Доц. Кристиан Таков: Без реформа, съдебната система е като костюм, скроен за уродливо тяло

Доц. Кристиан Таков

© Красимир Юскеселиев

Доц. Кристиан ТаковКристиан Таков е преподавател, доцент и доктор по гражданско, семейно и търговско право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Потърсихме го за коментар във връзка със случващия се дебат и течащите преговори за промяна на конституцията. 


Как си обяснявате укорите на премиера Борисов, че партньорите му, респективно и правосъдният министър Христо Иванов са политиканствали, вместо да обяснят промените, които предлагат?


- Този министър на правосъдието  е първият от десетилетия насам, който се опитва да направи нещо много радикално, и то при отнапред ясно заявени позиции. Тази яснота, всеобхватност и радикалност са намерили израз в стратегията за съдебна реформа, която е документ от много десетки страници, както и в законопроектите за промени на Конституцията и Закона за съдебната власт. Които също сумарно надхвърлят 160 - 170 страници нормативен текст и мотиви.
В тези изменения има много ясно заявени посоки на промяна. Изяснени са механизмите, които трябва да се задействат. Посочени са целите, които трябва да се постигнат. Проведена лична, от самия министър, невероятна по обем, интензивност и интелигентност разяснителна кампания, изнурителна за него самия,  която да обясни на максимално широк кръг хора, за какво става дума. На това нещо да се каже, че е политиканстване, е или тежък грях, или пълно неразбиране.


Интересно е, че премиерът заяви това след кратката си среща си с лидера на БСП Михаил Миков?


-  Явно Михаил Миков е успял да разсее досегашните заблуди относно Христо Иванов, което, честно казано, изглежда странно.


Възможно е това да е пореден тактически ход на премиера, който да има своя цел, която не споделя с широката публика. Но когато тактическите ходове се превърнат в ситнежи, сериозността на намеренията като че ли се загубва и се замества от желание да бъде винаги отгоре.


Това винаги ли е  укоримо?


- Не е непременно укоримо, но когато се повтаря във всяка ситуация, оставя привкус на известна нестабилност, която рискува да прерасне в несериозност. Няма как да е иначе, ако една политическа сила, и то не само ГЕРБ, а всяка политическа сила, включително отчасти и РБ, не са заявили пределно ясно в предизборните си програми какво точно искат и къде са червените линии, които не могат да се пристъпват. 


По този начин решението на избирателя, както при парламентарните, така и при предстоящите местни избори,  ще бъде предоставено на лични, ирационални усещания, на харесвания или нехаресвания, но не и на разумен избор. Позволявам си един пореден - и винаги ще го повтарям, укор към цялата наша политика, която се характеризира с изключителна махленскост. 


Кое характеризира най-ярко поведението на политическите лидери днес?


- Усещането за безпринципност. Решенията, които политическите сили вземат, могат във всеки  момент да се променят различно, което оставя усещането за пълна безпринципност, търгашество, извличане на чисто лично ползи и приватизация на политиката.


Достатъчно е един остър сигнал от Европа, за да се възцари любов и съгласие у досегашен яростен противник на реформата - главния прокурор Цацаров. И достатъчно е леко успокоение, че пак ни се е разминало, за да навири ДПС отново гребен. Достатъчно е да се предложи някаква облагица, за да заприказва от най-високи места в държавата, за "консенсус", който, преведен на човешки език, означава мимикрия на реформа. Това говори, че цялата ни политическа класа с микро-изключения е негодна, безотговорна, безценностна и по тази причина доразрушава държавата.


Какво следва, ако претърпят провал промените в съдебната система?


- Ако всичко това  се провали, за пореден път се отлага началото на въпиюща реформа. За съжаление съдебната  реформа засяга огромен властови ресурс, но същевременно е крайно неинтересна за обществото. То не усеща остро последиците от неслучването й.


А те са: корупция, несправедливост, зависимости, безнаказаност. Всичките водещи до усещане за отчаяност и безмисленост и в крайна сметка до усещане за нещастие. Мога да сравня съдебната реформа или неслучването й с пушач, който продължава да пуши. И дебелан, който продължава да се тъпче със сладко. Нито поредната цигара ще ви убие, нито следващият сладолед, ще ви докара инсулт, само че ако не спрете сега, след 10 години всичко ще е необратимо. То вече е необратимо, но поне може да бъде забавено. Или дори спряно. Докато по биологически път старото отровено поколение се замести от следващото.


А същевременно се очакват бързи резултати от съдебната реформа от онези, което все пак се интересуват от нея?


- За съжаление този, който очаква бързи резултати от съдебната реформа, се нарежда измежду враговете й. Защото резултатите в огромната си част ще се усетят много късно. А твърде малко от тях веднага. Като някои със сигурност ще бъдат и разочароващи. Защото при организирането на системи няма идеални варианти. Иначе нямаше да имаме колкото държави, толкова и конституции. Колкото съдебни системи, толкова и техни различни устройства. 


А щеше да е измислена оптималната структура. Една структура е оптимална в конкретен момент, за конкретна държава. И това, което е добро днес, утре вече ще е преодоляно. И ще трябва отново да се намества. Трябва да разберем, че за да не потънем, трябва постоянно да плуваме. Защото онова, което в момента е тежка язва на съдебната система, през 90-та година е било просто недоглеждане на конституционния законодател. С което впоследствие е злоупотребено."Лошите" са намерили слабите места на системата. Сега запушваме пробойни, но като ги запушим,  ще потече от друго място - там също трябва да спасяваме положението. И така ще е до безкрай, и това трябва да се разбере. Родината на модерната демокрация Франция има пет конституции и междувременно две империи. Бисмаркова Германия е последвана от Ваймарска република и от следвоенно устройство.
Перфектността никъде няма да се установи окончателно, камо ли в българската съдебна система.


Често се повдига въпросът - системата или хората трябва да се променят или сменят?


- Отговорът е - и двете. Нито едното няма как да работи без другото. След като е ясно, че не можем да внесем ан гро магистрати от другаде и трябва да работим с наличните, трябва да нагодим системата към техните конкретни недъзи. Които произтичат и от народопсихология. И от останал от социализма разврат в мисленето. И от родено от уж-капитализма след 90-та година усещане за пълна безнаказаност. Както се казва, това са кадрите, с които работим, други няма. И системата, която се нагажда към тях, няма как да е перфектна, стройна и елегантна. Тя е кюстюм, скроен за уродливо тяло.


Какво е обяснението ви за непознатото досега ожесточение срещу министъра на правосъдието?


- Ожесточението срещу Христо Иванов е напълно разбираемо и е сигнал, че той пипа възпалено място. А премиерът се опитва да играе арбитър, като застава по средата. Ако се окаже, че едната страна е в територията на нормалното, а другата - далече отвъд екстремалните граници, съсредоточието помежду им ще се окаже, че е преминало границите на допустимостта.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Соколът сви уютно гнездо в гостоприемните клони на магнолията!!!!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  Не само съдебната система.За България важи същото.

 3. 3 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 440 Неутрално

  след като това лице е съветник на президента, нека обясни защо последният мълчи и се прави на разсеян.

  аз имам подозрения, но нека така, от първа ръка да каже.

 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  "Достатъчно е един остър сигнал от Европа"

  Ама ние българите не сме овце, водени в скотобойната. Искаме да имаме бърз и справедлив съдебен процес. Без да ни яхат адвокати, прокурори и съдии...

 5. 5 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 405 Весело

  Без реформа, съдебната система е като "готово палто без ръкави" !

  Таков това е имал предвид .

  ))))))

 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1146 Весело

  "А те са: корупция, несправедливост, зависимости, безнаказаност."

  Съдиите, прокурорите и адвокатите са най-големите богаташи в България. Притежават всички апетитни имоти по нашенско. Тези в чужбина не ги броим. Класическа мафия...

 7. 7 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  Искам референдум за приемане на Закона на Линч...
  После всичко много бързо ще си дойде на мястото в съдебната (и в другите) система!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 479 Весело

  БоБо поде опрните точки на Миков, който пък ги зае от План Б на Цацата и Пеевски, от утре всички ще имаме бързо и справедливо правосъдие с щедрата подкрепа на този ВСС, Цацата и всички останали назначения на БСП и ДПС в съдебната система, да ни е честито!!!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 9. 9 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  На БСП интересът им е нищо да не мине. Това е политическата кондика. Те нямат интерес някой да каже че управляващите са склонили на някакви предложения идващи от БСП. Разговорите с тях са безсмислени и единствената пилза е за да се покаже че са против без оглед на това за какво става дума. Те са си против.

  С ДПС положението е по-друго. Те не са крайно заинтересовани от това какво ще мине и какво няма да мине. Те са заинтересовани да се заинатят и някой да ги помоли, някой да се вслуша, някой да ги приеме и да им благодари. Нямат голям интерес да бъдат тотално изолирани и прикачени към БСП. Аз мисля че могат и да отстъпят отчасти интересите си съдебната система да е забатачена и да могат да си имат агенти в нея. С тях обаче има шанс да бъдат понатиснати и да се приеме нещо което с малко по-различни думи казва същото.

  Иначе най-добре е избори.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Гледах го и го хареах.Аргументиран и спокоен.

 11. 11 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Още един празнодумец, професионален метафорист, хмък

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 12. 12 Профил на sadsherp
  sadsherp
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Г-жо Филева, поради подобни интерпретации в заглавието ви, а всъщност добро сравнение между система и обективна действителност в самото интервю, дори нормални медии като Дневник изглеждат селски. За г-н Таков - само уважение за чистата и последователна позиция и мисъл. Цепи мрака, буквално.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 951 Неутрално

  "Доц. Кристиан Таков: Без реформа, съдебната система е като костюм, скроен за уродливо тяло"-до тук добре
  нО И В ЕНЕРГЕТИКАТА Е ТАКА! И в здравеопазването! И в обществените поръчки! Но за там РъБ-овете не само мълчат, но и някой от тях ръководят!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 405 Весело

  До коментар [#7] от "Депутат 241":

  Трябва да играе дървото !

  Само тогава нещата започват да се случват !

  )))))

  Без майтап !

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на BLACK MAN_77
  BLACK MAN_77
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Чел ми е лекции по Гражданско право във Велико Търново.
  Високообразован е нахакан преподавател,възпитаник на Немската гимтазия в София(ако не се заблуждавам),златен медал(ако не греша).
  Определено обаче не е специалист по Конституционно право!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 17. 17 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "А те са: корупция, несправедливост, зависимости, безнаказаност".
  Общо взето това са основните проблеми.Пропуснал е още един-некадърност.Само че магистратите стават несменяеми след определен период от време и дори да са най-некадърните не могат да ги пипнат.

 18. 18 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1830 Любопитно

  [quote#16:"BLACK MAN_77"]Определено обаче не е специалист по Конституционно право! [/quote]
  И само един специалист по Конституционно право може да има добре аргументирана позиция по отношение на съдебната реформа? Да ги съберем тогава по твоята логика тези специалисти и да им оставим съдебната реформа на тях?

 19. 19 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Добре че има и хора като Таков, та да си запазя вярата, че разумът и порядъчността все още съществуват и в тази страна и че докато тях ги има, има надежда за нея.

 20. 20 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 303 Неутрално

  От темата се направи такава дъвка последните 3-4 месеца, че отегчението и резигнацията и в най-будните и обществено ангажирани граждани вече са очевидни. Освен министъра и намеселия се с нескопосни приказки и совалки премиер, 10-на депутати, още толкова специалисти по конституционно право и коментатори, магистратите по върховете на засегнатите институции и такива като нас по форумите, едва ли остана някой, който да знае или му пука за какво, аджеба става дума. Скептиците, че изобщо нещо може да се промени са 99%. И как няма да е така, след като например бурно помпаната от президента и куп дилетанти, тема с промяната в изборната система, тихо спихна и се забрави. И на колко още такива героични инициативи съдбата е същата!

 21. 21 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  "Докато по биологически път старото отровено поколение се замести от следващото."

  Тази смяна върви в момента - старите и изтощени лъвове от ДС предават щафетата на нова смяна, която дори лустрацията не я лови. За да се запази статуквото. Този процес трябва да бъде пресечен.

 22. 22 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  За всичко е прав Кристиан Таков!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 23. 23 Профил на tochko krilatski
  tochko krilatski
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Хора, българи, четете и слушайте новата генерация образовани, модерни и ангажирани интелектуалци, които са видели и осъзнали, че без чуждия опит и натиск ще продължаваме да се лутаме в прехода на Доган и Монтерей.

 24. 24 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Така наречената съдебна реформа заради която пред "матряла" се играят ралични етюди от едни и същи актьори има алтернатива и тази алтернатива е истинската съдебна реформа, а не имитацията на такава, тоест, незабавно свикване на ВНС/всички бягат от тази тема, вкл. и Президента - Таков е негов съветник, защо ли?/, и изготвяне на изцяло нова глава "Съдебна власт" в Конституцията. "Съдебна власт", която е само българският съд, който единствено е оправомощен и компетентен да отсъжда "право". Без прокуратура и национално следствие в нея, както е по сега действащата Конституция/поради което са и "несменяеми", затова и безконтролни/. С тотална смяна на кадрите в бетониралата се магистратската номенклатура формирана в последните 25г, като продължение на предишните 45. Всичко останало/вкл. и ВСС - разделен или не, който съзнателно бе превърнат в гвоздея на програмата/ са маневри отвличащи вниманието на българските граждани - данъкоплатци от заложените и генериращите непрекъснато проблеми, дефекти на самата Конституция. Това е същото, както ако отидеш на зъболекар, защото имаш гангренясал зъб, той вместо да го извади, да почисти само зъбния камък и с усмивка да те пусне да си ходиш. Апропо, предлаганите текстове/изработени от неизвестни автори в МП с ръководител Пенчо Пенев и внесени формално от 132 народни представители - кога се събраха, кога написаха текстовете, още веднъж 132 човека "работили" заедно, в "екип"!!!/, са много далече от първоначално заявените от Христо Иванов намерения /в началото на мандата му, наистина амбициозни, а сега изоставен и от "своите"/, за "съдебна реформа". Дори и така предложените в момента промени/отнасящи се изключително до ВСС, които не решават нито един проблем/ в Конституцията, НЕ могат да бъдат направени от обикновено НС, а само от ВНС. По темата има категорично и ясно тълкувателно Решение №3 на КС от 2003г. задължително за всички. Който не се съобрази с това тълкувателно решение и въпреки него, извърши точно тези конституционни промени от обикновено НС, ще погази и макар и малкото съществуващо върховенство на закона, вследствие на което неизбежно ще бъде предизвикана колосална конституционна, политическа и институционална криза с всички произтичащи от това последици. Вероятно някой цели точно това. Това обаче удобно се премълчава от всички актьори участващи в разиграването на етюдите. А публиката люпи семки бърка си в носа, протестира, контрапротестира, пие кафе и накрая при спускането на завесата отново за кой ли път ще разбере, че е извозена. Иначе дежурните анализатори, всичколози и социални антрополози с апломб/сякаш поне 30г. са живяли в Гърция/ коментират гърците, гръцката "криза", Ципрас и Варуфакис....

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Мога да кажа, че по двата пункта ( ситнежите на премиера и "неясно"заявените позиции на ГЕРБ и дори на РБ, както казва автора) има реална причина. Като нямаш собствен ресурс да направиш промените ( ние не им дадохме ресурс на тези формации, без значение защо постъпихме така), имаш две опции, да правиш някакви отстъпки ( ситенжи) или да се изтъпаниш и да кажеш, аз съм дотук и да хвърлиш кърпата.

 26. 26 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#16] от "BLACK MAN_77":

  На този етап, говоренето на г-н Таков е ювелирно точно - дебата за подробностите на по-тясната /конституционна/ проблематика днес е излишен, поради високата си политическа натовареност...

 27. 27 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 430 Весело

  "...с изключителна махленскост."
  Тази думичка ще си я запиша в лексикона и ще я повтарям докато и осмисля етимологията...

  VD
 28. 28 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 695 Неутрално

  ''... На това нещо да се каже, че е политиканстване, е или тежък грях, или пълно неразбиране...''
  И двете. Политиканстване или провеждане на интересите на комуноидната мафия, окупирала държавата, и пълно неразбиране, както и с всичко което не е свързано с пртивопожарна дейност. Второто, може би, защото още не съм го видял на терен в огнеопорен костюм.

 29. 29 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#16] от "BLACK MAN_77":

  Когато е съставяна Търновската конституция НИКОЙ не е бил специалист по конституционно право...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 30. 30 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Очаквано. Скръбните, погребални мотиви следват сблъсъка с уродливото обществено тяло, за което социалните кроячи все не могат да натъкмят костюм. Проблемът е защо тези прости истини биват проумявани едва след набиването на канчето.

 31. 31 Профил на minko
  minko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И като направим нов костюм за уродливото тяло?
  Някой ден може и да разберете, че проблема не е толкова във законите, а във хората които ги прилагат.

 32. 32 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ама не можете да оправите костюма с подръпване оттук оттам, минимални поправчици и бастички където ви отърва.

 33. 33 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Чета интервюто и си мисля, че ние сме в ситуация, аналогична на гръцката: те са във финансов колапс, ние - в юридически. И се питам защо ЕС не осъзнава, че е време да измислят някакъв спасителен пакет за страните, в които съдебната система е изродена. Явно отвътре няма да стане, както не може сам да се спаси един организъм, нападнат от тежка болест. Когато диагнозата е рак, на човек му помагат отвън - оперират го, облъчват го, правят му химиотерапия и ако му е писано, оживява. България страда от рак в правосъдието и няма причина да смятаме, че сама може да отскубне напастта. А ако не ни убие болестта, отчаянието ще ни довърши.

 34. 34 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  До коментар [#33] от "blame": "България страда от рак в правосъдието и няма причина да смятаме, че сама може да отскубне напастта. А ако не ни убие болестта, отчаянието ще ни довърши."

  Абсолютно вярно!

 35. 35 Профил на mihaela77
  mihaela77
  Рейтинг: 217 Неутрално

  или като костюм шит за Дебелянчо....идентично уродливо

 36. 36 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 525 Неутрално

  в българския съд,за кокошка недават прошка,а за милиони нямат закони!

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 37. 37 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А уродливото тяло без народно движение е като л--но на плаж.

 38. 38 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  "То вече е необратимо, но поне може да бъде забавено. Или дори спряно. Докато по биологически път старото отровено поколение се замести от следващото."

  Не се сещам някъде успешно да са провеждани реформи, отвъд хоризонта на човешкия живот! Всъщност точно такава утопия беше комунизма. Там се обещаваха неща, чиято убежна точка винаги беше в светлото бъдеще. Това беше и една от причините да се срине - на хората им омръзна да чакат...

  I Want To Believe
 39. 39 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Анахронизъм( нещо противоречиво на времето си) ли е Димитър Тукушев -професор,който също като доцент Кристиян Таков чете лекции пред студентите в ЮФ на СУ. Сигурно ДА след като студентите бойкотират лекциите на професора и пълнят залите ,когато лектор е доцента.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 40. 40 Профил на mocking.bird
  mocking.bird
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "true_original":

  Всъщност президентът не знам колко пъти вече се обявява за реформата и то твърдо зад проекта на министъра.
  ето само последното по темата:
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/22/2577639_prezidentut_prizova_popravkite_v_konstituciiata_da_se/

  Иначе казаното от г-н Таков, както винаги е съвсем точно и без залитания в една или друга посока.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK