Инициатива "Правосъдие за всеки" организира подписка за явното гласуване

Инициатива "Правосъдие за всеки"  организира подписка за явното гласуване

© Анелия НиколоваГражданска инициатива "Правосъдие за всеки" ще внесе чрез депутати от различни парламентарни групи отпадналите от промените на конституцията предложения за явно гласуване по кадрови въпроси във Висшия съдебен съвет и намаляване мандата на върховния орган на съдебната власт от 5 на три години.


Това съобщава до медиите сдружението, което напоследък стана известно с  активното си участие в дискусии и инициативи свързани с реформата на съдебната власт, както и  с поканата до бившия правосъден министър на Румъния Моника Маковей, която гостува в София преди месец.  


Внасянето на предложенията ще стане между първото и второто четене на проекта за промени на Конституцията. Те отпаднаха по настояване на ДПС в новия проект, който беше внесен миналата седмица, а първият проект на управляващите партии беше изтеглен.
"Ще подкрепим с гражданска подписка тези предложения, като за целта ще учредим Национална гражданска инициатива по Закона за гражданското участие на 6-ти септември 2015г. и ще проведем разяснителна кампания в страната между първо и второ четене на проекта за изменение на Конституцията", съобщават още от Инициатива "Правосъдие за всеки".


И добавят, че   ако поради евентуално тълкувателно решение на Конституционния съд   отпадне възможността за ефективно разделяне от обикновен парламент на ВСС на съдийска и прокурорска колегии, които сами да решават кадровите си въпроси и да избират ръководителите си, сдружението ще започне събиране на нужните подписи за свикване на ВНС.


Трябва да е ясно, че съдебната реформа, в крайна сметка, ще бъде проведена реално - със или без "исторически компромис", със  или без участието на "системните партии", сега или след година. Защото това е истинският интерес на българските граждани и е единствената гаранция за съхраняване на държавността, пишат от Инициатива "Правосъдие за всеки".


Сдружението обединява юристи със свободни професии, икономисти, одитори, преподаватели по различни хуманитарни дисциплини.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK