Два милиона души в България имат въпроси за осиновяването, но малцина имат отговори

Два милиона души в България имат въпроси за осиновяването, но малцина имат отговори

© Анелия НиколоваОколо два милиона души в България са засегнати пряко или косвено от темата за осиновяването - биологични родители, осиновители, осиновени и техните близки. Осиновяването у нас обаче продължава да е защитено от закона като тайна, която се нарушава само с разрешение на съда при необходимост. Отделно от това, за огромна част от осиновяванията до неотдавна, може изобщо да няма документ. Така два милиона българи остават без отговори на дълбоко значими в личен план въпроси, като този от къде са дошли или какви са последствията от решенията им. 


Представители на държавата и на неправителствения сектор обсъдиха темата за осиновяването и необходимостта от промяна в закона на конференция тази седмица. Те се обединиха около думите на омбудсмана Константин Пенчев, който също беше гост, че е абсурдно в 21 век в България да продължава да се гледа на осиновяването като на нещо, което трябва да се крие.


Два милиона българи


Това са поколенията след Втората световна война, когато много деца са осиновени без каквито и да е документи или следа за миналото си. Изчисленията са на неправителствените организации, които се занимават с тази тематика, като за всяка година е калкулиран броят на осиновените, осиновителите, биологичните родители и техните роднини след 1945 г. Това прави тази огромна цифра за България, обясни за "Дневник" изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов. 
Тенденцията осиновяването да се прави потайно (или направо нелегално), продължава и десетилетия след това. 


И тъй като няма никакъв регламент или ориентир за хората, които търсят отговори на този значим въпрос, сега те пробват през социалните мрежи и интернет, разказва Богданов. Има например голяма група във "Фейсбук" - "Къде си?" където хора разказват личните си истории в търсене на биологичните си родители или деца, дадени за осиновяване, изчезнали от родилното братя или сестри. Ако не с друго, там си помагаме психически, казва директорът на неправителствената организация.  


Въпросът за произхода


"В миналото осиновяването се е случва много тайно и досиетата се унищожавали. Има голям брой българи осиновени по този начин, които нямат никакъв документ за това и нямат никакъв друг източник на информация освен по свидетелства на живи хора. Всеки който е осиновен трябва да е подготвен, че вероятно няма официални документи за това, дори да реши да търси", коментира за "Дневник" и зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева. 


И макар това сега вече да е променено и всичко да се следи в регистъра на осиновяванията, остава проблемът с тайната на процеса. 


"Осиновяването е тайна, тези съдебни решения не се обявяват, а се съхраняват в специални регистри и непублични книги", обясни Мичева. По думите й ведомството има амбициите до края на годината да предложи и въведе промени в Семейния кодекс, с които тази тайна да отпадне, но в същото време трябва да се запази интереса на биологичните родители и на децата. "Ако те не желаят да бъдат свързани с детето и да се разкрие тяхната самоличност, това трябва да бъде уважено. И обратното - децата трябва да са защитени", поясни тя.  

Според правосъдния зам.-министър въпросът за произхода терзае голяма част от осиновените хора, и когато тръгнат да търсят информация, целта им е да намерят душевен мир, а не да разбиват семейства и да разкриват тайни от миналото на биологичните си родители (ако изобщо стигнат до тях). Това обаче в много случаи е невъзможно заради унищожените документи. 


Защо е важно осиновените да знаят?


"Важно е да се каже на детето, че е осиновено от рано, защото това се приема тежко особено в тийнейджърството. На кандидат-осиновителите, когато ги подготвят за процеса, винаги им се обяснява колко е важно да кажат на децата - струва ми се напълно естествено. Всеки ще го прави, стига да е позволено от закона, защото е в интерес на всички", коментира Мичева.  


По думите й


Съвременният осиновител има различно мислене 
от онзи, за когото осиновяването е било срамно, или въпрос да си вземеш храненик.


"Когато в практиката си съм работила по такива дела, винаги съм питала осиновителите имат ли намерение да кажат на детето. Те винаги отговарят положително. В миналото да осиновиш дете е било, за да вземеш храненик, да има някой като остарееш да се грижи за теб. Сега вече концепцията за осиновяване е друга - да имаш дете, да се грижиш за него, да му осигуриш дом. Особено осиновителите от чужбина - те винаги мислят на първо място за детето и това да му дадат семейство", коментира зам.-министърът с дългогодишен опит в съда.
 

Има обаче и жестоки осиновители


И други неща в законодателството за осиновяванията трябва да се променят - това, че осиновители имат право да осиновяват и разсиновяват деца колкото пъти поискат, коментира още Георги Богданов. Той е запознат със случаи на семейства, които са осивновявали и връщали по няколко деца. Познава и детете, което три пъти е било разсиновявано. 


Омбудсманът Константин Пенчев обясни по време на конференцията, че  по този начин понякога например се решават наследствени спорове, като с осиновените се постъпва като с "втора ръка хора". "Ние лъжем Европа, че осиновяването у нас е неотменимо, както би трябвало да бъде. Но това е лъжа", заяви той. 
 

"Както може един биологичен родител да си остави детето, така и един осиновител може", е лаконичното обяснение на Богданов. Според него е задължително да се забрани на осиновителите, които разсиновяват деца, да могат да осиновят отново.


Друго, за което настоява Националната мрежа за децата, е да има едно държавно звено, което да контролира тези процеси и да отговаря за съхраняването на информацията на биологичните родители, осиновителите и децата, а със съдействието на неправителствените организации да осъществява контакта между тях, когато има желание и от двете страни. 

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6379 Неутрално

  ''Друго, за което настоява Националната мрежа за децата, е да има едно държавно звено'' - явно това е ключовото искане в промяната - да има още и още щатни места за чиновници - ''наши хора..''

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 623 Любопитно

  Всеки трети?
  Това ми се струва пресилено...

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 3. 3 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":
  Мдаааааа, това определено си е важен въпрос, защо не и за референдум.
  Държавата да е длъжна в началото на всяка година да публикува точния брой чиновници. Предвид намаляващото население броя чиновници да не може да се увеличава спрямо предходната година.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 4. 4 Профил на mihaela77
  mihaela77
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Информацията за осиновяването трябва да е широко достъпна, а не да е дълбоко пазено в тайна.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6379 Неутрално

  До коментар [#4] от "mihaela77":

  Всеки случай е конкретен и индивидуален - за различни хора в различни условия и не схващам защо семейният живот според вас трябва да бъде широкодостъпна информация - да не би да работите в '' жълтата преса ''...?

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2184 Любопитно

  Някой дали е изчислил колко близки роднини са се изпоженили помежду си поради тайната на осиновяването и колко генетично увредени деца са се родили поради тази причина?

 7. 7 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Определено в последните дни ни заливат с идеи, съвсем за наше добро, разбираш ли, които идеи някак си включват създаване на поредната тежка, ненужна, скъпа,маломумна административна структура, която да се...грижи за нас.

  Откъде знам, че ще е малоумна ли? Ами огледайте се...
  Плащаме заплати, осигуровки, привилегии и какво ли не на дълъг списък от министерства, агенции (един път ги изброихме, 72. ДА - 72 АГЕНЦИИ!) и всевъможни подобни, пълни със скъпоструващи ни,нищонеправещи лемури, които ако ги оставиш сами да се справят, не могат 2 лева за хляб да изкарат (без подкупите, разбира се). Хич да не споменаваме общинските администрации, които се увеличават, а броят на жителите намалява. Мда.

  Та какво казвате, ще правят за осиновяването?
  настроение - отвратено.

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4577 Неутрално

  Забелязвате ли че по въпроса за
  разкриване тайната на осиновяването
  се подхожда с НЕПРИКРИТА ГУЗНОСТ
  Ами след като ЗАСЯГА ПОЧТИ ЕДНА ТРЕТА
  ОТ БЪЛГАРИТЕ не е ли редно
  да се направи РЕФЕРЕНДУМ
  И ЕДИН МАКСИМАЛНО ЩИРОК ДЕБАТ
  Тук виждаме едно мишкосване
  На амбразурата е поставена
  второстепенна чиновничка -
  зам министър на правосъдието
  ЗАЩО НИКОЯ ПАРТИЯ
  не се ангажира с позицията - подкрепя ли
  или не подкрепя разкриване тайната на
  осиновяването
  ЗАЩО борещите се за народната любов
  и бюлетини личности не заявят своята позиция
  Зер ако подкрепят разкриването на тайната
  хората ще ги възнаградят с още по-голяма любов
  Тук както виждаме надежди за народна любов
  от едно такова резкриване едва ли някой очаква
  Затова е това мишкосване по темата
  НАПРАВЕТЕ ДЕБАТ ПО ТЕМАТА
  ДА СЕ ИНИЦИИРА РЕФЕРЕНДУМ по въпроса
  Не може ШЕПА АНОНИМНИ ЧИНОВНИЦИ
  ДА РЕШАВАТ ТОЛКОВА ВАЖЕН ПРОБЛЕМ
  ЗАСЯГАЩ ЕДНА ТРЕТА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО
  на България

 9. 9 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1393 Любопитно

  Аз съм против да се разкрива на осиновени деца, че са такива. Особено, ако е взето от бебе и познава само осиновителите си, не му трябва да знае, че някога е било изоставено нито пък да търси биологичните си родители. По какъв начин някой умен, образован и с добра професия млад човек ще получи душевен мир, като разбере, че майка му е някоя мръсна, необразована циганка, захвърлила го като ненужна вещ? Относно тези, дето изоставят децата си и след години решават да ги търсят, ми ще трябва да се примирят и да си носят мъката, а не да си облекчават душата, причинявайки страдания и разрушавайки живота на тези, които навремето са изоставили.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3807 Неутрално

  Вероятно има доста възрастни хора който ще тръпнат от ужас от това решение, ако им се е разминало услужливи съседи вече да са информирали осиновената/осиновения за това че " те не са ти истински родители, защо се притесняваш толкова за тях".

 11. 11 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#7:"tily_lily"]поредната тежка, ненужна, скъпа,маломумна административна структура[/quote]

  Разбира се, има доста вече възрастни хора, които искат да бъдат осиновени от държавата...

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3807 Неутрално

  До коментар [#9] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  Оставете циганките, има вероятност за толкова забъркани дела, имуществени и социални последствия, че тази корумпирана държава ще се окаже дълбоко затънала заради идеите на някои да организират поредната платена синекура под прикритието на "европейските и общочовешки ценности".

 13. 13 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Щом тук започне да се пише често за нещо, знам, че то е в ущърб на българите. Както е и това малоумно предложение.

 14. 14 Профил на mihaela77
  mihaela77
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Имах предвид, че всичко свързано с процеса по осиновяване и възможностите за това, по мое мнение, трябва да бъдат достъпни. А не личната информация, разбира се!

 15. 15 Профил на nqkoi83
  nqkoi83
  Рейтинг: 8 Неутрално

  СПРЕТЕ СЕ с това разтръбяване на тайната...! Решено е преди 20-30 г. и то със СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ. ТОЧКА!!! Допитали ли сте се до ВСИЧКИ осиновени, дали искаме някой да се рови в миналото,раните,болката, че да се разкриват данни за които нямаме вина? Или само заради 100-150 молби на осиновени,ще се променя закон и разбиете семейства и довгорчите живота на всичките 2000000? Не желая да ми досаждат пишман-роднини жадни за лесна пара!! Не желая и децата ми да узнават, камоли да контактуват!!!За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK