Общинските администрации запазват числеността си при спад на населението

Анализаторите коментират, че въвеждането на електронни услуги от общините предполага и по-малко персонал.

© Асен Тонев

Анализаторите коментират, че въвеждането на електронни услуги от общините предполага и по-малко персонал.Населението намалява, но общинските администрации запазват числеността си, а в някои общини дори се разрастват. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика, цитирано в днешния брой на "Капитал Daily".


Съпоставка на данните на Националния статистически институт и официалните отчети на общинските администрации сочи, че от 2010 до 2014 г. населението на страната е намаляло с 4%, докато броят на общинските служители - едва с 0.1%. Това означава, че има ръст на общинските служители на 1000 души от населението: от 2.9 през 2010 г. до 3.02 през 2014 г.


Населението на България е намаляло за 14 години с почти милион души: от 8.1 млн. души през 2000 г. до 7.2 млн. през 2014 г. Темповете на намаляването не са равномерно разпределени  заради вътрешната миграция от по-малки към по-големи и по-развити населени места. За разлика обаче от броя жители размерът на общинските администрации по места не спада.
Областите, където е най-висок броят на общинските чиновници спрямо местното население и където може да се предполага разхищение на общински ресурс (а съответно и на държавен ресурс през държавните трансфери към общините), са били едни и същи и през 2010, и през 2014 г. - Видин, Добрич (без град Добрич), Кърджали, Смолян и Ямбол. За област Добрич (без самия град) служителите в администрацията са били 7.18 на 1000 души от населението, за Кърджали 6.72, а за Видин – 6.22.


Областите на обратния полюс, където общинските служители са били най-малко на 1000 души и през 2010, и през 2014 г., са Сливен, Русе, Варна, Стара Загора и Перник. Едва в четири области е имало свиване на общинските администрации спрямо местното население за дадения период. Това са областите Ямбол, Плевен, Варна и Сливен. Във всички останали области се наблюдава увеличение на показателя брой общински служители спрямо брой жители, най-голямо в Ловеч, Смолян и Благоевград.


Разбивка по общини показва, че през 2014 спрямо 2010 г. най-голям ръст на общинските служители спрямо местното население има в четири общини в област Бургас - Созопол, Средец, Сунгурларе и Царево, в Белица в област Благоевград и в Ковачевци в област Перник. При общините в Бургас това се дължи и на демографски промени, и на увеличение на общинските служители. В Ковачевци причината е единствено спад на населението, а в Белица, въпреки че населението се е увеличило, с цели 133% расте и съотношението на администрацията към броя жители.


Общините, в които броят общински служители на 1000 души през 2014 г. е по-малък спрямо този от 2010 г., са Брегово, Балчик, Стрелча, Пордим, Садово и Павел баня.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  Силно съм изненадан,че администрацията не се увеличава.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  Не само общинските администрации, а държ. служители? Чиновници ,полиция, учители ,професори...много лемури ,много нещо.Накрая клонът ще се счупи.

 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  Сега бат Бойко ще скокне и ще разкритикува......министрите си. Така мина и първия му мандат. Все другите са виновни.....

 4. 4 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 648 Весело

  Гръцки модел две. За издръжката на администрацията ще се вземе и нов заем и така. Няма да изоставаме от съседите я.

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  [quote#2:"hodounski"]Чиновници ,полиция, учители ,професори...много лемури ,много нещо[/quote]
  Сина на Гриша Филипов още търси зелени човечета в Космоса в някакъв институт. В София има много дублиращи звена на държавната администрация. Изхранваме и поощряваме раждаемостта на циганора.....Как няма да е бедна държавата.

 6. 6 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 514 Любопитно

  Ако въведат електрони услуги ,пак ли тия баби ще задържат .
  А те милите нито са свикнали да работят ,нито могат да се пенсионират .

 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1983 Любопитно

  Нищо особено. Напомня ми другата страна с бързо измиращо и емигриращо население - Латвия. Четох данните за една от нововъведените там общини - 1700 трудоспособни по преброяване, от тях 1000 зад граница, 500 в Рига, 100 безработни, домакини, учащи, 100 заети, от тях над 50 в държавната и общинска администрация.

 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  [quote#6:"lout66"]Ако въведат електрони услуги[/quote]
  Бат Бойко няколко пъти ни обещаваше електронно правителство.....през първия си мандат. Сега критикува министрите си че не правели съкращения.......

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  [quote#6:"lout66"]Ако въведат електрони услуги ,пак ли тия баби ще задържат[/quote]

  Преди да се говори за електронизация на дадена "услуга", трябва да се провери, дали изобщо е нужна. Декларирането пред общината на новопридобит имот е един от тези примери. 14 страници декларация, в която се пита, дали имаш алуминиева дограма, сменяна ли е хидроизолацията и колко ти е светлото разстояние до тавана. За един чиновник оптималният вариант ще бъде ти да си пуснеш 14-те страници "електронно", а той после цял ден да цъка амортизационни и др. таблици, за да изчисли 2% нагоре или надолу данъчна оценка.

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  Ами нормално... Особено в по-малките общини се вижда най-добре! Може чиновника да няма работа с цели дни и да се наложи да свърши нещо един път в седмицата или да има работа с един гражданин, ама трябва да е там, на пълен работен ден. По-скоро трябва да се търси някакво съвмествяне и оптимизация, но ще е проблемно, че за някои длъжности си трябва образование и някакъв стаж!
  При държавната администрация е много по-страшно! Там е сериозния проблем! 2/3-ти от държавната администрация е събрана в София, също така и 3/4-ти от излишната такава е пак там! Идея нямате за какво разхищение на пари и ресурс става въпрос! Това, че в общините из България има администрация с по 300-400 лева заплати е нищо на фона на софийските със заплати от 1000 лева нагоре и за едно и също нищоправене в София се вземат 2-3 пъти повече пари!

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "hodounski":

  без учители

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  До коментар [#8] от "dobrich":

  Естествено...! Нали, затова го избират бате Бойко! Защото обещава и нищо не прави! Много от българите обичат да ги лъжат и си гласуват за това!
  Много ясно, че министрите са виновни...! Бате Бойко няма нищо общо с тях, даже и по пътищата ги намира понякога!

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1349 Любопитно

  Типичния пример на изкуствена заетост. Затова и се мота електронното правителство - защото бая народ ще остане на улицата и отидЕ електората.

 14. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#10:"tww09306483"] малките общини[/quote]
  Трябва да се съкратят и присъединят към по големите! В нашия край има три измислени общини - Крушари, Шабла и община Добрич/селска/. Има ги и в много други региони.

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3143 Любопитно

  До коментар [#11] от "ТМаринов":

  Ти разбра ли ,как водят циганета на училище ,без да са стъпвали там, защото парите вървят след ученика.Кого ли учат учители с 3- ма ученика?

 16. 16 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  И общински администрации, и държавни администрации, и депутати, и съдебни, и всякакви администрации се запазват.

 17. 17 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  По-малка администрация,с по-добри заплати,но и по-висока ефективност на работата.

  Tony
 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3143 Любопитно

  До коментар [#5] от "dobrich":

  Питам се дали някой знае колко агенции и комисии има с еднакъв предмет на действие?

 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#15:"hodounski"]Кого ли учат учители с 3- ма ученика?[/quote]
  Има безброй такива селски училища. В градовете също ги има......В нашия град има три техникума с общо 200 ученика. Макар че даскалското съсловие най пострада от съкращенията още може.....

 20. 20 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#13] от "rainbou1":

  Няма да има къде да си пробутат партийните кадри.
  Я си представи,че всички услуги което предоставя правителството могат да се извършват електронно(на 100 %)-пример Естония и Ю.Корея....................каде ще си пробутат партийните калинки и "експерти".............при правилна оптимизация,повече от 5000 админситрация едва ли ще трябват,като половината ще бъдат ангажирани за обслужване на електронното правитеслтво,кал разговори и помагане на гражданите включително използване на социалните мрежи.
  Опичайте си акъла като гласувайте и знайте какво да изиксвате от политиците.

 21. 21 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#18:"hodounski"]Питам се дали някой знае колко агенции и комисии има с еднакъв предмет на действие?[/quote]

  Ето ти за четене и после да ни кажеш колко са.

  http://ar2.government.bg/ras/

  =======

  Отворени данни за държавната администрация в България

  Целта на този проект е да предостави данните в административния регистър на кабинета. Този регистър е публичен отдавна и съдържа цялата структура на администрацията - министерства, областни управи, общини, комисии, агенции, дирекции, отдели, сектори и прочие. За всяка от тях има извадки от нормативните рамки, отговорностите, броят заети и свободни работни места, както и кои от тях са на трудов договор и кои са държавни служители. Данните са изключително полезно, но невероятно трудни за използване. Сайтът разчита на javascript заявки, които изпращат POST запитвания в различни формати до сървъра, който от своя страна ги обработва в Oracle база данни, форматира визуално резултата и го връща.

  Въпреки това, успях да разгадая структурата и да сваля всички документи описващи структурите. Има данни за 16555 структури. Имам все още само HTML документи и от тях ще трябва тепърва да извеждам полезните данни и връзките между отделите, както и заетите в тях. Все пак може да свалите всички страници тук. Тук пък ще намерите база данни с кодовете, които изпращах на сървъра, за да сваля данните. Те са полезни при индексиране и обновяване. Погледнете скрипта в архива за това как се използват. Важно е да се обележи, че структурата родирел - дете в базата данни не се отнася до структурата на държавната администрация, а по-скоро от коя страница съм намерил следващата.

  Когато съм готов с анализа ще обновя тази страница и ще пиша в блога. трябва първо обаче да открия структура. Ще ме намерите в Twitter.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3143 Разстроено

  До коментар [#21] от "Танас":

  Слънчасала съм ,ама не толкова....16 500 структури?! Представяш ли си колко лемури папкат на наш гръб...

 24. 24 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#23:"hodounski"]лънчасала съм ,ама не толкова....16 500 структури?! Представяш ли си колко лемури папкат на наш гръб...[/quote]

  Това са по щат а като туриш и по Граждански Договор се сети защо д-р Тони Филипов така им дума .

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 25. 25 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 978 Неутрално

  открай време администрацията (държавна и общинска) се ползва за трудоустрояване на партийни кадри.

  услугите за граждани са помежду другото.

 26. 26 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ако се освежава от време на време администрацията няма да е никак зле.Навсякаде някакви ускубани начумерени кокошки.
  Админитрацията във всички министерства е под всякаква критика в МВР е най-голяма и по специално в КАТ.

 27. 27 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 841 Неутрално

  -4% за първия мандат на мутромилиционерската шайка. Толкова хора България не е загубила във всички войни, в които е участвала след Освобождението.

  Никога повече мутри начело на България.
 28. 28 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Анализът остава непълен. Защо ?
  Защото се разглежда само численост на персонала на администрацията в съотношение към брой население в общината.
  И нито дума за това, през тия години, какво е било положението на свободния пазар, отсъстват данни за заетостта в частния сектор.
  Защото когато има добра работа в частния сектор, защо да се кондидатства на държавна софра ?
  На тези въпроси няма отговор.
  Има предположение, а то е, че щом в частните фирми няма работа, хората се ориентират към държавното.

 29. 29 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Какво чудно има - законите на Паркинсън
  са универсални за всяка администрация:

  I-ви закон: „Работата се разраства до запълване на наличното време.“
  II-и закон: „Разходите се вдигат за да поемат приходите.“
  III-и закон: „Разрастване означава усложняване, а усложняване — упадък.“
  IV-и закон: „Броят на хората в работна група нараства независимо от количеството на работата за вършене.“
  V-и закон: „Ако има начин да се забави вземането на важно решение, чиновникът винаги ще го намери.“

 30. 30 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 301 Неутрално

  А не се споменава и класиката в държавната администрация - служещите пенсионери.
  На 50 години се пенсионира от МО, МВР, ДАНС, взема между 10 и 20 заплати накуп и става отново държавен служител, получавайки пенсия и заплата едновременно.
  Да не говорим за служители, които отдавна са навършили възраст за пенсиониране, но не искат да напускат, защото получават пари за престой на работното място.
  После - защо има безработица сред младите, и млади хора, които няма къде да придобият опит.

 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ТЕ са държавата.
  Обществото загива от лакомията ИМ.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8121 Неутрално

  Половината работят,половината са хора на наши хора и трупат стаж.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK