Борисов обвини Реформаторите за буксуването на съдебната реформа

Обратът в поведението на Бойко Борисов и директните атаки срещу Реформаторите идват ден, след като ГЕРБ направиха сериозен компромис и отстъпка по едно от най-сериозните искания на ДПС

© Анелия Николова

Обратът в поведението на Бойко Борисов и директните атаки срещу Реформаторите идват ден, след като ГЕРБ направиха сериозен компромис и отстъпка по едно от най-сериозните искания на ДПСДва дни преди планираното обсъждане на първо четене на поправките в конституцията, свързани със съдебната реформа, премиерът Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ рязко смени тона към Реформаторския блок. Докато правеше поредните консултации и опити за постигане на съгласие по измененията, Борисов изненадващо доста остро нападна основните инициатори на измененията и свои коалиционни партньори. С няколко изказвания той ги постави сред политическите сили, които трябва да бъдат убеждавани какви компромиси се изискват от тях. 


След кратката си среща с левицата, на която от БСП за пореден път казаха "не" на измененията, премиерът ядосано заяви по адрес на реформаторите: "Бях подведен, че много работа се е свършила, но през тези месеци само сме се информирали за доброто намерение и се е политиканствало, без да се поставят сериозните аргументи на масата, за да може основните политически сили да ни подкрепят". Заяви видимо раздразнен, че не е могъл да отговори на въпросите на лидера на БСП Михаил Миков защо се правят тези промени и с какво ще допринесат за по-добро правораздаване освен кариерното израстване на магистратите.


Малко по-късно публикува и мнението си в профила си във Фейсбук, отново посочвайки, че е бил подведен от Реформаторите.
Още снощи Борисов намекна за разрив с партньорите си. Това стана след разговора му с лидера на ДПС Лютви Местан и малко след като от партията на Меглена Кунева се обявиха категорично за приемане на конституционните поправки без компромиси и промени, така както искат и от ДСБ. Вчера вечерта Борисов публикува в профила си във Фейсбук: "Първият и единствен въпрос за Шенген, за доклада и за бъдещето минава през приемането на конституционните промени. Надявам се, че партньорите и от Реформаторския блок, и от опозицията, с които тези дни говорихме, ще се вслушат в това. След това може да се сърдим само на ината си". Изненадващото в случая е, че Борисов говори по един и същ начин за партньорите си от Реформаторския блок и за опозицията. Така той косвено се съгласи с мнението на лидера на ДПС Лютви Местан, че докато с Реформаторите е трудно да се говори, самият премиер е диалогичен.


Неофициално от Реформаторския блок отбелязаха, че връзката с допускането на България в Шенген е директен намек към тях и конкретно към партията на вицепремиера Меглена Кунева, която преговаря за членството. Ако искате Шенген - примирете се и отстъпете, казвал Борисов според хора от блока.


Тази сутрин обаче лидерът на ДСБ Радан Кънев очевидно не беше склонен на такъв компромис и обяви: "Реформаторският блок направи много компромиси за съдебната реформа и няма накъде да отстъпва". Обяви се категорично против появилите се след разговорите на Борисов с ДПС идеи за кариерното израстване на магистратите да не отговарят отделните колегии във ВСС - на съдии и на магистрати, а общ пленум.


Обратът в поведението на Бойко Борисов и смененият тон към Реформаторите идват ден след като ГЕРБ направи сериозен компромис и отстъпка по едно от най-настоятелните искания на ДПС. Вчера след парламентарни финтове формацията на Борисов остави сегашното положение с референдумите - те са почти невъзможни. Така предопредели изхода от евентуален референдум, поискан от президента Росен Плевнелиев - дали да има мажоритарен избор на депутати и електронно гласуване.


Срещу подобни промени категорично се обяви многократно лидерът на ДПС Лютви Местан. Според запознати с неофициалните разговори на Местан с различни политически формации той използвал всеки разговор, независимо от темата, и отделял над половин час, за да обяснява колко вредни последствия би имал подобен референдум. Изразявал притесненията си дори и пред формации, от които в момента нищо не зависи и нямат законодателни възможности.


Очевидно притеснението му е много сериозно, коментираха участници в подобни разговори.


Това притеснение обаче отпадна вчера след финта на ГЕРБ в пленарната зала и решението да запазят прага за валидност на допитването, което на практика ще го направи почти безсмислено. След гласуването депутатите от ДПС бяха видимо доволни и твърдяха, че в ГЕРБ са "получили просветление свише".


А от левицата заподозряха сделка и пряко обвързаха обезсмислянето на референдумите с течащите конституционни преговори.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK