Петър Диков: Започва проверка дали заведения ползват пейки по бул. "Витоша"

Петър Диков: Започва проверка дали заведения ползват пейки по бул. "Витоша"

© Мария Съботинова, СГ/ИИГлавният архитект на София Петър Диков е разпоредил проверки "схема по схема на заведенията по бул. "Витоша", за да се установи дали заведения използват неправомерно пейки за търговски нужди. "Ако има дадено тротоарно право, което да пречи на ползването на публичната собственост, тоест пейките, ще бъде коригирано", каза той пред журналисти в кулоарите на Столичния общински съвет днес.


Диков заяви, че според него повечето ползватели са разширили територията, която им е дадена извън зоната и затова се е получил този конфликт. "Това ще бъде проверено, включително ако се установи, че схемите са в противоречие с възможността да се ползват публичните пейки, те ще бъдат преработени", посочи той.


Той очаква да има нарушения и добави, че глобите са работа на Столичния инспекторат. "Направи ми неприятно впечатление, че има две заведения, които разполагат маси пред фасадите на сградите при изрично указание, че между масите на заведенията и сградите трябва да има минимум три метра, за да може пешеходците да се придвижват спокойно в двете части на бул. "Витоша", каза още главният архитект на София.


Тази вечер в 19 ч. е насрочен протест на бул. "Витоша" срещу тази практика. Организатор е неправителствената организация "Спаси София".

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1145 Весело

  Че то има повече пейки по Витошка,отколкото на стадион

 2. 2 Профил на grajdanina
  grajdanina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И да ползват, к'во ше им напрайте?? Съдебната система не работи без това,а няма и да заработи както видяхме днес.

 3. 3 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1079 Любопитно

  Диков, иди си...!!!

  Форумът е в будна кома...
 4. 4 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  Какво общо има Диков с проблема?

  I Want To Believe
 5. 5 Профил на Росица Делева
  Росица Делева
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Елате и вижте какво става в Бургас и въобще по Черноморието– плащат примерно за две маси а слагат десет.Данъчните уж минават ,почерпят ги и те си затварят очите.Нищо вече не ме учудва!!!

 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1145 Весело

  До коментар [#4] от "2.50":

  Ами сигурно общината и КАТ са аутсорснали тази дейност на Диков?!

 7. 7 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Тормозете ги в общината постояннно, викайте телевизии, ако трябва и ще си махнат масите от там, където не трябва да бъдат. Това е начинът. Още повече пък на Витошка...

 8. 8 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Ма не е само ДикОФ, има едни черва дето се точат около целия СОС.
  Фандъкова и тя все невинна, все неразбрала. Не стига, че не питаха никой , как да оформят центъра, а сега след дъжд качулка.
  Селяни управляват София - това е.

 9. 9 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#6] от "xmm":

  Oт няколко седмици чиновничките от инспектората се разхождат по Витошка и плашат търговските обекти с актове за всевъзможни дреболии! Сега обаче Диков ще ги активира по конкретния въпрос - защо дремаха досега? В година на избори сме, а те струват пари...

  I Want To Believe
 10. 10 Профил на todorus
  todorus
  Рейтинг: 312 Любопитно

  Днес минах по Витошка и голяма част от пейките бяха освободени. Въпреки това ми се сториха неудобни за ползване, тъй като масите и столчетата на заведенията бяха в непосредствена близост.

 11. 11 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  "дали заведения използват неправомерно пейки за търговски нужди."
  Тая Диков пак не е в час! Не заведенията, а клиентите на заведенията спазват нормата да не се пуши в заведенията. Излизат навън и за да не пречат на скоростните пешеходци (цяло Витошка е специална пешеходна писта), посядват на пейките. Това създава конфликт с охлювите от организацията "Спаси София", щото те самите няма къде да поседнат за спасяването на София.

  "Направи ми неприятно впечатление, че има две заведения, които разполагат маси пред фасадите"
  Брей, този много избирателно се впечатлява! Само от маси (сигр гладен ходи), а не от пъстроцветни шматки, просяци и разни други самодейци, залостили се на Витошка. Нито от "инвалидните" мерцедеси, де паркират в забранената зона.

 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Весело

  [quote#10:"todorus"]Въпреки това ми се сториха неудобни за ползване[/quote]
  Нали Витошка я затвориха за да ходите, а не да седите по пейките. Това, пешеходо-шматките сте много неорентирани! Последно, какво искате - да седите или да пешеходите?

 13. 13 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 458 Неутрално

  На ул. Шишман не е по-добре от Витошка. При толкова тесни тротуари заведенията изнасят стойки-масички отпред - просто няма как да се минава. Заведенията работят не до 22:00, а до след 24:00. За всяка улица в София ли трябва да се прави протест?

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  В България,проверката е най висша форма на корупция.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8152 Неутрално

  България е едно безкрайно кафене.

 16. 16 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#11] от "wanderer":

  Охльовите от Спаси София, за разлика от тебе са принципни и техните действия водят до конкретни резултати, подобряващи реда и контрола в града.
  Ако за тебе е нормално пейки, купени с обществени пари да бъдат заграбвани от частни заведения..за мен не е.

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Весело

  [quote#13:"alg57373608"]При толкова тесни тротуари заведенията изнасят стойки-масички отпред[/quote]
  Или се закриват заведенията, или се затваря улицата.
  Бих предложил, в името и благото на Пешеходецът, целият център да бъде затворен - от бул. Сливница-бул.Мадрид до бул. Иван Гешов и от бул. Евлоги Георгиев до бул. Христо Ботев. За депутати и други инвалиди да бъдат оставени да "прорязват" центъра бул. Руски-Иван Александров и бул. Раковски.
  Но първо да почнат от Московска - всички общински съветници, кметът и гл. архитект да пешеходят дневно минимум три километра по разбитите, в дупки и бабуни, софийски улици. После от министерствата - никакви автомобили в центъра! Само паркингът на Народното събрание и на БНБ да се оставят да пълнят бюджета на общината. Пешеходо-шматките ще плащат паркинга за автомобилите на живущите в центъра. Напр. стадион Васил Левски е идеален паркинг. Като няма футболисти, поне "паркинзи" да има! И президентът на тях може да спи, има вече опит.

 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  До коментар [#16] от "Софиянец":

  Ами закрийте заведенията! Няма заведение, няма проблем!
  Закрийте града! Няма град, няма проблем!
  Когато нещата се правят без мисъл, само заради едната печалба/рекет/общинска такса, дотам ще стигнем.

 19. 19 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#18] от "wanderer":

  Никой нищо няма да закрива - навсякъде по света има заведения и е редно да има, но също така е редно да има правила и тези правила да се спазват.

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Весело

  До коментар [#19] от "Софиянец":

  Добре де, ако заведенията нямат маси отвън, губят половината клиентела (пушачите). Къде да ги поставят, като цялата улица е пешеходна?
  Пък за какво тия пейки на улицата? Няма ли да се пешеходи по тая улица? Аз обикалям по три километра, дорде паркирам, пък пешоходо-шматката не може да проходи 500 метра без да поседне или да се шматка на "Зебра" през 100 метра.
  Намирисва ми на дискриминация - за пешеходо-шматките има паркинг-пейка без да са плащали пътни данъци, а за автомобилистите - нищо, но плащат и данъци, и застраховки ... за да опазват шматките.

 21. 21 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#20] от "wanderer":

  Никой не говори за липса на маси. Отново - в цял свят лятото има маси навън. Проблемите са 3:
  1. Никоя тиква в Общината не е съобразила, че там има заведения, когато е правен проекта. В резултат пейки и клоцове са разположени така, че да има конфликт със заведенията.
  2. Голяма част от заведенията са превишили позволената им квадратура според решението за тротоарно право, тоест са в нарушение
  3. Част от заведенията си слагаха масите дори по време на ремонта в границите на строителния обект. Слагаха маси дори върху инвалидни места по съседни улици. Въпреки глобите и проверките от Инспектората-резултат нямаше. Тази наглост не трябва да се толерира.

 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Любопитно

  До коментар [#21] от "Софиянец":

  1. Как да съобрази общината, като имотите са частни - един месец са магазин за дрехи, после кафене да кажем?
  2. Как заведението да вдигне потреблението? Или вдига цените, или увеличава клиентелата - маси извън заведението.
  3. По времето на ремонта, наемът си върви. Някой да е платил обезщетение на търговците?

 23. 23 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#22] от "wanderer":

  1. Ами ще приеме, че всичко е кафе и така ще направи проекта. Или, когато се поиска разрешение за преустройство от самото начало ще се казва, че масите трябва да се разполагат по определен начин, пък инвеститора да си преценява дали му е изгодно.
  2. Ама какво ме интересува мен потреблението в заведнието - това е пешеходна улица, не частна бирария или кафе. Пейките и клоцовете са купени и монтирани с обществени пари и е недопустимо да бъдат окупирани.
  3. Ами да си поискат обещетение бре..кой ги спира.

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Весело

  [quote#23:"Софиянец"]когато се поиска разрешение за преустройство от самото начало ще се казва, че масите трябва да се разполагат по определен начин[/quote]
  Аз подозирам, че общината точно така е направила. Търговецът е поискал преустройство, вероятно много убедително с "факилаки", и общинския инспектор не е устоял на предложението, "което не може да откаже", и масите са се появили ... за все по-пълното задоволяване на нуждите и потребностите на Пешеходеца.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK