ДПС предлага обезсмисляне на преференциалното гласуване на местните избори

ДПС предлага обезсмисляне на преференциалното гласуване на местните избори

© Анелия НиколоваСлед като обезсмислиха референдума на президента Росен Плевнелиев за мажоритарен избор, днес от ДПС предложиха поправки в Изборния кодекс, с които се прави почти невъзможно пренареждането на партийните листи за общински съветници с преференциално гласуване. Три месеца преди кметския вот на 25 октомври хората на Лютви Местан предлагат промени, с които кандидат ще може да пререди партийния водач само ако събере толкова гласове, колкото са нужни за спечелване на място в общинския съвет.


Това на практика е трудно постижимо за претендентите на задни позиции в листите, които не се ползват с тази подкрепа на партийните ръководства, с каквато разполагат хората на челни позиции.


Според действащите правила предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малко от 7 на сто от общинската избирателна квота (минимално изискуемият брой гласове, необходими за избирането на един общински съветник). "В огромния брой от случаите тази разпоредба може да доведе до това даден кандидат за общински съветник от листата на определена политическа сила да се окаже избран само благодарение на преференциите на минимален брой избиратели (между 20 и 70 души!!!). По този начин съществува реалният риск даден кандидат да се окаже избран с преференциалните гласове на своето семейство, рода, подчинени или приятели", посочват в мотивите си вносителите. Според тях всякаква идея за минимално изискуема представителност на избора е компрометирана.
"За да се опитаме поне отчасти да преодолеем този явен недостатък на действащата разпоредба, предлагаме да се завиши прагът за преференциален избор на даден кандидат за общински съветник, като той се обвърже с изискване за минимална представителност на избора посредством изравняването му с общинската избирателна квота. Основният ни аргумент за това предложение е, че ако даден кандидат претендира за заемането на съветническо място в бъдещия общински съвет от листата на определена политическа сила чрез преференциален вот, то тогава той би следвало да получи поне толкова преференции, колкото струва това съветническо място, т.е. колкото е общинската избирателна квота", се посочва в мотивите.


ДПС предлага още да се повиши прагът за образуване на кметства - сега той е 100 жители и искането е да се вдигне на 350 жители. "Ако не се коригира сегашният нисък праг от 100 души, в много населени места ще трябва да се насрочат избори за кмет на кметство, без там да живеят и половината от този брой избиратели. С оглед постигането на икономии от организационен и финансов характер, както и поради липсата на каквато и да е практическа полза от провеждането на подобни избори в такива населени места, предлагаме прагът за образуване на кметство (а оттам и за провеждане на избори за кмет на кметство) да се върне на предишната си позиция от 350 души", мотивират се от ДПС.


От партията на Лютви Местан са внесли и друг законопроект за промяна на Изборния кодекс - да се даде възможност за предизборна агитация, като се осигури превод на български език. Подобно предложение беше внесъл и Георги Кадиев от БСП, заради което се стигна до гласуване за изключването му от парламентарната група.


"Законопроектът отговаря не само на необходимостта да уреди важни обществени отношения, но и да отговори на многобройните препоръки на международните наблюдатели, включително и от наблюдението на изборите през 2014 г. – за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители, относно неравнопоставеното участие на малцинствата, особено в езиков аспект, в разрез с Копенхагенския документ. В тази връзка се препоръчва лица, които се самоопределят като принадлежащи към малцинства, да могат да използват своя майчин език по време на предизборната кампания, така че да се промотира равнопоставеното им участие в живота на държавата. Съгласно препоръката трябва да се помисли включително за официална информационна кампания и други изборни материали на малцинствени езици, което ще спомогне за тяхното разбиране и за информирания избор на всеки избирател", се казва в мотивите на вносителите.


"Законопроектът отчита и възможността за участие в изборния процес на граждани на държави - членки на Европейския съюз, и факта, че правилото предизборната кампания да се води само на български език по един или друг начин ограничава правата на европейските граждани при осъществяване на правото им на свободен информиран избор", смятат още вносителите от ДПС.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Решението е едно: 18:30ч пред министерски съвет:
  https://www.facebook.com/events/1473428909636737/

 2. 2 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 416 Неутрално

  ДПС много взеха да предлагат, че и да им се приемат предложенията. В един момент вече излиза, че те управляват кораба. Боко да не вземе да падне през борда - къде хвърлен от Доган, къде от избирателите...

 3. 3 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Една изключително вредна за България партия.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 4. 4 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Това няма да мине. Също няма чак такава драма за референдума. Първо активността на местните избори е добра, второ твърде ниския праг за валидност може да донесе неприятни изненади в бъдеще.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Целта на босовете на ДПС е да имат тоталитарна партия, което противоречи на всякакви префернции. За тях важното е както Доган подреди листите, така да влизат депутатите, а не народа да си помисли да има предпочитания.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Разстроено

  Борисов , това ли искане на ДПС ще е цената, на която ще се прави вече и осакатена "съдебна", щото не е и реформа даже ?!?!?

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 7. 7 Профил на Димитър Нанев
  Димитър Нанев
  Рейтинг: 423 Гневно

  ГЕРБ ще настъпят мотиката ако продължават да играят по свирката на ДПС!

 8. 8 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  От кафета и теманета,нещата взеха да загрубяват.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 9. 9 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4478 Неутрално

  ДПС трябва да бъде забранена!
  Всичките ѝ предложения идват само с една единствена цел - да се запази статуквото, съградено от ДС и БСП!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Едва ли има друга страна по света ''премиерът'' за два дни да бъде превърнат в посмешище от опозиционна партия с пренебрежима тежест.Ама като си готов на всичко за едни генералски лампази ..

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 719 Гневно

  Не ми е ясно какво повече да кажа от омерзение...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 12. 12 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  И бкп

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 13. 13 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#9:"Депутат 241"]ДПС трябва да бъде забранена! [/quote]

  Напротив, със забрани само ще се налива вода в мелницата им. Трябва да се действа с тяхната тактика - никаква конфронтация на думи, даже напротив - да се хвалят постоянно, а в това време яка законодателна и персонална контра. Прочистване на всичките им агенти инсталирани през годините, яка сеч със законите и така...само за няколко месеца ще ги преборят. Ако има воля де.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  Е..., какво друго да се очаква от ДПС?! Между другото преференциите объркаха много партийни сметки, в това число и на ГЕРБ на последните избори! Партийно подредените листи са си благинка за партийните функционери и не се радват особено много на народните предпочитания!

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Пределно ясно е, че телохранител на бай Тошо няма как да направи реформи...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 16. 16 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  Магнолията вероятно е пак в хотел Берлин, Пеевски го "инструктира"

 17. 17 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  [quote#10:"hmc12310991"]Ама като си готов на всичко за едни генералски лампази ..[/quote]
  По-скоро "за едни МИЛИАРДИ"

 18. 18 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 512 Гневно

  [quote#4:"Некъф ужас, некъф ат"]Също няма чак такава драма за референдума.[/quote]
  Нима? Всеки референдум, който не се хареса на ДПС, може автоматично да бъде провален чрез тяхното неучастие в него!!!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 19. 19 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Много изнагляха тези, АМА МНОГО!
  Ама Баце сам си е виновен. Подаде им ръка, а те го налапаха до кръста. Клекне ли и тук, Баце по-добре да си събира мутромилиционерската шайка и да заминават вкупом при царистите - в политическото небитие!
  Който се е хванал с Корпорацията, все до там го е докарал.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 20. 20 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 512 Разстроено

  [quote#10:"hmc12310991"]
  Едва ли има друга страна по света ''премиерът'' за два дни да бъде превърнат в посмешище от опозиционна партия с пренебрежима тежест[/quote]
  За съжаление партия, контролираща 1/6 от парламента, никъде не се нарича пренебрежима! Единственият шанс да се намали властта им беше задължителният вот, който обаче падна в жертва на съдебната реформа вчера!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 21. 21 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 512 Разстроено

  [quote#6:"нуцо"]Борисов, това ли искане на ДПС ще е цената, на която ще се прави вече и осакатена "съдебна", щото не е и реформа даже ?!?!? [/quote]
  Това, обезсмислянето на референдумите и сигурно още дузина неща, които скоро ще узнаем...
  За съжаление...
  Ако на управляващите им стискаше, щяха да направят предсрочни избори и да управляват ГЕРБ и РБ сами, а ПФ да им прави мнозинството от 2/3. Но не им стиска!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 22. 22 Профил на el_duderino
  el_duderino
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Гласувайте за Бойко - резултатът е налице. Честито за референдумите, честито и за съдебната реформа, честито и за изборния кодекс. По-сърдечна прегръдка със Сава/Павел само Станишката успя да направи, но нали е шушумига, бързо го отсвириха. Бойко завинаги, той добре лъже раята!

  у нас свестните считат за луди, глупака всеки го почита...

  ... if you're not into the whole brevity thing...
 23. 23 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Гневно

  Крайно време е за революция! Иначе, държавата се е разпаднала!

 24. 24 Профил на Израел Хендз
  Израел Хендз
  Рейтинг: 402 Гневно

  много им е зор на тия от преференциите, защото няма сигурни места които да се купуват и продават

  мореплавател, авантюрист, доносник на властите и кандидат богаташ, починал като просяк в Лондон
 25. 25 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1597 Весело

  Хахаха!
  На турците б@змозъчният електорат все пак започна да им “боцка”! Со(п)колят подрежда листите и кухите лейки после се умотват при гласуването - след което “греда"! После се налага изненадани активисти на ДПС да си правят харакири. Къде по-лесно щеше да бъде да се даде на всяка партия правото да избира дали листите и да могат да се пренареждат от избирателите преференциално или не?!
  Тогава ДПС, БСП и Волният Сидер с гаранция щяха да се откажат от “тази благодат”!

  I Want To Believe
 26. 26 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#16:"stenli1"]Магнолията вероятно е пак в хотел Берлин, Пеевски го "инструктира"[/quote]

  1-во "Магнолията" никога не е ходил в хотел Берлин. Ако нямаш доказателства, значи си или лъжец или...лъжец.
  2-ро Пеевски не е по-високо от ББ в йерархията, че да го инструктира. Ако приемем, че са в един отбор, което също не е 100% сигурно.

  Така или иначе писанието ти не отговаря на фактите. Какво те прави това? Писач на лъжи?

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 27. 27 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Милиционери бе.Какво да предлагат.Пазят приходите си.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  ДПС ще получава толкова,колкото им позволят от ГЕРБ.Засега май им се получава.Борисов ще се окаже най-продажния и страхлив премиер на прехода.

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  ДПС трябва да бъдат изхвърлени за винаги от парламента! Това е най-разрушителната напаст в най-новата история на страната!
  Колко е бил прав Иван Костов като ги е определил като проклятието на България!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "След като обезсмислиха референдума на президента Росен Плевнелиев за мажоритарен избор"

  Явно нещо съм пропуснал в суматохата. Моля някой да ми припомни за ново развитие ли става дума или за по-миналогодишните дебати.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 31. 31 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Работите очевидно отиват на избори. Надявам се да са за ВНС и да не са по правилата на ДПС. Именно по това ще се разбере, ГЕРБ в кой отбор играе. Не че не знаем де, ама все пак.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 32. 32 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  [quote#30:"emil (НА БАС ЧЕ ЩЕ СЕ ИЗВЪРТЯТ ЗА РЕФЕРЕНДУМА)"]"След като обезсмислиха референдума на президента Росен Плевнелиев за мажоритарен избор" [/quote]

  Да, и мен това много ме учуди в текста. Сигурно от Дневник имат повече информация.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 33. 33 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#13] от "Некъф ужас, некъф ат":

  Ти си умен .

  Stupid people make me sick
 34. 34 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#29] от "Храбър":

  Опитал си да кажеш две неща и според мен си допуснал две грешки.
  ДПС няма кой да ги закрие, това е повече от ясно за всяко дете след 2-ри клас. Дори Детето може да ти обясни защо .
  Втората грешка - за другаря Костов.
  Очевидно си пропуснал много от времето когато ДПС се създаде и легализира като политическа партия в България. Пак той , Иван Костов по онова време беше на съвсем друго становище.. После политическата конюктура го притисна да изрече нещо с което трябваше да се хареса на определен електорат. Виждам , че при тебе е успял. За радост обаче огромното болшинство, не се заблуждават толкова лесно и добре знаят каква злина беше той за България . Ето защо другаря ти Костов беше изхвърлен там където му е мястото - на политическото бунище.

  Stupid people make me sick
 35. 35 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  [quote#34:"Хакуна Матата !"]После политическата конюктура го притисна да изрече нещо с което трябваше да се хареса на определен електорат.[/quote]

  Аз пък си спомням че периода 1997 -2001 е единствения в новата ни история, в който ДПС и Доган персонално, се бяха снишили като мишки и чак като се видя че царя ще спечели през 2001 година започнаха на талази да ходят при Слави и да се правят на бабаити.
  ИК може и да е лош политик, но по-добър през последните повече от 50г не сме имали.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 36. 36 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 441 Неутрално

  [quote#12:"не на безразличието"]И бкп [/quote]
  Къде пък го виде...

 37. 37 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  ДПС = мафия, така че каквото и да предлагат, не вярвам да е за добро

 38. 38 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Никакви договорки с ДПС. Вярно е, че политиката е изкуство на компромиса, но ДПС не са политическа партия, а бандитска шайка.

  chavo64
 39. 39 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#9] от "Депутат 241":

  да. винаги когато БПС и ДПС предложат законова промяна, тя трябва да бъде отхвърлена и да се приеме точно противоположната промяна.

  тези две "системни" партии, всъщност винаги са били "анти-системни" партии.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 40. 40 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 796 Неутрално

  до пренареждане листите на ДПС така или иначе няма как да се стигне. Електоралният добитък който гласува за тях никога не би разбрал смисъла на преференциалното гласуване, камо ли да вземе да го използва. Това значи, че от ДПС са силно загрижени за подреждането на листите на неявно управляваните от тях партии като БСП, а както май вече взе да става все по-очевидно - и ГЕРБ.
  Ако това, или варианта на ДПС за замазване на съдебната реформа бъдат приети, РБ би трябвало незабавно да напусне както управляващата коалиция, така и парламента. Иначе ще последват Борисов по пътя към политическото небитие, или още по-вероятно е да го изпреварят с малко.

 41. 41 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2380 Весело

  [quote#23:"stenli1"]Крайно време е за революция! Иначе, държавата се е разпаднала!
  [/quote]

  А пушки берданки и автомати калашници вар му ве. Че и землянки требе да са копаят

 42. 42 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1249 Весело

  "След като обезсмислиха референдума на президента Росен Плевнелиев за мажоритарен избор, днес от ДПС предложиха поправки в Изборния кодекс..."

  Как точно са обезсмислили референдума, че не ми стана ясно?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 43. 43 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#38:"chavo64"]Никакви договорки с ДПС. Вярно е, че политиката е изкуство на компромиса, но ДПС не са политическа партия, а бандитска шайка.[/quote]

  Боко направо си съсипва партията с тоя алъш- вериш с ДПС.


  И с реверансите към Путин.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 44. 44 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Всъщност, ако ще се променя нещо по преференциите, то ще те да са задължителни, или да няма праг. Аз твърдя, че по голяма сила има гласа на човек, който е наясно кой от кандидатите предпочита.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 45. 45 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#21:"Amot"]Ако на управляващите им стискаше, щяха да направят предсрочни избори и да управляват ГЕРБ и РБ сами[/quote]Ако направят избори по системата за ВНС (т.е. 50% са мажоритарни мандати) могат да изкарат заедно и над 60%.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 46. 46 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Избираш герб, получаваш дпс

 47. 47 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Защото полуграмотния им електорат често им разваля сметките като спретва номера на "Любимец 15 " от БСП !

 48. 48 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Поради липса на добро на всички избори се стараем да изберем по-малкото зло, но в случая с Бойко Борисов се съмнявам, че е малкото зло Оказва се ГОЛЯМО ЗЛО ЧРЕЗ ЗАИГРАВКИТЕ С БСП, ДПС, АБВ ПРОСТО ОБЕЗСМИСЛИ ВОТА ЗА ГЕРБ ! Разлика с Тройната няма !Той си е чисто ченге , комуне, което се изживява като ръководен БКП кадър(бай Тошо) от когото зависи всичко в държавата ! Ако продължава така ще се случи българска пролет, а може и есен и няма да изкара мандата !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK