Отзвук от "леко пресилените" твърдения на Божидар Димитров за базиликата в Плиска

Отзвук от "леко пресилените" твърдения на Божидар Димитров за базиликата в Плиска

© Георги КожухаровЛеки забележки и тежки критики предизвика обявената отново идея на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров Голямата базилика в Плиска да бъде възстановена с "надграждане" и да се превърне в действащ храм. Светият синод няма против базиликата в Плиска да стане действащ храм, според учени намерението му води към поредната бутафория.


Божидар Димитров признава днес в интервю за в. "Стандарт", че ще се надгражда в Плиска. Според него още преди 2 години църквата де факто осветила Голямата базилика в лицето на  Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който кръстил там 13 деца. "През тази година Негово светейшество патриарх Неофит на 2 май - деня на свети цар Борис, в съслужение с висши духовници от всичките 13 православни църкви също отслужи тържествена литургия. А кръщението е свето тайнство, което се извършва само в храм. Така че на практика Светият синод недвусмислено вече обяви Голямата базилика за отново действаща църква. Затова и мисля, че тя трябва да се възстанови изцяло. Това ще бъде символ на приемственост между Първото царство, днешна България и бъдещите поколения. Или ако леко перифразирам народната мъдрост, където е текло, трябва пак да тече", продължава Димитров.


Според ръководителя на пресслужбата на Светия синод Александра Карамихалева обаче твърденията на Димитров са леко пресилени, тъй като не е вярно, че кръщенето може да се извършва само в храм. При извънредни случаи това може и да се извърши и извън църквата. Литургията на 2 май беше отслужена върху антимий (покривка, в която има частица от свети мощи), но това не е достатъчно за освещаване на храма, трябва да са положени мощи в самия престол. Прекрасно би било Голямата базилика да стане действащ храм, но си
има специален начин за пълно освещаване


коментира Карамихалева.


По думите й наличието на аязмото в близост до базиликата не е нещо необичайно. Когато се подхожда се с вярата, че Бог извършва това изцеление чрез водата, не е суеверие, коментира още тя. Премиерът Бойко Борисов пък беше окъпан преди дни с "чудотворната вода" от кладенеца от Божидар Димитров, а Борисов на свой ред поля министрите Владислав Горанов, Ивайло Московски и Лиляна Павлова.


Момчил Методиев, който от години следи църковните дела, коментира, че е бил в храм - паметник на културата, в Неврокопска епархия, който стоял затворен, а пред него хората запалвали свещ в свещници и се продавали безбройните книжки на Божидар Димитров. Ако трябва да избирам между това една църква да стои затворена и да се продава творчеството на Димитров, или да е действащ храм, отворен за хората, предпочитам да се ползва за църква, същото се отнася и за Боянската църква, обясни той. Друг е въпросът какъв добър стопанин може да е Българската православна църква, но никой не й се е доверил, за да види дали се върши работа или не, добави той. По думите му това, което се случва в Плиска, но е виждал само по снимки, изглежда бутафорно.


Проф. Калин Янакиев също изрази резерви към всички идеи на Божидар Димитров.


Повечето от нещата, които е разкрил, разкопал и одобрил, са фалшификати


каза той и напомни за откритието на "Ноевия ковчег" в турска гемия по крайбрежието на Созопол. "Това е форма на бизнес - намират се 5-6 камъка или никакви камъни и се построява върху тях крепост, която се обявява за средновековна или антична, като се съблазняват общините да сключат договори с хора на Божидар Димитров, за да се превърнат в туристически дестинации, а малко по-късно се оказва, че общините не просто не печелят, но са длъжни да издържат персонал за крепости и съоръжения, които не интересуват никого", обясни технологията Янакиев.


Културологът доц. Георги Вълчев коментира, че всъщност директорът на НИМ настоява Голямата базилика да бъде изградена изцяло наново, което е в разрез с всякакви практики. Голямата базилика няма как да стане действащ храм, защото който е ходил в Плиска, може да си представи нелепата картина на един град в руини и една изцяло наново построена базилика, която стои нелепо в целия културен пейзаж там, каза той. Според него на практика се увреждат изцяло оригиналните останки от археологическите пластове, както и запазените оригинали, тъй като няма как новото строителство да ги съхрани.


И на това трябва да се противодейства с обществен дебат и с институционален натиск


коментира доц. Вълчев. Затова от Форум "Културно наследство", в което участват 43 професионално-творчески и научни организации (архитекти, археолози, реставратори, консерватори, част от туристическия бранш), са изпратили писмо до всички национални институции, персонално до премиера Бойко Борисов, до министрите на финансите, на културата, на регионалното развитие, на еврофондовете, в което се настоява за анализ на осъществените проекти в областта на културното наследство (за близо 80 млн. лв.), за да се видят добрите и лошите практики, въз основа на които да се изработи стратегия, подплатена със съответните национални политики, така че парите от еврофондове да следват тези правила и принципи.


Според Вълчев водата във всеки кладенец ще "бликне", след като той се разчисти и разкопае.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 1010 Весело

  Божо бутафорията

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1327 Весело

  Божката трябва да бъде пенсиониран......

 3. 3 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Бутафорна ист(е)ория, бутафорна религия, бутафорни богове, бутафорна държава с бутафорно управление.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 4. 4 Профил на 6u6umigo
  6u6umigo
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Фактът, че Божидар Димитров е някой в тази държава за пореден път доказва, че България е напълно ненормално място.

 5. 5 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 1146 Любопитно

  Божидар Димитров!
  3 декември 1945 г. (възраст 69)

  Чудно! И на 69 ли дават фира?

  Да разлая троловете!!
 6. 6 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Божо си е повече министър в този Боцев мандат.
  И започва да се олива като че ли...

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  И да направите една кръчма и един хотел до новата бутафория.Както казва професор Янакиев Повечето от нещата, които е разкрил, разкопал и одобрил са фалшификати.Това е агентина Димитров.Фалшив герой.

 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  "А кръщението е свето тайнство, което се извършва само в храм."

  глупости Защо толкова хора говорят за неща, които не разбират.
  Кръщение може да бъде извършено и от мирянин /например при смъртна опасност/ и явно не е задължително да се извърши в храм. Отслужването на литургия /за което споменава/е съвсем различно нещо

 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3807 Неутрално

  Има толкова много неща за проучване и реставриране, археолозите се чудят как да вържат двата края, а този копа кладенците...

 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1327 Весело

  Една от големите му лъжи е че Плиска е била по голяма от......Константинопол!? Който по всеобщо признание е най големия град през ранното и същинско Средновековие......Всъщност Плиска е била по скоро укрепен лагер, ограден с дървена ограда. Два века по късно новата столица Преслав е ограден с каменни стени.

 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  До коментар [#9] от "palav_nik":

  Да, проблема на проблемите за археолозите е какво става с археологическите паметници след тяхното проучване. Най често се рушат, защото държавата няма пари за тяхното реставриране, поддръжка и експониране...Общините също нямат достатъчно пари.

 12. 12 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Малоумното трио Божо, Веждю и Светлю ни излиза доста скъпичко....Време е да се озаптят

 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 901 Весело

  Всичко зависи от нацина по който ще я надградят ! Ако имат парета и умения, може да стане хубаво, ако не... НЕ.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на 6u6umigo
  6u6umigo
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#10] от "dobrich":

  А Преслав е бил първият град с метро. Пленени визнатийци са теглили с въжета дървени коли пълни с обикновени преславски граждани отиващи на работа. Не му е хрумнало не го е написал.

 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  [quote#10:"dobrich"]Всъщност Плиска е била по скоро укрепен лагер, ограден с дървена ограда. [/quote]
  Вътрешният град е бил ограден с каменна стена. Ако си спомняш, външният е бил ограден с ров и земен вал, но вътрешният град и цитаделата са били оградени с каменни стени. Външният" град е обхващал 23 кв. км, и там са били настанени между 800 000 и 1 000 000 - т.е. всички българи от преселението заедно с войниците. затова може и Божо да е прав, и Плиска наистина да е най-големия средновековен град.
  Друг е въпроса доколко този "външен" град със землянки е можел да бъде сравняван с бляскавия Константинопол.

 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8448 Неутрално

  Много адекватно мнение на Горан Благоев за Божидар Димитров.
  http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/51705-prorocheska-arheologiya-izmestva-istinskata-nauka.html

  karabastun1@abv.bg
 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  До коментар [#15] от "historama":

  Каменните стени са правени от Омуртаг, тоест много по късно. Колкото до вашето твърдение, че Плиска е можел да събира до 1 млн души - силно се съмнявам? По една проста причина - тези хора щяха да оставят многобройни артефакти.

 18. 18 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#16] от "karabastun":
  Повече от адекватно мнение.
  Божо се е превърнал в придворен клоун и очевидно копира/ разбира се-в много по-умалени мащаби/ руската православно-имперска идиотия от последните 5-8 години.
  Изобщо, покрай новият/стар/ вожд от Банкя, няма д се учудя, ако Божо скоро копира макетата и докаже, че апахите са чисти българи, коляно от сесритиника на аспаруховият коняр Апчо, който заспал в една лодка при прекосяването на Дунав и теченията са го отнесли чак в Северна Америка.
  Абе Покахонтас е българска снаха. Точка.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 19. 19 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 21 Неутрално

  До коментар [#16] от "karabastun":

  Чудесна статия. Благодаря за линка.

 20. 20 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Неутрално

  ДС не е и никога не е могла да "роди" нещо полезно. Божо е поредния по-фрапантен и изложен на показ пример. Какво очаква българското общество от човек,който / обществена тайна е / се занимава като една от "последните инстанции" с разпределението на иманярски находки и откровенни археологически кражби и контрабанда с покровителство от най-високо място? От човек,който въпреки протекциите на ДС и партията-майка десетилетия не успя поне формално да стане "доктор" по история,човек който не се свени от никакви скандали и фалшификации?
  На подобна бутафорна личност бе позволено да се превърне в медийна звезда и бе поверен НИМ. Какво да кажем за държава и общество в които божидардимитровците са фактор?.....

 21. 21 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#12] от "elevation04":

  НЯМАТ свършек про неокомуноидните изяви!

  Апологетите на Людмила Живкова и до ден днешен са на държавна похлебка, обладали ключови точки за изсмукване на пари - министерства, музеи, археологични разкрития, за да "усвояват" ако не бюджетни, то еврофондове или обратното.

  ЧЕРВЕНОТО КОМУНОРЕТРО ТРИО (Рашидов, Русев, Димитров) на комуноплячкосването, заразено с бацила и закваската на любимата Людмила на каквито и да било субсидии работи здраво, както преди години, вчера, а така и днес.

  Няма друга държава на земното кълбо, която да съхранява една развалина в центъра на столицата си 35 години, каквато представлява оглозгания скелет на един пропаганден институционален фалшификат, какъвто е паметника пред НДК, рожба на други морални комунодевианти опропастили милиони готови бюджетни средства.

 22. 22 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  Абе, много хляб трябва да изяде докато стигне македонците..... те са поне с пет обиколки напред с матряла...

 23. 23 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Аз отново да попитам, че никъде не се намира информация. На кой светец е била кръстена Голямата базилика в Плиска?

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  [quote#17:"dobrich"]Колкото до вашето твърдение, че Плиска е можел да събира до 1 млн души - силно се съмнявам?[/quote]
  Не е мое, просто цитирам нещо, което съм чел и учил (мисля че на г-н Димитров (вече покойник), един от директорите на Археологическия музей във Варна от 70-те години).
  Но е факт, че т.нар. "Външен град" обгражда 22 - 23 кв.км.

 25. 25 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Божидар Димитров е дал фира и трябва да върви в пенсия, барабар с цялото си "творчество".

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3795 Неутрално

  Девизът е "всеки курорт с археологически обект". И не че туристите си падат по история. Те искат само евтин алкохол и момичета. Но рекламата да е въздействаща и пикантна.

 27. 27 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Стига с това пуританство и псевдо-историзъм и героика. Огромната част от историческите паметници в Европа са реставрирани от нулата. Със сигурност не са 100 % идентични с оригиналите, не са автентични, а приблизителни. Времето, многобройните войни, революции, природни бедствия са унищожили почти напълно голяма част от старите църкви, крепости, замъци. Но хората са си възстановили сградите по един изпипан начин. И имат какво да покажат на собствените си граждани и на чуждите туристи.

 28. 28 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  [quote#24:"historama"] цитирам нещо, което съм чел и учил[/quote]
  Не възразявам. Информацията трябва да се сравни с чужди автори. Щото ние тук на Балканите "леко" се изхвърляме, когато стане дума за история.

 29. 29 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  До коментар [#27] от "simo87":

  Имаш + от мене. За такова възстановяване се искат много пари и качествено експониране на обекта. Ще дам само един пример на Балканите - Дубровник.

 30. 30 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Много се залита по бутафорната страна,така беше и по време на изложбата на нашите съкровища в Лувъра.Представям си Бай Ганьо да се тупа в гърдите в Алековия "Бай Ганьо"" ж банята и да вика Болгар,Болгар.То не бяха мускалчета,кебапчета,вина,ракии.
  А Божидар Димитров ,верен на миналото си в ДС,все се изхвърля.И Веждито не е по-назад!

  Tony
 31. 31 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3807 Весело

  [quote#17:"dobrich"]Каменните стени са правени от Омуртаг, тоест много по късно.[/quote]
  Плискуба, Перестлаба и Констанциа са строени от Константин Велики. В знак на благодарност към своите български сънародници, участвали в гражданската война и които го възкачват на трона. А през Средновековието и Възраждането е известен и популярен българският Цар Мортагон, който е християнин. За разлика от сегашната ни историография, според която е хан Омуртаг, езичник...

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9118 Неутрално

  До коментар [#31] от "palav_nik":
  Абсолютно прав сте.Ние не знаем историята си и то не само най-новата.

 33. 33 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#30] от "Free person":

  И тракийското злато ли е бутафория? Те в Лувъра трева пасат и се дават на нашия министър да ги води за носа...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 34. 34 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3807 Неутрално

  [quote#32:"rosiraycheva50._"]Ние не знаем историята си и то не само най-новата. [/quote]
  Понеже е писана от разни чужденци и техните слуги в БАН и СУ. Но Бог вижда и не забравя...

 35. 35 Профил на Nwabudake Morgan
  Nwabudake Morgan
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Във момента надграждат пред ЦУМ.
  По-добре да изберат две неща, да ги възстановят на 100% като действащи и да си събират пари от билети от тях. Но останалото да не се пипа - сега всяка изкопана стена, висока един метър, се надгражда още един метър. За какво? Защо не оставят нещо, което и бъдещите поколения да видят в оргинал.

 36. 36 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#24] от "historama":
  Не само Плиска. Онгълът също е бил с колосални размери, дори по-голям от Плиска. Трудно е да се говори с източници - до 89-та почти всичко, свързано с прабългарите и траките, беше апокрифно - все пак трябваше да сме братя славяни на братския руски народ (все едно те пък са славяни)!
  Тъпо е да се отричаме от постиженията на прабългарите с лека ръка, независимо кой ги промотира!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 37. 37 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Защо трябва да е работа на държавата да осигурява помещения за църква?

  А още повече да превръща държавен музей в църква?

  Сигурно не са само приказки, а и пише някъде, че в тази страна църква и държава са разделени? Да знае някой - пише ли го някъде наистина?

 38. 38 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До ком.33 Алф - Не драги Алф,съкровищатата не са бутафория,а бутаформната реклама,съпровождаща изложбата в Лувъра.

  Tony
 39. 39 Профил на Йосиф
  Йосиф
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Аз пък се питам, дали народът, който занесе камъните на Шипка и въздигна паметникът на опълченците и руските войни е същият, който за 137 години не възстанови нито един от центровете на 1300 годишната си държавност. питам се дали монасите, които в прокъсаните си дисаги 500 години носеха по селата въгленчето на вярата наедно с паисиевата история, са същите, които днес кръщават децата ни по ценоразпис, лъщящи в злато и помахвайки ни от крайслерите си.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  rakas
 40. 40 Профил на the.naked.truth
  the.naked.truth
  Рейтинг: 478 Неутрално

  "А кръщението е свето тайнство, което се извършва само в храм."

  да иде да го каже на йоан кръстител, който вършел тая работа във водите на река йордан.

 41. 41 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#9] от "palav_nik":

  Де да беше само това
  Този НАСОЧВА СРЕДСТВА, РАЗПРЕДЕЛЯ ПОРЦИИ за изграждане на смехотворни бутафории.
  Възползва се от изключително ниската (бих казал дори ниЗката) култура на слънцеликия тъ...гер и сее глупости и отрова къде ли не. Профан

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK