Правосъдното министерство не успя да се пребори за конкурсно финансиране на НПО-сектора

Правосъдното министерство не успя да се пребори за конкурсно финансиране на НПО-сектора

© Мария СъботиноваДържавата и министерствата ще продължат да финансират само определени неправителствени организации, без да е напълно ясно как и защо именно те са подбрани. Министерството на правосъдието се отказва от дискутираната вече повече от година и подготвена поправка в закона за юридическите лица с нестопанска цел, според която държавата щеше да създаде фонд с бюджетни средства, от който трябваше на конкурсен принцип да бъдат финансирани проекти на граждански организации.


По време на дискусия днес с представители на неправителствения сектор съветникът от политическия кабинет на министъра на правосъдието Атанас Славов съобщи, че заради съпротивата на различни ведомства и организации текстовете засега няма да бъдат внасяни. Отстъплението се налагало, за да минат поне други много важни и подготвени изменения - преминаване на регистрацията на НПО от съдилищата към Агенцията по вписванията, което ще спести на сектора около месец разтакаване при всяка регистрация или пререгистрация. За съжаление независимо от над година усилия, дискусии и убеждаване другите текстове от подготвения законопроект засега са блокирани и се налага да ги отложим, каза Славов.


Новината предизвика сериозно недоволство и разочарование сред присъстващите представители на неправителствените организации. След 15 години дискусии и искания за задействане на механизмите за прякото участие на гражданите в управлението сме на същата изходна точка, сега става същото и с промените в закона за НПО сектора, може би диалогът и толерантния подход не е най-работещият механизъм за комуникация с властта, коментираха няколко представители на граждански организации. Дори призоваха да се мисли за по-радикални действия.
Идеята за фонда не получава достатъчната подкрепа от представители на правителството, обясни само Славов на дискусията. Пред "Дневник" той коментира, че тази липса на подкрепа не е особено обяснима. Намеренията бяха да се отделят пилотно около 1 млн. лв., а чрез конкурс от всичките около 10 хиляди неправителствени организации да бъдат избирани проектите за финансиране от този фонд, посочи той. За сравнение отбеляза, че сега всяка година с държавния бюджет се дават средно около 60 млн. лв. за около 25 граждански организации, изброени в приложение към закона за бюджета. Как обаче се избира кой да попадне в този списък и кой не не е регламентирано.


Според добре информирани източници на "Дневник" съпротива идвала не само от финансовото министерство, но и от организациите от списъка и синдикати, които се опасяват от конкуренция. Недоволни били и някои ведомства, които в момента разпределят също доста бюджетни средства към граждански организации за финансиране на различни държавно делегирани дейности или проекти в сектора им. Обяснението за тази съпротива - в бъдеще министерствата няма да имат тази власт и произтичащите от нея бонуси да правят сами конкурсите и да си избират НПО-та, в които да инвестират.


В отговор на някои критики от страна на граждански организации, че всъщност държавата изобщо не е редно да финансира сектора, за да не стане той зависим, и затова идеята за фонда не е много добра, Славов обясни, че намеренията са били управлението на тези бюджетни средства всъщност да бъде изнесено извън държавата. Чрез конкурс се предвиждаше да се избира оператор на тези средства, той се предполага, че също ще е представител на гражданските сдружения и този оператор щеше да избира кой и по какви принципи ще получава средства и за какви проекти, посочи Славов.


Независимо от тези аргументи, излагани при редица обсъждания, идеите срещали съпротива и засега няма да видят бял свят.


Блокират ни за най-елементарни неща, силно разочаровани сме, ядосано заявиха представители на гражданския сектор, присъствали на дискусията, на която беше представен индексът за устойчивост на НПО в България за 2014 г. Според изследването на Българския център за нестопанско право гражданският сектор продължава да е нестабилен, а за трета поредна година има застой в развитието на средата за функциониране на организациите (данни за индекса виж в карето). Опасяваме се, че догодина няма да има застой, а ще има регрес, коментираха хора от фондациите, след като научиха за отстъплението от промените в закона.


Всъщност през цялата дискусия всеки от изказващите се, включително и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, акцентираха именно на позитивните ефекти от бъдещото изменение. Заради ангажименти обаче Бъчварова не остана и не чу съобщението на правосъдното министерство, че част от измененията няма да се случат. Вицепремиерът говори точно за подобряване на диалога с гражданския сектор и даване на повече механизми на НПО да влияят ефективно при взимането на управленските решения, а не само да участват в дискусии и съвети, които са проформа и от тях не следва почти нищо. Изключително важно обаче е в този диалог да се знае с кого се разговаря - кой стои зад конкретните неправителствени организации, какви са, какви са целите им, как се финансират, допълни Бъчварова. И наблегна на необходимостта да се изчистят тези въпроси, за да се намери наистина ефективен диалог. Намекна, че промените в закона за юридическите лица с нестопанска цел са стъпка в тази посока.


Бъчварова обаче не чу и съответно не коментира съобщението, че промените ще са само частични. А позитивно приетото нейно изказване потъна в последвалото недоволство на неправителствения сектор.Неправителственият сектор работи с нестабилно финансиране и при лошо прилагани закони


Индексът за устойчивост на НПО в България следи няколко показателя, за да измери в каква среда работи гражданския сектор. И тази година той показва застой в развитието на гражданския сектор. Неговата стойност остава непроменена от 2012 г. и е 3.3  Така за трета поредна година страната ни все още е в категорията "Развиваща се устойчивост", отчитат от Българския център за нестопанско право.


Най-лоша в сравнение с останалите наблюдавани страни е финансовата устойчивост на сектора. Любен Панов от БЦНП отбеляза, че досега основните донори са били ЕИП/Норвежкият финансов механизъм и Българско-швейцарската програма за сътрудничество. Тези финансови източници обаче вече не действат през 2015 г., така че може да се очаква влошаване в индекса следващата година и сътресения в сектора, отбеляза той. НПО пък нямали капацитет сами да превърнат позитивните си практики в устойчиви тенденции и дълготрайни програми, а за това се нуждаели от държавна подкрепа, каквато нямали.


Наблюденията показват още, че през миналата година правната среда, която урежда функционирането на неправителствените организации в България, се е влошила. Основната причина за това е по-слабото прилагане на законодателството и забавянето на изпълнението на Стратегията за подкрепа на развитието на гражданските организации.


Застъпничеството също бележи влошаване през изминалата година, а заключенията в доклада сочат, че неправителствените организации продължават да нямат ясни канали за въздействие върху решенията, вземани от правителството. Показателят за обществен престиж също бележи влошаване, а основните причини са липсата на целенасочени усилия от страна на неправителствения сектор да комуникира инициативите си и неразбирането в обществото за същността на работата на НПО.


Анализът на индекса отчита като все още недостатъчни усилията от страна на неправителствените организации за взаимодействие с местните общности.

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Пари за нищо. Важното е да бъдат прилапани от правилните хора...

 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  критики от страна на граждански организации, че всъщност държавата изобщо не е редно да финансира сектора
  ---------------------------------------------------
  Според мен това са автентичните граждански организации, останалите са помияри на софра.......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Държавата и министерствата ще продължат да финансира само определени неправителствени организации, без да е напълно ясно как и защо именно те са подбрани. "

  Ама разбира се.
  И как да не ясно кои ще бъдат финансирани? Ами наш"'те, оф коос.
  А за ваште - .......
  Великата реформа на великите реформатори - в действие

 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  "да финансират само определени неправителствени организации, без да е напълно ясно как и защо именно те са подбрани. "
  Е как да не е ясно, коя организация е на любовницата, коя на балдъзата, коя е на собственик на медии и за да се осигури медиен комфорт се изтупват едни държавни пари ....

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Дали редакцията ще проучи колко пари получават т.н. НПО от бюджета под различни форми? И ще прочетем ли елементарни аргументи за абсурдността НПО да се финансират с каквито и да било бюджетни средства?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 6. 6 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  В страната на Боко - Неправителствени организации !!??
  Има ли ги в страната на Путин ?? :))
  Хахахаа.....
  И министърЪ на вътрешните рабори УЧАСТВА в такава дискусия !!??
  Хахахаааааа.....

  BIG AL
 7. 7 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Я вън и всички 'соросоиди", американски агенти , ...
  САМО другарката шаренкова - да получава- за правилната ориентация !!!!
  Искате за залите ли да нема пари ????
  За гражданските мнения -искате пари ??
  Та ТОЙ се уплаши от едни карикатури - на Комарницки, а искате пари - НЕГО - независимо - да критикувате ??
  Я...на майната си ..вървете :)

  BIG AL
 8. 8 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Парадоксът тук е :
  За да има НПО и някакви пари за ТЯХ - в България !!??- да си разчитат на други страни - държави - спонсори !!??
  А Славов- да бъде махнат - от "понятието" съветник на министъра на Правосъдието !!??
  Христо, като отстъпваш тук и там - и ДРУГОТО няма да стане , не го ли разбра ????

  BIG AL
 9. 9 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#7] от "BIG AL":
  Пак не сте разбрали..
  Ще има пАри - както досега - като министъра реши на кого колко..

 10. 10 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Държавата на Боко няма да дава пари - за проекти, с които тя, държавата, ИЗОБЩО не се занимава !!
  Всичко под държавния чадър , кюп , трябва да бъде ...
  Айде , де ..)
  Дори за пансионите за кучета - ТРЯБВА да сте БЛАГОДАРНИ на БОКО - ако ги има.., например..)
  Изобщо , за ВСИЧКО в държавата,трябва да ЗНАЕТЕ - на КОГО да сте благодарни!!!
  На НЕГО , разбира се ...!!!

  BIG AL
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  [quote#5:"Цецо"]И ще прочетем ли елементарни аргументи за абсурдността НПО да се финансират с каквито и да било бюджетни средства?[/quote]
  ами не . гражданско - обществено задължение .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ВИНАГИ има и ще има НПО-та ..и НПО-та лапачи..
  Това не е довод ..
  Кучетат за СЛЕПИ граждани , например - се обучват от такава НПО !!! ...

  BIG AL
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  къде ли са разрешени и финансирани от бюджет , особено чужди нпо

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  И никога не съм имал и нямам отношения с НПО--тата.
  .Нещо не ми излезе едното писание ...)

  BIG AL
 15. 15 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Държавата и министерствата ще продължат да финансират само определени неправителствени организации
  ----

  Що за НЕ-правителствена организация е тази , която се финансира от ПРАВИТЕЛСТВОТО?

  Що за нонсенс!?

 16. 16 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Значи организациите неправителствени, заплатите правителствени?
  Само Путин знае изход от ситуацията!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 17. 17 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Абе, ей, малоумните управляващи , и акъл не искате , идеи не искате , новаторски проекти не искате ..
  Толкова ли сте ТЪПИ ???
  Между впрочем - да , толкова .сте тъпи .....САМО глупакът не иска нищо ново да ..научи...
  А светът е пълен с НПО-та ...!! :)
  А и другарката бъчварова , прогресивно затъпява - министър на вътрешните работи е :)) Очаквано е ...))

  BIG AL
 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#15] от "ЕвразиецЪТ":

  За путинец- е нон сенс ..за умните държави - не е ...)
  Само путин трябва да се слуша :)
  И този сайт го има , заради НПО-тата-
  за да четем и руските агенти в него, например :)
  Тези мисли, не са за евразийци.....:)

  BIG AL
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  "...без да е напълно ясно как и защо именно те са подбрани."
  Защо да не е ясно.Много си е ясно даже.

 20. 20 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#3] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  "Великата реформа на великите реформатори - в действие."

  Може би не е зле да прочетете пак статията или поне заглавието. Ако бяхте ги прочели щяхте да разберете, че "реформаторите" не са успяли да се преборят, а не че не са искали.

  "Славов съобщи, че заради съпротивата на различни ведомства и организации текстовете засега няма да бъдат внасяни"
  Друг е въпросът защо не успяват да се наложат.

 21. 21 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Не можеш да обясниш на рапони, че в една държава, с все още НЕизградено , мислещо гражданско общество - е нужно да има И НПО-та !!
  ТАМ , всъщност са ИДЕИТЕ , полезни за държавата , а НЕ в чиновниците около теб !!!
  ТЕ, самолюбивите путинци - нямат нужда , разбира се ..
  ТЕ са си самодостатъчни !!??
  .А гражданите ??? Я те много да не знаят ..
  Мнението МУ - трябва да се изгражда САМО от Лилета, менти, московски и димитровци - с угодническите усмивки - модел слуги на 'тодор живков' - около НЕГО !!! ...)

  BIG AL
 22. 22 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 395 Неутрално

  В последните години разузнаванята от света аутсорсват на НПО-та част от не-мократа работа - събиране не инфорамция, анализи, пропаганда, финансиране на медии, ...

  НПО-та са удобен параван за диверсионна дейност.

  САЩ като умна държава са забранили със закон, НПО-та финансирани извън САЩ да се занимават с политическа дейност.
  Ние трябва да ги последваме.

 23. 23 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  От КЪДЕ излязоха плановете -приети - на Рейзито - да застроява поредния плаж ???
  От държавата ли ??/
  От НПО-тата, разбира се ...
  Държавате щеше да се погрижи - ТОВА да не ви става известно:) Неин кандидат - е на управляващите ...))

  BIG AL
 24. 24 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#22] от "ЕвразиецЪТ":

  НПО-та са удобен параван за диверсионна дейност.:
  ....................
  Я напусни сайта на Дневник !!
  И той е плод на .."диверсионна дейност "..
  Имаш си Дума, атака или Расия днес :)
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Демокрацията , различните мнения, ПРАВАТА на гражданите , Свободата на мисълта , на писането, на мненията , на НЕсъгласитя на гражданите - НЕ са диверсия, другарю путинец ..
  Те са диверсия - в тоталитарната система на Путин !!
  Ама, днес нямам време да те ограмотявам :))

  BIG AL
 25. 25 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#24] от "BIG AL":

  Хората са ти написали, как една организация финансирана от държавата ще се бори срещу същатата държава, ако сте толкова важни намерете друго финансиране!

 26. 26 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Подобна хранилка не е за изпускане.
  Аз ще решавам кой да финансирам и той няма да се отчете подобаващо?

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#27] от "tribiri":

  Не съм , не съм , щом искам да НАУЧАВАМ нови неща - от НПО-тата, свободните писания , мнения , идеи и т.н...
  Само комунисти, рапони , атакисти - са си самодостатъчни !!??

  BIG AL
 30. 30 Профил на sorosoidnapravda
  sorosoidnapravda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Държавата и министерствата ще продължат да финансират само определени неправителствени организации, без да е напълно ясно как и защо именно те са подбрани."

  Е, как така защо? Защото са от наште. Наливай сега за да има резерв като дойдат комунягите на власт да ги свалят. Операция Гладио 2.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#25] от "ban":

  финансирана от държавата ще се бори срещу ...)
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Сложно е за обяснение на един от БАН !!??
  Държавата , администрацията НЕ Е само тези , които СЕГА са на власт !! Има и други ГРАЖДАНИ !!
  И те, представи си , могат да имат РАЗЛИЧНИ мнения, идеи , предложения - ИЗВЪН тези на апологетите , които са на власт ..
  Затова , например,. много китайчета , получават помощи, стипендии, отстъпки - за да УЧАТ в САЩ , например- независимо от червения си произход, бащи , другари и т.н...
  Докторанти, професори- марксисти - четат ЛЕКЦИИ в Университети и т.н...Голяма тема ...)
  А за Канада , да не говорим ...)
  Ама в БАН - не ги ли учите тези неща, преди да ви приемат в БАН !!!???  BIG AL
 34. 34 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 506 Гневно

  На това навремето му викаха "ДРУГАРИ, ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ, че Големия Брат спря да дава!"...

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#29] от "BIG AL":

  И какво научихте от НПОшките за цесийките на Веждито, Миролио и Сталийски?
  Или за омБостанката?
  Или за провала на референдума?

  Мълчат като паметника на съветската армия!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  [quote#21:"BIG AL"] мислещо гражданско общество - е нужно да има И НПО-та !! [/quote]
  а как и къде става оценката на това гражданско общество . къде се редактират и одобряват нпо докладите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#33] от "BIG AL":
  Звучи разумно, и какво като имате друго мнение, не може ли без пари да го изкажете, и защо примерно не съм чул нпо да протестира срещу бързото увеличаване на дълга при баце, а!

 38. 38 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#36:"deribeev"]къде се редактират и одобряват нпо докладите [/quote]
  В посолствата

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 39. 39 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Трите бири, имам си и друга работа..Научавам много неща ..
  Но това НЕ е само тяхно задължение ..
  Питай за горните ЦАЦАТА , Боко или МВР-то...Може и на позитано 20 ..Все пак плащаме на 'органи", спихнали - да работят по тези неща ..)
  Пита и Цецо , и сидеровчето -когото искаш ..
  Те ,НПО-тата дават идеи ,проекти,предложения, до които държавата НЕ е е стигнала ..Информацията им - е нещо вторично..Там се пита Цецо, румето, боко или ДС- другарите ..>)
  Питай , например, някой сляп гражданин, не по- глупав от ТЕБ - колко години трябва да чака - за да получи куче водач , например...10-15 години ....!!??

  BIG AL
 40. 40 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#25] от "ban":

  финансирана от държавата ще СЕ БОРИ срещу същатата държава,!!??
  .............
  Ей, другари, какво значи БОРИ ??
  С калашници, тероризъм ,атентати??? :)
  Борба ли е да нямаш същото мнение с Боко и на КОЙ фронт ???
  Ей, имам си друга работа днес ..)
  Не сте наясно и с БОРБАТА - но на ИДЕИ,идеологии, мнения - и ТЯХ ли да ги няма ?? Проекти, предложения , анализи ...)
  Все военни фуражки и МВР , ли сте в този ГЕРБ, бе ???
  Айде , до после ...
  Ами вие не сте наясно , дори и с 'А и Б"-то на Демокрацията ...)

  BIG AL
 41. 41 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  По- добре РАЗЛИЧНО и ново '"празнодумие" , отколкото тезисите ВИ - - едни и същи, на тези , които служите )))
  ....
  Как да ви нарече човек , за такива елементарни неща - и от Дневник , взеха да ме трият :)
  Хайде, че си имам работа :))

  BIG AL
 42. 42 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#39] от "BIG AL":

  Това за кучето водач и НПОшката обучител е явно черешката на тортичката ви!

  Аз да попитсм, след като НПОшките подадоха сигнал за нередности при одитирането на КТБ в прокуратурата, защо изведнъж се смотаха и притаиха и само се ослушват как експерти като вас обвиняват Цацаров, че е започнал проверка?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 43. 43 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 450 Любопитно

  А защо въобще трябва да им даваме пари от нашите данъци. Не виждам никаква логика да финансираме примерно БХК, за да могат те с нашите пари да наемат адвокати, да ни съдят в Страсбург и да ни вземат още пари (без разбира се да са помогнали реално на нито една от общностите които така кресливо защитават и уж подпомагат с нашите пари).

 44. 44 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#25:"ban"]Хората са ти написали, как една организация финансирана от държавата ще се бори срещу същатата държава, ако сте толкова важни намерете друго финансиране!
  [/quote]
  По тази логика трябва да се забрани и финансирането на образованието, защото подготвя и хора, които се борят с държавата.
  Държавата се издържа от данъците на хората и щом хората искат ще дават пари на НПО, както дават и за ОМБУДСМАН и за СЪД, които да ги защитават от самозабравила се държава.

 45. 45 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  [quote#38:"Либерален монархокомунист с фашистки наклонности"]В посолствата[/quote]
  не съвсем , според този
  "Директорът на Българския център за нестопанско право (БЦНП) Любен Панов представи основните резултати.
  Методът е единственият измерител на състоянието на гражданското общество в България. Индексът проследява развитието на гражданските организации в 29 държави от Централна, Източна Европа и Азия.
  Представители на НПО дават независими оценки, които се обобщават в доклад. След това той минава през Редакционен съвет във Вашингтон, а окончателното решение се взема от Американската агенция за международно развитие (USAID). Оценките са от 1 (най-високата) до 7 (най-ниската)."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 46. 46 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 266 Неутрално

  В нормална страна с развито гражданско общество, НПО са легитимните структури на гражданите, които представляват обществения интерес в различни сфери. Нормалната държава развива и подпомага гражданския си сектор, поддържа диалога с гражданските структури и благодарение на това се развива успешно. В ненормалната страна, в очите на редовия коментатор представен в този форум, гражданските структури се делят на "соросоиди", тролчески колективи, храненици и въобще битува мнението че НПО са излишни. Щом са излишни значи няма да ги храним с нашите пари. Чудесна логика. В същото време колчем настане проблем, невинни граждани се обръщат именно към неправителствени организации за да им се реши проблемчето - примери много. Я нещо се сече, я обществен ресурс се ограбва, я лишат болни от лекарства и т.н. Тогава гражданите, дето не искат принципно да хранят НПО, очакват от организациите да се заемат с проблема веднага и да го решат, като за това на НПО не им се полага и стотинка. В същото време в ненормалната страна наистина има НПО които успяват да правят това - с доста доза творчество се намират средства, доброволци, работата се свършва или поне се стига донякъде. За добре свършеното обикновено се лепва етикет "соросоид", а ако името на НПО започва с фондация - о, да пази бог от таквизи. За уж интелигентите читатели на Дневник, представата за НПО се изчерпва с "Отворено общество" и БХК, а има толкова много други организации със значими цели имащи нужда от подкрепа. Механизмът за финансиране за който се говори в статията има за цел да укрепи устоите на обществото, самото него, това което изгражда държавата. От случката днес излиза че държавата не иска общество, а именно пасивната и потърпевша част от него е съгласна с това.

 47. 47 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Според мен и според тяхната същност НПО-тата са на практика политически клубове. Или бизнесобразувания, които развиват политическа дейност с неполитически средства. Доказателство за това е тяхната намеса в политиката и в управлението на държавата. Защото политиката е точно това. И защото по дефиниция ПОЛИТИКАТА Е ОБЩЕСТВЕНО ДЕЙНОСТ, КОЯТО ПРЯКО Е СВЪРЗАНА С УПРАВЛЕНИЕТО НА ОРГАНИЗИРАНОТО В ДЪРЖАВА ОБЩЕСТВО.

  На практика те са недопустими в една демократична държава, именно защото извършват политическа дейност с неполитически средства и инструменти. Именно защото тях никой не ги е избирал и упълномощил да представят неговите интереси при вземането на управленчески решения, за разлика от политическите партии, които влизат в управлението и вземането на управленчески решения само там и само тогава, когато народът пряко или непряко ги избере и ги упълномощи за това.

  При такова положение на нещата държавата всъщност няма право да финансира НПО-тата, освен в случаите, когато те предлагат решения, които нямат политически (управленчески) характер. А доколкото зная в България НПО-та, които се занимават с технически, технологични, стопански или други подобни неполитически проблеми, които нямат или имат само неголямо странично политическо значение, НЯМА.

 48. 48 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#44] от "bawarec": ≪Държавата се издържа от данъците на хората и щом хората искат ще дават пари на НПО, както дават и за ОМБУДСМАН и за СЪД, които да ги защитават от самозабравила се държава≫.

  По принцип си прав. Но доколкото знам, народът никога не е казал, че иска в държавата му да има независещи от него НПО-та, които да се финансират от държавата и на практика да участват в нейното управление, макар и само като коректор на властта. Така че хайде, ако ви стиска, поискайте от народа да поиска референдум по тоя проблем. И ако на референдума народът реши, че бихте били полезни във властта такива, каквито сте сега, МОЛЯ, ЗАПОВЯДАЙТЕ. А ако не ви иска, да се саморазтурите като паразитни образувания, които са вредни за управление на държавата. И да изчезнете по дяволите.

 49. 49 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Браво на този, който е предложил тази статия. Така един от най-правоверните в неолиберално отношение форуми има възможност да докаже, че не само народът, но че и нормалните хора измежду неолибералите са против измамническите продържавни НПО-та, от които няма никаква полза, но има прекалено много вреда. Може би защото те са най-антидемократичните параполитически образувания в така наречените демократични държави.

 50. 50 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  И къв е ефекта от тия НПО-та? 60 млн. за 25 "организации"...

  Предлагаме една година да не получават нищо и да видим дали държавата ще стане по-зле или по-добре...

 51. 51 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 695 Неутрално

  В България няма неправителствен и нестопански сектор. 90% от така наречените организации са свързани с партии или някакъв бизнес. Затова и резултатите от работата им са такива.

  malart.blog.bg
 52. 52 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#48:"glog"](НПО) А ако не ви иска, да се саморазтурите като паразитни образувания, които са вредни за управление на държавата. И да изчезнете по дяволите. [/quote]
  Ами Путин вече изпълнява вашите мечти. Затваря все нови и нови НПО-та. Но защо ли за собствените и историци съвременна Русия отговаря на определението за фашистка държава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK