Реформаторите отстъпиха пред ДПС, ще има нов проект за конституцията (допълнена)

Снимката е архивна

© Анелия Николова

Снимката е архивнаСлед четири дни на преговори и совалки в парламента стана известно, че ще бъде внесен нов проект за промени в конституцията, който да отразява точките, по които всички партии са постигнали консенсус. Това стана известно след втория за деня председателски съвет, след който премиерът Бойко Борисов заяви, че е постигнато разбирателство за съдебната реформа.


На практика то се изразява в отстъпка пред ДПС, които във вторник искаха именно това - нов проект, в който да не е записано отпадане на тайния вот и намаляване мандата на ВСС. 


Срещата продължи сравнително кратко - около 20 минути. Тя обаче беше предшествана от серия совалки в парламента между политическите лидери, сред които две срещи между Радан Кънев и Лютви Местан.
Благодарности за всички


Постигнахме разбирателство за съдебната реформа, заяви на излизане от разговора премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той настоя да благодари на лидерите на формациите, които са направили компромиси - ГЕРБ, Реформаторски блок, ДПС, АБВ, БДЦ и Патриотичния фронт.


От изявление на Радан Кънев стана ясно, че ще се внесе нов проект за промени в конституцията, с трите точки на съгласие - разделяне на ВВС на две колегии - съдийска и прокурорска, чиито решения няма да зависят от пленума, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, създава се възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд.


Очакванията на трите партии са да съберат 180 гласа за внасяне на новия проект. В момента заседава политическият съвет на АБВ, който да вземе решение за позицията на партията.


Лидерите на РБ, ДПС и ГЕРБ, си благодариха за интензивните разговори и постигнатото съгласие. Радан Кънев не обяви кой какви компромиси е направил.


Нашите интензивни разговори с Местан, които не останаха скрити за медиите, каза Кънев и му благодари "за изключителната конструктивност и готовност за компромис, която е неочаквана от една опозиционна партия и при острите отношения, които имаме помежду си".


Лютви Местан коментира, че партиите в 43-ото Народно събрание показаха, че имат воля да поставят националния интерес над партийното его. Взехме трудно, но и вярно решение.


Две от идеите на ДПС са приети, за други две - ще бъде питан Конституционния съд 


По спорния въпрос за правомощията на колегиите на ВСС спрямо пленума на съвета и за съотношението  на членовете на колегиите от парламентарна и магистратска квота (запазва се внесеното вече съотношение 8 магистрати и 5 от парламентарната квота за съдийската колегия и съответно 6:6 за прокурорската колегия) ще бъде отправено питане до Конституционния съд за тълкувателно решение за това кое събрание - Велико Народно събрание или Обикновено Народно събрание може да приеме промените. На второ четене ще се гласува съобразно позицията на КС.


По думите на Кънев внесеният от управляващите проект ще бъде отложен от програмата на парламента - трябваше да бъде гледан утре.


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че най-важното за тях, е че са успели да постигнат сериозен политически консенсус, който беше желан още от самото начало. Последните няколко дни имаше динамични разговори между основните парламентарни сили, добави той и благодари специално на Реформаторския блок и на ДПС, че успяха да намерят взаимните компромиси, които бяха представени и лансирани от ГЕРБ. Благодари на Патриотичния фронт, на БДЦ и АБВ за всички разговори и е убеден, че утре ще се съберат над 160 гласа, а защо не и 180.


Историческият компромис


Видимо доволен след срещата лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че "за всички привърженици на съдебната реформа, това е изумителен неочакван успех".


В отговор на въпрос дали трудно е убедил партньорите си от Реформаторския блок да направят компромисите, Кънев каза, че трудно е убедил лидера на ДПС Лютви Местан. Той отбеляза, че днес заедно с хора от партията на Меглена Кунева са водили неколкократни преговори по конституционните промени, като на последвалото кратко заседание на групата, били представени резултатите от преговорите. И имало преобладаващо, ако не и единодушно мнение, че става дума за "успех на преговорите далеч отвъд очакванията", каза Кънев.


Той отбеляза, че вчера е разговарял с премиера, с президента и с вицепремиера Румяна Бъчварова, като нито един от тях нямал и "най-малката надежда, че можем да стигнем толкова далеч напред в тези преговори".


Тук Кънев отново благодари на лидера на ДПС Лютви Местан, защото макар и изключително трудни, преговорите били изключително конструктивни.


Лидерът на ДСБ каза, че правосъдният министър Христо Иванов категорично стои зад обявените днес промени в Конституцията. Той ще ви отговори подробно, но съм съгласувал всяка запетайка по преговорите и постигнахме общата цел - пълноценно разделяне на ВСС, каза Кънев.


Попитан дали това не е имитация на съдебна реформа, Радан Кънев заяви, че това е пълноценно, цялостно преустройване на ВСС според първоначалните идеи на конституционната промяна. "Най-важната точка от програмата за съдебна реформа и от конституционния проект се подкрепя в своята цялост и дълбочина, както по отношение на правомощията на ВСС, така и по отношение на състава на отделните колегии", отбеляза той.


Формацията на Кунева - с резерви


От Движение "България на гражданите", чийто представители трябваше да напуснат бързо срещата заради ангажименти, впоследствие изпратиха съобщение до медиите с коментар на постигнатото споразумение. "ДБГ отчита, че предложеният нов проект за промени в Конституцията на страната не съответства в достатъчна степен на очакванията на обществото, но го оценява като стъпка в правилна посока", се казва в становището, потвърдено и от Изпълнителния съвет на партията.


Партията потвърждава своя твърд ангажимент за осъществяване на дълбока реформа в съдебна система и радикални мерки за борба с корупцията. "В името на единството ДБГ се присъединява към постигнатия в Народното събрание консенсус за промяна в Конституцията и дава мандат на народните представители от ДБГ да го подкрепят, гласувайки по съвест", е решила формацията на Кунева. ДБГ ще продължи да работи за намиране на широко съгласие за по-дълбоки реформи в съдебната система и по-радикални мерки за борба с корупцията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK