Три сценария за промените в конституцията

Бойко Борисов при едно от изявленията след консултациите за Конституцията в парламента

© Анелия Николова

Бойко Борисов при едно от изявленията след консултациите за Конституцията в парламентаЧетири дни след като премиерът Бойко Борисов обяви, че ще осигури консенсус за приемането на промените в конституцията, свързани с реформата на съдебната власт, ситуацията изглежда сякаш преговорите тепърва започват, а не че предстои гласуване утре (24 юли). Липсата на съгласие и достатъчно (160) гласове, за да бъдат приети на първо четене поправките поставя на изпитание и отношенията в управляващата коалиция.


Как изглежда ситуацията буквално часове преди внесеният проект да влезе в пленарна зала или... да не влезе на фона на непрекъснатите разговори в парламента по темата.


Позиции на основните играчи:
Бойко Борисов, премиер - обеща да намери консенсус за гласуване на промените, но не успя. Включването му изглежда закъсняло (подобни срещи с другите политически сили трябваше да се случат между април и внасянето на проекта, както самият Борисов беше обещал). Обвини реформаторите, че не били свършили работа, после защити правосъдния министър Христо Иванов. Изглежда готов да подкрепи нов проект по предложението на ДПС с отстъплението от ключови за реформата идеи с аргументите, че така ще стане по-бързо. Но засега все пак уточнява, че предпочита 160 гласа за внесените поправки. Определя като поражение, ако те не бъдат приети в петък. При Борисов обаче всичко е предпоследно.


ГЕРБ - решението им зависи от решението и договорките на лидера им Бойко Борисов.
БСП - останаха твърдо против предложения проект за промени в конституцията
ДПС - поискаха оттеглянето на проекта на управляващите и внасяне на алтернативен, като обещават 180 гласа за него и по този начин се представят като "ускорител на реформата". Държат да се запази тайното гласуване и да не се намалява мандатът на ВСС. Публично не са коментирали готови ли са на друга сделка, за да подкрепят промените на ГЕРБ и реформаторите.
Реформаторският блок - заявиха категорична позиция срещу проект на ДПС и настояване да се гласуват внесените поправки. Силно активни в преговорите.
Патриотичен фронт - те са сред вносителите на предложените промени, но обявиха, че ще подкрепят новия проект. Отричат той да е на ДПС, според тях бил на 80-90% от внесения. От своя страна ДПС няколко пъти заяви, че не иска да подкрепя реформа, в която участва и ПФ.
АБВ - подкрепят идеята за нов проект, която лансираха и самостоятелно.
Български демократичен център - част от останките от "България без цензура", които за пореден път се трансформираха в нещо "ново" и преименуваха, се разделят в гласовете си за подкрепа на внесените промени (осем души от тях са и вносители) и за проект, около който има консенсус.
"Атака" - никой не се интересува от тяхната позиция, защото е ясно че са против.


Росен Плевнелиев, президент - с последната позиция, която излезе в сряда вечер, държавният глава заяви подкрепа за правосъдния министър Христо Иванов и отново за съдебната реформа, призова да се гласува в петък, но от думите му остана впечатление, че казва да се приемат текстовете, по които има съгласие, а с другите промени да се продължи след това - това звучи като подкрепа за "алтернативен проект".


Дълъг четвъртък


В четвъртък следобед (14:30), предстои поредната среща в парламента за промените в конституцията. Сутринта обсъждането на т.нар. председателски съвет не успя, но в кулоарите стана ясно, че в сряда вечерта е имало среща между Бойко Борисов и Радан Кънев, а сутринта между Кънев и Лютви Местан. Съпредседателят на реформаторите коментира лаконично, че "ако компромис е невъзможен, то и осемпартиен парламент не е възможен", с което изрече на глас въпросителните какво ще се случи с управляващата коалиция, ако ГЕРБ подкрепят финално проектът на ДПС. 

Радан Кънев в пленарна зала в четвъртък

© Георги Кожухаров

Радан Кънев в пленарна зала в четвъртък


Кънев не се ангажира с повече прогнози какво в крайна сметка ще се случи, уточни само, че предстои дълъг ден.


По обяд той влезе на нова среща с Местан, в която участва и Димитър Танев, зам.-председател на "Движение България на гражданите". Преди това Кънев многозначително заяви: "Намираме се на ръба на исторически компромис в това Народно събрание."


При това разположение на силите ето какви са възможните сценарии към четвъртък на обед:


Вариант 1: "Поражение" за внесените от управляващите промени


В петък на гласуване да се подложи проектът за конституционни промени, внесен в края на май от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ. За тях има 133 гласа, като вероятно мнозинството може да разчита и на гласовете на някои отделни депутати, но те няма да са достатъчни.


Ако бъдат подложени на гласуване текстовете, няма да съберат необходимата подкрепа от минимално изискваните 160 гласа.


Степен на вероятност: възможно да се случи


Последици: Забавяне на съдебната реформа. Нови поправки в конституцията ще могат да бъдат внесени само след съществени промени в основните положения на проекта и не по-рано от три месеца след отхвърлянето му. 


Подобен развой ще доведе и до евентуални промени в правителството - правосъдният министър Христо Иванов заяви, че ще остане на поста, докато има индикации, че е налице воля за провеждане на същинска съдебна реформа.


Не е ясно и как това ще се отрази на отношенията в коалицията.


Лош знак към Европейската комисия, която миналата седмица обяви, че приемането на промените в основния закон ще покаже наличие на необходимата политическа воля за реформа на съдебната система.


Вариант 2: По волята на ДПС

Управляващите изтеглят внесения от тях конституционен проект, с което ще се съобразят с желанието на ДПС, и преработват текстовете, така че те да съберат мнозинство дори от 180 народни представители, което означава скъсяване на хоризонта за окончателното му приемане.

Лютви Местан на среща с представители на "Правосъдие за всеки" и "Протестна мрежа" в четвъртък в заведение до парламента

© Георги Кожухаров

Лютви Местан на среща с представители на "Правосъдие за всеки" и "Протестна мрежа" в четвъртък в заведение до парламента


В сряда сред преговарящите лидери в парламента беше разпространен проект - той на пръв поглед изглежда сходен с този, предложен от управляващите, но е отпаднало ключовото намерение вотът, с който се взимат решенията във ВСС да е явен и намаляването на мандата на съвета, за което настояваха ДПС. Променят се и броя на членовете на бъдещите две колегии - съдийската и прокурорската. 


Предложението е в съдийската колегия съдиите, избирани от съдии, да са малцинство, така парламентарната квота заедно с председателите на ВАС и ВКС ще е повече от половината от членовете. В прокурорската квота пък главният прокурор и членовете, избирани от прокурорите и следователите, са шест, а от парламента - пет.  "Капитал" коментира: "Подобно положение ще доведе до допълнително капсулиране на държавното обвинение и засилване на едноличния контрол на главния прокурор. В същото време новото разделение в съдийската колегия ще доведе до засилване на политическото влияние над съда."


Степен на вероятност: малко възможно да се случи


Последици: Политически това означава знаково обвързване на ГЕРБ с ДПС, което няма да доведе до политически дивиденти за управляващите, a до разместване на партиите в коалицията. Не е известно дали зад такова съвместно действие не стои договорка за други събития в дългосрочен план. Във вторник ГЕРБ отстъпи за прага на референдумите в посоката, за която настояваше ДПС, а в сряда движението предложи поправки в Изборния кодекс, с които се прави почти невъзможно пренареждането на партийните листи за общински съветници с преференциално гласуване.


В кулоарите на парламента неофициално се обсъждаше, че "на масата на преговорите" са се споменавали и предстоящите президентски избори и ролята на ДПС в тях.


Според политически наблюдатели подобна обвързаност, макар и неформална на ГЕРБ и ДПС, ще се отрази в две посоки:


- Ще нанесе имиджови щети на самия Бойко Борисов.
- Ще превърне реформата на съдебната система в имитация.


Ключовият момент във внесения проект на управляващите е, че вземането на решенията от всяка колегия във ВСС нямаше да зависи от пленума. ДПС предлагат точно обратното. А съчетано с тайното гласуване, това означава, че решенията ще останат все така непрозрачни, което позволява да бъдат запазени и каналите, по които текат сегашните зависимости в управлението на съдебната власт.


Вариант 3: Гласуване на проекта с минималните 160 гласа, но с договорени бъдещи поправки 


Този вариант изглеждаше по-възможен преди началото на тази седмица, когато все още ДПС не бяха обявили желанието си за алтернативен проект.


Идеята беше поправките да минат с гласовете на движението на първо гласуване, а след това между четенията да се нанесат корекции, удовлетворяващи повечето партии в парламента. Подобно развитие щеше да забави реформата, защото, ако проектът мине със 160 гласа, той може да бъде разгледан на второ четене от два до пет месеца след това, тоест някъде след местните избори, след които също е възможно да има промени в управляващата коалиция.


Последните срещи от четвъртък по обед в парламента (между Местан и Кънев) показват, че ако се промени нещо в ясните вече позиции, ще е в постигане на някакъв компромис между реформаторите и ДПС, вероятно за разпределението в колегиите.


Възможно е ДПС да демонстрира, че се приближава до варианта на РБ и ще го подкрепи, като с това цели да спечели политически дивиденти и по-нататъшно влияние и сближаване с управляващата коалиция.


Степен на вероятност: възможно да се случи


Последици: Този вариант на пръв поглед не отлага започването на реформата, но носи също толкова рискове от промяна.Той също би влиял на коалицията, която подкрепя правителството в последващите договаряния на промени.
Истинската цена на сделка за подкрепа от ДПС може да не стане ясна веднага.
Движението обаче ще се позиционира удобно, като помогнало за старта на толкова исканата и важна съдебна реформа и в бъдеще всеки път, когато гласува заедно/в подкрепа на ГЕРБ ще използва аргумента, че за конституцията - беше приемливо, а сега - защо не е. Това е и риск за реформаторите и бъдещото им влияние в управлението (на практика ГЕРБ и ДПС имат нужните 121 гласа да управляват и без формално обявяване на коалиция).


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Залагам на вариант 3.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 672 Неутрално

  поздравления! браво на автора!

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7351 Любопитно

  До коментар [#1] от "today":

  ''Кой'' приема залозите..?

  [email protected]
 4. 4 Профил на Tyson
  Tyson
  Рейтинг: 464 Неутрално

  избори....

  НЕГЪР НЕ СЪМ, НИТО БИЯЧ, МИС КАЛИФОРНИЯ ДАЖЕ НЕ СЪМ Я ВИЖДАЛ САМО ЧЕ ЗНАЙ ТАЙСЪН СЪМ АЗ
 5. 5 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  Добре де, как може БГ Ал Капоне да участва в съдебна "реформа"??
  Или Сретен Йосич да "реформира" сръбската съдебна система?

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  Надявам се герберите да прочетат ,а не да се правят на ударени и да питат „ама каква е разлиаката?“

 7. 7 Профил на hipo7777
  hipo7777
  Рейтинг: 395 Неутрално

  най-вероятен за мен е вариант 2, въпреки че авторът смята иначе
  бих се радвал, да се получи така... дано и реформаторите се дръпнат от ГРОБ в резултат...

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  Чакаме Петък 24 юли 2015 година,окончателно решение.

 9. 9 Профил на crazyjohny
  crazyjohny
  Рейтинг: 229 Неутрално

  никакви варианти няма,реформаторския блок ще клекне,точно както клекна абв за заема от 16 милиарда,хващам бас кой на каквото каже,че така ще стане

 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3169 Неутрално

  #КОЙ ще пише сценария и #КОЙ ще режисира пиесата?

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Това не е парламент. Това е чиста проба пазар, /следва дума заради която ще изтрият коментара ми/, но напълно са си я заслужили.

 12. 12 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Весело

  [quote#0:"Статия"]Последните срещи от четвъртък по обяд в парламента (между Местан и Кънев) показват, че ако се промени нещо в ясните вече позиции ще е в постигане на някакъв компромис между Реформаторите и ДПС, вероятно за разпределението в колегиите..[/quote]
  Значи пазарлъка пак е за "влиянието"

 13. 13 Профил на barking_dog
  barking_dog
  Рейтинг: 229 Весело

  "Атака" - никой не се интересува от тяхната позиция, защото е ясно че са против.


  ХАхаха това ми хареса. Дано скоро никой не се интересува от тях като партия поради една единствена причина – няма такава партия.

 14. 14 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Надявам се избирателите на ГЕРБ да не бъдат коне с капаци и да следят от близо какви ги върши Вожда.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Ще бъде гласуване с подкрепата на ДПС и РБ

 16. 16 Профил на shakez
  shakez
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#1] от "today":

  И аз. Което не е много по-различно от 3 и в крайна сметка може да доведе до заложените от ДПС искания във вариант 2. В крайна сметка - много тежка замазка.

 17. 17 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#9] от "crazyjohny":

  аз се басирам с теб на кило сланина и кило заарска мастика!
  ако спечеля ще ги дадеш на кирснер, комуто дължа същото за неуспешната ми прогноза, че Григор Димитров ще е трайно в топ10.
  съгласен?

 18. 18 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  хахаххаха, баси смешния пасквил

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 19. 19 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 5032 Неутрално

  Има само един сценарий за промяна на Конституцията и той преминава през "Електроснабдяване" - да се веят на вятъра висящите от лампите!...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 20. 20 Профил на cocalero
  cocalero
  Рейтинг: 229 Неутрално

  само един е!
  ГЕРБ+ДПС+ПАРИЧНИЯ ФОНД + БДЦ(или както се казва вече..) може би и АБВ тъй като там е ясно положението. При нови избори са аут и поне да се капитализират
  Нарочно не съм добавил Реформаторския Блок тъй като те са във доста сложна позиция и не бих са наел да ги предвидя ,но по скоро може и те да влезнат във кюпа . Със което , се "притеснявам" ,че избирателите им ще ги накажат . Те до този момент бяха единствената партия ,която не се е допирала до ДПС. А случайностите не могат да се представят ,като такива след като имаме системен подход
  Гласуването за дълга
  Гласуването за "частните" пенсионни фондове
  Промяна на конституцията със Местан би било последния пирон ,за 200 хилядния електорат ...

 21. 21 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 284 Любопитно

  Че то в България кога е имало съгласие и консенсус? Никога.

  То точно затова няма промяна, няма и да има. Когато няколко разбеснели се партии дърпат чергата все и единствено към себе си, когато няма национална кауза и капка мисъл за народ и държава, къв консенсус бе?

 22. 22 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 508 Гневно

  Най-гадното е, че НИТО ЕДИН от тези варианти не носи дългосрочна полза на държавата!!! НИТО ЕДИН!!! Благодарение на паразитите БСП/АБВ!!!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 23. 23 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Това е и риск за Реформаторите и бъдещото им влияние в управлението (на практика ГЕРБ и ДПС имат нужните 121 гласа да управляват и без формално обявяване на коалиция)...)
  ..............
  Ами , да управляват с ДПС , кой им пречи...
  На следващите избори ГЕРБ могат и да го докарат до ...15 -те %..)))))))

  BIG AL
 24. 24 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Има и четвърти вариант - сваляне на маските, тотално изобличаване на БОСТАНА, разпускане на НС и нови избори. Залагам на него!

 25. 25 Профил на jimirino
  jimirino
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Единствено първи вариант има смисъл и всеки да си носи клеймото защо не е подкрепил. Договорките нямат стойност, защото последната дума е на КС, същия от 2013. Това важи със или без договорки. Разликата е, че в единия случай има отхвърляне на закона и ясна политическа визитка. От това бягат. 10 варианта са готови да измислят, само да не се наложи да отхвърлят първоначалния текст.

 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3625 Весело

  [quote#2:"zidane"]поздравления! браво на автора! [/quote]
  За кое?

  Това е същото, с което пълнят сапунките всяка серия в началото, та да не обърка драгия зрител нишката и да го държат здраво хлътнАл у съспенса ...

  Сценарии ...

  Проблемът са сценаристите!
  Ама с мат'рял, който гледа кат' кака Гинка - толкоз!

 27. 27 Профил на cocalero
  cocalero
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#13] от "wwt10374306":

  точно тези ,които са във опозиция биха спечелили най много . тъй като след края на мандата тоест още 3 години всички като са във управлението недоволните ще имат да избират между много малко кандидати .

 28. 28 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Един основен водещ пример за всички българи, за ориентация, ако не искат или не могат да се задълбаят и следят изкъсо!
  Против всичко, което ДПС прокарва, предлага и поддържа, особено когато е докрай, защото са антибългарска и доказано престъпна структура, и евентуално прокване на точно обратните закони , рези и концепции!
  Горното важи в пълна степен и за БСП и Атака, разбира се, защото това са трите антибългарски и всъшност руски партии в България, готови за пари и власт срещу поръчки да продадят и майка си!

 29. 29 Профил на crazyjohny
  crazyjohny
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#17] от "zidane":
  може,а ти какво слагаш като залог равностойно на това?значи остава ако реформаторския блок и дпс гласуват съдебна реформа различна от входираната в момента от министъра-аз печеля,ако не-ти печелиш

 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4429 Весело

  Немой имиджа на Борисов да пострада!
  Той е на Олимпа на нашта демокрация и промяна!

  klimentm
 31. 31 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Без консенсус и компромис не е възможно да се промени Конституцията в рамките на обикновенно НС. Промени в основният закон са допустими само, ако променените текстове са по-добри от предишните, и ако промените са в услуга на обществото. В този смисъл чалга версията на ДПС не би трябвало да е вариант, въреки че може с няколко политически хода да се достигне до желаният резултат. Време е магистратите да си кажат мнението(КС), защото съдът би трябвало да е независим, а контролните органи се назначават от други институции? Вариантът на министър Иванов е най-добрият, но това е България.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 32. 32 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#29] от "crazyjohny":

  точно! залог даден, залог приет!

 33. 33 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#5] от "stenli1":

  Ти РАБОТЕЩО предложение имаш ли ?????????

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 34. 34 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  А седналите да 'преговарят " с местан, с дявола - от "Протестна мрежа" - вече да не ме търсят за митингите си ...
  Ако са още млади и зелени - да го знаят ..
  Със ЗЛОТО - не се сяда на една маса !!!
  В Парламента - е възможно, все пак,комисии, депутати и т.н..Преговори..Но доброволно да седнеш с ТОЗИ - !!!??
  Ако не знаят - да знаят - НЯМА никаъв смисъл, няма ефект, нямаш почтени хора срещу себе си, няма НУЖДА- вече ги видяхме 25 години - да преговаряш с ..тях...

  BIG AL
 35. 35 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Весело

  [quote#30:"klimentm"]Той е на Олимпа на нашта демокрация[/quote]
  По-скоро на "нашта деградация"

 36. 36 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#26] от "xm...":

  момичето се е постарало да опише ситуацията, не да ни вкарва авторски идеи у глъвътъ. ще видим какво ще стане, но малко поощрение за авторката за добре свършена работа ми се вижда нормално.
  не си ли съгласен?

 37. 37 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Има само един сценарии - истинска реформа, а тя е възможна само без ДПС.

 38. 38 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 476 Неутрално

  [quote#22:"Не губя надежда за СВЯСТНО ДЯСНО!"]Най-гадното е, че НИТО ЕДИН от тези варианти не носи дългосрочна полза на държавата!!! НИТО ЕДИН!!![/quote] - Взехте ми думите от устата, пак избора на най-малкото зло, така е винаги когато ДПС, БСП и ГЕРБ са намесени....
  Това беше и платформата на Борисов - аз съм най-малкото зло, е вече има шанс и за нещо добро - успех на РБ в решаването на ребуса и дано намерят правилния път и да не изгубят доверието на хората!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Любопитно

  [quote#31:"carwindwrclir"]Без консенсус и компромис не е възможно да се промени Конституцията в рамките на обикновенно НС.[/quote]Това е идеята ! Да не може всеки на който и когато му скимне да пипа Конституцията

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#33] от "роджър":

  1. анализ на слабостите на съдебната система
  2. обществена дискусия, с детайлни коментари относно какви са "пробойните" в съдебната система, и как тези предложени мерки ги решават
  3. Изготвяне на финалния вариент на пакета от промени
  4. Внасяне за гласуване в НС, без никакви "компромиси"
  4. Ако не се одобри - избори

 41. 41 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Според мен ще е вариант 4 - изтегляне на всички проекти и нов проект, внесен самостоятелно от ГЕРБ и намиращ се по средата на предложенията между РБ и ДПС. Така всички ще могат да отчетат някаква политическа победа.

  Но и вариант 1 е реално възможен, ако "преговорите" се окажат просто сценарий на ДПС и БСП за спиране на реформите и дестабилизиране на правителството и държавата.

 42. 42 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Реформаторите не трябва да отстъпват, това ще бъде тежко поражение за тях, в името на едни половинчати реформи дори във внесения вид. Къде къде по-добре е да имаме един нов парламент без агенти от ДС, както останалите партии които се обединиха в хор...

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8203 Неутрално

  Отчетен е риска за ГЕРБ и Бойко Борисов,но риска за реформаторите е много по-голям.Техните избиратели не могат да бъдат излъгани.Ако има все пак промени,те не трябва по никакъв начин да повлияят на общата стратегия.

 44. 44 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Ако се гледа кой от трите варианта би изложил най-малко нашата страна пред останалия свят - може би все пак Вариант 3 е най-доброто решение.

 45. 45 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#34] от "BIG AL":

  Може и да е било полезно. Ще публикуват и разговора - да се порадваме на словоблудствието на Местан. Сигурен съм, че не са му спестили неудобни въпроси за разлика от услужливите медии.
  А иначе и аз не разбирам как толкова хора искрено се радват и искат да стиснат ръката, да играят мачле, да прегърнат, да седнат на една трапеза с мутра. Че даже и за премиер го избраха. Той им разправя, че реформи правел и те го гледат с умиление и вяра - и така вече втори мандат.

 46. 46 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  До коментар [#1] от "today":
  [quote#1:"today"]Залагам на вариант 3.[/quote]

  И аз.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 47. 47 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Да сядаш на една маса , с този, който искаше пеевски - да бъде шеф на ДАНС !!!??
  Да сядаш с него - на който не можем да му изброим купуванията на гласове или екскурзиантите - които не знаеха за кого гласуват - а само номера на бюлетината !!??
  С един доносник на ДС- рабфак - който и днес знае на КОГО да служи ???
  Който нагло посади из цяла България - кадрите си- с помощта на БКП??
  "Протестната мрежа" - тази седянка ,нямате представа колко зле ще ви се отрази ..
  Менти сте и вие !!!

  BIG AL
 48. 48 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  [quote#44:"ijj"]Ако се гледа кой от трите варианта би изложил най-малко нашата страна пред останалия свят[/quote]
  Какво те интересува "останалия свят"? Става дума за НАС самите.
  Да се оправи тази кочина в България!!!

 49. 49 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#24:"comtec"]Има и четвърти вариант - сваляне на маските, тотално изобличаване на БОСТАНА, разпускане на НС и нови избори. Залагам на него![/quote]

  +++++ и аз.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 50. 50 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#49] от "Танас":

  Вие залагате, но РФ са наясно, че това ще отложи реформата с години. А при нови избори, които очевидно ще са без промени в изборния кодекс, като резултат ще имаме почти същия парламент - единствената полза би била ако евентуално отпаднат Атака и АБВ.

 51. 51 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Най-добре е да оставят ГЕРБ и ДПС да си управляват , но без да променят конституцията.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 52. 52 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Материалът да чете и да се замисли. Защо толкова плява беше вкарана в НС? АТАКА, АБВ, както там се казва дружинката на Бюрека - можеше да минем и без тях.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 53. 53 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  [quote#40:"stenli1"]1. анализ на слабостите на съдебната система
  2. обществена дискусия, с детайлни коментари относно какви са "пробойните" в съдебната система, и как тези предложени мерки ги решават
  3. Изготвяне на финалния вариент на пакета от промени
  4. Внасяне за гласуване в НС, без никакви "компромиси"
  4. Ако не се одобри - избори[/quote]И никой не ми е отговорил на въпроса : ЗАЩО ?
  ... От какъв зор да пипаме Конституцията ???

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 54. 54 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  [quote#14:"virtual brain"]Надявам се избирателите на ГЕРБ да не бъдат коне с капаци[/quote]Надценяваш ги ... не са коне ... а милицунери

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 55. 55 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#53] от "dark'star":

  Доволен ли си от "работата" на Цацаров?

 56. 56 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#53:"dark'star"] никой не ми е отговорил на въпроса : ЗАЩО ?
  ... От какъв зор да пипаме Конституцията ??? [/quote]

  Защото правосъдието и правораздаването се използват като политически бухалки(спомняте ли си заплахите на КОЙ в НС), а настоящата Конституция и правосъдие нямат адекватен отговор. Настоящата Конституция е на около 25 години, което е достатъчно за да се правят изводи. Даже е малко късно, защото безправието деморализира и изгони много граждани.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 57. 57 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До тук стана ясно само, че 7% население (ДПС) управлява останалите 7 милиона, в добрия стар дух на милиционерско-куманисишеската народна демохрачия. Но както го казал народо: не е луд тоа дето изяждал двата зелника ...

 58. 58 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Каренцето за реформаторския блок много постно ми изглежда, Дневник нещо ги щадите май

 59. 59 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  По-добре вариант 1 и предсрочни избори по нов Избирателен закон със задължителни гласуване и ново НС със слабо влияние на ДПС и БСП и АБВ.

 60. 60 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  [quote#55:"stenli1"]Доволен ли си от "работата" на Цацаров?[/quote]Защо ? Какво е направил пък Цацаров ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 61. 61 Профил на minko
  minko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#51] от "Tru Soulja":

  Няма да стане. Предлагаш примирение. Аз обаче знам, че българина търпи много но в един момент му избиват чивиите. Този момент е близко, ей така както всичко изглежда спокойни и ок, ще се развият нещата ненадейно.

 62. 62 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#14] от "virtual brain":

  А нещо за избирателите на бабичката?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Весело

  [quote#56:"carwindwrclir"]безправието деморализира и изгони много граждани.[/quote]Те приватизаторите и БГ частниците също деморализираха и изгониха много граждани за 25 години ... и за тях ли да си направим същия извод , че е нужна бърза подмяна= ами нужна е

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 659 Гневно

  Оставка на кабинета и нови парламентарни избори.
  И каквото сабя покаже.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 65. 65 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Кристално ясно е, че всеки опит за реална реформа се докарва до пазарлък. На КОЙ му харесва да си прави каквото си иска и няма намерение да се променя.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 66. 66 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#60] от "dark'star":

  Ортак на сестра Галева ....
  Малко ли е?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 67. 67 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#14] от "virtual brain":

  нема такъв шанс, на 99 процента от тях умствените им възможносати са силно занижени, нормален човек може ли да козирува безропотно на лица като ББ и Ц.Ц.

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 68. 68 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#37] от "gogo2011":

  ... и без БСП.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 69. 69 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#63:"dark'star"]Те приватизаторите и БГ частниците също деморализираха и изгониха много граждани за 25 години ... и за тях ли да си направим същия извод , че е нужна бърза подмяна= ами нужна е[/quote]

  И това е функция на управлението, правосъдието и правоприлагането. Държавата разполага с инструменти за законен натиск над споменатите субекти, но политиците ги използваха за свои и чужди интереси. Затова искаме правова държава и върховенство на закона.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 70. 70 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  И аз съм за твърдо (не арогантно) отстояване на реформите от РБ. Както показва името им, реформите са единственото оправдание за съществуване. Ако са твърди и последователни, дори в опозиция, на следващите избори ще спечелят повече гласове. При сегашното международно положение и настроенията в ЕС, Боце ще направи кардинална грешка, ако клекне на ДПС.

  chavo64
 71. 71 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#57] от "maane":

  Да де, ма 7-10% гласуват на 100%, както им кажат. Решението е: никакво "риба" или "гъби" на избори. Нооо овцете си заслужават вълка!

  chavo64
 72. 72 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3625 Весело

  До коментар [#36] от "zidane":
  Тц!
  Задъханото предъвкване за пълнеж нивгаш ...

  Ще се повторя, ама докато се мушат и дУшат по дупки и кабинети, та се олабИ съспенсът иначе покрай валящите "новини", размятащи мат'ряла да тупурка емоционално ту насам, ту натам ... медиа с претенциите на Дневник можеше да спретне една статия за сценариите СЛЕД това. Където е заровено кучето ... И сценаристите ...

 73. 73 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3625 Весело

  До коментар [#52] от "majorman":
  Материалът да чете и да се замисли. Защо толкова плява беше вкарана в НС? АТАКА, АБВ, както там се казва дружинката на Бюрека - можеше да минем и без тях.
  --------------------
  Там е работата, че не може. Ако ще е демокрация ...
  Те, а и не само те, са си типопредствителни за сума ти и народ из милата ни Татковина!
  За повечето народ ...

 74. 74 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#72] от "xm...":

  само това да се разберем - не харесваш моето "потупване по рамото" или самата статия? статията си е ОК, ако нещо аз съм те задразнил - извини, моля!
  в голяма степен си прав - това, което ще стане, по стар обичай, ще ни го сипят отгоре.

 75. 75 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Разстроено

  [quote#69:"carwindwrclir"]Затова искаме правова държава и върховенство на закона.[/quote]Аз искам същото ... и заплатите си неизплатени от частници. Пари и дете не се прежалват , не се забравят , давност няма ... По-добре да има правосъдие СЕГА отколкото разплата един ден

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 76. 76 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Браво, много добре описано!
  Надявам се на Вариант 1! За съжаление Вариант 3 зависи само и единствено от ДПС....
  Но така е, стойте си в къщи и цъкайте пред телевизора
  Чудете се защо скинари бият възрастен човек и нищо не се случва?
  Защо малко дете е в кома и нищо не се случва?
  Защо ни блъскат по пешеходни пътеки и нищо не се случва?
  .......
  Защото само можем да се тюхкаме и да цъкаме пред телевизорите!
  Протести до дупка!

 77. 77 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Радан тъкмо благодари на местан... братство, равенство и справедливост. Амин!

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 78. 78 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тези от дпс много лоши бе?!Направиха на маймуна нашия пръв партиен ръководител-боко дъ банкянски бабаит.Имиджа му на бабуин сринаха.На полит-пачавра за пред домакините го направиха.Сега вече няма да се подмокрят като го гледат по телевизору.Шъ вземе да дигне кръвното в тъз жегъ.

 79. 79 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3625 Весело

  До коментар [#74] от "zidane":
  Статията, защото е плява, преливане от пусто в празно.
  Мисля, че достатъчно ясно съм се изразил ...

  А Филева ... тя си върши работата, според редакционната политика.

  Колкото до дразненето - тц!
  Нормално опониране безпредметно и незаслужено прехласване.

 80. 80 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#79] от "xm...":

  ти си добър човек!

 81. 81 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3625 Весело

  До коментар [#80] от "zidane":
  Мерси, мерси!
  Ми такъв съм си

 82. 82 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Весело

  [quote#60:"dark'star"]Защо ? Какво е направил пък Цацаров ?[/quote]
  На ГЕРБ и на ДПС нищо лошо

 83. 83 Профил на hipo7777
  hipo7777
  Рейтинг: 395 Весело

  и каква стана тя????
  я да видим - колко минуса имах
  така е когато човек бърка желания с реалност

 84. 84 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 953 Любопитно

  Не съм достататъчно компетентен относно тази материя но ми се струва че това бунище в народното събрание няма да създаде нищо освен боклук.боклук сте другари-дупетати,избрани от БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД.

  Ръй! Ръй!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK