Мълчанието на контрапротеста

Мълчанието на контрапротеста

© Юлия ЛазароваЗащо сте тук?


Това е въпросът, който най-силно затруднява хората, събрали се на площад "Народно събрание" в сряда сутрин. Ако камера следеше реакциите им, щеше да запечата извръщане на глави, свиване на устни, мълчание, което те кара да се съмняваш задал ли си въпроса или само си си помислил да го зададеш, вдигане на рамене или директно обръщане и тръгване в друга посока.


С въпроса За какво протестирате има малко повече успех. Отговорите са кратки, но по цялата скала - "срещу съдебната реформа", "срещу промяната в съдебната реформа", срещу "Георги Иванов", срещу "Христо Иванов", срещу "Цацаров" (не, не се шегуват,  явно това са запомнили), срещу ДПС, за оставка, срещу правосъдния министър, срещу Костов.
Така ли?!


Освен министъра на правосъдието Христо Иванов бившият лидер на ДСБ Иван Костов и наследникът му Радан Кънев също са герои в част от нарисуваните плакати (за разлика от протеста преди седмица пред Съдебната палата този път има и писани на ръка послания, а не само отпечатани в еднакъв шрифт и формат). На въпроса защо протестират срещу Костов, едно момче се опитва да обясни, че е заради съдебната реформа. На репликата, че Костов не е в управлението, с учудване отговаря: "Така ли?"


- Срещу Христо Иванов. (в един глас момче и момиче)
- Защо?
- Защото иска съдебна реформа, а тя не трябва да се случва. (продължава само момчето)
- Защо?
- Не трябва.
- А кой е Христо Иванов?
- Депутат.


Ето друг кратък разговор, който репортер на "Дневник" успява да проведе с протестиращи. Дори и тези, които решават да отговарят, се стараят да пресекат въпросите бързо. Млъкват и се обръщат на другата страна.

Мълчанието на контрапротеста

© Юлия Лазарова


"Забранили са ми да говоря"


- момче на видима възраст около 15 години е изненадващо откровено при опита да разберем какво се случва на площада. Уточнява, че "организаторът" не позволява, в този момент младежите около него започват да го гледат предупредително и той спира да бъде словоохотлив. Уточнява все пак, че не са събрани по спортна линия (самият той бил от "Левски"), но видимо се смущава от въпроса "нещо плащат ли ви". Промърморва само, че накрая има преброяване.


Официалният организатор на контрапротеста, обявен веднага след като във "Фейсбук" беше организирана акцията "Кафе зад парламента за истинска правосъдна реформа или #Оставка"" за сряда сутрин, е "План Б". Те са познати от няколко месеца с атаки срещу провосъдния министър и с контрапротеста пред Съдебната палата миналия вторник (14 юли). (Четете тук интервю с Любена Павлова от "План Б")

Любена Павлова разговаря с цивилен представител на органите на реда

© Юлия Лазарова

Любена Павлова разговаря с цивилен представител на органите на реда


Любена Павлова е във вихъра си, обикаля по площада и снима с камера, координира с полицаите, следи и докладва, ако някой проявява голямо любопитство.


Жертва на интереса кои са "План Б" става телефонът на Иван Панчев - това е момчето, което засне интервюта с контрапротестиращите пред Съдебната палата и показа как не знаят за какво са там. Днес отново е на площада. Снима с телефона си как от кафяво-жълт бус се стоварва огромен кашон, от който всеки си взема вувузела.


Йоло Денев също е тук, измъква синьо-червена свирка, върти се и пита кои са тези протестиращи и защо са пред заведението на ДПС, като сочи към хотела (вероятно има предвид, че в заведенията наоколо често могат да бъдат видени народни представители от всички партии).

Момчето, което се представи като доброволец и каза, че не знае кой е организаторът

© Дневник

Момчето, което се представи като доброволец и каза, че не знае кой е организаторът


От буса момче с тениска на "План Б" и слънчеви очила тип авиаторски раздава стекове с минерална вода. Твърди, че е доброволец и не знае кой е организаторът и че организаторът не е длъжен да му казва. 


След минути Иван Панчев се опитва да зададе въпроси и на Любена Павлова, но на нея явно не й харесват и влиза в конфронтация с него. Намесва се цивилен полицай.


Малко по-късно срещаме Иван Панчев отново, стъклото на телефона му е натрошено, апаратът не работи. Ето какво ни разказа той:


"Дойдох, за да разбера доколко организираните от "План Б" са наясно за какво протестират. Впечатлението ми е, че това са предимно тийнейджъри и по-малко възрастни, които хал хабер си нямат за какво иде реч. Това се опитвах да покажа и във видеата, които правех. Организаторката на протеста през цялото време се опитваше да ме спре, включително с помощта на полицията. Тя стана още по-агресивна, когато настъпих по темата откъде идва финансирането за тениски, десетки стекове минерална вода и стотици вувузели. Отделно има и уредба. "Баща ми го финансира", отговори тя. Попитах я кой е баща й, тогава се опита да ми вземе телефона неуспешно. Вече по-късно когато интервюирах друг младеж, някакъв мъж се приближи зад мен,


измъкна телефона от ръката ми, удари го в земята и избяга."

Строшеният телефон на Иван Панчев, който се опитваше да снима контрапротестиращите

© Дневник

Строшеният телефон на Иван Панчев, който се опитваше да снима контрапротестиращите


Това са ученици, е всеобщата изненада на всеки, видял организираната група, която в пика си достигаше между 200 и 300 човека.


- Откъде научихте за протеста?
(Мълчание)
- Как дойдохте тук?
- От Фейсбук. (престрашава се едро добре тренирано момче, което с един удар сигурно ще изпрати всеки  на няколко метра встрани)
- Коя е групата, в която се организирате?
- Той е повече по Фейсбук (сочи към момчето до него, което само свива устни)
- Коя е групата?
(Мълчание)
- Между приятели се събираме. (приключва разговора и се измества към края на оградата на пура бара)

Мълчанието на контрапротеста

© Юлия Лазарова


Дори на въпроса до колко часа ще бъдат на площада - вдигат рамене. Момчето, познато от раздаването на вода от буса, отговоря, че до 13 часа, защото разрешителното е до този час.


Първите участници, организирани от "План Б", бяха на площада още около 8 часа, повечето обаче се събраха между 8:30 и 9 часа, когато се появяваха на групички. След тълпата от младежи се присъединиха и между 30 и 40 по-възрастни. Гледат подозрително, движат се по двама-трима.

Вувузели за всички

© Дневник

Вувузели за всички


Общото между всички е отегчението. В началото размахват плакати и надуват вувузели, малко вели викове "Оставка" и останалата работа върши уредбата, от която кънтят песни на хард рок и метъл банди от 80-те.


Seek and destroy


на "Металика" звучи като ироничен фон на искането срещу съдебната реформа.


Момчетата в униформи от къси гащи (предимно дънкови) и прилепнали върху тренираните им гърбове тениски и малкото момичета около тях са насядали пред хотела, пред входа на казиното, банковия клон и между колите по тротоарите. 


След 10:30 тръгват на групи да си купуват кола, кафе и пица на парче от "Шишман". Времето до към 12 часа, когато контрапротестът се разпуска, прекарват в пушене, малко разговори, взиране по телефоните и...мълчание.


"Тук сме за легализиране на марихуаната"


тийнейджърът е твърде убедителен в отговора си. Най-после откриваме пресечна точка с контрапротестиращите.
- Наистина ли, да не си се объркал?
- Не, ще ни дадат 10 лева и ще си купим.


Как и колко се плаща на контрапротестиращите вижте във видеото - тук.
Интервю с Любена Павлова от "План Б" - четете тук.

Мълчанието на контрапротеста

© Юлия Лазарова


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK