Работодатели свикват протест срещу поскъпването на тока

Протестът се подкрепя и от синдикатите КНСБ и "Подкрепа".

© Юлия Лазарова

Протестът се подкрепя и от синдикатите КНСБ и "Подкрепа".Над 1000 фирми в 28 града на България ще протестират днес срещу очакваното от тях повишение на цената на тока от 1 август, съобщиха национално представителните работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара, търговско-промишлената палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците. 


Предвижда се акцията да продължи два часа - между 11 и 13 ч. като по данни на организаторите към 17 ч. вчера  ще се включат компании основно от секторите металургия, химия, машиностроене, строителство, лека промишленост, хранително-вкусова промишленост, туризъм, в градовете Бургас, Берковица, Бяла Слатина, Варна, Велико Търново, Враца, Горна Оряховица, Долна Оряховица, Казанлък, Кюстендил, Ловеч, Любимец, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Първомай, Разград, Русе, Смолян, София, Стара Загора, Хасково, Червен бряг, Шумен, Ямбол.


Това е вторият протест на представителните бизнес съюзи срещу намеренията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да увеличи с 15-20% цената на тока за бизнеса. Преди месец хиляди фирми спряха работа за час. След това съвместно с правителството бяха договорени промени, които биха позволили цената да се запази, а решението беше отложено за 1 август. Сега, според представителите на четирите организации договорките не са спазени. Затова те настояват за замразяване на цената до края на годината. 
В София протестът се предвижда да премине под формата на шествие, което ще потегли от 11 ч. от сградата на Министерския съвет към Комисията за енергийно и водно регулиране в съседство, където ще престои около 20 минути. Оттам протестиращите ще преминат по  маршрута: бул. "Княз Александър Дондуков", ул. "Г.С.Раковски", бул. "Цар Освободител" до сградата на Народно събрание. След престой пред парламента за около 30 минути протестиращите ще се върнат пред Министерския съвет.


Подготвените от организаторите лозунги, които могат да се свалят от специално създаден сайт, са: ЗА РЕФОРМИ В ЕНЕРГЕТИКАТА, "ДА" НА РЕФОРМИТЕ! "НЕ" НА КРАЖБИТЕ!,  (…име на предприятие…) НЯМА ДА ПЛАЩА ЗА КРАЖБИТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА!,  СПИРАМЕ РАБОТА ДНЕС, ЗА ДА НЕ ЗАТВОРИМ ИЗЦЯЛО УТРЕ!, НЕЗАВИСИМА КЕВР НЕ ОЗНАЧАВА БЕЗОТГОВОРНА КЕВР!, СПРЕТЕ ГРАБЕЖА! ПРОМЕНЕТЕ ДОГОВОРИТЕ С АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ!, СПРЕТЕ НЕЗАКОННИТЕ ВЕИ!, КЕВР, НЕ УБИВАЙ ИКОНОМИКАТА!


Проявата се подкрепя от синдикатите, но не и от целия бизнес. Компаниите и бизнес съюзите в енергетиката, част от които са членове на представителните работодателски съюзи, вече възразиха срещу поредното отлагане, което според тях ще е катастрофално за вече дисбалансираната електроенергийна система.


Вчера премиерът Бойко Борисов предположи, че токът няма да поскъпне от 1 август след предприетите мерки, но и призова за компромиси. 

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Грабить награбленное дозволялось не всем.
  Да грабите ограбеното – такъв е призивът на комунистите по целия свят. За тях всяко материално състояние е придобито чрез… ограбване. Понеже никога не са се трудили, даже не допускат, че хората могат да постигнат благосъстояние с работа – всекидневна, разумна, упорита, продължаваща с поколения. За духовно изобщо не се сещат и не приказват извън собствената си представа за някакъв „нов социалистически човек“. „Хармонично развитата личност“, която сътвориха, се оказа практическия изпълнител на девиза им – грабител и то от най-мащабна проба.
  „Болшевиките никога не са криели криминално-крадливата същност на своя преврат. „Грабете награбеното!“ – призив, толкова скъп на руското подземие, което реши, че е ударил часът, да се възползва от придобитото от другите. Но станала грешка. Болшевиките изобщо не възнамерявали да разделят плячката с когото и да било. Съгласно искането на Илич разстрелваха на място мародерите и всички останали, работещи съвсем сами и за себе си. Да се граби награбеното се позволяваше само на онези, които са „с нас“ и „за нас“. В такива случаи вождът гледаше през пръсти, ако, видите ли, златцето или паричките, или някакви ценности, озовали се в задгранични банки, залепваха за ръцете на „безкористните“ болшевишки вождове. По мнението на вожда въобще не беше необходимо да се крият. Само онези, които губеха чувство за мярка, понасяха наказание.“

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2557 Весело

  ББ вчера предположил, че токът няма да поскъпва, а днес КОЙ ще предположи с колко "отчетни" пари ще се бръкнат работодателите за спонтанното шествие? Бая народ ще се размотава в жегата без да е наясно на ЧИЙ се покланя!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 578 Любопитно

  До коментар [#2] от "ЗаНи3А":

  И на кой се покланя?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  НЕЗАВИСИМА КЕВР НЕ ОЗНАЧАВА БЕЗОТГОВОРНА КЕВР!, СПРЕТЕ ГРАБЕЖА! ПРОМЕНЕТЕ ДОГОВОРИТЕ С АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ!, СПРЕТЕ НЕЗАКОННИТЕ ВЕИ!, КЕВР, НЕ УБИВАЙ ИКОНОМИКАТА!Другарки и другари родни бизнесмени и синдикални лапачи.КЕВР не може да спира или променя никакви договори защото не ги е сключвала.Други държавни органи са сключвали и сключват тези договори.Мишената ви не е правилно избрана.

 5. 5 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Протест докато не изкарат фирмите на пазара!!!

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3207 Любопитно

  Нямаше ли да е по-лесно всичките тези фирми
  да искат да купуват ток ДИРЕКТНО от
  ЧЕРВЕНИТЕ ФИРМИ ПРЕКУПВАЧИ
  като тези на КАДИЕВИ и ОВЧАРОВИ
  които ПРОДАВАТ ТОК зад граница
  НА ПО-НИСКИ ЦЕНИ ОТ ТЕЗИ
  КОИТО ПЛАЩАТ БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  [quote#4:"chicago514"]Мишената ви не е правилно избрана.
  [/quote]
  Много правилно си е избрана
  Зер Флашките КРЕМЪЛклийки са го написали
  Но най-натрапливото е това повтаряне
  до втръсване за АМЕРИКАНСКИТЕ централи
  Оказа се че са централи на КОВАЧКИ
  И ТАКИВА КАТО НЕГО
  Флашките КРЕМЪЛклийки повтарят
  до втръсване мантрата за АМЕРИКАНСКИТЕ
  централи

 8. 8 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ще подкрепя протеста и пладнешкия обир.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Тия искат да фалират НЕК и да го приватизират за сметка на Раша!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  [quote#8:"arcanum"]Ще подкрепя протеста и пладнешкия обир. [/quote]
  Пладнешки обир ще е, ако не поскъпне тока! Тогава същите тези ще купят НЕК за 1 рубла!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  КЕВР е дълбоко порочна и безсмислена структура. Защо държавата трябва да храни 130 чиновници, които отгоре на всичкото създават хаос. Много по-добра работа може да свърши свободният пазар.

 12. 12 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":

  Гербер , не ти се отдава мисленето , заради вашата тъпотия много страдат вземете се в ръце.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":

  Кому е нужен НЕК? Една паразитна холдингова структура от късносоциалистически тип. Има си отделни дружества. Излизат на пазара и се борят за клиенти. Който оцелее - оцелее.

 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  [quote#12:"Tru Soulja"]Гербер , не ти се отдава мисленето , заради вашата тъпотия много страдат вземете се в ръце.[/quote]
  Нали вие забъркахте тая каша с тока! Веднъж крадете от централите, втори път крадете от доставките на горива и трети път крадете от продажбата на тока! Справка-Кадиев, Овчаров, Ковачки и мн. други! И искате да продължите да крадете и държавата да плаща! Ще плащате 5% данък, че пушек ще се вдига! И токът ВИ ще поскъпва! Няма да ви се размине!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  [quote#13:"Lemmy"]Кому е нужен НЕК? Една паразитна холдингова структура от късносоциалистически тип. Има си отделни дружества. Излизат на пазара и се борят за клиенти. Който оцелее - оцелее.[/quote]
  С тебе съм напълно съгласен!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 578 Весело

  До коментар [#14] от "lz2":

  Нали и твоят ток ще поскъпне бе , на кой ги разправяш тия в единия коментар страдаш , че руснаците ще купят НЕК , после се съгласяваш с човека , че НЕК не ни е нужен.Да не страдаш от параноидна шизофрения?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 17. 17 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  Ощетените бизнес групировки заедно с т.нар. профсъюзи в борба за кокала пратив облагодетелстваните бизнес групировки и чиновниците.
  Хвани едните, млати с тях другите.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  [quote#16:"Tru Soulja"]Нали и твоят ток ще поскъпне бе , на кой ги разправяш тия в единия коментар страдаш , че руснаците ще купят НЕК , после се съгласяваш с човека , че НЕК не ни е нужен.Да не страдаш от параноидна шизофрения?[/quote]
  Моят ток ще поскъпне малко! Работодателите протестират срещу поскъпването на ТЕХНИЯ нок с 20%, а не срещу поскъпването на моя! Тава комунистите сте си таковали мамата! Всичко извъртате без грам логика! И какво общо има нуждата от НЕК с купуването от руснаците? ЗАДЪЛЖЕНИЯТА на НЕК имат общо! А от НЕК няма особена нужда! Ама какво да обяснявам на потомствени чугуни!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на martin_penev
  martin_penev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Работодатели на протест? От това по-конфузно е само управлението на страната. Очакваме от работодателите бизнес решения, а не протестърски, подкрепени от синдикатите. Как само звучи! Синдикатите подкрепят работодателите в протеста... Работодателите, в предприятията, имат мощности, които могат да им произвеждат и тока, след неголеми инвестиции. А ако търсят бързо решение - да наемат загробената от ЧЕЗ ТЕЦ Варна и да си правят ток за собствените предприятия. Това ще е принос в либерализирането на пазара, а не свирките пред институциите.

 21. 21 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#66] от "Darth Plagueis":

  Какъв дълг на кой е този дълг?Какво ще стане ако НЕК фалира?НЕК е само посредник и да фалира нищо няма да стане централите ще продължат да си произвеждат ток...

  Виж какви съм ги писал вчера , а виж ти какво си писал
  [quote#10:"lz2"]Пладнешки обир ще е, ако не поскъпне тока! Тогава същите тези ще купят НЕК за 1 рубла![/quote]

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 22. 22 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  До коментар [#3] от "Tru Soulja":

  Лошото е, че и ТЕ не знаят на КОГО се кланят. Ааа, правят го към този, който извади по-голям, паричен обем де! А, законът се измисля, прави и прилага от тези, които професионално и справедливо се грижат за хората и държавата. На книга естествено и пред ЕС, иначе всички призовани, под всички знамена, се командорят първосигнално и по принуда.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 23. 23 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Слушам тази сутрин по Хоризонт интервю със собственика на "Свилоцел", който 5 минути говореше как увеличението на тока щяло да унищожи икономиката, предприятието му, как едва ли не щял да фалира. Как и самият той искал да произвежда ток от биомасата на Свилоцел и да го продава на НЕК, обаче с години го бавели и не му позволявали да се включи.
  А в края на интервюто разговорът се извъртя в друга посока - ЧЕ ЛЕТЕНЕТО МУ В КОСМОСА СЕ ОТЛАГАЛО.... Да!!! Човекът, който едвам връзва двата края и сега с това поскъпване на тока може да фалира, още през 2006 година си предплатил полет в космоса... обаче сега нещо програмата била замразена и щели да му върнат парите - и за това се пооплака.
  Е как да не го жалиш този за поскъпването на тока, а? Направо сърцето ми се къса!
  Ей КЕВР, моля ви, не му вдигайте тока, че няма да има пари за втори и трети полет в космоса, като ги възстановят след време!

 24. 24 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Няма причина цената на тока да бъде вдигана, освен интересите на енергийните олигарси.

  Народът най-накрая трябва да разбере кой стои зад производството на ток от фотоволтаици и нови ВЕИ и кой настоява за промяна на цената на тока.

 25. 25 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 578 Весело

  До коментар [#23] от "cristo_n":

  То това беше целта де...да ви настроят срещу бизнеса и вие нали сте си герберчета се радвате , че ще има безработни хора и фалирали предприятия.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 26. 26 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално


  Мафията плаче !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 27. 27 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Това същия бизнес ли е ,който кара коли за по 100 бона,плаща минимални осигуровки ,заплатите са ниски ,лъжат държавата с ДДС и куп други неща ..

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 28. 28 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#25] от "Tru Soulja":
  Не, няма да има фалирали предприятия, просто босовете на едрия бизнес, няма да си сменят Мрецедесите на 3 години, а на 4 - това е! Ама ти си достатъчно тъпо парче, че да го разбереш!

 29. 29 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 578 Весело

  До коментар [#26] от "niksan1":

  Защо да плаче като парите от тия 20% отиват в нея?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 30. 30 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1963 Любопитно

  [quote#20:"martin_penev"]Очакваме от работодателите бизнес решения, а не протестърски, подкрепени от синдикатите. [/quote]
  А не те ли е страх от бизнес решенията? Примерно да затворят производствата (тези дето са на ръба), а при останалите да съкращават работни места, които са "на ръба" и разходите за енергия ще ги бутнат. Всъщност ако намалеят предприятията, то кинтите по договорите за изкупуване на ел.енергия ще трябва да дойдат от бюджета (онова същото място, дето дава кинти за здравеопазване, пенсии, образование, социални помощи и такива неща). Искам всички, подписвали проектодоговорите за ВЕИ и обещавали дългосрочно изкупуване да се изправят пред ЕС прокуратура и без имунитет. От там е проблема с цената на ел.енергията, от схемите за източване на държавата. Ел.енергията за фирмите трябва да се вдига плавно, за да имат време фирмите да си изплатят заемите по машините и да си купят нови, по енерго-ефективни машини. Иначе просто ще ги изхвърлят от бизнеса, заедно с работниците им. Малко логика и ще тръгнат нещата, въпреки че са тотално загробени от социалистите и другите клептомани.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 31. 31 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#28] от "cristo_n":

  Както казах това им беше целта да ви настроят срещу бизнеса , като гледам са успели...

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 32. 32 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Ние сме уникална икономика, в която заради разни крадци и далавераджии се затриват малкот осотанали конкурентни предприятия. Матрляът мълчи - а какво го чака като свършат парите съвсем?

 33. 33 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#28] от "cristo_n":

  Този, който е свикнал да сменя мерцедесите си през 2-3 години надали ще спре да го прави. По-скоро ще вдигнат цените на стоките и услугите, вследствие на което народът ще изреве. Но понеже е спящ и тотално дезинтересиран от собствената си съдба, и този трик на енергийната мафия ще мине.

  Ех, защо поне малко не приличахме на гърците, които на наше място отдавна да бяха излезли на улицата!

 34. 34 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Не съм съгласна с протестиращите!
  Тези работодатели трябва да направят производствата си енергоспестяващи и тогава да претендират за цените на тока!

  Tony
 35. 35 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Не съм съгласна с протестиращите!
  Тези работодатели трябва да направят производствата си енергоспестяващи и тогава да претендират за цените на тока!

  Tony
 36. 36 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Много странно защо матрлът мълчи сега когато вдигат цените на тока за да плащат на разни ВЕИ - разбойници? Защото се плаща на ВЕИ и защо всички министри и повечето депутати са собственици на ВЕИ?

 37. 37 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#34] от "Free person":

  Ти сериозно ли?или си трол?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 38. 38 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#28] от "cristo_n":

  Да а тези босове на предприятия са точно тези предпричтия коит оизкрават пари за разлика от босовете на ВЕИ които са търтеи и далавераджии.

 39. 39 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#36] от "sqrt":

  щото е глупав , настроиха го срещу бизнеса и иска всички да са бедни като него , вместо да вървим в обратна посока да забогатяваме ние още си правим мръсно един на друг вместо да се обединим , колегата по-горе го е казал трябваше да сме като гърците и всички да излезем на улицата.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 40. 40 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  смешния "бизнес" реве и се сравнява с Европа... да, ама и след увеличението на тока цените тук пак ще са по-ниски от европейските... а бизнеса защо нищо не казва за заплатите? кога мисли да ги вдигне? що не ги сравнява с Европа? а забравих - колите, яхтите, мутресите са по-важни от хората, дето им работят

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 41. 41 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 744 Любопитно

  До коментар [#30] от "gost22":

  Значи като се вдигне цената на тока,бизнесмените ще намалят производство,персонал и даже ще закриват производства?Интересно?Спирам работа защото тока ми е скъп и по този начин нямам загуба?Интересно!!!Аз няма да работя,ама и работниците няма да работят.А договорите как ще се изпълняват?Защото доколкото си спомням държавната планова икономика с осигурени пазари отиде в историята.

 42. 42 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  [quote#21:"Tru Soulja"]Какъв дълг на кой е този дълг?Какво ще стане ако НЕК фалира?НЕК е само посредник и да фалира нищо няма да стане централите ще продължат да си произвеждат ток... [/quote]
  НЕК е принципал бе чугун! Ако фалира НЕК, фалират държавните ТЕЦ, АЕЦ, електропреностната мрежа, подстанциите, ВЕЦ и други! Ти май не си чувал нищо за енергетика, ама коментираш! НЕК трябва да си плати борчовете, които ВИЕ и натресохте с Белене, Цанков камък, с цената на тока при Орешарски и да се разтури! Иначе борчовете ще отидат при тези ЕЦ, които и грам вина нямат за тях!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 43. 43 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#42] от "lz2":

  Съгласен,но смятам,че енергийният холдинг е една излишна структура.Със създаването му се получи окрупняване по социалистически.

 44. 44 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#42] от "lz2":

  оф не ми обяснявай ти си герберче , щото аз имам решение , а вие искате да вдигате цените и предприятия ще фалират , щото сте прости и некадърни.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 45. 45 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  Айдеее.....................
  "десните" читатели на дневник, които бълваха змии и гущери за това как трябва да се ограби Гърция....
  Същите умници сега нямат нищо против да се съсипе и българския бизнес. От къде идват заплатите Ви бе? На вашите роднини, познати? Нали тези хора им дават възможност да работят. Знаете ли какво е 20% увеличение на тока?
  При любимите Ви немци може да заминавате, те ще Ви оправят.
  И дори Вие да имате работа, мислете за 500 000 - те хиляди безработни.....

  Любовта ще спаси света!!!
 46. 46 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#30] от "gost22":

  Спориш с глупаци още не са се събудили.Не гледат собствения си интерес , а чуждия.Гнус ме е от такива слуги и боклуци.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 47. 47 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#14] от "lz2":

  А защо другарю не либерализирате пазара и не създададете енергийна борса................нека пазарът и търсенето и предлагането да определят цената......................или това ще развали далаверите на комунягите и тиквата/далаверите на цветито с Веитата ?
  Или както винаги тиквата е само по оправданията и нищо правенето ?

 48. 48 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  [quote#45:"hope"]Същите умници сега нямат нищо против да се съсипе и българския бизнес. [/quote]
  Щом българският бизнес се е довел до там, че 20% вдигане на тока ще го фалира, то ТОЙ ЩЕ ФАЛИРА И БЕЗ ТОКА! Айде стига комунистически глупости!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  За последния регулаторен период от 1 юли, 2014 г. до 30 юни, 2015 г. КЕВР е определила следните изкупни цени на енергията:

  - от АЕЦ - 2,97 ст/kWh (това е средно претеглена цена);

  - от ТЕЦ МИ-2 - 6,8 ст/kWh;
  - топлофикационни и заводски централи - от 9 до 28,5 ст./кWh;
  - от малки ВЕЦ - до 23,7 ст./кWh;
  - от вятърни централи - до 13,8 ст./кWh;
  - малки фотоволтаични централи - до 22 ст./кWh;
  - централи на битови отпадъци - до 25 ст./кWh;
  - централи на биомаса - до 45,3 ст./кWh и т.н.

 50. 50 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 577 Неутрално

  веднага контрапротест.
  тея работодатели вместо
  да са иновативни, да правят
  висока добавена стойност
  те тръгнали да се жалват, че
  печалбата им няма да бъде 500 процента,
  а 400.
  не протестират дребните фирми. те работят
  и оцеляват.
  ковачки преди да протестира да му бъде затворен
  бобов дол заради сероотчистките,
  които разболяват хората.
  тъпи, нагли, алчни мафиоти.

 51. 51 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 578 Неутрално

  И в крайна сметка никой не каза защо трябва да се увеличи цената на тока?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 52. 52 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  До коментар [#48] от "lz2":

  Нещо се бъркаш, тока не се използва само за осветление. Една баничарница плаща 3-4000 ток на месец с един конвектомат. Я сметни колко точно ще и струма увеличението. После, защо заплатите били по 500лв.. По-големите производители са на газ. Тук ще ударят многото малки фирми.

  Любовта ще спаси света!!!
 53. 53 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  До коментар [#50] от "mihail_p":

  А ти си прост, нагъл и необразован работник.

  Любовта ще спаси света!!!
 54. 54 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2364 Весело

  [quote#20:"martin_penev"]Работодатели на протест?[/quote]

  Обедняват милите! Трябва да сменят Бентли с Мерцедес, Чесна с мижав хеликоптер, дето може да падне в Черно море, а и ред други жизненонеобходими неща. Каква мизерия само, нямам думи!

 55. 55 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#53] от "hope":

  който пак пита, защо все
  са ви виновни веи, америка,
  и т.н. а не първанов с налетите
  2 милиарда в кредити на НЕК.
  нещо само глупости приказваш.

 56. 56 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#33:"faraon"]Ех, защо поне малко не приличахме на гърците[/quote] ГЛУПАК!

 57. 57 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1963 Любопитно

  До коментар [#41] от "gobay":

  Когато себестойността надскочи възможностите (или те направи неконкурентен) е все едно дали ще затвориш на момента или ще си изпълниш договорите и после ще затвориш — работниците отиват на борсата и в двата случая... Отделно, че може да прехвърлят договорите на друг производител... в друга държава.

  Когато вдигаш рязко цената на енергията, труда или някоя от суровините, то вдигаш себестойността на продукцията, а от там се прецакват конкурентноспособността. Изходите са кофти за масовия работник щото или затваряш (ако си на ръба или нямаш възможност за кредити и иновации), или купуваш технология с по-висока енергийна ефективност, а такива технологии обикновено правят голяма част от персонала излишен...
  И въобще не става дума за планова икономика, а за начина по който се вдигат цените — рязко или плавно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 58. 58 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#57] от "gost22":

  А когато намалиш процента на печалбата си какво става?

 59. 59 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2364 Разстроено

  [quote#58:"gobay"]А когато намалиш процента на печалбата си какво става? [/quote]

  Ужас! Да намалиш процента на печалбата ми?!... Ми тогава стачка, стачка, стачка!!!

 60. 60 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1963 Весело

  [quote#58:"gobay"]А когато намалиш процента на печалбата си какво става?[/quote]
  Ми става безсмислено да трошиш нерви и пращаш кинтите в банка (лихвата също е печалба), а работниците на борсата.
  Ама сериозно ли питаш за такива неща? Я намери някой ЕТ, дето се е върнал на заплата да ти обясни нагледно колко са разходите на нерви и време и какво би ги компенсирало...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 61. 61 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#58] от "gobay":

  Слагаш ги на лихва в банката/купуваш имот и го даваш под наем/играеш на борсата/купуваш правителствени бондове и си живееш от лихвата.
  Ако нямаш някакъв минимум процент на възвращаемост,който да опрадвама целият труд/нерви/разправии/бумащина.................избираш горния вариант.

 62. 62 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  До коментар [#55] от "mihail_p":
  Рентабилността на американските вец-ове е 45%, това може да се третира от европейското законодателство като държавна помощ, която е забранена. Не може с държавен договор да гарантираш такава печалба. Може да са били изгодни някога преди 20 години държавата беше във фалит и Костов ги е подписал. В никакъв случай не го обвинявам, но всеки договор може да се преразгледа, щом не е изгоден на едната страна.

  Любовта ще спаси света!!!
 63. 63 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#62] от "hope":
  А другата страна може да съди държавата, че иска да променя условията по сключен вече договор...
  Всъщност, аз разбирам и одобрявам искането на индустриалците за преразглеждане на договорите с американските ТЕЦ-ове (те не са най-големият проблем), малките ВЕЦ-ове, фотоволтаиците и вятърните централи, обаче кой ще плати обезщетенията от загубените съдебни дела на НЕК за едностранно променините договори? А такива дела ще се водят, че даже и до международен съд ще стигнат! И обезщетенията, които ще трябва държавата чрез НЕК да плати са стотици милиони. Така че може на индустриалците да се предложи нещо такова - те събират 200-300 млн. евро в един фонд и държавата разваля договорите с тези електроцентрали и съответно тока става евтин. После самите организации на индустриалците наемат адвокати (а те имат добри адвокати!!!) и защитават НЕК и държавата. Ако обаче загубят делата, то обезщетенията ще бъдат от този фонд! Хайде сега да ги видим!
  Това, което те искат е същото, все едно държавата сега да преразгледа договорите за приватизация, с които големите индустриалци лапнаха социалистическите предприятия за смешни пари и така държавата да им ги вземе. Същото е!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK