Радан Кънев: Постигаме най-радикалното от предизборната си програма

Радан Кънев

© Анелия Николова

Радан КъневСъдебната реформа в цялост не можеше да мине в този парламент без отстъпки. При безотговорното поведение на БСП, които пропиляха своя политически шанс, няма конституционно мнозинство в този парламент без ДПС. Това коментира пред Нова телевизия съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. 


Той каза, че е нарекъл постигнатото вчера на политическите консултации за промени в конституцията исторически компромис, защото най-тежките политически противници в този парламент, каквито са Реформаторите и ДПС, успяха да се разберат. 


Кънев припомни, че единствено Реформаторският блок е имал в предизборната си програма ангажимента за разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии - на съдиите и на прокурорите, днес обаче това получава подкрепата и на ГЕРБ, и на Патриотичния фронт и дори на ДПС. "Ако никой не се изметне, ние ще постигнем най-радикалното от нашата предизборна програма", допълни той. "От години сме в остър сблъсък с ДПС, около нашия конфликт се върти животът на това Народно събрание и успяхме да постигнем съгласие с тях при тотално безотговорното поведение на БСП", продължи десният политик. 
Кънев призна, че тежката отстъпка, която са направили, е отказът от въвеждане на явно гласуване в съдебния съвет. Припомни, че против явното гласуване твърдо са и ДПС, и АБВ, а и ГЕРБ никога не са го защитили открито.  От първия момент, в който преговаряме за конституционно мнозинство, е ясно, че явното гласуване няма да мине, каза десният политик. Той допълни, че противници на съдебната реформа има във всички политически сили и дори сред Реформаторите има хора, които "дърпат каруцата назад". 


По повод упреците за съглашателство Кънев коментира: "Сделка" в развитите демокрации е добра дума. Така се постигат политически компромиси. При нас се приема като предателство. Продукт сме на учебниците по история, в които болшевиките бяха добрите и да разстрелваш политическите си противници по улиците беше добро, а не да ги убеждаваш". 


"Ако ако бяхме хвърлили картата - или всичко или нищо, днес щяхме да тръгнем на избори с 15-18% подкрепа, но и в следващ парламент с 45-ма депутати няма да можем да прокараме промени в конституцията. Ние сме тук с конкретен резултат и ще платим цената на компромиса", коментира той. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK