Правителството увеличава глобите за авиокомпаниите, нарушаващи правата на пътниците

Правителството увеличава глобите за авиокомпаниите, нарушаващи правата на пътниците

© Мария СъботиноваМинистерският съвет е одобрил промени в Закона за гражданското въздухоплаване на редовното си заседание днес, които ще увеличат глобите, наложени на авиокомпаниите, в случай че нарушат правата на пътниците, съобщиха от правителствения пресцентър.


Предвидено е налагането на имуществена санкция на въздушен превозвач, който не изпълнява задълженията си да предостави право на обезщетение или съответна помощ на пътниците в случай на отказан достъп до борда, отмяна или закъснение на полет.


Предвидени са санкции и в случаите, когато въздушен превозвач не изпълнява задълженията си да информира пътниците за техните права и не отговаря на техните жалби.
Предлага се въвеждане на санкции за въздушен превозвач, който не изпълнява задълженията си да информира за крайната цена с включените в нея тарифи и такси, както и санкции за въздушен превозвач, който не изпълнява задълженията си да предоставя тази информация без дискриминация по отношение на националността или мястото на пребиваване на потребителя, или на мястото на установяване на представителя на въздушния превозвач, или друго продаващо билети лице в рамките на Европейския съюз.


Въвеждат се и изменения на текстовете, свързани с отговорността на въздушния превозвач за щети, причинени при превоз на багаж.


Промените в Закона за гражданското въздухоплаване са свързани с необходимостта от засилване на ефективния контрол върху прилагането на общите правила за обезщетяване и помощ на пътниците в Европейския съюз.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK