Любена Павлова, "План Б": Финансират ни роднини и близки

Любена Павлова на протеста на площад "Народно събрание"

© Юлия Лазарова

Любена Павлова на протеста на площад "Народно събрание""План Б" се появи в началото на годината, привлече медийното внимание с акции срещу члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев и правосъдния министър Христо Иванов. Те се засилиха покрай разгорещяването на дебата за съдебната реформа. Движението организира и няколко контрапротеста. Хората, които посещават събитията на "План Б", не говорят много, често крият лицата си. Обикновено насочват въпросите на журналистите към Любена Павлова, която е учредител на организацията. Наричат я и говорител. "Дневник" разговаря с нея по време на контрапротеста на площад "Народно събрание" днес (репортаж от него четете - тук).


Откога се занимавате с "План Б"? Какво ви мотивира?


- От близо половин година. Мотивира ме непоносимостта ми към корупцията. Ние сме конституирани да се борим с корупцията. Изначално.
Къде виждате корупцията?


- Навсякъде. В политиката. В МВР. В журналистиката. Където се обърнеш.


Къде има корупция в съдебната сфера? Появявате се основно по събития, свързани със съдебната реформа.


- Навсякъде. Ние вярваме, че оттам тръгва всичко. Вярваме, че ако съдебната система бъде изчистена, ще се изчисти всичко - здравеопазване, образование, всичко ще се оправи. Иначе нямаме шанс.


Защо сте днес тук?


- Така сме се събрали.


Няма повод?


- Не, така сме се решили.


В призива ви към хората да дойдат пишеше, че искате истинска съдебна реформа?


- Да, ние затова сме тук. Така сме се събрали. Най-топлият ден казаха, че ще бъде, и затова сме се събрали.


А каква съдебна реформа искате?


- Истинска. Искаме съдебна реформа, която да е в полза на хората. И на вас ще кажа, никой не му пука на колко колегии ще се раздели Висшият съдебен съвет. Хората искат справедливост и правосъдие и го искат бързо. Не искат да им се влачат дела с години.


Един от мотивите на промяната, предлагана от Христо Иванов, е, че ако се оправи главата на системата, ще може да се постигне по-добро правосъдие за всички хора?


- Рибата се вмирисва откъм главата. Но не мисля, че това е начинът, по който ще се оправи главата. Трябва да има наказания, да има наказаност за престъпленията, а не грешка и прошка. Трябва да има престъпление и наказание.


Ние сме против Христо Иванов, но сме за реформа като такава. Тя е задължителна. Но тази, която се предлага, е спусната от Костов, от "Америка за България", от вашия шеф (бел. ред. - Павлова явно визира съиздателя на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев, когото противниците на съдебната реформа без причина атакуват в кампанията "Психодесни").


Някой от политическите сили влизал ли е в контакт с вас?


- Не. Но ние влизаме в контакт с тях.


С кои партии сте влизали в контакт?


- Ние сме влизали в контакт, подавайки сигнали. Най-много сигнали сме подали срещу Христо Иванов, най-много сигнали постъпват срещу него.


Как организирахте днешното събитие?


- През "Фейсбук".


Кога?


- От понеделник, а вчера пуснахме ивента във "Фейсбук" (има се предвид създаване на събитие в социалната мрежа, през което се канят хора - бел. ред.). В понеделник сутрин подадохме заявление до общината за това нещо, че ще има протест.


Как тези хора разбраха, че ще има нещо днес, ако вчера сте пуснали събитието?


- Ами всеки си има приятели, събира се в компания, говори си с хората.


Прави ли ви впечатление, че има много млади хора, някои са деца, ученици?


- Имаше деца, да.


Много тренирани момчета също?


- Това лошо ли е? Аз лично не тренирам и ми личи, но не смятам, че има нещо лошо в това. Аз във фитнес не съм стъпвала от много отдавна.


Как се финансира "План Б"?


- Това го обяснявах и пред Съдебната палата. От дарения на наши роднини и близки на този етап (бел. авт. - пред Съдебната палата на 14 юли Любена Павлова заяви, че финансирането идва от родители). Например тези неща - показва вувузелите - са ни дарения от човек, който ги внася.


Кой?


- Помоли ме да не казвам кой е.


Твоите родители участват ли в организацията на днешното събитие?


- Моята майка да.


А как реши да ти помага?


- Първо, ми е майка, второ, вярва в това, което правя. Майка ти не ти ли помага?


Не.


- Помага ти с това, че като подскачаш по незаконни протести, не те арестува. (Бел. ред. - Любена Павлова явно е подробно запозната с биографията на репортера на "Дневник" Лора Филева.)


Жълтият бус откъде е ?


- От майка ми. Иначе трябваше да търся отнякъде бус, а това са много пари.


Знамената, тениските  - откъде са?


- Тениските са без пари. Почти. Раздадохме на хора, които не познаваме.


Казахте, че са излезли без пари, а те явно са много…


- Нямаше сто. Струват по пет лева парчето.


Значи 500 лв. Откъде са тези пари?


- (Не отговаря на въпроса - бел. авт.) Ние от доста време се занимаваме. Сигнали, разследвания, които сме правили, ние сме ви пращали и на вас. Накрая ни писна. Обичам да пиша, мисля, че ми се удава, но не става само с писане. И това е един от начините да принудим институциите да свършат нещо.


Как си обяснявате, че тук има много хора, които не знаят за какво са дошли. Казват, че са ги довели?


- Хората си водят хора. Ще дам пример, ще е е глупав пример, защото не ходя на шопинг. Когато отивам на шопинг, водя приятелка, аз и приятелки нямам. Тя не знае в кой магазин и какво ще купуваме. Много хора минават и спират. Не изключвай опцията да има провокатори - хора, пратени от другата страна, които да минават и да говорят тези неща. Бъди обективна, не го изключвай като опция. Няма обективни медии.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK