Почти 100% от горските пожари са заради човешка небрежност, съобщи шефът на пожарната

Почти 100% от горските пожари са заради човешка небрежност, съобщи шефът на пожарната

© Николай ДойчиновПочти 100% от горските пожари са заради човешка небрежност, каза днес по Би Ти Ви началникът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Последният случай е от Шабла, където увеселителни фенери, които се пускат в небето, са запалили огън в защитена зона. ""Безценни видове са загинали. За радост в голямата си част тази защитена местност е спасена от огъня", допълни Николов.


Той съобщи, че към момента на седем места има активни пожари. "Всички пожари са овладени, те се намират под контрол. Ние сме предпазливи в нашите изказвания, предвид обстоятелството, че с повишаване на температурите рискът се увеличава от тяхното възобновяване", каза Николай Николов.


14-и ден продължава гасенето на пожара в Рила, очакванията са днес да бъде окончателно погасен. Два пожара има в района на Елхово.
По отношение на Елхово той заяви, че е удивен от небрежността и последователността, с която вчера са се случвали пожарите. "Там не говоря за един или за два пожара. Там бяха четири пожара – в един, от които ние въобще нямахме време да участваме. Доброволната дружинка от село Елхово сами се справиха с него и го загасиха в рамките на 50-60 декара", каза Николов.


По отношение на санкциите към причинителите на горски пожари той поясни, че санкциите са в две посоки. "Едните са административно-наказателните санкции - глоби. Те никак не са малки. Другите санкции са лишаване от субсидии на собственика, който е допуснал запалването на своята територия. Болшинството от пожарите, включително и в Елхово, се случиха след процеси по почистване на териториите", уточни шефът на пожарната. Той призова хората да изчакат още 3-4 дни, докато минат големите горещини, и тогава ще имат достатъчно време да почистят териториите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK