Делян Пеевски реално не е работил като следовател

Делян Пеевски реално не е работил като следовател

© Надежда Чипева, КапиталДелян Пеевски не е работил по нито едно досъдебно производство или дело по времето, по което е бил на служба в столичното следствие, съобщи "Капитал".


Преди година и половина изданието поиска информация за работата на Пеевски в Столичната следствена служба, но получи отказ от градския прокурор на София. Мотивът бе, че това не е обществена информация, а самият депутат от ДПС не е дал съгласието си тя да се оповестява. След съдебно решение и протест от страна на обвинението в крайна сметка Върховният административен съд отмени отказът от предоставяне на информацията.


Сега от информацията става ясно, че на Пеевски са били разпределени 0 досъдебни производства и следствени дела, съответно той е изготвил 0 заключения и е извършил 0 следствени поръчки и проверки.
Делян Пеевски е назначен за следовател в икономическия отдел на Столичната следствена служба през 2005 г., въпреки че няма необходимия по закон стаж. Впоследствие встъпва в магистратската длъжност закратко, преди да бъде избран за депутат, зам.-министър и отново депутат.


"Капитал" припомня, че след законодателна промяна по времето на тройната коалиция стажът, който той имаше в изпълнителната власт и парламента, се зачиташе за магистратски и така въпреки че реално е бил следовател само няколко месеца, на хартия депутатът от ДПС имаше завиден юридически стаж. Именно мотивът за опита на Пеевски като следовател бе аргумент на бившият премиер Пламен Орешарски да го предложи за шеф на ДАНС през 2014 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK