Контрапротестиращ срещу 20 лева (видео)

Колко струва един контрапротестиращ?


20 лева - поне толкова се раздаваха след днешната демонстрация пред парламента против съдебната реформа и правосъдния министър Христо Иванов. След контрапротеста групи от двама до пет-шест души, участващи в събитието, се насочиха в различни посоки на центъра на София в очакване на възнагражданието си. Репортер на "Дневник" проследи няколко души и видя, че те получиха по 20 лева в близост до подлеза на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (виж видеото).
Малко след 12 ч. контрапротестиращите вече са изморени и видимо нетърпеливи да си тръгнат, но продължават да стоят въпреки жаркото слънце. "Ние ли сме най-големите овце, че останахме последни да чакаме", възкликва жена малко над 30-те години, която е седнала на оградата на кафенето пред хотел "Радисън". Организаторите от "План Б" вече почистват площада от боклуците, а групи от хора постепенно се разотиват, след като жена, облечена в синя рокля, обикаля покрай тях и им казва нещо.


Млада двойка, която е с дете в количка, поема в посока към Софийския университет. Момче, което има лента с българския трибагреник на ръката, ги придружава до подлеза на Ректората.


"40 лева, нали"


казва той, докато отброява банкноти от пачка с десетолевки. Мъжът прибира парите, а жената с количката го чака в подлеза. След това двамата тръгват към станцията на метрото.


Сред последните на площада са и неколцина възрастни. Двама от тях получават инструкции от около 40- годишен - също с лента с трибагреник на ръката, да отидат на тротоара на бул. "Васил Левски" към Княжеската градина. Запътват се, като единият носи дръжка от знаме. Организаторите раздаваха трибагреници на протеста, но след това си ги прибраха. Очевидно човекът е върнал само плата. Сядат на тротоара. След малко пристигат още четирима, сред тях е и жената, оплакала се, че са най-големите овце, щом са последни.


Към тях се приближава мъж на средна възраст в бяла тениска. До този момент той стои на маса в съседното кафене. Откъслечно се чува разправия. От репликите може да се предположи, че парите още не са пристигнали и протестиращите трябва да изчакат. След още 30 минути мъжът с бялата тениска отново отива при тях и им каза, че след малко ще се върне. Пресича булеварда и продължава по ул. "Аксаков".


Малко преди 13 ч. се връща. Сяда на маса с други мъже.


Вадят списък


Телефонът на единия звъни. "Казах ти, че има 42-ма" - не се разбира дали човекът с бялата тениска говори за брой хора или нещо друго. Затваря. После единият от другите двама раздава банкноти на чакащите.


На видеото, което "Дневник" засне, се вижда, че единият от протестиращите подава нещо на човека, от когото получава пари. 


Стройната организация личеше през цялото време на контрапротеста. Някои от присъстващите носеха черни тениски с надпис "План Б", други - ленти с трите цвята на българското знаме. Всеки желаещ получаваше вувузела. Около 11 часа бяха раздадени и големи знамена - всички материали и стекове минерална вода се даваха от кафяво-жълт бус, паркиран пред паметника на Цар Освободител (В интервю за "Дневник" Любена Павлова, сочена като говорител на "План Б", каза, че бусът е даден от майка й - цялото интервю четете тук.) След това под звуците на химна контрапротестиращите получиха инструкции да се наредят до паметника и да развяват флаговете. Малко преди 12 ч. знамената бяха събрани от младежи, които носеха тениските с надпис "План Б". 


Любена Павлова от "План Б" първоначално заяви за "Дневник" по повод видеото, че това са "абсолютни глупости". Тя помоли да види записа и след това отново се свърза с репортер на "Дневник", на който заяви, че за първи път вижда тези хора. "На записа не се виждат пари, приличат на цигари. Няма индикации кога е заснето", заяви Павлова и уточни, че това сигурно са били хора от другите протестиращи - тези пред служебния вход на парламента.


Репортаж от контрапротеста - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK