Протест срещу избора на Мая Манолова за омбудсман се организира във "Фейсбук"

Народни представители поздравяват в пленарната зала Мая Манолова за избора ѝ за омбудсман.

© Анелия Николова

Народни представители поздравяват в пленарната зала Мая Манолова за избора ѝ за омбудсман.Минути след като изборът на Мая Манолова днес бе факт, в социалните мрежи започна организацията на протест срещу него.

Събитието под наслов "Не искам Манолова за омбудсман на статуквото и историческия компромис" е насрочено за 19:00 ч. тази вечер пред Народното събрание. За първите минути след обявяването му във "Фейсбук" участие заявиха над 230 души.


Малко след това във "Фейсбук" се организира още един протест по същия повод, наречен #НеЗаМая и насрочен за същия час и същото място.

"За пореден път се осъществи подмяната на волята на милиони избиратели, очакващи промяна на статуквото. Депутати от управляващото мнозинство, вие за пореден път ни предадохте", пишат организаторите в създаденото във мрежата събитие.
Според тях с гласуването парламентът е извършил посегателство срещу смисъла на съществуването си и няма честно и нормално обяснение как е избрал за обществен защитник ярко оцветена партийна фигура, каквато е депутатът от БСП.
Ето пълния текст, с който организаторите призовават за участие в протеста:
"Онези, които протестирахме на #ДАНСwithme, "Гражданите срещу МАФИЯТА" помним добре недоказаните обвинения на Манолова, че сме били платени, постоянните лъжи по наш адрес по всякакви медии. Помним презрителното й отношение към гражданите и постоянните опити да "опитоми" гражданското недоволство чрез подмяна на неговите представители. Помним наглата й усмивка, когато казваше: "Аз предложих Пеевски", както и безрезервната й подкрепа за Орешарски и неговото антиевропейско правителство. 
Какъв абсурд само! Сега Мая Манолова, която беше главно действащо лице в аферата "Костинброд", е подкрепена от ГЕРБ. Същата Мая Манолова, която правеше съвместни митинги с Атака и упорито гласува против съдебната реформа, е харесвана и хвалена от депутати на РБ. Как подобен човек се вписва в "европейското развитие на България" и във формата на поста, който й беше подарен? Ами защо не върнете обратно и Пеевски за шеф на ДАНС? Също ще е толкова адекватно.
Как е възможно надпартиен омбудсман да бъде ярко партийно оцветен човек с толкова недвусмислена подкрепа за статуквото? Няма никакво извинение за подобен избор. Няма никакво честно и нормално обяснение за него. Той е поредната груба гавра с всички принципи на държавността и с институцията на омбудсмана. 
С този свой избор този парламент извърши още едно посегателство срещу смисъла на своето съществуване! Вместо работа в полза на обществото отново демонстрира политически пазарлъци, скрити коалиции и търговия с влияние. Срам ни е от вас! България има нужда от истински реформи в интерес на обикновените хора. Ако не можете да ги реализирате, за пореден път единственият полезен ход за този парламент ще е ОСТАВКА!"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK