Читателски Дневник: Софийският университет изплатил от бюджета си европейски стипендии

Читателски Дневник: Софийският университет изплатил от бюджета си европейски стипендии

© Юлия ЛазароваПо-рано тази седмица "Дневник" публикува отворено писмо от група студенти на Софийския университет "Св. Климент Охридски", изпратено до редакцията. Те твърдят, че не са получили стипендиите, за които са класирани по проект "Студентски стипендии" 2007-2013 от европейските фондове.


От Софийския университет изпратиха отговор до редакцията, в който казват, че са платили от бюджета си недостигащите средства за изплащането на всички европейски стипендии. "Дневник" чака отговори и от простветното министерство.

Ето целия отговор:


Проектът "Студентски стипендии" е проект на Министерството на образованието и науката. Софийският университет "Св. Климент Охридски" е партньор в този проект и има ангажимент за информирането на студентите си и провеждането на процедурата по кандидатстване и класиране. Софийският университет стриктно изпълнява този свой ангажимент съгласно всички изисквания на проекта и критериите за класиране. Софийският университет обаче няма и никога не е имал никакъв ангажимент по отношение на изплащането на средствата.  
С писмо от 18 юни 2015 г. доц. д-р Мария Фъртунова, директор на дирекция "Висше образование" в Министерството на образованието и науката и ръководител на проекта, информира ректора на Софийския университет проф. дин Иван Илчев, че е извършен превод на средствата за изплащане на стипендиите за успех и на специалните стипендии на класираните студенти за летния семестър на учебната 2014/2015 г., но сумата е по-малка, тъй като надхвърля предварително разчетените средства за квотите, определени за висшите училища съгласно бюджета на проекта. Според доц. Фъртунова получената разлика е в резултат на значителното надхвърляне като цяло на бюджета за летния семестър на учебната 2014/2015 година и произтича от големия брой студенти, класирани с равен бал и за двата вида стипендии.


Поради приключването на проекта и невъзможността за увеличаване на неговия бюджет, доц. Фъртунова предлага на ректора на Софийския университет три варианта за преодоляване на проблема:


1.    Софийският университет да доплати недостигащата сума от своя бюджет;


2.    Да бъде намален броят на специалните стипендии, които един студент може да получи;


3.    Да бъде направено прекласиране на студентите като се въведат допълнителни критерии.


На 19 юни 2015 г. е проведено заседание на Комисията по стипендиите, която е определена със заповед на ректора на СУ "Св. Кл. Охридски" според изискванията на проекта. След като се запознава с писмото от Министерството на образованието и науката, Комисията единодушно решава броят на специалните стипендии, които един студент може да получи, да бъде намален от пет на три, както и да предложи на ректорското ръководство на Софийския университет да разреши недостигащата сума в размер на 4 830 лв. да бъде изплатена от бюджета на СУ.


На свое заседание, проведено на 23 юни 2015 г., Ректорският съвет на Софийския университет взема решение да изплати недостигащата сума от бюджета на Софийския университет.


Засегнати от предприетите мерки са 31 студенти от Софийския университет. Ректорското ръководство на най-старото и авторитетно висше училище в България провежда последователна политика за насърчаване и стимулиране на най-талантливите и активни студенти и беше разочаровано от отказа на МОН да изпълни задълженията си по проекта "Студентски практики". Всички въпроси, които се отнасят до предприемането на мерки, за да не се стига занапред до подобни ситуации, следва да бъдат отправени към Министерството на образованието и науката.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Ами сега министерството на образованието да им върне парите на СУ.

 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Гневно

  Да я наречеш циганска работа, не върви, Цигански университет няма....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на dimgeorgiev
  dimgeorgiev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ако имате възможност, намерете в сайта на АДФИ данните от финансовата ревизия на СУ-пълна катастрофа, университетът е управляван направо бандитски..

 4. 4 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#3] от "dimgeorgiev":
  "данните от финансовата ревизия на СУ-пълна катастрофа"

  Сигурно е така както казвате. Искам само да напомня, че по време на царуването си великият финансист Дянков оряза с 30% базовото заплащане за един студент. Почти всички плащания към университетите зависят от тази база. Това беше уж временно, но вече 6 г. нещата не се променят и никой даже и не говори за това. Сега ми кажете друга област на в живота, където парите са намалени с една трета и как бихте се справили с бюджета си ако доходите ви внезапно намалеят с такъв процент, а задължениета ви си останат същите.
  Което, разбира се, не пречи твърдението ви за бандитско управление да е истина.

 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#4] от "grajdanin1":

  А не мислите ли, че броят на студентите в бандитските безброй университети е принудил Дянков да направи това ?
  Всъщност, от статията е видно, че поне в случая драма няма никаква ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 381 Разстроено

  До коментар [#5] от "роджър":

  Безкрайно многото университети са най -вече частни, т.е държавата не дава пари на тях.
  Има едно друго нещо което доста хора забравят, а то е че тогава министър беше бившият ректор на НБУ....
  Като намалиш парите на добрите университети, е нормално добрите преподаватели да избягат да търсят по-добро заплащане примерно, хммммм къде може, НБУ.
  България е на последно място по отпуснати пари за обазование в ЕС. Пред нас отпускат 2х по процент от БВП.
  Но това е нормално, ако хората не са овци не можеш да ги ръководиш......

 7. 7 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#5] от "роджър":

  И има драма...... СУ е отпуснал от собсвеният си джоб пари, които уж са били обещани и разчетени от министерството.
  Т.е не стига че бюджета им е под минимума, а трябва да оправят грешките и на министеството..... Ако самото министерство си беше свършило работата и беше превело точната сума, а не да отиде в нечие министерско джобче, тогава нямаше да има драма.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK