Съдията от Варна Ангелина Лазарова ще представлява България в Европейската съдебна мрежа

Съдията от Варна Ангелина Лазарова ще представлява България в Европейската съдебна мрежа

© Анелия НиколоваАнгелина Лазарова - съдия в Окръжен съд - Варна, е новото лице за контакт в Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела. Решението е взето от Висшия съдебен съвет по предложение на комисия "Международна дейност". Това съобщиха от пресслужбата на варненската Съдебна палата.


Националната съдебна мрежа има за цел да оказва необходимото съдействие на органите на съдебната власт за ефективната им подготовка по изпращане и изпълнение на молби за правна помощ, както и да си сътрудничи с лицата за контакт от Европейската съдебна мрежа, "Евроджъст" и с всички институции, организации и структури, които изпълняват функции в областта на международната правна помощ.


В Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела, чието лице за контакт става съдия Лазарова, влизат още петима съдии от Окръжен съд - Стара Загора, Специализирания наказателен съд - София,
Апелативния специализиран наказателен, Софийския градски съд и Софийския окръжен съд.
По молба на всеки национален съдия, прокурор, следовател или централен национален орган, който има правомощия съобразно международното и европейско законодателство, националното лице за контакт консултира, информира или координира дейности по съдебното сътрудничество, уточняват от Съдебната палата във Варна.


Съдия Ангелина Лазарова ще проучва новостите, практиката, както и настъпилите промени в областта на сътрудничеството по наказателни дела, ще търси и утвърждава механизми за тяхното разпространение и усвояване.


Ангелина Лазарова има повече от 22 години стаж в сферата на наказателното право. Първите три години от професионалния й път са в редиците на държавното обвинение. Тя е и първият награден прокурор заради работата си по случая с финансовата пирамида "Тако".


Продължава като наказателен съдия първо в Районен съд - Варна, а повече от 14 години е в Наказателното отделение на Варненския окръжен съд.


От близо 3 години съдия Лазарова е командирован съдия в Апелативен съд - Варна. Чрез инструментите на международното правно сътрудничество и с активното й участие са събирани доказателства от съдебни органи в Европа по три наказателни дела.


Ангелина Лазарова има най-високия ранг в системата - съдия във Върховния касационен съд. Координатор е в националната мрежа на съдиите. Специализира в областта на наказателното право в България, в Европейската академия по право, в Европейския институт по публична администрация и др. Работила е по няколко международни проекти в областта на наказателното право и международното правно сътрудничество.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK