния контрол установи, че в момента заповедта за спиране на строителни работи и забрана достъпа до незаконния строеж се спазва.
Заповедта за премахването на съоръжението е потвърдена с окончателно съдебно решение на Върховния административен съд от  2 юли 2015г. 


Министерството припомня, че невалидното разрешение за строеж е било издадено от главният архитект на Каварна. Дирекцията за национален строителен контрол е глобила архитекта, двамата извършители на строителството и техническия ръководител, се казва в съобщението от днес. Санкциите са потвърдени от съда. 


Сега тече законовият срок, в който извършителите имат право сами да премахнат последиците от незаконната си дейност. Ако това не стане до 31 юли, постройките ще бъдат премахнати принудително.  


Така след над двегодишно проточване скандалният случай е на път да приключи. Първият сигнал за интензивна работа по изливане на бетон в резервата беше подаден непосредствено преди изборите през 2013 г. от художника Владимир Руменов, който е бил очевидец на работата. Впоследствие той създаде и група"Свободен Камен бряг" във фейсбук. 

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Владо Руменов поведе една епична борба за спасяването на Яйлата и тя, за радост, завърши с успех.

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  Да, ве. Ще бутне където требе и ще си го узакони. Пълно е с незаконни и полузаконни обекти по море и планини, по градове, села и паланки, ама държавата няма воля да се пребори с всички тях, така както няма воля и за борба с корупцията. Драмата е, че конкретният казус е получил медийно внимание.

 3. 3 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Добре, чакаме всички да видим дали ще го махнат наистина този строеж!

 4. 4 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Ами ха дано тоя път законът да вземе връх над своеволието на самозабравили се новобогаташи.

  E PLVRIBVS VNVM
 5. 5 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Досега няколко години не е премахнат, точно последния месец ще се загрижат.

 6. 6 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 407 Неутрално

  И това ли е всичко? Някакви други наказания освен "глобата" за архитекта няма ли да има?

 7. 7 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Дневник", разчитаме да ни държите в течение дали наистина собствениците ще разрушат и премахнат следите от строежа.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 8. 8 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  С 200 лв. ли са го глобили тоя архитект ?

 9. 9 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  [quote#5:"Дундурук"]
  Досега няколко години не е премахнат, точно последния месец ще се загрижат.[/quote]

  Нали трябва да мине на всички инстанции в съда и тогава имат право да го съборят, ако собствениците не го направят в посочения срок.

  Ако този свят ти е омръзнал, то тогава опитай да го промениш
 10. 10 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Айде, хаирлия, да е.... Сега това, после и Русалка! След това всички бетонни недомислия в стил късен мутробарок от Крапец до Резово!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 11. 11 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 233 Весело

  На север от Каварна все още има място за абсолютно всички българи, търсещи спокойствието на дивия бряг. За щастие и строителството, като цяло, приключи.

  [quote#6:"alighieri"]Някакви други наказания освен "глобата" за архитекта няма ли да има?[/quote]
  Повярвай, очакват го далеч по-сериозни неприятности отколкото среща с правосъдието ни.

 12. 12 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 571 Весело

  Само да не излезе,че им е единствено жилище.

  писнало ми е от левичари
 13. 13 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Министерството припомня, че невалидното разрешение за строеж е било издадено от главният архитект на Каварна. Дирекцията за национален строителен контрол е глобила архитекта

  Не глоба а дисциплинарно уволнение и забрана да практикува държавна длъжност през определен период от време - 2 години например. Това ще накара останалите гладни архитекти да си вършат работата.

 14. 14 Профил на alex2
  alex2
  Рейтинг: 402 Неутрално


  До коментар [#2] от "Читател":

  ”Държавата няма воля”

  Ние сме ”Държавата”

  Ние нямаме воля?

 15. 15 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Очевидно нямаме.

  Всеки поотделно има, но обединението го няма.

  Няма го добрият принц, който да ни обедини.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 16. 16 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 2118 Гневно

  А някакви последствия и наказания за мутренския произвол и нанесените щети в резервата ще има ли?????????
  А за корумпетата в администрацията на общината, издали незаконното разрешително????

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8723 Неутрално

  И къде ще го дянат този бетон после,в морето ли.Мутренска работа.

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3674 Неутрално

  Ако някой не е запознат, незаконните строители братята Павлови, са едни от големите ГЕРБ-аджийски активисти и местни феодали в Генерал Тошевско! Първи приятели с местния депутат от ГЕРБ Румен Иванов, който е хм-м..., щатен служител на ДС, официално! Иначе ГЕРБ и бате Бойко са дясна партия!
  Грешката им беше, че изляха бетон и еко-активистите скочиха и вдигнаха шум! Ако бяха направили, стоманена или дървена конструкция и строителство с естествени материали, никой нямаше да ги пипне! Ама пуста селска лакомия и парвенющина, бетон, та бетон!

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Когато говорим за огромните проблеми при изпълнението на бюджета, за липсата на пари в държавата и общините, нека да предложа нещо, което между другото е всеизвестно и приложимо навсякъде по цивилизования свят и ще позапълни касите на общината и държавата за жизнено важните им приоритетни дейности.

  ГЛОБИ! ГОЛЕМИ, ОГРОМНИ ГЛОБИ НА НАРУШИТЕЛИТЕ!

  Всички отлично знаем за многото груби нарушения и застроявания по черноморието, например!

  Сега трябва да тръгнат наистина солени глоби - напр. в този случай - след като си отстрани ла.ната, които е изсрал, да се направи много строга и прецизна проверка за щетите, които е нансесъл - на терена, на местнстта, на флората и фауната, ..., на хората там И ЕМОЦИОНАЛНИЯ ИМ СТРЕС, на хората с изключително врения пример за насърчаване на бъдещи евентуални такива изключително арогантни и обществено опасни престъпления и нарушения.
  С две думи - глоба на този за да речем 50,000-100,000 лева (поради огромната наглост и още по-голямата обществена опасност, заради масовото разпространение на този вид престъпелния), конфискация на имуществото и техниката, които е изплзвал, и изпрвяне пред съд!
  И така като се тръгне по Черноморието подред и внимателно, И ТОКУ ВИЖ ХАЗНАТА СЕ ПОНАПЪЛНИЛА, ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА РЯЗКО СА НАМАЛЯЛИ, ТУРИЗМЪТ ПРЕЖИВЕЕ СИЛЕН РАЗЦВЕТ И БУМ, ОСВОБОДЯТ СЕ ГОЛЕМИ РЕСУРСИ И В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА И ЗАПОЧНЕ ПРОЧИСТВАНЕТО И ОСВОБОЖДАВАНЕТО ОТ НЕГОДНИЦИ, КОРУМПИРАНИ И ПРЕСТЪПНИЦИ ПРИ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ БЕЗОБРАЗИЯ!

  (Пропуснах само да спомена, че подобни много тежки глоби и наказания, съпроводени и с изправяне пред съда и естествено уволнението им трябва да се случи и с онези общински и държавни служители, които са съучавствали или позволили тези безобразия и пресъпления, вкл. и с конфискация на имуществото им и на тях, особено при рецидиви)

  И да видите всички как бързо България ще си реши тези иначе толкова тежки и непосилни, "нерешими" проблеми!

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3674 Неутрално

  До коментар [#19] от "info111":

  Не може! Братя Павлови са прегърнали ГЕРБ и идеите за европейско развитие! За какви глоби говорите?!
  То, ако тръгне така, както предлагате... Знаете ли, че камък върху камък няма да остане по родното крайбрежие! Вие още малко, ще поискате и прокурорите-хотелиери да накажат! Нетърпимо нахалство!

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#20] от "tww09306483":


  Че съм много нахален - две мнения няма! Аз не понясям всякакви мошеници, престъпници, мутри, лъжци и боклуци, независимо до какви богатства и имоти са успяли да се докопат да откраднат, или дали са облечени в съдийски и прокурорски тоги, власт и връзки, така че не само че съм нахален спор няма, но и че точно за кого съм!

 22. 22 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Уникална снимка. В скоро време може да се появи и остров в териториалните води или петролна платформа, за които институциите ще разберат последни. Гърците се оплакват, че се опитват да ги унижат, а какво да кажат българите?

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 23. 23 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Собствениците няма да го премахнат.Остава да видим кога държавата ще го направи.
  Все пак,дълбок поклон пред художника и неговите последователи!

 24. 24 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ех, мечтател наивен!
  До коментар [#19] от "info111":

 25. 25 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  До коментар [#8] от "Индиана":

  глобите за незаконно издадени разрешителни ,особено в защитени райони трябва да са от 100000 до 1милион на длъжностно лице и още толкова на собственика ,който е наясно ,че строи незаконно и да видим кой ще строи и как ще стане , освен това трябва да се конфискува имота в полза на държавата .

 26. 26 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 317 Любопитно

  Тези да не са братята Райт?

 27. 27 Профил на Кака Пена от голямото село
  Кака Пена от голямото село
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Архитектите, за да издадат разрешително за строеж, искат подкупи с поне три нули отзад. Глоба от 200 лв? То все едно комар го е ухапал.

  Истинският софиянец се отличава с това, че си затиска киселото зеле в мазето с жълто паве.
 28. 28 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Георгиева - 19.07.2015 г. 17:22:46
  Строежа е на ония дюмбели, крадци и мошеници - арендаторите Иван и Илко Павлови.
  Купиха на главния архитект апартамент във Варна заради разрешителното, дори го взимаха с тях на Тайланд цяла зима ама пак не можаха да го узаконят.
  Гадове тъпи. Мислят си, че всичко става с пари."
  Коментарът е "чопнат" от Дарик Добрич и обяснява всичко.

 29. 29 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#2] от "Читател":

  'Да, ве. Ще бутне където требе и ще си го узакони. Пълно е с незаконни и полузаконни обекти по море и планини, по градове, села и паланки, ама държавата няма воля да се пребори с всички тях, така както няма воля и за борба с корупцията. Драмата е, че конкретният казус е получил медийно внимание'
  +++

  направих вял опит да схвана причинно-следствената връзка в изказването ти, но това изглежда не е тривиална задача. какво означава 'ще бутне където требе и ще си го узакони'? логически звучи кат 'един вулгар се разхождаше, защото валеше, а е петък'. и защо да е драма, че този казус е получил медийно внимания? ако всеки 1 от нас печели по 1 битка на ден, 1 за добро, колкото и малка да е, нещата ще са добре. ще, но не са. не са зарад бозата в грахчето на вулгаря, умножена по няколко милиона. мътилка кат в гърция, албания, непал, раша и мавритания. накратко, няма хуманно решения за недъгавостта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK