Съюзът на българските журналисти: Медиите се концентрират в ръцете на зависими от властта

Съюзът на българските журналисти: Медиите се концентрират в ръцете на зависими от властта

© Юлия ЛазароваСъюзът на българските журналисти (СБЖ) изрази тревога от случващото се в българската медийна среда, в която тече "уродлив процес на монополизация и концентрация в ръцете на зависими от властта лица" и поиска парламентът да приеме законодателство за професията.


Позицията е заявена в декларация на СБЖ по повод закриването на в. "Преса" и сп. "Тема", които съюзът нарича "различните и коректни авторитетни издания с огромна читателска аудитория".


"Спирането на "Преса" и "Тема" е част от процес, който вероятно ще продължи, защото и други печатни издания, и то с утвърдени имена, са също в много тежко положение. Обедняването на медийната среда обаче очевидно не тревожи управляващите, които го смятат за естествено и нормално", се посочва в декларацията. Според СБЖ това е "късогледа политика", зад която стоят политически и икономически интереси.
"В българските медии тече уродлив процес на монополизация и концентрация в ръцете на зависими от властта лица, пред който редуващите се правителства си затварят очите. Налице е крещяща нужда от прозрачност и осветляване на медийната собственост, на каналите за финансиране, на рекламната и разпространителската мрежа, за да стане ясно кой на кого и с какви пари служи", заявяват от СБЖ. От организацията са на мнение, че е изгодно на политическия елит да не се предприемат стъпки в тази посока, а това прави трудно изпълняването на професията.


Според СБЖ "деформацията на пазара размива границата между информация и реклама, между обективна, независима и поръчкова журналистика", което принизявало авторитета на професията и не позволявало на журналистите да служат на обществения интерес.


От съюза са на мнение, че най-доброто решение на проблемите е Народното събрание да приеме нормативни документи за професионалната журналистика и защитата на журналистическия труд и да бъде утвърден процесът на колективно договаряне за него.


"УС на СБЖ счита, че само законовата принуда може да предпази журналистите от произвола на задкулисни издатели и работодатели и да гарантира не само техните права, но и наличието на демократична, високо професионална, обективна и здравословна медийна среда, от каквато България има крещяща нужда, ако иска да бъде наистина европейска държава", се казва в декларацията.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Да кажем за н-ти път: Който е заиграл с ДПС далече не е стигнал
  защо си мислим, че това не важи за медиите

 2. 2 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  нещо май в СБЖ проспаха уродливия процес на концентрация, понеже сега тече точно противоположния - този на разпад.

  с отказите си да излезе с ясна позиция по стотиците случаи на проституираща "журналистика" в стил "мадам В.", СБЖ отдавна почина като коректив.

 3. 3 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Позицията е заявена в декларация на СБЖ по повод закриването на в. "Преса" и сп. "Тема", които съюзът нарича "различните и коректни авторитетни издания с огромна читателска аудитория".


  ХА ХА ХА Тези въобще не се интересуваха от тираж Приходите им идваха от другаде знаем от КОЙ.

  писнало ми е от левичари
 4. 4 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Съюзът на българските журналисти: Медиите се концентрират в ръцете на зависими от властта.


  Телевизия АЛФА.

 5. 5 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Че за какво са партийните субсидии ако не за това?

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 6. 6 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 817 Весело

  За да им се купуват вестниците и списанията, трябва да ги направят поне малко "читаеми" за частта от българите към която са се насочили......
  Тогава и ще има читатели и реклами......
  Държавна помощ няма да помогне в случая......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 7. 7 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 817 Весело

  МолЯ!?!??

  [quote#3:"koiot"]"различните и коректни авторитетни издания с огромна читателска аудитория". [/quote]
  Маже да е печатна грешка, може би става дума за Уикенд??

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 8. 8 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 932 Весело

  ясна и категорична позиция на сбж ,която доказва за сетен път на коя страна стои съюзът в борбата с мафията

 9. 9 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 631 Неутрално

  То пък една преса,то пък едни журналисти имаме - всички реват за едно и също...Купища хартия стои по будките,която и за задници не става,а те реват за благинките си.Лъжите им-народ не храни!

 10. 10 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Без да правя реклама, единственият наистина независим май остана само "Стършел".

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 11. 11 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 470 Весело

  Българските журналисти с много малко изключения блеят като агнета в кошарата на вълците .
  Най-много са загрижени за свободата на словото, когато останат без работа .

 12. 12 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 759 Любопитно

  Защо не реваха когато близки до Россия кръгове купиха ТВ7 и се започна пропаганда атака срещу България , а реват сега когато на продажни журналисти им спрели кранчето , та нали точно тези журналисти ежедневно пишеха и говореха неистини и щом са фалирали значи никой не им се е вързал на лъжите .
  Много е лесно да се скриеш зад неясното СБЖ , застава се с име. Да не се окаже че тези които протестират уж за прозрачна журналистика са журналистите служили на ДС и опропастявали живота на свои колеги и приятели с цел лично облагодетелстване.

 13. 13 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нямам представа дали в думите на СБЖ има някакъв резон, но искам да нопамня, че всичко това се случва в рамкте на обективен икономически процес, който в теорията се нарича отмиране на стратегическа бизнес зона. За икономически неграмотните журналисти, а такива са 95 %, това в превод значи, че мрачно бъдеще чака книжните вестници и списания, защото хората предпочитат да се инфомират онлайн. Освен това можеш да обиколиш десет сайта и между редовете в различните прочити да откриеш истината, която, с извинение, в "Преса" беше неоткриваема, щото знаем кой е Тошо Тошев.

 14. 14 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Колкото и да е неприятно да се признае, истината е, че в България няма НИТО една независима медия. Днес например ме изуми тенденциозното отразяване на конфликта по повод "дивите къмпингари" от страна репортери на Нова ТВ, в който те бяха обрисувани, като едва ли не някакви диваци, които цапат природата. И това е само един безобиден пример за изкривяване на реалностите. За вестниците пък въобще не си струва да се хаби време за коментар. Единствено в. "Сега" се стреми да спазва някакви професионални стандарти, всичко останало е плява.

 15. 15 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  произвола на задкулисни издатели
  --------------------------
  Аааа, произвола на кулисните издатели не е по-малък.....
  Ето например Дневник как услужливо пропуска да съобщи за доклада на Валери Симеоновата комисия за 2-та милиарда щети в енергетиката...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 16. 16 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#14] от "comtec":

  Единствено в. "Сега" се стреми да спазва някакви професионални стандарти
  -------------------------
  Хахаххахахаха, на Сашо Дончев парцала и професионални стандарти......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 17. 17 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И да ме прощава мадам Велева, според която държавата трябвало да субсидира вестниците. Когато си държанка, субсидията си я търси от друг! И без това с нашите данъци го охраняват...

 18. 18 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#13] от "blame":

  Нямам представа дали в думите на СБЖ има някакъв резон
  ----------------------------
  Някакъв - да.
  И дотам.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7424 Неутрално

  Зависими медии се правят и с участието на зависими журналисти.

 20. 20 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 769 Неутрално

  [quote#13:"blame"]Освен това можеш да обиколиш десет сайта и между редовете в различните прочити да откриеш истината[/quote]

  Понеже преди това изтъкнахте икономическите причини, та преходът онлайн е свързан и платен достъп и ограничаване на свободно достъпното съдържание до степен на рекламно такова.

  ААбонат съм на Капитал и вестника го чета 50:50 онлайн и на хартия. Ниската читаемост на хартия е обусловена от неуместния избор на разпространител Български пощи, които в неработен ден (събота) не разнасят поща. В резултат на това получавам вестника в понеделник, естествено след като съм излязъл за работа. Така че го чета на хартия от понеделник вечерта. Та затуй го чета много онлайн.

  @)----,--'--
 21. 21 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#18] от "qwertqwert":

  Честно казано, все ми е тая, щото вестници не съм купувала от 10 години.

 22. 22 Профил на skch
  skch
  Рейтинг: 367 Неутрално

  И тия реват държавата да им помагала, да ги регулирала, не знам си какво - носталгия ги е налегнала май по отминали времена. А сега е гадно - трябва действие, работа и дори упадъчни и гнусни неща като мислене.

 23. 23 Профил на Димитър Нанев
  Димитър Нанев
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Смъртта на Преса и Тема може да е част от процеса на нормализация, дай боже. Започналия разпад на модела #Кой по който съществуваха вещае само добро. Един цитат от Стив Джобс:
  Death is very likely the single best invention of life.
  For the living, it means that they need to think hard about what they are going to do to make their lives meaningful in a limited amount of time.

  It also means that the decks will be cleared on a regular basis so that new people and new ideas have a chance. It's like routine garbage collection to keep the streets and city clean.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#16] от "qwertqwert":

  Не споделям твоите квалификации. За мен "Сега" е единствения нормален вестник измежду останалите.

 25. 25 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#20:"MyTwoCents"]преходът онлайн е свързан и платен достъп и ограничаване на свободно достъпното съдържание до степен на рекламно такова. [/quote]
  Да, така е, но при толкова много социални медии, винаги ще има течове.
  Колкото да книжния вариант на "Капитал", наистина разпространението им е под всякаква критика. Аз изобщо съм против това да се унищожават дървета, за да може някой да ми натрапва какво да мисля. Затова - Киндъл и даже книжни книги вече не купувам.

 26. 26 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  "различните и коректни авторитетни издания с огромна читателска аудитория".

  По този въпрос, колко различни, коректни и авторитетни са посочените издания, мненията на обществото и СБЖ тотално се разминават. Очевидно СБЖ е останал в комунистическото си минало и тяхното мнение обслужва определени кръгове, известни под името " КОЙ".

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 27. 27 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 769 Любопитно

  [quote#25:"blame"]Затова - Киндъл[/quote]

  Пробвах да чета Капитал на Киндъл (пейпъруайт модела) и не става. Капитал не е оптимизиран за това - нито K-reader, нито pdf варианта. Любопитно ми е дали ще стане на големите Kindle DX.

  @)----,--'--
 28. 28 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 470 Неутрално

  И КОИ са тези "зависими от властта лица"!?!! Нещо имена, кои медии се контролират от тези лица?! Някой (КОЙ е СБЖ) смее ли да ги каже, страхуват ли го, че ги премълчава; съучаства ли им, че ги прикрива?!!
  Законовата принуда можела да предпази от произвол?!!! А законовото изнудване от тормоз може ли да предпази!

 29. 29 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3807 Неутрално

  Другарки и другари стига с тези фасони.Ако ще посочвате някои или нещо,моля конкретно с имена.Стига с тези общи приказки.

 30. 30 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Чак сега се сетиха...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK