Това е междинен резултат, реформата минава на второ ниво, заяви Христо Иванов

Христо Иванов

© Цветелина Белутова, Капитал

Христо ИвановПостигнатото споразумение за промени в Конституцията е "изключително добър междинен резултат", тъй като реформата продължава и минава на следващото ниво. "Това ни позволява да стигнем до първо четене (на промените - бел.ред.) и да дискутираме отложените промени между двете четения", заяви министърът на правосъдието Христо Иванов пред БНТ.


Според Иванов е


запазена сърцевината на предложенията
внесени от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт през май, а осигуреното преминаване на промените на първо четене означава, че ще може да има по-спокойна и задълбочена дискусия с политическите сили за отпадналите идеи като мандата на Висшия съдебен съвет (ВСС) и явното гласуване. Иванов изрази надеждата си, че тогава в дебата ще се включи и БСП, които се обявиха против промените.


"Минаваме на второ ниво на играта... Сърцевината на промените остават, не бива да остава съмнение за съглашателство... Постигнахме много високо ниво на сигурност, че тези промени ще минат, тъй като подписалите този проект много трудно ще се отметнат."


В коментар за предложеното сезиране на Конституционния съд между двете четения, Иванов заяви, че е доволен от разбирателството на партиите по въпроса. "Всеки може да сезира Конституционния съд и това можеше да стане изненадващо. Сега като имаме съгласие това ще стане много по прозрачно и няма да се получи някаква "засада". Това е допълнителна гаранция, че няма да има допълнителни интриги.


Иванов призна, че през последните месеци е


липсвал лидерският дебат за промените


който се случи тази седмица. "Ясният ангажимент на премиера беше наистина решаващ  фактор, както и тези на Радан Кънев, президента, и международната общност в България."


Според Иванов двете гилдии, на които се разделя ВСС – на прокурорите и на съдиите, няма да се капсулират (както твърдят от БСП), защото се запазва "парламентарния компонент" - избора на 6 прокурори и 5 съдии във ВСС от парламента. "Няма да има политическо влияние върху магистратите, тъй като няма да има надмощие на политическата квота в съдийската гилдия. Не така стоят нещата в прокурорската квота - равният избор на членове от прокуратурата и парламента в тази колегия ще подобри демократичната отчетност на работата на прокуратурата", каза Иванов.


Правосъдният министър не се ангажира кога ще бъдат гласувани промените и добави, че ще се


концентрира върху следващата стъпка - промените в Закона за съдебната власт


Запитан за исканията за неговата оставка, Иванов заяви: "Има един начин да получим моята оставка и това е да завършим реформата. Дайте да я завършим тази реформа и ще я получите."


В приетите предложения остават разделението на Висшия съдебен съвет, по-голяма независимост на гилдиите, Висшият адвокатски съвет да може да сезира Конституционния съд, и засилване на ролята на Инспектората. Отпаднаха тайното гласуване, мандата на ВСС, идеята главният прокурор да бъде изслушван от парламента и разделението на Инспектората.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK