Пореден обрат за промените в конституцията - върви се към нов законопроект

Пореден обрат за промените в конституцията - върви се към нов законопроект

© Анелия НиколоваСлед множество неочаквани обрати днес управляващите излязоха с нова идея за промяната в конституцията. Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е оптимист, че ще се събере достатъчна подкрепа от 160 гласа за разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - съдийска и прокурорска, като всяка от тях ще решава кадровите си въпроси, както и за засилване на ролята на Инспектората на ВСС и за прекия избор на магистрати.


Спорен момент остава начинът, по който ще се избират колегиите - предложението във внесения законопроект е квотите в съдийската колегия да са 8:5 (магистрати:парламентарна квота), а на прокурорската - 6:6 (магистрати:парламентарна квота). Новото предложение е разпределението да се преформулира в 8:6 в съдийската колегия и 6:5 в прокурорската.


Участници в заседанието посочиха за автор на това предложение Бойко Борисов, защото дошло от него, но според източници на "Дневник" всъщност това е новата оферта на ДПС, които дори раздали написан законопроект на колегите си. По това предложение съображения има само Реформаторският блок. Следобед предстоят заседания на председателския съвет на коалицията им и на парламентарната група и след това ще кажат позицията си.
Разпределението в двете колегии и особено в прокурорската е от съществен интерес за главния прокурор Сотир Цацаров заради възможността за контрол върху него, обясниха експерти по темата. На практика той може да бъде контролиран и да се търси изобщо някаква отговорност за действията му единствено в прокурорската колегия. Ако там превес имат прокурорите, а парламентарната квота е с по-малка представителност, това би оставило Цацаров безконтролен, тъй като той владее прокурорските среди, коментират анализаторите. Това би имало още по-сериозен ефект при запазване на тайното гласуване и отхвърляне на идеята за явен вот в колегиите и във ВСС, каквито намерения има, допълват те.


Премиерът Борисов обяви днес, че не иска да притиска коалиционните си партньори и те са му важни. Ако те не постигнат единно решение, ще отидем на поражение в петък заедно, но аз няма да създам условия за напрежение в самия блок, заяви той. От изказванията на представители на Реформаторския блок днес остава усещането, че по-скоро ще подкрепят този вариант.


Лидерът на ДСБ Радан Кънев на два пъти днес заяви, че за Реформаторите най-важно е какво пише в проекта, а не дали ще е нов или стар и дали ще залегне дълбоката структурна промяна на ВСС с разделянето на две колегии, които да вземат самостотелно решенията по кадровите въпроси в съответните магистратски съсловия - съдии и прокурори и следователи.


Ако Реформаторският блок приеме новото предложение, тогава ще бъде внесен нов проект за промени в конституцията с подкрепа на 180 депутати, стана ясно след заседанието. Очаква се това да е още утре и в петък изобщо да не се стигне до гласуване в парламента на предложените вече промени от ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и Български демократичен център, който по думите на лидера на ДПС Лютви Местан ще умре от естествена смърт.


При нов законопроект, подписан от 180 депутати, той ще може да се гледа на първо четене в залата най-рано месец след това - краят на август, когато депутатите са във ваканция. Затова най-вероятно ще се обсъжда в началото на септември и според графика на Местан може да бъде приет окончателно до средата на септември.


Другата договорка на председателския съвет на парламента днес е да се сезира Конституционният съд, за да се произнесе с тълкувателно решение дали намеренията за промени за промени в основния закон са противоконституционни.


Борисов днес защити правосъдния министър Христо Иванов и каза, че твърдо стои зад него. "Не го вземам с мен и не го пускам, защото ще му се нахвърлят и щ ему наговорят какви ли не неща, затова го щадя, ако можеше някой вместо мен да пратя тук, повярвайте ми, щях да го направя".

Коментари (138)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 984 Неутрално

  "От негово име ходя дни наред, защото сам не може да се оправи, ще го разкъсат"
  Ей, големи интереси разбута Христо Иванов с тази реформа!

 2. 2 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2603 Весело

  Пропуснали сте новината, че защитава позицията на Христо Иванов и стои зад гърба му, защото той НЕ Е от квотата на РБ, а е личен избор на Борисов.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 3. 3 Профил на negentropy
  negentropy
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Борисов прокарва предложение на ДПС като свое. Изглежда основната стратегия на Буда е да изкара реформаторите виновни ако няма реформа.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3408 Неутрално

  Това съвсем заприлича на сапунен сериал...

  [email protected]
 5. 5 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Опитват се да спасят поне Цацаров!
  Знаят, че ако продължат да държат прокуратурата ще продължат да удържат и статуквото. Защото обвиненията се изготвят и поддържат от прокурорите. Няма обвинения - няма присъди. Просто, ясно и ужасно.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Весело

  Вари го, печи го, все тая.
  Над главния прокурор е дедо Господ и никой друг...

 7. 7 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 402 Весело

  Борисов клекна пред ДПС.
  Остава да видим дали и реформаторите ще заголят дупе.

 8. 8 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Любопитно

  ...а денят едва е презполовил.... !!!!

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 9. 9 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Където 6:6 , там и 6:5. Веднъж избрани, всеки поема по свой път съобразно морала си, както показва практиката.
  За гласуването - нека дадат право на ВСС да решава как иска да гласува.
  Много ще ми е интересно как в момента ще приемат тайно гласуване......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  ДПС се налага.Комунистите не разбраха какъв златен шанс имат да натрият носовете на Павел и Гоце.

 11. 11 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Аха, магнолията вече е момчето за оферти на дпс!!!!!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 12. 12 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 733 Весело

  предполагам само: уважаеми колеги, нека гласуваме, защото иначе изчезваме като политическа каста. какво ще правим после - ще договорим.

 13. 13 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 553 Гневно

  и ква стана тя...

  харпун
 14. 14 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2603 Любопитно

  Само не ми е ясно, в т.н. "парламентарна квота" какви точно юристи ще са. Ако за двете колегии НС ще избира съответно само съдии и само прокурори и следователи, тогава промяната в прокуратурата да я пишем "бегала". Каквито да са другарите в прокурорската колегия, те си остават зависими (предлагани за назначение, наказвани, премествани и командировани) от главния прокурор.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  До коментар [#9] от "qwertqwert":

  Тези квоти са единствените промени в прокуратурата,където трябва да се реже до кокал. Цялата съпротива идва от ДПС и цацата

 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Весело

  Като се напъне планината и ще роди мишка. Въпросът е да се отчете дейност пред Европата. За бързо и справедливо правораздаване и дума не става...

 17. 17 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Другата договорка на председателския съвет на парламента днес е да се сезира Конституционният съд, за да се произнесе с тълкувателно решение дали намеренията за промени за промени в основния закон са противоконституционни."
  Аз дето не съм юрист щях да припадна от смях, като прочетох горния текст. Щом се запише в Конституцията то става част от нея и не може да и противоречи. И обратно, щом сега пише нещо друго, това значи, че предложението противоречи на Конституцията.
  Маса от тия дето сме ги избрали не само от нищо не разбират, но и не могат да мислят логично.

 18. 18 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Нашта система 6:6:5 или Кой?

 19. 19 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Боце телефона му ще прегрее от позвънявания на тема "ти толкова ли си тъп, че да не разбираш, че тая реформа няма да ви се размине". Целият свободен свят му каза ясно, че настоящата комунистическа система няма да бъде търпяна повече, независимо от прищявките на ДС в лицето на БСП, ДПС, АБВ и всичките други отлюспвания.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 20. 20 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#2] от "Прогл@дна.":

  Нещо се бъркаш - говориш за купения г-н Продажник (също известен като Божидар Лукарски)

 21. 21 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  [quote#2:"Прогл@дна."]Пропуснали сте новината, че защитава позицията на Христо Иванов и стои зад гърба му, защото той НЕ Е от квотата на РБ, а е личен избор на Борисов. [/quote]

  Той и Цацаров е "личен избор" на Вожда.

 22. 22 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Съюзът на съдиите: Има опасност съдебната реформа да бъде подменена:
  Съдиите предупреждават, че ако се отстъпи от решението за действително разделяне на ВСС и за явно гласуване на назначенията в системата, няма смисъл от промени в Конституцията.

 23. 23 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2603 Весело

  [quote#11:"mr.kiril"]Аха, магнолията вече е момчето за оферти на дпс!!!!!!! [/quote]
  За "момчето за оферти на ДПС" пише в другата статия на Рилска. То още май е в покоите на Движението, а и не казва какво пият... чай, кафе или божествен нектар... хахахах

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 24. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#20] от "alex2":

  Нищо не се бърка, защото и аз го чух с ушите си. Авторът на статията е бил така любезен да го пропусне.

  Доброто е заразно
 25. 25 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  [quote#3:"Ivaylo Ivanov"]Борисов прокарва предложение на ДПС като свое. Изглежда основната стратегия на Буда е да изкара реформаторите виновни ако няма реформа. [/quote]

  Не се съмнявай, макар че "декларира подкрепа" на министър Христо Иванов и РБ.

 26. 26 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  [quote#21:"batzdravo"]Той и Цацаров е "личен избор" на Вожда[/quote]
  Таратанци! Няма да ти обяснявам неща, за които си имал повече от две години да осмислиш и разбереш... ако можеш, де. Като не си разбрал, здраве да е! Нещо много малко хора пихте кафе тази сутрин. Сигурно щото Радан не е излизал от стаята на ДПС, хахаха!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 27. 27 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 517 Весело

  Магнолията вече почна да предава идеите на ДПС като свои,Пхахахаа

 28. 28 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#24] от "dogwoman":

  Ама вие не разбирате ли, че думите на Борисов не са от значение - единственото, което е от значение е какво се случи при образуването на правителството.

  Искате да се върна назад и да ви изкарам статиите от процеса на избиране на министрите на РБ ли?

  Христо Иванов е от квотата на РБ. Думите на Борисов не променят този факт.

 29. 29 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Разбирате ли що за реформа се предлага, щом основното в нея било "магистрати:парламентарна квота". Дали да са 8:5 и 6:6 или 8:6 и 6:5? Колко голям реформатор трябва да си, за да наречеш едното "истинска реформа", а другото "подмяна на реформата"?

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 30. 30 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 402 Гневно

  До коментар [#24] от "dogwoman":

  До коментар [#2] от "Прогл@дна.":

  Думите са вятър бе хора. Особено тези на Борисов

 31. 31 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ей , голяма борба на МАФИЯТА - пеевски и ДПС да се запази тази торба с фекалии- цацаров ...
  Майнат му на всичко друго - важно е пеевски и ДПС - да управляват прокуратурата !!!???
  И Боко ще се бори - за този - стар- 'нов" ДПС - модел !!?? :)

  BIG AL
 32. 32 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#15] от "hodounski":

  Тези квоти са единствените промени в прокуратурата
  --------------------------------------------------------------------
  И като каква точно е гаранцията, че дори ако всичките се избират от парламента, ще са по-добри ?
  Или прокурорите по презумпция са по-корумпирани от съдиите, след като там трябва да има превес парламентарната квот?
  Аре използвайте си мозъците вместо да рецитирате да-дзи-бао...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 33. 33 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Магнолията се превърна в проблем - трябва да я отрежем!!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 34. 34 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#2:"Прогл@дна."]Пропуснали сте новината, че защитава позицията на Христо Иванов и стои зад гърба му, защото той НЕ Е от квотата на РБ, а е личен избор на Борисов. [/quote]

  Ръбовете , кога ще проумеят да станат свестни политици а не да се пазарят като на селски пазар за власт?

 35. 35 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  Не знам дали ще доживея ДПС и БСП да не са фактор при взимане на решения.

 36. 36 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3612 Неутрално

  Всичко това са глупости и имитация на реформа!!!

  Реформа би имало, ако измененията в Конституцията съдържат:
  1. 80 до 120 депутати без имунитет и с възможност за отзоваване;
  2. Прокуратурата - в изпълнителната власт.
  3. Съдии и прокурори - изборни, с мандат и без функционален имунитет;
  4. Закриване на етническата ДПС.
  5. Закриване на президентската институция.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 37. 37 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  [quote#4:"karabastun"]Това съвсем заприлича на сапунен сериал... [/quote]
  Е много ясно - реформи та реформи !
  На крив реформатор конституцията му пречи.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 38. 38 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2603 Весело

  [quote#30:"alex2"]Думите са вятър бе хора. Особено тези на Борисов [/quote]
  Не би трябвало да има и един привърженик на РБ, който да не е доволен от категоричната позиция на премиера, че ГЕРБ ще съобрази позицията си в петък с решението на "реформаторите", тъй като те са му "важни". По-ясно от това, здраве му кажи! А вие сте се навили днес да плюете. Четете повече и мислете бързо - иначе оставате неадекватни на светкавичното развитие на събитията и поврътливостта на собствения си "лидер".

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 39. 39 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 521 Неутрално

  ДПС и БСП са едно и също нещо от самото си създаване и служат само на комунистическата мафия! Днес ББ официално се присъединява към тях!

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  До коментар [#32] от "qwertqwert":

  Никакви гаранции няма с този мат'рал ,но поне трябва да се опита.

 42. 42 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Таз реформа съвсем взе за се размива.

 43. 43 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2603 Весело

  [quote#38:"Прогл@дна."]поврътливостта[/quote]
  "повратливостта"

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 44. 44 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#36] от "Депутат 241":

  Това може да се случи единствено и само с Велико Народно Събрание. А като ги гледам, не съм сигурен че искам точно тези да правят нова конституция

 45. 45 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Борисов, разбира се е предател!
  Винаги е играел за ДПС, всичко е театър.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 46. 46 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не давам и грам доверие на реформа,в която има участие Цацаров.Толкова ли няма 1 решителен човек да му поиска оставката,та да се поразбъркат картите/То не бе Костинброд,не бе КТБ,НЕ БЯХА 10,чернички,социалнослаби,''убийства'' на Пееф,щипнали през граница знакови фигури,Бисеров.?И този ''източнорумелиец'' ще си развали рахата за сметка на милиони жертви на престъпността=айде,бе!?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 47. 47 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#27] от "gembirdkz":

  А когато и Радан се подпише отдолу, що ще чините?

 48. 48 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#41] от "hodounski":

  Тъй де, ще опитваме докато се случи. Тото 2, 49-то теглене, пу да му и майката, пак не уцелих...

  Като гледате на изборите като на тото, ще получавате политически живот като споретен тотализатор.

 49. 49 Профил на rosy_rosenthal
  rosy_rosenthal
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#5:"BG Reality"]

  Опитват се да спасят поне Цацаров!
  Знаят, че ако продължат да държат прокуратурата ще продължат да удържат и статуквото. Защото обвиненията се изготвят и поддържат от прокурорите. Няма обвинения - няма присъди. Просто, ясно и ужасно. [/quote]

  Това е синтезираната истина. Цитирам отново, ако някой е пропуснал, да си я прочете...

 50. 50 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Явно се върви към подмяна на първата стъпка от реформата.
  Надеждата им (на ченгетата) е, че ако сега ударът е достатъчно силен и спре тази първа стъпка, следващи няма да има.

 51. 51 Профил на goog
  goog
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Може ли някой да ми обясни дали това ще е по-добре от днес или по-зле? че не е най-доброто, ясно, ама по-добро?

 52. 52 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 914 Любопитно

  на ход са реформаторите да решат ,ще защитят ли демокрацията или ще я предадат ?

 53. 53 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#38] от "Прогл@дна.":

  Ама ти приемаш хората по думите, аз и повечето гласоподаватели на РБ - по действията. Реформаторския блок направиха всичко, което казаха, че ще направят. Те влязоха в най-нересурсните министерства и започнаха да пишат закони, целящи промяна в системата. Борисов говори някакви неща, но всъщност бута РБ в ъгъла, за да може когато отхвърлят това ново глупаво "предложение" да каже "аааа ето РБ провалиха реформата, само говорят"

  Защо приемаш толкова лесно думите, а не гледаш законите, които пишат, изменят и приемат партиите????

 54. 54 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2363 Весело

  [quote#26:"Прогл@дна."]Таратанци! Няма да ти обяснявам неща, за които си имал повече от две години да осмислиш и разбереш... ако можеш, де. Като не си разбрал, здраве да е! Нещо много малко хора пихте кафе тази сутрин. Сигурно щото Радан не е излизал от стаята на ДПС[/quote]

  Е не толкова грубо де, с "таратанците".
  А от обяснения на очевадни факти нямам нужда. Имам предвид за Кокинов, каквото и да ми обясняваш, Цацаров си е на лице.
  А за кафето, нещо си иносказателна, виж това може, ако можеш, да ми обясниш, ако искаш.

 55. 55 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 425 Неутрално

  никакви такива.
  или реформа или излизане на улицата.
  свърши се с глупостите.

 56. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Казвам ви, бат Бойко ще оправи работите...... преди два дни се зае със задачата и вече има забележим успех.....
  Бързо се учи на политика, браво на него.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 57. 57 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Целта е отлагане на гласуването, за да не се покаже нагледно, че ДПС и БСП са против промените в системата.

 58. 58 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Коалицията Бостан да си вкарва техният законопроект! РЕФОРМАТОРСКИЯТ БЛОК, задължително трябва да вкарат законопроекта на ХРИСТО ИВАНОВ! Защото хората гледат много внимателно! Да се направи отстъпка на турската партия ще бъде истинско поражение! 25 години са ни лъгали! Този път не трябва да отстъпваме нито на йота! Сто пъти по-добре е предложенията на РЕФОРМАТОРИТЕ да бъдат отхвърлени, отколкото да бъде приет омекотен вариант, наложен с турски натиск! Ще се наложи май за втори път да се освобождаваме от турско робство...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 59. 59 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#52] от "Stewie":

  Ако Радан Кънев и Местан се подпишат под един и същи документ, това какво е - защита или предаване на демокрацията?

 60. 60 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#36] от "Депутат 241":

  Кой може да гласува подобно нещо? Освен на референдум, ама няма кой да го проведе.

 61. 61 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#58] от "Rim":

  Т.е. 100 пъти по-добре е да няма никаква реформа, отколкото да има реформа.

 62. 62 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#60] от "ivanalex2":

  Няма референдум, чиито резултатите да променят конституцията. Четете законите.

 63. 63 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#56] от "boby1945":

  Той не се учи вече. Добре се е научил. Досега никой не е докарвал до 2 - ри мандат.

 64. 64 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#62] от "niakoi_si":

  Референдума може да задължи НС да направи съответни законови промени. Защо не и в Конституцията?

 65. 65 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Аз съм радикално настроен. Всичко друго, освен пълна и безусловна капитулация на ДПС ще бъде компромис. В случая отстъпки пред тях са равносилни на подмяна. Вече преживях 1991 г. и компромисът с подписването на ТАЗИ конституция. Резултатите са видни. И тогава имаше договорки, компромиси, само и само да тръгнели нещата.
  Никой да не си прави илюзии, че ДПС ще отстъпят за важни (за тях и статуквото) неща.
  Какъв нов законопроект??? Ако е угоден на ДПС, той е безсмислен и никаква реформа няма да има.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 66. 66 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Весело

  До коментар [#52] от "Stewie":
  на ход са реформаторите да решат ,ще защитят ли демокрацията или ще я предадат ?
  -------------
  Стиви бе, чети!
  Те' Го цитиран:

  Премиерът Борисов обяви днес, че не иска да притиска коалиционните си партньори и те са му важни. Ако те не постигнат единно решение, ще отидем на поражение в петък заедно, но аз няма да създам условия за напрежение в самия блок, заяви той. От изказванията на представители на Реформаторския блок днес остава усещането, че по-скоро ще подкрепят този вариант.

  Та Баце им вика .... Ехейй, мога, ама не искам!
  А те ... М'чи добре бе, бате! Ка' ка'йш ...

 67. 67 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#64] от "ivanalex2":

  Няма такъв референдум, който да задължава НС да променя конституцията. Няма такъв референдум, който да задължава НС каквото и да е, ама това е друга бира

 68. 68 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#36] от "Депутат 241":

  [quote#36:"Депутат 241"]1. 80 до 120 депутати без имунитет и с възможност за отзоваване;
  2. Прокуратурата - в изпълнителната власт.
  3. Съдии и прокурори - изборни, с мандат и без функционален имунитет;
  4. Закриване на етническата ДПС.
  5. Закриване на президентската институция. [/quote]

  Съгласен, със следните допълнения:
  1. Премахване на чл. 132 от Конституцията (към твоя т.3)
  2. Закриване на вицепрезидентската институция. Президента има все пак някакви, макар и в повечето случаи, церемониални функции.

 69. 69 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#65] от "Николай Колев":

  Досега не се е появил политка, който ще успее да премахне ДПС като политически фактор. Борисов също не успява - ФАКТ!.

  Но да очакваш, политически субект с 4 процента електорална подкрепа да изхвърли ДПС като фактор е меко казано смешно и наивно.

 70. 70 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#67] от "niakoi_si":

  Тогава остава да се надяваме, че политически партии ще проявят необходимата отговорност да приемат всичките тези неща, които вие предлагате и които според мен са добри.

 71. 71 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#67] от "niakoi_si":

  Явно няма друг механизъм за промяна.

 72. 72 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Напъналасе планината и родила мишка.Така наречената съдебна реформа заради която пред "матряла" се играят ралични етюди от едни и същи актьори има алтернатива и тази алтернатива е истинската съдебна реформа, а не имитацията на такава, тоест, незабавно свикване на ВНС/всички бягат от тази тема, вкл. и Президента, защо ли?/, и изготвяне на изцяло нова глава "Съдебна власт" в Конституцията. "Съдебна власт", която е само българският съд, който единствено е оправомощен и компетентен да отсъжда "право". Без прокуратура и национално следствие в нея, както е по сега действащата Конституция/поради което са и "несменяеми", затова и безконтролни/. Прокуратуреата в изпълнителната власт, министърът на правосъдието - главен прокурор. С тотална смяна на кадрите в бетониралата се магистратската номенклатура формирана в последните 25г, като продължение на предишните 45. Всичко останало/вкл. и ВСС - разделен или не, който съзнателно бе превърнат в гвоздея на програмата/ са маневри отвличащи вниманието на българските граждани - данъкоплатци от заложените и генериращите непрекъснато проблеми, дефекти на самата Конституция. Това е същото, както ако отидеш на зъболекар, защото имаш гангренясал зъб, той вместо да го извади, да почисти само зъбния камък и с усмивка да те пусне да си ходиш. Апропо, предлаганите текстове/изработени от неизвестни автори в МП с ръководител Пенчо Пенев и внесени формално от 132 народни представители - кога се събраха, кога написаха текстовете, още веднъж 132 човека!!!/, са много далече от първоначално заявените от Христо Иванов намерения /в началото на мандата му, наистина амбициозни, а сега изоставен и от "своите"/, за "съдебна реформа". Дори и така предложените промени/отнасящи се изключително до ВСС, които не решават нито един проблем/ в Конституцията, НЕ могат да бъдат направени от обикновено НС, а само от ВНС. По темата има категорично и ясно тълкувателно Решение №3 на КС от 2003г. задължително за всички. Който не се съобрази с това тълкувателно решение и въпреки него, извърши точно тези конституционни промени от обикновено НС, ще погази и макар и малкото съществуващо върховенство на закона, вследствие на което неизбежно ще бъде предизвикана колосална конституционна, политическа и институционална криза с всички произтичащи от това последици. Вероятно някой цели точно това. Това обаче удобно се премълчава от всички актьори участващи в разиграването на етюдите. А публиката люпи семки бърка си в носа, протестира, контрапротестира, пие кафе и накрая при спускането на завесата отново за кой ли път ще разбере, че е извозена. Иначе дежурните анализатори, всичколози и социални антрополози с апломб/сякаш поне 30г. са живяли в Гърция/ коментират гърците, гръцката "криза", Ципрас и Варуфакис....

 73. 73 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Нова врътка от старите играчи. Въздух, ала-бала и симулиране на нещоправене. Патент на корпорация БКП/БСП/ДС/КГБ. Но, днес целта е да излъжат Европа. РБ е врема да се оттегли и ги остави сами срещу нормалните хора в страната.

 74. 74 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Какво имаме досега. В петък Ицова реформа няма да бъде гласувана изобщо, но няма и да бъде оттегляна, за да не блокира изцяло промените в конституцията за следващите няколко месеца. Пак в петък ще бъде внесен нов проект, само ако реформаторите се съгласят на 8:6 и 6:6 и тогава евентуално ще съберат 180 гласа с хоризонт септември. Ако РБ не се съгласи - сбогом промени. Дали може да се сезира Конституционния съд след първо четене за бъдещо законодателство - да кажат юристите.

 75. 75 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1041 Любопитно

  [quote#0:"Статия"]Участници в заседанието посочиха за автор на това предложение Бойко Борисов, защото дошло от него, но според източници на "Дневник" всъщност това е новата оферта на ДПС, които дори раздали написан законопроект на колегите си. [/quote]
  БОСТАН в пълния му блясък.
  Боко всеки ден е на "инструктаж" при ДПС

 76. 76 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Весело

  До коментар [#43] от "Прогл@дна.":

  Две правописни грешки в два последователни дни, не мога да те позная?! Вълнението трябва да е голямо?!

  klimentm
 77. 77 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2603 Весело

  До коментар [#76] от "klimentm":

  Критична съм към другите, но най-вече към себе си. Пусто, все още съм човек )) Вълнение? Не. Просто бързи пръсти.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 78. 78 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  БОРИСОВ Е НОВИЯ ПОП КРЪСТУ
  ПРЕДАДЕ НИ ПРЕД ТУРЦИТЕ ПО ТОЛКОВА ВАЖЕН ЗАКОН

 79. 79 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1041 Любопитно

  До коментар [#29] от "bgkurshum":

  Ако това е вярно, значи борбата е кой да да има влияние при "назначенията". Вероятно се калкулира кой колко магистрати "държи"

 80. 80 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#35] от "stedim":
  „Не знам дали ще доживея ДПС и БСП да не са фактор при взимане на решения.”


  Докато Герб имат мнозинство в парламента, дпс и бсп ще бъдат фактор! При мнозинство на РЕФОРМАТОРИТЕ това не може да стане... Спомни си правителството на ИВАН КОСТОВ и четиригодишният плач на доган в опозиция! Унищожението на червената „мултигруп” по това време - също!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 81. 81 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Втвърдяване на РБ и никакво отстъпление!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 82. 82 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Втвърдяване на РБ и никакво отстъпление!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 83. 83 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  [quote#69:"niakoi_si"]Досега не се е появил политка, който ще успее да премахне ДПС като политически фактор. [/quote]
  А? Какъв точно фактор бяха ДПС в периода 97ма - 2001ва?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 84. 84 Профил на mort
  mort
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Ако Христо Иванов приема, и аз ще съм доволен. Това е човека.

 85. 85 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#26] от "Прогл@дна.":

  #кой избра Цацаров??

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 86. 86 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#83] от "Darth Plagueis":

  Изолиран фактор. Ама после докараха Цар за народа

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 87. 87 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1041 Любопитно

  Ако прокуратурата остане под "управлението" на ГЕРБ и ДПС всички промени губят смисъл.

 88. 88 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#5] от "BG Reality":

  Глупости, цялата работа е просто да се забави смяната на настоящите членове на ВСС. Ако имат още 3-4 години мнозинство ще могат спокойно да "почистят" следите. Ако се стигне до изцяло нов ВСС след 2 месеца - няма да имат време. На ДПС и БСП им е пределно ясно, че народът желае коренна промяна и вече няма връщане назад. Въпросът е просто да имат време за покриване.

 89. 89 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Заблязвате ли в каква държава живеем ???
  Мафията , '"авторитетите" в страната , лидерите на ДПС , бсп искат сигурен прокурор, който да НЕ ги закача, каквото и да правят :)
  Пеевски и Доган- не искат нормална прокуратура ,.....,
  Искат си досегашната - САМО от един всичко да зависи и ТОЙ - да е техен човек ...Пеевско- червена схема ...Не ги интересува НИЩО друго !!
  Искат си сегашните подкупни прокурорчета и нищо да НЕ се променя !!!
  Т.е., ГУЗНИ , корумпирани, криминални хора са начело на държавата и искат НИКОЙ за нищо да не ги закача ...)
  Затова тази торба с фекалии и тази пробита, жалка , и нефелна и корумпирана прокуратура - да си продължи ...
  На един нормален гражданин, НЕ му пука кой ще е главния прокурор- стига да е избран почтено ...и да си върши работата !!!
  Този гражданин НЕ прави престъпления !!???
  На МАФИЯТА от ДПС и червената , и ПУКА , обаче , защото ИМА за КАКВО да и ..пука ......Понеже са КРИМИТА ...При това - начело на държавата !!???
  Това е цялата им философия ...
  По- добре - НЕгласуване на тези техни предложения, отколкото МАФИЯТА да си има , още , за години напред ТЕХНИ ПРОКУРОРИ - като сегашните нефелници ...

  BIG AL
 90. 90 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#74] от "Lemmy":

  писна ми да не се чете.
  в момента в законопроекта
  са 8/5 в съдийската камара и
  6/6 в прокурорската
  дпс искат 6/5 в прокурорската.
  аман от четене на грешна информация.
  ето пак линк:
  http://parliament.bg/bills/43/554-01-103.pdf

 91. 91 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2603 Любопитно

  [quote#85:"deutschwagen"]#кой избра Цацаров??[/quote]
  #кой избра Филчев??

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 92. 92 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  Господин Христо Иванов настъпи сериозно групировката"Свински черва",ще видим обаче какво ще се получи като закон.

 93. 93 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Този наш министър председател е ГЕНЕРАТОР на променлив ток,но от този трифазния щото там честотата на промяна на посоката е 400 Hz,за разлика от този използуван в домакинствата монофазен на . 60 Hz

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 94. 94 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#91] от "Прогл@дна.":

  Чл. 129.
  (1) Съдиите, прокурорите и следователите се назначават, повишават, понижават, преместват и освобождават от длъжност от Висшия съдебен съвет.
  (2) Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

 95. 95 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "palav_nik":

  Което е невероятно. Държава в държавата. Недостижим, недосегаем, нагъл.
  Пак казвам: ако Борисов не се оправи в тази каша, това ще му е последния ръководен политически пост.

 96. 96 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#2] от "Прогл@дна.":

  Ало, не си подготвен по темата, а се изказваш! Хр. Иванов е предложен от РБ и е много качествен като министър. Щом бандата ДПС го хулят, значи е много полезен за България.

 97. 97 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Реформаторите проявиха доста инфантилност в опитите да постигнат конституционно мнозинство и се наложи намесата на "тежката артилерия". Борисов им даде урок как се постига съгласие, когато нямаш нужния брой депутати. Без ДПС не може да се мине. По-добре да се разчита на тях, отколкото на БСП, защото са евроатлантици (за разлика от комунистите) и имат заслуга за премахването на кабинета Орешарски.

 98. 98 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2603 Весело

  [quote#96:"ck"]Ало, не си подготвен по темата, а се изказваш! Хр. Иванов е предложен от РБ[/quote]
  Ало, телефониста! Цитирам думите на Борисов, анадънму?! Щом той казва, че Иванов е "техен" министър и не е от "квотата" на РБ, какви основания имам да не му вярвам, а?! Или ще кажеш, че като го е назначил Близнашки като служебен премиер, и Близнашки и Плевнелиев са от РБ... хахахах... Що ли се обаждате, не знам...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 99. 99 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#83] от "Darth Plagueis":

  Временно Костов имаше надмощие, наистина. Но резултата накрая беше, че Костов падна от власт, а ДПС излезна по-силно от всякога и управляваше ДВА поредни мандата!

  Днес Костов не съществува в БГ политиката, докато ДПС пишат съдебна реформа...

  Толкоз по въпроса, успял ли е някой да изхвърли ДПС като политически фактор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK