Константин Пенчев - рядък екземпляр

Константин Пенчев

© Цветелина Белутова

Константин ПенчевДнес депутатите ще изслушат двамата кандидати за омбудсман - Мая Манолова и Константин Пенчев. "Дневник" ви предлага портрети в текст и снимки на двамата. За Мая Манолова четете - тук


"Ако има политическа сделка за поста ми, аз сам ще се оттегля. Само да ми връчат табела "Той падна жертва на съдебната реформа", призова националният омбудсман Константин Пенчев в едно от последните си публични изказвания по БНТ.  Защото според него съдебната реформа трябвало да се изготви "с хладен ум и спокойно".


Това за табелата бе споменато като метафора на българската традиция постовете да се уговарят предварително. И понеже според тази практика логически се налагаше презумпцията, че щом като Мая Манолова, едно тъй ярко откроено лице на БСП, се кандидатира, може би е уговорен нейният избор срещу подкрепата на БСП за конституционните промени на съдебната власт. Презумпцията не се потвърди, но готовността на националиня омбудсман да си сложи табелата разкрива присъщата на Константин Пенчев широта на възприятията на политическата реалност - такава каквато е.
Никакви илюзии за политическата реалност


но и никакво отстъпление от позициите на откритостта за проблемите на тази реалност. Нали присъщите на тази реалност особености (договорки) доведоха да предсрочното напускане от Пенчев на председателския пост на Върховния административен съд (ВАС) през 2010 г. - една година преди да изтече 7-годишния му мандат, за да освободи стола за препоръчания от тогава управляващите (ГЕРБ) Георги Колев - сегашният прочут председател. А Пенчев беше поканен за национален омбудсман.


Като такъв Константин Пенчев показа колко е важно да си отворен за проблемите на гражданите. Той възприе прякото общуване - приема на живо, вместо да се задоволява да чете, тоест да четат хората от екипа му писмата им и да му докладват проблемите. Обиколи страната – включително с приемни в малките градове и села. Правеше внезапни проверки на затвори и социални домове. "Не може да има никакви намеци, че не съм активен омбудсман", заяви самият той в обобщение на изтичащия си мандат. Само това дори е


достатъчно да си сложи една друга табела - "рядък екземпляр"


63-годишният Пенчев е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и съвсем млад се посвещава на съдийската професия, по-конкретно на административното право: младши съдия, съдия в Софийския градски съд, председател на Районния съд - Своге, съдия в Софийския окръжен съд - такъв го заварват промените на 10 ноември 1989г. От тогава до 1994 е зам.-председател на Софийсикя окръжен съд, след което е адвокат почти 10 години.


В политиката влиза през 2001 г. чрез НДСВ, а през 2004 - според тогавашната информация, е бил поканен или посочен лично от Симеон Сакскобургготски - според споменатата традиция - да оглави Върховния административен съд след няколко провалени избора на ВСС.  Днес, от дистанцията на времето, изборът на Сакскобургготски може да се оцени поне като не засрамващ и за него, и за избраника му. За разлика от други избори на тримата големи, за които впоследствие посочилите ги дори не си признават. 


"Кадруването в съдебната власт на бели покривки"


-  признанието на Пенчев в качеството му на един от тримата големи остава в историята като емблема на неговата несъобразеност с "приличния бонтон" на задкулисието.


Той раздра с тази фраза завесата пред известната на всички порочна практика за договаряне на постове и издигане на удобни началници в съдебната система по повод поредния избор на председател на Софийския градски съд през 2009 г. Тогава изтичаше първият мандат на председателя Светлин Михайлов (известен сред съдебните журналисти като "Светльо Джипа" - заради ползвания от него  автомобил, за който се разкри, че бил откраднат в Германия)


На решаващото заседанието на тогавашния ВСС, на което Михайлов се кандидатира за втори мандат, Пенчев, единствен от тримата големи, взе ясно публично отношение: "Първият мандат на Светлин Михайлов е провал, втори мандат ще бъде позор".


Журналистите се ококориха, членовете на съвета се разбудиха. Пенчев не спря дотук. На същото заседание бе избран за председател на СГС Георги Колев, чиято стремителна кариера към върховете на съдебната власт тъкмо започваше. След гласуването Пенчев заяви: "Изборът кой да оглави Софийския градски съд беше предизвестен. Пуснах невалидна бюлетина, защото не искам да играя с белязани карти. Нямам нищо против избрания Георги Колев."

 
Само година по-късно - през 2010 - Константин Пенчев щеше да приеме офертата на властта за национален омбудсман, за да освободи стола на председател на Върховния административен съд за новия фаворит на властта Георги Колев.


Случaят с гласуването за председател на СГС разкрива една характерна черта на Пенчев:


назоваване на проблема пряко, без заобикалки


В свои интервюта през миналата и тази година Пенчев не скри разочарованията си от липсата на позитивна промяна в администрирането на съдебната власт и с присъщата си откровеност продължава безпощадната й дисекция по всеки повод. Включително и по повод очебийната разправа на мнозинството във ВСС под давлението на главния прокурор Сотир Цацаров с избрания от прокурорската квота член на съвета Камен Ситнилски.


"Задкулисието в съдебната власт е много силно проявено"


"Нищо ново под слънцето. Срещу този ВСС, който беше приет с толкова огромни очаквания от обществото, има възражения. И той не успя да убеди обществеността, че работи поновому - коментира Пенчев в качеството си на национален омудсман работата на настоящия ВСС скоро след конституирането му. - Очевидно скандалът /случаят "Ситнилски" - бел.авт./ е свързан със задкулисието. През последните 25 години задкулисието в съдебната власт е много силно проявено. Горе-долу съдебната власт се е развивала само задкулисно, така са ставали назначенията и повишенията. Оказва се, че и при избора на членовете на съвета, и то от квотите на самата гилдия, има съмнения. Това за мен е проблемът, който от няколко месеца се отразява на работата на ВСС. Това потвърждава тезата ми, че парламентарната квота във ВСС не е най-големият проблем. Квотите на гилдиите се определят по същия неясен начин като парламентарната."


Негативите в дейността на Константин Пенчев


като шеф на ВАС няма нужда се търсят надълбоко - те "блестят" съвсем видими, пак благодарение на неговата непритворност: Той назначи за заместник Венета Марковска, която започна да върти на пръста си ВАС. И още - пледира за създаването на 28-те административни съдилища в страната, а те се  оказаха излишни, но доста натовариха бюджета.


Откритостта на Пенчев обезоръжава опонентите му и му спестява логични остри възражения, когато твърденията му не са подлатени с аргументи - например убеждението му, че общите събрания на съдиите, предвидени в промените на съдебната власт, били "някакво народовластие по образец на работническите съвети" по време на руската революция. Впоследствие Пенчев не повтори тази теза, но подкрепи промените в конституцията и основните мерки в проектозакона за съдебната власт.


Издигането на Пенчев за втори мандат не е изненада, макар че почти щеше да бъде пропуснато (Реформаторския блок внесе кандидатурата му в последния момент). Самият той - пак с присъщата си откровеност - не криеше, че би приел да бъде номиниран отново, за да приложи опита и поуките от първия мандат.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  И достоен да бъде преизбран за омбудсман.

 2. 2 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Пенчев е доста по-добър избор от МаяМа. Лошото е, че не бачка. Ниещо съществено не свърши през първия мандат, сега се кандидатира за втори. На какво отгоре? По-малкото зло.

 3. 3 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 795 Любопитно

  Сестра Галева, поради особеностите на нейния морал, не е подходяща за омбусман на републиката.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 4. 4 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 750 Весело

  Пенчев наистина е "рядък екземпляр". Много добър епитет е използвала Петя.

 5. 5 Профил на oo
  oo
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Ех, Петя.
  Защо рекламираш едно от най-лошите лица на бг политиката.
  Човекът издигна Марковска за заместник.
  Създаде скъпа и ненужна система на 28 съдилища с 500 съдии, които вършат работата на 100 преди тях.
  Влезе във всички възможни договорки.
  Лансира през 2004 СВЕТЛИН МИХАЙЛОВ и едва когато той престана да му угажда, се обърна срещу него.
  А като омбудсман направи едно голямо нищо - не довърши нито една работа до край.

 6. 6 Профил на Simeon Stankov
  Simeon Stankov
  Рейтинг: 263 Весело

  Ако Пенчев стане главен прокурор, Лая нека го замести !?!

 7. 7 Профил на CAHDOKAH
  CAHDOKAH
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Един достоен и честен човек!

  Истината има много врагове, а лъжата-много приятели.
 8. 8 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2175 Неутрално
 9. 9 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2175 Весело

  "Издигането на Пенчев за втори мандат не е изненада, макар че почти щеше да бъде пропуснато (Реформаторския блок внесе кандидатурата му в последния момент)."

  Почти щеше да бъде пропуснато?! Хахах... Е, няма такава веселба!
  Кой, ако не точно "РБ" ще внесе кандидатурата на "това", обаче нали са изпозаспали или някъде по гръцките плажове, та ... без малко... Да бяха питали предишните защо и по-важното е КАК (срещу какво) го разкараха от "солунската митница" ВАС срещу синекурната и никому ненужна фигура на омбудсман на Републиката

 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 938 Неутрално

  когато твърденията му не са подлатени с аргументи
  ---------------------------------------------------
  Една е правдата и Дневник е нейния пророк.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  На съдебната система са необходими повече хора като Константин Пенчев.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 12. 12 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Интересно заглавие. Дали е на редакцията или е плод на авторско вдъхновение ?!
  Лично отношение ли долавям, а как би стояло същото заглавие, но за други политически фигури, би ли имала същия кураж авторката ?

 13. 13 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#5:"oo"]Създаде скъпа и ненужна система на 28 съдилища с 500 съдии, които вършат работата на 100 преди тях. [/quote]
  не мисля, че сте прав. Отделянето на административното производство и създаването на административните съдилища беше необходимо.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 14. 14 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 457 Неутрално

  БСП/като мандатоносител - Станишев и кликата му, част от която е и номинираната от чугуненете глави за омбудсман/ и ДПС/като управляващи/ за година и малко със скудоумната си политика и управление върнаха страната поне десет години назад. Поради тази причина на тях като партии, както и на техни претставители, българските граждани не трябва да им позволяват дори да помиришат власт или властови позиции поне в следващите 20 години.
  А законодателя е крайно време да промени закона за обществения защитник, като увеличи правомощията му, защото в момента институцията не е нищо повече от пощенска кутия за жалбите на гражданите. Пенчев знае и може да се справи. Правеше опити и досега но само на вербално ниво и ниво констатации/сезирането на КС е изключение/, с които нито една власт не е длъжна да се съобрази. 15. 15 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Ходих при Пенчев с конкретно предложение да направи нещо конкретно. Измъкна се по комунистически. Ще, ще... и нищо. Иначе би било срамно Манолова, с реномето си, да стане омбудсман. Бедна Българио, да нямаш една ЛИЧНОСТ дори за омбудсман.

 16. 16 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Опитва се да бъде обективен, но кураж не му достига. За съжаление отново нямаме алтернатива.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  К Пенчев е подходящ за всяка висока длъжност в държавата,От прокурор до президент.Професионалист,честен и смел.Костинбродската Мая ,ако стане оммммм... с подкрепата на Герб, РБ трябва да го издигнат за президент.

 18. 18 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  [quote#15:"evkalipt"]Ходих при Пенчев с конкретно предложение да направи нещо конкретно. Измъкна се по комунистически. [/quote]
  Ами той си е такъв, какво се учудвате? Спомняте ли си кой стоя до Маяма по време на платените "граждански" обсъждания на новия ИК? Пенчев играе с топката на ДПС, в това никой не трябва да има съмнение. А новото му издигане от РБ доказва, че Радан и Местан (Костов и Доган) са двете страни на една и съща монета.

 19. 19 Профил на rug35313719
  rug35313719
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Този "грозник" винаги съм го харесвал и дълбоко уважавал. Вероятно допуска грешки, даже задължително смятам че трябва да допуска грешки - все пак си е жив човек, а не светец от нарисувана икона с лимб на главата. Но има чест и достойнство, има страст и ангажираност и има силата да признае грешките си, за разлика от другият претендент

 20. 20 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  Надявам се парламентът да прояви разум и да избере отново К. Пенчев!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 21. 21 Профил на Frank Zappa
  Frank Zappa
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Идеята Устата да бъде кандидат и съответно избрана за омбудсман е, че като такъв ще има мноооого възможности да разпръсква опорни точки от медиите!

  Кандидат за член на ПП Четвърти километър
 22. 22 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 457 Весело

  Нахалство, наглост и безочие. БСП/като мандатоносител - Станишев и кликата му, част от която е и номинираната от чугуненете глави за омбудсман и яростно защищаваща модела "КОЙ"/ и ДПС/като управляващи/ за година и малко със скудоумната си политика и управление върнаха страната поне десет години назад. Поради тази причина на тях като партии, както и на техни претставители, българските граждани не трябва да им позволяват дори да помиришат власт или властови позиции поне в следващите 20 години. На пиарите подготвилои тази презентация - отличен. Полученият ефект е на 180 градуса от желания.

 23. 23 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Лая омръзна на всички, безполезна, плещеща глупости безпардонна кариеристка, която много си повярва. Нейните си хора й търсят цаката и лека-полека ще я избутат встрани от голямата игра. Както направиха с К.Пенчев.

 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  За избора на омбудсман (хубава българска дума) - няма избор! Остава да се избере по-малкото зло, в случая Пенчев!
  Самия факт, че Пенчев изгрява по времето на НДСВ е много показателен...! Типичен празнословен юрист, без никаква практическа функция! Бил много активен? Активен в какво? В приказки!

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Чакайте, някой обърна ли внимание на това, че водещата партия в коалицията, начело със забележителния политически лидер, генерал Бойко Борисов, "забрави" да посочи свой кандидат за национален защитник?

  Анекдотичната Мая Манолова ще получи скъпа награда от ГЕРБ за чудесно разиграния фарс с "готовите за експедиция" бюлетини от Костинброд.

  Ако това не е пряко признание на мафията, че "свалянето на Борисов" е предварително съгласуван сценарий, в който той играе една от главните роли, то какво е? Не е ли това гавра с материала, който поддържа надутия от задкулисието балон ББ в политиката?

  Очевидно, днес този балон плува към нови, политически висоти. Залогът на възможната сделка с ДПС за промените в проекта за съдебната реформа изглежда е голям. Борисов на практика бламира партньорите си в коалицията, които никога няма да приемат задкулисното участие на корпорацията във властта.

  Може би капитулацията на Борисов пред волята на сарая слага началото на кампанията му за поста на "непослушния" Плевнелиев? Сигурно е още рано да се гадае, но оставянето на Манолова без конкуренция за толкова важна обществена длъжност е безспорен знак, за една необявена още политическа стратегия, целяща отново да ни "обединява".

  Нали заради обединението на агнетата с вълците ДС докара от Испания един бездарен авантюрист – "негово величество" министър председателя Симеон.

  Изпод възторжено възхваляваната, въображаема, нова мантия на "Царя" се пръкна феномена Борисов, за когото Мая е приемлив омбутсман.

  Да ни е честит "новия, диалогичен" Борисов.
  Повечето от нас си го заслужаваме.

 26. 26 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Сърдити са му герберите, но незнам защо..., и аз мисля че е достоен за поста, не е без своите кусури и лоши решения от миналато (преди да поеме ролята на омбудсман), но и дума не може да става да се сравнява с маята, и беше много добро решение на РБ да го подкрепят, сега да видим на гласуването ГЕРБерите кого ще предпочетат - ако е маята, то тези хора са загубили връзка с главния мозък!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 27. 27 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 512 Весело

  [quote#9:"Прогл@дна."]Да бяха питали предишните защо и по-важното е КАК (срещу какво) го разкараха от "солунската митница" ВАС[/quote] - защото следващото назначение на ГЕРБ във ВАС се оказа толкова успешно...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 28. 28 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Мисля, че чак е срамно, Константин Пенчев да се конкурира с костинбродската Мая за поста. Омбудсман е важна институция, комунистите се опитват да я принизят ли, като пробутват Маята си?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 29. 29 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Пенчев е човек, който имаше гражданска позиция по време на кабинета Орешарски, каквато малко хора на такъв пост се осмеляваха да изразяват(вкл. по аферата Костинброд). Един достоен човек! ГЕРБ е коректно да излязат с позиция, че това е И ТЯХНАТА КАНДИДАТУРА. Останалото са тънкажи и уйдурми!
  Като БСП толкова искат да намерят служба на Манолова, да я направят посланик в Москва, Атина, Белград... К’во толкова, службицата не е лоша!

  I Want To Believe
 30. 30 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 896 Неутрално

  "Само година по-късно - през 2010 - Константин Пенчев щеше да приеме офертата на властта за национален омбудсман, за да освободи стола на председател на Върховния административен съд за новия фаворит на властта Георги Колев."

  Това единствено показва, че самия Пенчев, независимо от борбените си изказвания против статуквото, също участва в политическите договорки със силните на деня. Съгласието да напусне една година поста председател на ВАС срещу друг пост, който да заема 5 години, е търгашество и нищо друго. А с този си ход той допусна нещо омерзително - втория по влияние пост в съдебната система да се заеме от долнопробна личност, завъшила милиционерското училище. Колев е първия човек в цялата история на съдебнтата система, който заема такъв висш пост без да е завършил Алма Матер. Откровено е неграмотен по юридическите въпроси.

 31. 31 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Пенчев е типичния бояджия. Стана председател на районния съд в Своге, а по-късно зам-председател на Софийския градски съд, по времето на БКП ( преди 10.11.1989).
  Стана председател на Върховния административен съд по време на НДСВ ( бе и депутат, шеф на комисия от тази партия), после прие офертата на ГЕРБ да напусне година по-рано председателството на ВАС срещу поста Омбудсман, а сега е кандидат на РБ за втори мандат на същия пост.

 32. 32 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 388 Неутрално

  КАТО ЧОВЕК И КАТО ПРФЕСИНАЛИСТ ПЕНЧЕВ МНОГО ПО ДОБХР ОТ МАЯ.ТЯ Е ДРЬРА ЗА ПОСЛАННИК В РУСИЯ ТУРЦИЯ ЗА ДА ПОВИШИ БРОЯ НА РУСРФИЛИТЕ И ТУРКОФИЛИТЕ.НА ОБМДУСМАНА КАТО ДЛЪЖНОСТ ТРЯБВА ДА СЕ ДАЕ ПОВЕЧЕ ПЪЛНОМОЩИЯ И ДП НЕ Е ПАРТИИНО ЗАВИСИМ,ДО КОЛКОТО ТОВА Е ВХЗМОНО ЗА БЪЛГАРИЯ.АЩО НЯМА ТАКАВА ДЛЪЖНОСТ В РУСИЯ А ИМА В МНОГО ДЪРЖАВИ В ЕС.ОБЯСНЕТЕ СИ ГО .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK