Парламентът изпусна "прочутият моментум" и остави антикорупционния закон за есента (обобщение)

Меглена Кунева

© Юлия Лазарова

Меглена КуневаИзбори 2022

Тази седмица вицепремиерът Меглена Кунева на няколко пъти заяви, че съдебната реформа не може да се случи без приемането на силно антикорупционно законодателство. По думите й те са страните на една и съща момента.  По думите й в началото на седмицата, е създаден прочутият моментум - възприемчивост към задачите и посланията" и той не трябва да се пропуска". Посланието й явно не стигна до народните представители, защото в петък монетата остана с едно лице, а законът на Кунева, както е известен, не беше гласуван на първо четене.


Това се случи заради процедурни хватки от страна на ДПС и БСП, които излязоха от залата и не присъстваха на поисканата от депутата от Реформаторския блок Димитър Делчев поименна проверка. След като се върнаха в залата пък обърнаха внимание, че се осъществява законодателна дейност във времето на парламентарния контрол и това е нарушение. Малко след това председателят на парламента свика извънреден председателски съвет, в който всички партии, без Реформаторския блок участваха, и приеха, че дебатът трябва да спре.


"Когато бях овчарче и овците пасях"
ДПС и БСП разкритикуваха проекта и се обявиха против основните идеи, заложени там. Цветан Цветанов  потвърди, че ГЕРБ ще подкрепи закона на първо четене, обяви го за приоритетен, но поиска изчистването на някои детаили между първо и второ четене.
Според лидера на ДПС Лютви Местан няма как новото антикорупционно звено да бъде независимо, след като съставът му се предлага от Министерския съвет. 


"Днес страната ни се управлява от добрите, от един добър, най-добър, единствено възможен Министерски съвет, в който има добри, най-добри, единствено възможни министри и за това, те могат да избират независими органи, само че в политиката освен днес има и утре. Може би ще дойде време, когато ще дойдат не дотам добри министри, каквито има сега", коментира Местан от парламентарната трибуна.
Той сравни, ситуацията с цитат от песента: "Когато бях овчарче и овците пасях". Според Местан няма нужда да се създават нови институции, а да се спазват законите. 


"Всяка, отвъд легитимната държава, фигурират хора, които дърпат конците. По този начин – с наличие на подобен проблем, се размива границата между морално и аморално, легитимно и нелегитимно", заяви Иван Иванов от Реформаторския блок.


"Единият аргумент срещу е, че няма преструктуриране в антикорупционния сектор. В момента имаме 3 - Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекцията на Сметната палата, която събира и проверява имуществените декларации. Връзка между корупция и конфликт на интереси не се прави. Видимо е, че има хора, които от гледна точка на това, което декларират, има разлика", добави още Иванов. Той призова колегите си "да нарушим управленския си конфорт, за да покажем, че резултати по веригата ще има".


От БСП декларираха пълна неподкрепа за закона.


"Страхът взе връх над закона"
Вероятно законът ще остане за есенната сесия на парламента. В началото на заседанието, вицепремиерът Меглена Кунева обяви призова колегите си да подкрепят проекта, защото той е необходим.  "Този законопроект не ни е необходим, защото ни го искат от Брюксел. Не ни е необходим, защото е политически актив. Той ни е необходим, защото корупцията е тежък проблем". По думите й законопроектът е съобразен с всички практики и е добър и може да бъде променен. 


В профила си във Фейсбук, Кунева написа: 
"В тази сесия парламентът можеше да покаже какво значи избор на приоритети и какво политическа воля. Волята минава през доказателство какво и кога е важно да стане. Антикорупционният закон беше оставен за последния ден, в последния момент. Не стигна време. Изглежда символично. Не можем да отлагаме живота си и нормалността в България. Затова от РБ настояваме за заседание на Съвета за развитие (легитимния орган на коалицията) другата седмица, на който да изготвим пътна карта и график за приемане на законите. искаме и ясен ангажимент на четирите партии, които подкрепят правителството, да го изпълнят още в първия месец на новата сесия. През септември ни предстоят важни оценки от европейските ни партньори".


След заседанието на парламента, Реформаторския блок се събра на извънредно заседание, след което поиска изготвяне на пътна карта с ясни срокове за приемането на ключови реформи.


По-късно от Движение "България на гражданите" разпространиха позиция, в която заявяват, че страхът е взел връх над закон, но в движението не са очаквали лесна битка.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK