Радан Кънев: Единна регистрация за изборите, но под условие – здрав разум

Радан Кънев

© Анелия Николова

Радан КъневЕдинна регистрация за местните избори наесен на Реформаторския блок, но само при условията на здрав разум и без партизански пазарлъци за кандидати за кметове и общински съветници. Това поиска съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев в отчет пред съпартийци на разширено заседание на предизборния щаб на ДСБ.


Той заяви, че се е пекъл на този огън години наред, защото е работел в предизборния щаб. "До октомври, с изключение на депутатите и министрите, трябва да постигнат такъв резултат, че да се промени властта в достатъчен брой места", заяви той и добави, че местните избори не са като национални. Според него никой няма право да си разчиства национални сметки, "независимо дали се казва Цветан или Местан. "Бойко Борисов го разбира, но не съм сигурен, че го разбират и под него", посочи той.


Той критикува и партньорите в Реформаторския блок, които подливали вода на някои места в страната или влизали в партизански преговори за кандидати. Той поиска на изборите, освен единна регистрация, и кандидати, които са личности с влияние, ясно подчинение на здравия разум, и възможности за партньорства и с партии извън Блока.
"Колкото и професори да слушаме по повод гръцката криза, по същия начин трябва да сме наясно, че преследването на тесни партийни и партизански цели, там където има личности, зад които да се обединим, е също толкова като да караш народа си да тегли постоянно заем", сравни ситуацията в съюза с гръцката криза.


Кънев каза още, че съпартийците му не трябва да имат съмнения за общото явяване на изборите, но то е по-голямо и от някаква си централна регистрация. "Не трябва да има съмнения за моите кандидати – моят кандидат в София е Вили Лилков и ще остане така, независимо как текат партизанските преговори", посочи лидерът на ДСБ, имайки предвид исканията на партията на Меглена Кунева Прошко Прошков да оглави листата за общински съветници. Кънев изброи и други кандидати, сред които Чавдар Трифонов във Варна, Георг Спартански в Плевен, Йордан Йорданов в Добрич, Момчил Станков във Видин и други, включително и от "Движение България на гражданите", СДС и БЗНС.


След това посочи, че обикновено победа на местни избори става с много присъствие в администрацията и пари, които Реформаторите нямали. След това даде пример с Добрич, където на изборите през 2011 г. кандидатът на сегашния им партньор в правителството, издал предизборна брошура, в която пишело, че общината била най-големият работодател в района. "В една демократична държава, ако не си изгорил още в печатницата такъв предизборен материал, си изгубил изборите. Но у нас е реалност."


Той каза още, че Реформаторите трябва да се възползват от местните лидери, които да издигат за кандидати, а те често не били партийци, а независими. "Трябва да вървим към политическо единство, с ясно лидерство, политическа дисциплина и политическа организация, за да има сили да се изправя срещу политическите противници".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK