Цитат на деня: И най-лошата спогодба е по-добра от най-доброто съдебно решение

Цитат на деня: И най-лошата спогодба е по-добра от най-доброто съдебно решение

© Юлия ЛазароваАз като стар съдия, имам 20 години съдийска практика, знам една утвърдена максима – и най-лошата спогодба е по-добра от най-доброто съдебно решение. В случая става дума за консенсус, очевидно не може да има пормяна в Конституцията, без да имаме консенсус, и смятам, че това е добре. Затова да пожелаем успех на тази пета поправка на Конституцията." Това заяви омбудсманът Константин Пенчев пред Би Ти Ви.


Той е на мнение, че предложената промяна на Конституцията не изисква Велико народно събрание. "Малко съм скептичен за това доколко може Конституционният съд да се произнася предварително. Има опасен прецедент от 2003 г. Тогава КС наруши своя основен принцип,. Че никога не се произнася по бъдещо законодателство", припомни Пенчев. Става дума за решението на Конституционния съд по отношение на планирани тогава промени в основния закон.


"Хората и обществото имат нужда от тази реформа. България има нужда. Тези, които нямат нужда, не могат да избягат от нея. С повече компромиси или с по-малко, реформата върви", смята Пенчев. Според него кадруването в съдебната система продължава по същия начин, по който от времето, когато той самият произнесе прословутата фраза за взимането на решения "на бели покривки".
В коментар на издигнатата му в последния момент от Реформаторския блок кандидатура за втори мандат като омбудсман, Константин Пенчев каза, че след подкрепата, която е видял от много места, е рфешил, че ще е недостойно, ако се откаже. По думите му много депутати извън Реформаторския блок са му казали, че ще гласуват за него и затова изборът не е предизвестен.


Попитан какво не е могъл да свърши в първия си мандат, той каза, че не е могъл да бъде в достатъчна степен обединител. "Омбудсманът, освен че е посредник между администрацията и хората, имам чувството, че може да бъде обединител. Втория мандат, ако бъда избран, ще мога да бъда истински обединител на гражданите, а също и на институциите, които воюват помежду си", каза Пенчев.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  "Хората и обществото имат нужда от тази реформа. България има нужда. Тези, които нямат нужда, не могат да избягат от нея. С повече компромиси или с по-малко, реформата върви"
  Константин Пенчев

  п.п. Маноловица с нейната маргинализирала се партийка репа да яде!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Неутрално

  "Малко съм скептичен за това доколко може Конституционният съд да се произнася предварително. Има опасен прецедент от 2003 г. Тогава КС наруши своя основен принцип,. Че никога не се произнася по бъдещо законодателство"

  Ами сегашното НС предварително пита КС, дали поправките са конституционни. Преди още да са гласувани...

 3. 3 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Харизматичен човек...!!!
  Напомня ми за "старият Герак"...

  Форумът е в будна кома...
 4. 4 Профил на Пламен
  Пламен
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Все пак най-голяма заслуга за лошата сделка има Българският Ципрас в лицето на Радан Кънев.

 5. 5 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Чудя се защо ДПС би подкрепило нещо, от което би претърпяло последващи загуби и при положение, че ако не го направи не губи нищо ? Логичният отговор е ако печели, а не губи, което НЕ е „съдебна реформа“.

 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Любопитно

  Пенчев и ти си траеш за прокуратурата.
  Как ще има справедливи и бързи съдебни процеси, докато Цацаров и такива като него я управляват и там няма никакви реформи...

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  [quote#2:"palav_nik"]Ами сегашното НС предварително пита КС, дали поправките са конституционни. Преди още да са гласувани... [/quote]
  Неговият отговор бе точно на такъв въпрос.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  [quote#5:"terorio"]Чудя се защо ДПС би подкрепило нещо, от което би претърпяло последващи загуби и при положение, че ако не го направи не губи нищо ? [/quote]
  Напротив, губи!
  Ако не беше натискът от страна на ЕС, сигурно изобщо нямаше да се навие.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1131 Весело

  В случая става дума за консенсус, очевидно не може да има пормяна в Конституцията,

  Уважаеми редактори на ,,Дневник", пише се ,,промяна" и ,,Констентуция".

 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  До коментар [#2] от "palav_nik":
  [quote#2:"palav_nik"]Ами сегашното НС предварително пита КС, дали поправките са конституционни[/quote]

  Това аз не мога да го разбера. Къде в чл. 149, ал. 1 от Конституцията е предвидено Конституционният съд да се произнася по промените в Конституцията?


 11. 11 Профил на negentropy
  negentropy
  Рейтинг: 241 Неутрално

  [quote#5:"terorio"]Чудя се защо ДПС би подкрепило нещо, от което би претърпяло последващи загуби и при положение, че ако не го направи не губи нищо ? Логичният отговор е ако печели, а не губи, което НЕ е „съдебна реформа“.[/quote]

  Едно друго обяснение е, че когато обществото иска съдебна реформа и Брюксел иска съдебна реформа, ДПС нямат печеливш ход и трябва да изберат по-малкото зло. (за обществото - "по-малкото добро" респективно)

  Как иначе си обясняваш, че медиите на Пеевски продължават да атакуват Радан и РБ и да се опитват да омаловажават постигнатото от тях, докато същевременно възвеличават Бойко? Ако Местан можеше да преговаря само с Борисов за съдебна реформа, въобще нямаше да му се налага да отстъпва и толкова.

 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Весело

  [quote#10:"Един препатил"]Това аз не мога да го разбера.[/quote]
  И аз.
  Но е факт, че депутатите предварително искат КС да одобри поправки, които още не са гласувани на две четения...

 13. 13 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1768 Весело

  "Втория мандат, ако бъда избран, ще мога да бъда истински обединител на гражданите, а също и на институциите, които воюват помежду си", каза Пенчев."
  Аз г-н Пенчев имам няколко въпроса на които дължите отговор:
  1. Какво търсите във свинарската ложа заедно със свинаря, Цацаров, Трайчо Костов, Гоце и други? Братя ли сте със тях?
  2. Как гласувахте и защо гласувахте против отмяната на наказателно преследване за банкери които раздават кредити на свързани лица (На 9 ноември 2001 г. НДСВ и ДПС премахват опасната за финансовите институции ал. 3)
  http://www.faktor.bg/petak-13/31319-skandalna-stenograma-koi-i-kak-razreshiha-grabezha-v-bankite.html

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 14. 14 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#8] от "Храбър":

  И кога се е „навивало“ ДПС да прави нещо под натиск, което не е в негова полза преди да си осигури изгодна сделка за подкрепата?
  Като замразиха „Южен Поток“ ли, където фирмите им са вземали подкупи и остават неразследвани ? Като подадоха оставка ли, след което не се бара нито една от далаверите им, които са правени ? Като подкрепиха тегленето на заем ли, а разграбеното чрез схемата КТБ остава за сметка на всички ? КОГА точно са подкрепили нещо, от което търпят загуби ?

 15. 15 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1768 Весело

  До коментар [#13] от "zuk_trombon":

  Как гласувахте и защо гласувахте за отмяната (извинявам се) на наказателно преследване за банкери които раздават кредити на свързани лица (На 9 ноември 2001 г. НДСВ и ДПС премахват опасната за финансовите институции ал. 3)

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 16. 16 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ivaylo Ivanov":

  Не е така, защото не са в позицията на по-слабия, а на по-силния, следователно са използвали ситуацията, така че да изгубят (евентуално) нещо малко, за да могат да спечелят повече.

 17. 17 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#15] от "zuk_trombon":

  Ето това са нещата, с които трябва да се занимават медиите, не с това кой издълбал Колизеума, на кого му пратили сърчице от ЕК и подобни „новини“.

 18. 18 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Този човек е вреден на този пост.
  Дълго е за обяснение, но впечатленията ми от досегашната му работа са такива, че този трябва да бъде натирен час по-скоро от поста омбудсман.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Бойко Василев изпържи Янаки Стоилов в Панорама.
  Извинявам се на модератора!
  Човекът е изпържен докрай.
  Цецка Цачева направи такава женска драма с "Не ви ли боли", че сигурно има ревящи баби пред тивито.
  Пак се извинявам на модератора!

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Гневно

  [quote#18:"keen"]че този трябва да бъде натирен час по-скоро от поста омбудсман. [/quote]
  Да бе!
  И да сложат простакесата Манолова, която е способна в деня за размисъл да изиграе театър та да манипулира гласуващите.
  Егати омбудсмана ще бъде!
  Мерси!
  Не ща!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Весело

  [quote#18:"keen"]Този човек е вреден на този пост.
  Дълго е за обяснение...[/quote]
  Нищо. Ние имаме време.
  Обяснявай!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#19:"dogwoman"]Бойко Василев изпържи Янаки Стоилов[/quote] Москов го доизпържи.
  Пак се извинявам на модератора!

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Весело

  До коментар [#22] от "dogwoman":
  За какво пържене става дума моля вити се!?
  Пърженото е най-вредно!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#23] от "Храбър":

  Особено когато е Янаки Стоилов
  След малко вероятно ще пише тук, надявам се.

  Доброто е заразно
 25. 25 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Нищо не разбрах от казаното от Пенчев. Явно и той трепери за поста си.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 26. 26 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1768 Весело

  [quote#21:"Храбър"]Нищо. Ние имаме време.
  Обяснявай![/quote]
  Ами аз се опитах да обясня по-горе. Той е един от хората довели до кражбата КТБ с отмяната на закона за наказателно преследване на банкери. Другото е зависимости от компрометирани личности както вече споменах. Не искам да кажа обаче че Маяма е по-добра с нещо. както винаги представя ни се избор на по-малко зло.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 27. 27 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 685 Любопитно

  Човекът,каза каквото трябва.Който не го е разбрал да попита учителката си от 1 до 3 клас .Естествено ако е жива.

  Ръй! Ръй!
 28. 28 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Социален, я кАжи нещо ново! Това че нищо не разбираш е е ново!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 29. 29 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#25] от "socialen":

  Е ти пък от какво разбираш?
  Освен от ролята на "невидимата ръка на пазара" и "провала" на "неолиберализма"?

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 30. 30 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Не си dogwoman, duckwoman си. Кря-кря!

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 31. 31 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Този човек е за президент! Или поне за министър-председател!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 32. 32 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1768 Весело

  [quote#29:"Rhapsody of Fire"]Е ти пък от какво разбираш?
  Освен от ролята на "невидимата ръка на пазара[/quote]
  Той пък от това най-малко разбира ама само се вре между шамарите

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 33. 33 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#16] от "terorio":
  Тук изпускате едно много важно нещо : свирепия натиск на Брюксел. А там ДПС трудно би търгувало с каквото и да било.
  Иначе как ще си обясните, ако не с натиск от ЕС, че за 24 часа позициите им за гласуването на назначенията на съдии претърпя коренна промяна.

  nikoia
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Мая иска да става омбудсман,да обединява нацията, Да защитава права.Не става,просто не става.Може целия свят да е "за",БСП и Мая,ще са "не".

 35. 35 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#34] от "rosiraycheva50._":

  Ама и ти я караш малко като твоята дружка жена-куче, опссс, обърках се - куче-жена. Цитатът е верен - и най- лошото споразумение е по-добро от съдебно решение. Питай юристите във форума. Иначе Мая, без да симпатизирам на БСП, би била един много успешен Омбудсман на Републиката.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 36. 36 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Константин Пенчев моя омбудсман! Точен, премерен в приказките!

 37. 37 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Маяма- Костинбродската изцепка- съвсем по омбудсмански!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK