Днес трябва да стане известен новият директор на класическата гимназия

Сградата на класическата гимназия на ул "Баба" в "Модерно предградие".

© Министерство на културата

Сградата на класическата гимназия на ул "Баба" в "Модерно предградие".Името на новия директор на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) трябва да стане известно днес, след като Министерството на културата проведе конкурс на 15 юли. В състезанието за поста, който се заема от временно изпълняващ длъжността от 2012 г., бяха допуснати седем кандидати: Ваня Николова, Надя Кюлафлиева, Анета Иванова-Стоянчова, Людмила Дукова, Орлин Йорданов, Емилия Карабоева и спорната досегашна директорка Мариела Папазова.


Изборът би следвало да зададе даде посока за развитие на училището, което през последните три години е раздирано от конфликти. Най-големият от тях - дали да се помещава в обновената си сграда в "Модерно предградие" или в 13-о училище в центъра, където бе временно настанено заради ремонта, въвлече учители, родители и ученици в протести "за" и "против" местата и Мариела Папазова. Сега за редовното място се състезават защитниците на двете позиции - Папазова и преподавателят Орлин Йорданов, който е лидер на учителския синдикат.


Кулминацията на конфликта беше през март, когато учениците трябваше да се върнат в "Модерно предградие", за да не загуби държавата европейски средства, а учител получи инфаркт по време на преговорите за бъдещето на НГДЕК.
Училищното настоятелство твърдеше, че имотът в крайния квартал е некачествено ремонтиран и в него има канцерогенни материали. След няколко отрицателни проби Министерството на културата го обвини в "манипулации и спекулации", а Мариела Папазова - в лошо стопанисване, защото според ведомството сградата била увредена умишлено.


Срещу Папазова има заведени и няколко дела за неправомерно уволнение, които са на различен етап.


Според настоящата уговорка учениците трябва да останат на "Баба" поне 5 години, а през това време сградата на 13-о училище на Женския пазар ще се ползва като филиал. Сред плановете за гимназията е тя да обяви прием за деца след 5-и клас, които да учат там.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK