Съдът даде ход на делото срещу Гриша Ганчев за укрити 711 хил. лв. данъци

Гриша Ганчев.

© Цветелина Ангелова

Гриша Ганчев.Бившият директор на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов отказа да бъде конституиран като страна по делото срещу бизнесмена Гриша Ганчев, съобщи БНР.


Днес Специализираният наказателен съд даде ход на процеса, в който настоящият собственик на ЦСКА и още деветима души са подсъдими за укриване на данъци в размер на над 711 хил. лева.


Освен това Гриша Ганчев отделно е обвинен и че през май 2012 г. е заплашил с убийство Красимир Стефанов. Днес, излизайки от сградата на спецсъда, Стефанов заяви, че никога не е бил заплашван. В съдебната зала той заяви, че не желае да се конституира като страна в процеса.
Държавата предяви иск за посочената от обвинението сума, но съдът не го допусна, защото разглеждането му би забавило процеса, съобщава БТА.


Процесът днес тръгна от втория опит, след като през май делото бе отложено заради нередовно призовани свидетели и за непризоваването на бившия шеф на НАП Красимир Стефанов.


Обвинението е за организирана престъпна група, ръководена от Ганчев и създадена с цел извършване на престъпления срещу данъчната система. Ганчев има и обвинение, че е склонил сина си Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров да избегнат установяването и плащането на данъчни задължения по Закона за ДДС на "Литекс комерс" АД в размер на 711 580.56 лева. За Ганчев се твърди също, че е отправил закана за убийство към ръководителя на НАП Красимир Стефанов.


Групата на Ганчев е укрила данъци за общо 711 580 лева. Според прокуратурата търговията минавала през кухи фирми, а количествата захар не се фактурирали, но пък разполагали с всички необходими документи, за да нямат проблеми при превоза.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK