Консенсусът за Конституцията е изненадващ, но голям успех, смята френският посланик

Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция

© Надежда Чипева, Капитал

Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на ФранцияПосланикът на Франция Негово превъзходителство Ксавие дьо Кабан определи като успешна първа стъпка постигнатия от политическите сили в България консенсус по промените в Конституцията и реформата в съдебната власт.


"Това е първа стъпка ... която е абсолютно необходима за България от десетилетия. Това е голям успех и почти неочаквано, малко почти изненадващо, Преди само десетина дни имаше малък шанс тези промени да бъдат приети от толкова голямо мнозинство", каза дьо Кабан пред БНТ.


Този успех е благодарение на министъра на правосъдието Христо Иванов, добави посланикът. "Това е важно, защото той успя да убеди не само правителството и премиера, но и другите политически сили, че тези реформи са важни. И благодарение на премиера, и на президента и, всъщност, лека-полека почти всички политически сили в България, сега има консенсус. За съжаление, още липсва БСП и Атака."
Запитан дали е изненадан от това, дипломатът каза "Да, би трябвало да е изненада, БСП и Атака заедно."


Дьо Кабан смята, че диалогът по промените в Конституцията е бил прозрачен "знаем кой какво е предложил и кой кога се е съгласил. Видяхме всичките политици във всичките телевизии. Дебатът бе пример за това как една демокрация функционира. И най-накрая има едно мнозинство без крайните партии. Вие българите трябва да бъдете горди от това", каза той.


Запитан за контрапротестите срещу съдебната реформа, посланикът заяви, че "всички протести са част от демокрацията, дори крайните, стига да не демонстрират с насилие".


В отговор на въпроса за ролята на международния натиск и неговото лично участие посланикът заяви, че не е нещо ново, че има проблеми в правосъдната система система на България. Той допълни, че ролята на правителството и правосъдния министър за съдебните реформи е по-голяма от тази на чуждите дипломати в България, които излязоха с позиции за необходимостта положението в съдебната власт и в борбата с корупцията да се промени.


"Може би имаме една положителна роля", добави той.


Запитан дали има още "гнили ябълки" в съдебната система, посланикът заяви: "Оттогава видяхме и бяхме свидетели на факта, че много съдии се чувстват по-свободни и независими. Като че ли те разбират, че не са сами и че има хора в България и извън България, които са разбрали, че няма независима съдебна система, ако самите съдии не са независими. Системата може да е независима от политическата власт, от изпълнителната, но ако върху самите съдии има натиск непрекъснато от ръководството на съда или на ВСС, ако зависят толкова от други сили за тяхната кариера – това значи, че не са независими. И ако един съдия не е независим, това значи, че решенията му не могат да бъдат взети само в съответствие със закона."


Ксавие дьо Кабан каза, че все още има съмнения във френските инвеститори дали да инвестират в България след проблеми като този с Белведере през 2014 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK