Правосъдното министерство планира да отмени тайната при осиновяване до края на годината

Снимката е илюстративна

© Валентина Петрова

Снимката е илюстративнаИмаме амбицията до края на годината да се изготвят и приемат промени в Семейния кодекс и законодателството, така че да отпадне пълната тайна на осиновяването. Осиновените трябва да имат правото да научат за произхода си и да намерят душевен мир, а биологичните родители - да знаят какво се случва с човека, на когото са дали живот. В момента това е забранено и се допуска само при изключения с решение на съда. Разкриването на тайната обаче трябва да се прави много внимателно, за да се предотвратят злоупотреби. 


Това коментира заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева пред журналисти днес по време на Форума "Правото да познаваш своя произход – лицата на осиновяването", организиран от Националната мрежа за децата и Българската асоциация на осиновени и осиновители. Неправителствените организации, представителите на правосъдното ведомство и омбудсмана на България Константин Пенчев се обединиха около позицията, че промените в закона са зъдлжителни.


"Абсурдно е в 21 век" да продължава да съществува забраната за разкриване на тайната за осиновяване. Този текст (чл. 105 от Семейния кодекс) трябва да отпадне изцяло, категоричен беше омбудсманът. Той обясни, че е призовавал предишния кабинет (на Пламен Орешарски) да започне промени в тази насока, но без ефект. Пенчев посочи, че подобни забрани отдавна са отпаднали от модерните законодателства в Европа и са заменени от добре регулирани системи.
Има много особености, които трябва да се вземат предвид, за да се предотврати тормоз, изнудване или други злоупотреби между осиновени, осиновители и биологични родители. Затова друга идея, около която се обединиха на форума днес, е създаването на административен орган по западен модел, който да се занимава изцяло с регистъра по осиновяванията и информацията за участниците в тях.


Пенчев настоя също да отпадне и възможността за разсиновяване. "Ние лъжем Европа, че осиновяването у нас е неотменимо", но в същото време съществува процедура, по която осиновител може да се откаже от осиновеното дете, посочи той. По думите му така например се решават наследствени спорове, но на цената на това в обществото ни да се обособява група от хора "втора ръка" напълно грешно и неетично.

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 596 гласа

  1. Да, това е остаряла практика (16.95%)
  2. Да, това зависи от личния избор на хората, а не от държавата (41.78%)
  3. Не, има риск от злоупотреби с информацията (18.29%)
  4. Не, може да става само по изключение (14.09%)
  5. Не мога да преценя (8.89%)
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK