"Галъп": Декадата на ромското включване постигна изключване

Отрицателното отношение изглежда дори още по-значимо в по-големите населени места, защото там ромските общности живеят в гета, а това буди неприязън.

© Цветелина Белутова, Капитал

Отрицателното отношение изглежда дори още по-значимо в по-големите населени места, защото там ромските общности живеят в гета, а това буди неприязън.Откъсването на ромите от останалата част от обществото изглежда застрашително. Негативното отношение към тях не е индивидуално или повлияно само от лични преживявания, а е групово и принципно. Това сочат данните от национално представително проучване на "Галъп интернешънъл болкан", резултатите от което са изпратени до медиите.  


Въпросите са зададени между 26 юни и 2 юли на 1011 пълнолетни български граждани в цялата страна по повод събитията в Гърмен и Орландовци. Социолозите коментират, че напрежението в двете места определено се е отразило върху резултатите, но смятат, че и в по-спокойна обстановка изводите щяха да бъдат подобни.  


70% от анкетираните са заявили, че не биха гласували за компетентен и честен кандидат от подкрепяна 
от тях партия, ако е ром, едва 18% биха го подкрепили. 
Същото е разделението - 70% против, а 20% "за" и при останалите въпроси от същия порядък: "да имате ръководител ром", "началникът на полицейското управление да е ром", "офицер от армията да е ром", "вицепрезидентът на България да е ром". При подобни въпроси, зададени в средата на 90-те години на миналия век, отрицанието към ромите изглежда по-ниско в сравнение със сегашния момент, припомнят социолозите. 


Още по-изразени са отрицателните нагласи в личната сфера. Например на въпроса биха ли се оженили за ром, само 9% отговарят положително, докато 85% отговарят отрицателно. Сред етническите българи само 4% заявяват, че биха сключили брак с представител на ромското малцинство. И при турците делът остава много нисък – само 6%.


Като цяло, отношението към ромите не се влияе видимо от степента на образование, коментират авторите на изследването. То показва, че висшистите не са по-толерантни от среднистите. По-малко е отрицанието сред групите с основно и по-ниско образование, но обяснението на социолозите е, че именно в тази образователна група попадат немалко роми. 


Отрицателното отношение изглежда дори още по-значимо в по-големите населени места, защото там ромските общности живеят в гета, а това буди неприязън. Гетата създават и усещане за привилегированост пред закона, което е допълнителен фактор за отрицателните нагласи, коментират социолозите. 


Партийните различия също не влияят съществено върху нагласите, е друг извод от изследването. Сред привържениците на ДПС преобладава неблагосклонното отношение към ромите, каквото е то сред етническите турци. 


В същото време 77% казват, че на са пострадали лично от ром,  а близо половината имат познати роми, с които са в нормални, добри отношения. 


Отношението към ромите се споделя като цяло, а не толкова заради конкретни лични негативни преживявания. Нещо повече: групите, за които може да се смята, че нямат толкова пряк досег с роми, каквито са висшистите, например, проявяват и повече признаци на отрицание. Това е допълнително свидетелство за потенциалната величина на отчуждението на ромите спрямо останалите етнически и социални групи в страната и за траен културен разрив, коментира "Галъп".  


Над 60% от хората споделят мнението, че ромите не могат да се интегрират дори и при усилия от страна на държавата. Тук според авторите на проучването вероятно се проявява двойно недоверие – към ромските общности, но и към потенциала на институциите и политиците да се справят с проблема. Над половината от хората споделят мнението, че политиците нарочно предизвикват проблемите между българи и роми, а  27% не са съгласни с това.


Три четвърти са съгласни с твърдението "Циганите са оставени да си мислят, че имат само права", 13% са на обратното мнение. Отново в столицата делът на съгласните с това твърдение е най-висок, доближаващ 9 от 10 души. 


Общо е и убеждението в неефективността на различните програми за интеграция - 57% споделят мнението, че "почти всички пари по програмите за подпомагане на цигани у нас се крадат", 30% не знаят, а само 13% не са съгласни.


Една четвърт са съгласни с крайното твърдение, че "най-добре би било всички цигани да бъдат изгонени от България". 


Създава се усещането, че извън самите ромски общности навсякъде преобладава недоверието към ромите. Това е симптом на устойчиво обществено изключване, в следващ етап може да доведе и до нови напрежения, пердупреждава "Галъп". 


Редовното изследване на "Галъп интернешънъл болкан" е проведено от 26 юни до 2 юли 2015 г., представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 1011 пълнолетни българи чрез пряко интервю и е независимо от финасиране. Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на "Галъп интернешънъл" в България от 1992 г. насам.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Както се казва-От както циганите станаха роми,циганизацията в България се увеличи.

 3. 3 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Стига с тоя ром, ще се напиете.
  Аз пък ще ви кажа, че съм участвал в конкурс, на който първи се класира кандидат от същия етнос. Просто беше отговорил най-правилно от всички и взе едно от местата.
  Те така, за кадърните и можещите път се намира.
  Ако не учиш и не четеш пък просто няма как да станеш нито министър, нито офицер, шеф на РПУ или да заемеш каквато и да е началническа длъжност.
  И стига с тази дискриминация, Галъп.
  И в Англия шефовете на банки обикновено са с бял цвят на кожата, ама казват, че е заради знанията и уменията, които имат.
  Нали.

 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 909 Весело

  Толкова можеше Деди по темата "ромско включване ", толкова направи човека, какво искате повече??
  Някой да е очаквал чудеса?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на shepprd
  shepprd
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Как да интегрираш хора които не искат да се интегрират?

 6. 6 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 664 Неутрално

  "Социолозите коментират, че напрежението в двете места определено се е отразило върху резултатите, но смятат, че и в по-спокойна обстановка изводите щяха да бъдат подобни. "

  "Смятат" е малко несериозна думичка когато става дума за сериозен анализ на общетвените настроения, но пък успява да акумулира напрежение, което винаги се е целяло тук.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 7. 7 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 474 Любопитно

  Не е точно така, в тока и водата са "включени" много добре.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 8. 8 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1068 Весело

  И къде трябва да се включат?!?!? Някой да ги е изключил?
  Във всичко що е "на хляба мекото" са се включили, за другото става само насила!

 9. 9 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 664 Неутрално

  "Социолозите коментират, че напрежението в двете места определено се е отразило върху резултатите, но смятат, че и в по-спокойна обстановка изводите щяха да бъдат подобни. "

  Това е уникално тъпо, целящо създаване на напрежение изречение.

  "Намокрих се, защото валеше дъжд, но смятам, че даже и да грееше слънце пак щях да се намокря!!

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 10. 10 Профил на Ivan Batchvarov
  Ivan Batchvarov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Гетата създават и усещане за привилегированост пред закона"

  Наистина ли? И как така? Истината е, че циганите имат много по-малко права от нас. Знам за не един случай на насилие над роми, който се потулва и не се разследва.

 11. 11 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#4:"boby1945"]Отговор


  Толкова можеше Деди по темата[/quote]
  Къде го чукаш, къде се пука?
  Явно цялото ви мислене е такова.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 12. 12 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 951 Любопитно

  Ако можеше да се включват "со малко кютек" - да ги включваме!

  Само, че ми покажете държава, където циганите са се интегрирали!

  (Генерал Артигас (Уругвай) е интегрирал местните много добре!)

  Да разлая троловете!!
 13. 13 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Защо Ромите са добре интегрирани в Америка но не и в Европа и България? Защото в Америка имат свободен пазар на труда и никаква намеса на правителството под формата на така наречени социални помощи и т.н. Единственият начин по които хората могат да се интегрират в едно обществно е чрез свободен пазар на труда, това е доказан факт, доказан факт е че начина по които в Европа и БГ правителството се опитва насилствено да интегрира малцинства НЕработи. Социални помощи и правителствени програми НЕработят, единственият начин които доказано работи е отворен и свободен пазар на труда чрез които всеки се интегрира. Дори и когато мразиш съседа си искаш да търгуваш с него. Пазара на труда прави възможно хора които иначе може да се мразят да работят заедно.

 14. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  За 10 години бяха потрошени много пари, някои разбогатяха чрез различни финансови схеми за източване на пари от фондациите даващи пари за проекта, полза никаква или нищожна.....

 15. 15 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Интересно - след като очевидно всички не харесват ромляните без значение от това дали запитаните са: образовани, необразовани, мъже, жени, хетеро, хомо, граждани, селяни, работещи безработни - това какво им говори на тия от галъп? Къде е проблемът - в хората, които не харесват ромите или в самите роми? Да си зададат въпроса що същите тия хора биха отговорили различно ако ги питаш за турци, арменци, гърци? Предвид историческото ни минало с турция (тогава османската империя) не е ли странно, че българите имат много по-малко против турците в страната отколкото против циганите които поне официално не са ни поробвали за 5 века и от чието робство да сме се освободили в близкото минало? Що така толкова не харесваме ромляните?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 16. 16 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Бъчваров, ти знаеш за един случай, а пък аз знаеш ли колко случаи знам за потулени случай на циганско насилие над българи?! По селата кражби с взлом и откраднати вещи за под 300 лева не се разследват. Ти виждал ли си контрольори да свалят цигани от влак или автобус за това, че са без билет?

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 17. 17 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#13] от "happystory":

  и кво викаш - ромите в америка са по-добре интегрирани от негрите (айде - афроамериканците) в америка ли? да не бъркаш ромите в америка братчедите им от индия?

  П.С - наскоро се попиках от смях като по наша телевизия обясняваха как някакъв светлокож (очевидно опитваха да избегнат думата бял - щото бял си е точно толкова расистко колкото черен или негър) разстрелял хора в някакво кино в сащ. (не се смях на това, че ги е разстрелял, а на това, че го наричат светлокож - сефте чувам тоя израз - аз ако бях на светлокожия щях да се обидя

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 18. 18 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 571 Гневно

  До коментар [#4] от "boby1945":

  Деди е можел да направи чудеса по отношение на циганския въпрос и популация използвайки тоталитарната машина, вместо това той я е насочил срещу българското население!

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 19. 19 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#15] от "bludniq_sin":

  Абсолютно подкрепям! Българинът не е расист! Показва го това, че освен циганите всички други етноси са интегрирани в обществото и имат същото негативно отношение към циганите както българите. Защото това е негативно отношение плод на циганският паразитизъм. Турците опъват каиша като нас плащат данъци и такси а циганите не споделят отговорностите а само правата.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 20. 20 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Този отговор и неговият въпрос са доста неуместни: "70% от анкетираните са заявили, че не биха гласували за компетентен и честен кандидат от подкрепяна
  от тях партия, ако е ром, едва 18% биха го подкрепили". Само депесетата гласуват етнически, аз и останалите граждани не гласуваме в зависимост от етноса на кандидата, а в зависимост от компетенциите и образоваността му. Етническо гласуване у нас не е имало никога преди ДПС-то да го въведе и употреби.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9092 Неутрално

  Това зависи само от тях.Насила можеш да вземеш,насила не можеш да дадеш.

 22. 22 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ivan Batchvarov":

  [quote#10:"Ivan Batchvarov"]Истината е, че циганите имат много по-малко права от нас[/quote]
  Вярваш ли си на тая глупост, която си написал?
  Подкрепи я поне с един пример.

 23. 23 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#18] от "Consumer":

  Деди едва си спастри имотеца, човека, бидейки 8 години на власт, ти го караш чудеса да прави....

  По темата цигани чудеса напри ТАТО. По негово време циганите бяха по ниски от тревата .... на практика нямаше "цигански въпрос".....

  По принцип решаването на "циганския въпрос" е извън възможностите на власт упражнявана от реститути, какъвто е случая у нас от 1989 насам...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 24. 24 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Отговорите на подобен тип въпроси - дали ром може да е президент, офицер, съпруг(а) и т.н. много категорично доказват, че не става дума за "справедливост пред закона" а за първичен, гнусен расизъм.

 25. 25 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Трябва да си уважаваме ромите. Те ще са тези които ще плащат пенсиите на всички щоито са под 50 годишни в България. Проста справка в демографията и раждаемостта по етноси.

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 26. 26 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#22] от "marker":

  Много лесен въпрос: Нямат право да си плащат тока и водата, затова и не ги плащат.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 27. 27 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ivan Batchvarov":

  Я да видим кои са по-малкото права:
  -Право на незаконно обитаване на жилище
  -Право на строеж на незаконни постройки
  -Право общината да те настани в общинско жилище след разрушаване на незаконната постройка.
  -Право на отказ от правосъдие за кражби под 300 лв.
  -Право на безплатно медицинско обслужване на неосигурени цигани/роми, йерлии, кардараши.../
  -Право на отказ от правосъдие за педофилия, съжителство с малолетни и непълнолетни.
  -Право на покупко-продажба на булки в 21 век.

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 28. 28 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#26] от "boby1945":

  С чиста съвест ти слагам "+"

 29. 29 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  То вече ще приключи и десетилетието на "гръцкото включване". И резултата е както при циганите. Всички ги намразиха! Защо така с тия включвания...........

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 30. 30 Профил на novalis
  novalis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Вън циганите от България. Как да не ги мразиш като за две години три пъти са влизали в двора на дома ми да крадат. Единия се оказа пуснат в отпуска от затвора, а другите още ги търсят.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Пак някаква кампания е подета - в съседна статия БХК ни обяснява как полицията биела предимно цигани, тук пък плачат, че не сме ги били интегрирали.

  Циганите не могат да бъдат интегрирани, защото не искат. Интеграцията ще им струва, на тях, доста скъпо - ще трябва да плащат данъци и осигуровки, ще трябва да плащат за ток и вода, ще трябва да се подчинят на същите закони. Тези неща те не ги искат. Това е ясно на всеки нормално мислещ човек, който е имал вземане-даване с цигани.

 32. 32 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 662 Неутрално

  За тези десет години държавата трябваше да се разправи с престъпните кланове из циганските общности и да натика водачите им в затвора.
  Същевременно трябваше да поощри образованието и социалните контакти и перспективите за работа на останалите (никак не малко) съвсем добросъвестни цигани.
  Вместо това държавата се сдуши с циганските барони, защото доставят доста гласове на изборите, а нормални избиратели не им останаха и така бетонира властта им в махалите. Даже им даде съвсем видимо власт над препитанието на хората по "социалните" програми.
  Безнаказаността на (вероятно малцинството като бройка) цигани-престъпници пък напълно изтри всякаква перспектива за нормална работа на останалите и (в съчетание с кризата и по принцип беднотията и сред българите) им отряза всякаква перспектива. Даже и да си учил, вече никой не предлага работа на циганин. Кажете ми тогава защо да пращат децата на училище?
  И така. Ще става все по зле, защото никой и не се кани да работи по тези проблеми.

 33. 33 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 645 Весело

  Поне всички сме съгласни, че проучването отразява действителността
  ...а интеграцията няма алтернатива, въпреки че изглежда невъзможна мисия. Това също го знаем всички.
  Личното ми мнение е че държавата трябва да помага на тези които искат да им се помогне, за да могат те да помогнат на други.
  Вместо да си поставяме за цел да интегираме 600 - 700 000 рома за 10 години, е по добре да помогнем на 1000 на година да се измъкнат от затворения кръг. Ама не изглежда мащабно и не могат да се трошат милиони

 34. 34 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#27:"mitko11"]-Право на отказ от правосъдие за кражби под 300 лв.
  [/quote]
  Тая пък глупост откъде я измислихте?Ако някой престъпник е рецидивист може да лежи в затвора и за кражба на стойност 10 лева.

 35. 35 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Безсмислени усилия и мъки, да интегрираш някой, който първо не иска и второ, ако е интегриран ще трябва да работи и плаща данъци. За какво тогава да се интегрира. Подхода трябва да е различен и еднакво справедлив за всички. Ако искат, искат, ако ли не, да мрат гладни. Да видим при такава алтернатива, няма ли да се интегрират бързо!

 36. 36 Профил на Омерзена оптимистка
  Омерзена оптимистка
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ох, пак ли за циганите ще говорим...
  Изводът: напъните за интеграция и милионите изсипани пари явно не дават резултат...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чужденец в собствената си държава.
 37. 37 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Включването ще се случи тогава, когато започнат да се спазват законите за всички и да се прилагат за всички с еднакъв аршин. По справедливо от това няма, а и по- работещо също.

  malart.blog.bg
 38. 38 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  По времето на Тодор Велики, наричан така заради неговият Втори златен век, циганите бяха интегрирани! Наистина на по-ниски нива, но определено бяха част от обществото. И тогава имаше гета, но от там сутрин излизаха работници и вечер се прибираха. Децата учеха поне до четвърти клас, който сега се равнява на бакалавър, а общо взето раждащи деца нямаше.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 39. 39 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#13] от "happystory":

  Много смислен коментар.
  Не разбирам защо са Ви писали толкова минуси?
  Ето от мен
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Със забележката, че имам приятели роми и с удоволствие бих приел в семейството дъщерята на моя приятел, едно много красиво, умно, образовано и възпитано момиче

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 40. 40 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#33] от "Big_Villager":

  Проблемът е социален, а не расов. И трябва да се решава като социален.

  Не само на искащите трябва държавата да помага, но и на децата, които няма как да знаят, а често и не могат да изразят желанието си за приобщаване. Децата са най-важни в работата по приобщаването, защото те са в състояние да разчупят модела на мизерно съществувание. Обаче те не бива да се отделят насила от родителите им. Налага се да се работи не само с децата, но и с родителите, за разберат каква е ползата ако децата им променят своя стил на живот (е, или поне да не пречат, ако не са убедени).

  Ето това е супер-трудно: без да откъсваш децата от средата им, да ги накараш първо да поискат да променят тази среда, второ да им покажеш реално изпълним път за такава промяна, трето да ги научиш какво реално може да се постигне, а не да очакват мед и масло, четвърто да са наясно каква е цената и какви са усилията, които трябва да положат.

  И ролевият модел е адски важен, а доста роми, постигнали социално признание, предпочитат да скрият произхода си от страх за дискриминация.

  То и аз искам да науча китайски, ама само с абстрактно искане не става. Трябва да съм наясно какви стъпки трябва да предприема, колко дълго ще трае обучението ми, какво реално мога да очаквам като резултат, колко ще ми струва това във време, пари, усилия и каква полза ще извлека, ако науча китайски.

 41. 41 Профил на arira_rari
  arira_rari
  Рейтинг: 463 Любопитно

  Няма такова нещо като български Галъп. В правния мир горецитираната агенциясе нарича „БОЛКАН БРИТИШ СОШЪЛ СЪРВЕЙС“ (ББСС) и е собственост на „кънчовците“. По този въпрос се е произнесъл и ВАС през 2010 г. Моля уважавайте съдебните решения.

 42. 42 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  70% от анкетираните са заявили, че не биха гласували за компетентен и честен кандидат от подкрепяна
  от тях партия, ако е ром, едва 18% биха го подкрепили.

  Доказва се повсеместният расизъм, който е присъщ на нашето общество. При това положение, няма как да има облекчаване на ситуацията. На ромите трябва да се дават много повече шансове, но, уви, ние им убиваме всякакъв мерак да се впишат в обществото. Не е лесно постоянно да те третират като втора ръка човек в собствената ти държава, но това го осъзнават много малка част от българите. Ромският проблем е една заслужена награда за жестокостта, тесногръдието и недалновидността на повечето българи.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 43. 43 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#23] от "boby1945":

  Тук грешката е изцяло моя, имах впредвид вашия Тато, по когото още леете сълзи.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 44. 44 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#38] от "др. Иванов":

  [quote#38:"др. Иванов"]По времето на Тодор Велики, наричан така заради неговият Втори златен век, циганите бяха интегрирани![/quote]

  Не бяха интегрирани, а просто бяха и те смачкани от системата, както всички останали. В една диктатура престъпността вирее много трудно, но това е защото самата политическа система е една организирана престъпна група, която убива конкуренцията безмилостно. Няма никакъв Тодор Велики, има Тодор Правешкия цървул, заради чието управление сега сме на тоя хал. Ако не вярваш какъв цървул е, пусни си някое негово видео - истинска трагедия и срам е за поколението ви, че сте го оставили да ви води за остена като добичета рекордно време.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 45. 45 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#44] от "stupid_american":

  Мене комунистите не са ме смачкали, тебе защо те смачкаха?
  Ако искаш аз ще ти кажа, бил си натегач, предполагащ, че е най-умният на земята и очакващ на 30 години да е министър на нещо си.
  Сега като го няма Тодор Велики на какво си министър?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 46. 46 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#40] от "luda_krava":

  Има социален проблем който се решава със социални помощи - да не умре някой от глад и да не краде..уж де.
  Има интеграционен проблем дето не се решава със социални помощи и не може да се помогне на всеки.
  Има и расов, нема кво да го увъртаме.

 47. 47 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  До коментар [#45] от "др. Иванов":

  Е как да те мачкат комунистите - то повече накъде?

 48. 48 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ако сте циганин бихте ли се интегрирали?
  Дават ви помощи и пари без да изискват нищо насреща!
  Ако сте част от обществото трябва да спазвате законите-например ако искате да строите законно ви трябват куп документи и пари!
  За да си прокарам ток и вода ми трябваха години-дайте пример за такива мъки изтърпени от живеещ в гетата?
  В гетата не важат законите на Република България-там не се събират данъци и такси смет,но има пътища,ток ,вода и сметоизвозване!

 49. 49 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 523 Неутрално

  "Сред етническите българи само 4% заявяват, че биха сключили брак с представител на ромското малцинство"

  Въпросът мисля,че умишлено е погрешно зададен.Защо не попитат :

  "Дали етнически българи биха сключили брак с някой с добри хигиенни навици,културен,възпитан,сравнително добре образован - без значение на етническа или религиозна принадлежност?"

  Процентът сигурно ще бъде близък до 96!Все си мисля,че "циганин" не е само етническо определение.В България е все повече нарицателно за точно определени навици и манталитет.Защо ли?

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 50. 50 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Имаше някакво вкючване на някои си,имаше едни пари, купища пари.Пита се къде отидоха те?Отговор едва ли ще получим,но вследствие на това получихме голямото изключване на един етнос.

 51. 51 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  В кое европейско общество ромите са успешно включени през тези 10 години?

 52. 52 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 527 Неутрално

  От толкоз ром главата ме заболя, поне кола няма ли?

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 53. 53 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#13] от "happystory":

  Хахахаха Това в Проклятието на Стивън Кинг ли го видя?

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 54. 54 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#46] от "Big_Villager":

  Не съм съгласна.

  Расов проблем имаме, когато независимо от всички други качества, които притежава човек, за него се съди по външните белези. Тук нямаме хора с висока култура, образование, добро възпитание, обаче те да се възприемат като по-долно качество, щото изглеждат по-мургави.

  Интеграционният проблем е част от социалния. Не само хората, които нямат доходи са обект на социални грижи. Социален е и проблемът, когато групи от хора са изключени от обществото, например имигранти, инвалиди... Част от хората, които продължително нямат доходи, също биват изключени от обществото - алкохолици, наркомани, бивши затворници...

 55. 55 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Тия откриха топлата вода и колелото заедно. То е ясно, че не са се включили в обществото, но те и не искат. И защо да го правят, ако обществото им предлага условия да не го правят ?
  Има позитивна дискриминация към циганите - защото видите ли били бедни и онеправдани.
  По нашата телевизия преди време мина репортаж за многодетна майка циганка, която с всички помощи накуп взимаше около 50 000 крони (към 3650 лева тогава !!!), без да плаща данъци, докато средната заплата към този момент беше около 22 000 чисто. И статистически средната заплата в Чехия се получава от около 30% от работещите.

  Така не става интеграция. Става с равни права и задължения пред Закона и Държавата, а не с привилегии. И става с намаляване на социалните плащания, така че да не е изгодно да седиш в къщи и само да раждаш деца. Ако не работиш и нямаш доходи - социален минимум, колкото да не умреш. А не 2-2,5х средната заплата за търкане на кълки о одър в къщи.

  E PLVRIBVS VNVM
 56. 56 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4258 Неутрално

  [quote#45:"др. Иванов"]Мене комунистите не са ме смачкали, тебе защо те смачкаха?[/quote]

  Ааа, някой смее ли да мачка др. Димитър Иванов (г....то), той самият мачкаше навред

 57. 57 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#5] от "SanRemo":

  Станала е математическа грешка, вместо да бъдат интегрирани те са диференцирани. Явно дедо Мони си е платил изпита по математика.

 58. 58 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Откъсването на ромите от останалата част от обществото изглежда застрашително...
  ---------
  Ами никой друг етнос няма подобен проблем, всички са си чудесно интегрирани. И всички етноси в България имат еднакво отрицателно отношение към циганите. Т.е. съвсем очевидно е, че проблема е само и единствено в циганите. Държавата допълнително поощрява паразитизма им, като им отпуска напълно незаслужени помощи и не обръща никакво внимание на безконечните им престъпления. Държавната политика към тая паразитна биомаса би трябвало да е насочена към максимално ограничаване на раждаемостта и максимално ограничаване на раздаването на пари просто ей така. Срещу помощите да трябва да се работи, и помощи да могат да получават единствено лица с минимум основно образование.

 59. 59 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Има ли и друг тук, който като написа минус на коментар, веднага автоматично се прибави и плюс? Става въпрос за коментара от отдел фантастика с еднакъв брой минуси и плюсове, който твърди че "ромите в САЩ и Канада били интергрирани, заради свободния пазар". Не знам колко роми видя в САЩ и Канада! Или пък говори за Латинска Америка? А може би под интеграция разбира гледачи на карти в цирк, като ромския тартор, който прокле бизнесмен, от известно произведение на Сивън Кинг? Но са ми интересни машинациите на Дневник, този коментар най-вероятно има много повече минуси от плюсове, но защо ли Дневник си правят труда да изкривяват реалната оценка? Дали не заради присъствието на свещените думички "свободен пазар" в положителна светлина? Понеже "свободен" пазар има точно толква, колкото го има и Дядо Коледа.

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 60. 60 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4258 Любопитно

  [quote#45:"др. Иванов"]Мене комунистите не са ме смачкали, тебе защо те смачкаха? [/quote]

  А ве др. Иванов, тебе комунистите защо да та мачкат , ми ти нал си професор, журналист, предприемач, историк, те таквис хора комунистите ги уважаваха нъл тъй, дори и създател на партия

 61. 61 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Доколкото е известно, към 1989 - 92 г. българските цигани са били оценявани като водещи по интелигентност, образованост и социализираност сред събратята си в Европа ...
  Кръгла маса "на прехода" им прочете присъдата ??? ...
  Тогава имаше звучно проплакване на Мануш Романов, " А какво ще стане с циганите ?" и зловещо "изключване" на Бай Гиньо ...
  Изследването на "Галъп" е едва ли не, излишно дори ...
  Заедно с циганите, от хпрехода бяха изритани и социалните ни науки, а сега бодро се вайкаме ??? ...

 62. 62 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#45] от "др. Иванов":


  [quote#45:"др. Иванов"]Ако искаш аз ще ти кажа, бил си натегач, предполагащ, че е най-умният на земята и очакващ на 30 години да е министър на нещо си. [/quote]

  Банално, Иванов. Един от многото по БГ форумите, които се опитвт да замаскират аргументативната си импотентност с елементарни хипотези за личния живот и характер на опонента си. Типично, Иванов. Нито си първия, нито ще си последния. Хич нямам намрение да опонирам на лакардии.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 63. 63 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1937 Любопитно

  [quote#5:"SanRemo"]Как да интегрираш хора които не искат да се интегрират?[/quote]
  Елементарно. Просто откриваш изгодата от неинтегрирането и я унищожаваш. Примерно, ако получаваш пари, щото не си интегриран, и се ползваш от привилегии спрямо останалите граждани на държавата, от къв зор ще се интегрираш, та нали ще загубиш ползите...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 64. 64 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#31] от "zenola":

  Не е задължително интеграцията на циганите да им "струва" скъпо...
  Например ТАТО в периода 1956-58 години ги интегрира много успешно без големи разходи....
  По едно време бяхме забравили, че в България има цигани, въобще.......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 65. 65 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#4] от "boby1945":

  Ами нека все пак си припомним, че инициативата беше под патронажа на онова недоразумение Гоце! За разлика от Деди, той цица от политиката и до днес.
  Иначе декадата на ромското включване е бутафория. Докато има роми, ще имат нужда от включване. Циганите имат здрав инстинкт и са наясно, че всичките екстри, от които се ползват обилно, акобъдат интегрирани ще изчезнат. Затова и дори мигрирали в Холандия, пак живеят като туземци.

  I Want To Believe
 66. 66 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#65] от "2.50":

  Забравил си детайлите, не се пробвай да хитруваш. Инициативата беше разсмърдяна в обществото от Деди и НДСВ.... освежи си паметта, например:
  http://www.factor-news.net/news.php?cm=13&nid=13228

  За сведение никъде циганите не
  [quote#65:"2.50"]живеят като туземци. [/quote], живеят като цигани, даже на територията на Холандия.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 67. 67 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#66:"boby1945"]Забравил си детайлите, не се пробвай да хитруваш. Инициативата беше разсмърдяна в обществото от Деди и НДСВ...[/quote]

  Инициативата беше разсмърдяна от Деди в качеството му на премиер през 2005, когато всъщност той и престана да бъде такъв. За сметка на това Първанов като кукловод се вихри до 2012...

  I Want To Believe
 68. 68 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#54] от "luda_krava":

  Ти по какъв начин мислиш, че се съди за циганите?
  Какво си мислим ние като кажем циганин? Как точно познаваш какво образование има някой който оприличаваш на циганин и зашо си мислиш, че ако образован ще се приема по друг начин?
  Така или иначе от циганите очакваме, че крадат, лъжат и не ходят на училище независимо дали го правят или не.
  Това си расова е дискриминация - обаче с голям принос на циганите за това.
  А за интеграцията - докато ги третираш като група, теще си останат група - дали повече или по малко образована - все тая.
  Можеш да ги интегрираш един по един, като излязат от групата. Това на терория де...

 69. 69 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#68] от "Big_Villager":

  Ами защото имам познат циганин с невероятна култура и образование. Не знаех, че е от такъв произход и си го възприемах най-нормално, нищо че е доста мургав. Сега го възприемам по-друг начин - с възхищение. Изнудих го да ми разкаже (той никак си пада да се споменават детството и родителите му) и не мога да спра да се удивлявам на силата на този човек. Измъкнал се е с невероятно упорство и амбиция, въпреки засмукващата среда.

  Така че, не, не се съди за хората единствено по кожата им. А по начина им на държане, начинът им на говорене, личната им хигиена... и т.н. Еднакво са ми неприятни мърлявите, агресивни, невъзпитани хора независимо с какъв цвят са.

 70. 70 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#69] от "luda_krava":

  Описаното изключение ли е или правило?
  Отнася се лично до теб или до повечето българи?

 71. 71 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Това, което е постигнал е едно от малкото изключния, което е и доказателство, че и другите могат да го направят, ако го поискат и им се помогне малко.

  Мисля че се отнася до повечето българи и ще ти кажа защо мисля така.


  Моят познат никога не е изпитвал някакво отрицателно отношение от хората, с които сме приятели, макар че аз вероятно бях една от малкото, които не знаеха за произхода му. Доколкото ми е известно не е имал и никакви проблеми с когото и да било, където и да било: в автобус, в магазин, във фирмата... Следователно не само аз, но и другите го възприемат съвсем не според етноса и цвета му, а според държанието му.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK