Новите промени в конституцията бяха внесени със 180 подписа

Новите промени в конституцията бяха внесени със 180 подписа

© Юлия Лазарова

Новите промени в конституцията бяха внесени със 180 подписаСлед няколкочасови совалки между парламентарните групи управляващите успяха да съберат конституционно мнозинство от три четвърти от депутатите за новите промени в основния закон и ги внесоха със 180 подписа.


Последният подпис е на депутата от Реформаторския блок Димитър Делчев (Движение "България на гражданите"), който обясни промяната в позицията си с настояване от страна на партийния лидер Меглена Кунева, която пък поела ангижимент към премиера Бойко Борисов да не се спъва съдебната реформа.


"Съгласих се да положа 180-ия подпис, но това не означава, че ще гласуваме охотно всичко, а трябва да бъдем убедени, че ще се върви към дълбоки реформи", допълни той.
Председателят на парламента Цецка Цачева каза, че следващата седмица ще бъдат променени процедурните правила за изменение на конституцията, както и за временната специална комисия, която ще се занимава с тях. Тя най-вероятно ще заседава в седмицата след 24 август, за да може още в първата работна седмица на депутатите в новия сезон в началото на септември поправките да влязат в на първо четене в пленарната зала. 


Под законопроекта са се подписали всички депутати от ГЕРБ, както и изключеният Здравко Димитров, без изключения групите на ДПС и на Реформаторския блок, 18 от Патриотичния фронт, 13 от Българския демократичен център (единственият депутат от партията на Николай Бареков Мартин Иванов - Данона, отсъства), трима независими - Ана Баракова, Гюнай Хюсмен и Муса Палев и трима от АБВ - Борислав Борисов, Кирил Цочев и Лъчезар Никифоров. 


Проектът включва трите точки на съгласие между партиите - разделяне на ВВС на две колегии - съдийска и прокурорска, чиито решения няма да зависят от пленума, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, създава се възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд.


По спорния въпрос за правомощията на колегиите на ВСС спрямо пленума на съвета и за съотношението  на членовете на колегиите от парламентарна и магистратска квота (запазва се внесеното вече съотношение 8 магистрати и 5 от парламентарната квота за съдийската колегия и съответно 6:6 за прокурорската колегия) ще бъде отправено питане до Конституционния съд за тълкувателно решение за това кое събрание - Велико Народно събрание или Обикновено Народно събрание може да приеме промените. На второ четене ще се гласува съобразно позицията на КС.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK